open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

н\п 2-з/490/67/2016 Справа № 2-з/490/7017/16-ц

Центральний районний суд м. Миколаєва

__________________________________________________________

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2016 року суддя Центрального районного суду м. Миколаєва Гуденко О.А., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науковий інститут селекції», ОСОБА_2 про визнання недійсними договорів, -

В С ТА Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про визнання недійсними договору від 10 вересня 2015 № 17 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «ДОЗОР» за свідоцтвом № 140845 Державної ветеринарної та фіто санітарної служби України та патентом № 140536 укладеним між ТОВ «Науковий інститут селекції» та ОСОБА_3, договору № 18 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «КАРДИНАЛ» за свідоцтвом № 140846 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 140537 укладеним між ТОВ «Науковий інститут селекції» та ОСОБА_3 та договору № 19 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон льону низького «ВЕРСАЛЬ» за свідоцтвом № 150168 Державної ветеринарної та фіто санітарної служби України та патентом № 150230 укладеним між ТОВ «Науковий інститут селекції» та ОСОБА_3

Позивач одночасно з позовом надав суду заяву про забезпечення позову, в якій просив суд забезпечити позов шляхом заборони Міністерству аграрної політики та продовольства України вчиняти певні дії, а саме: приймати рішення на підставі заяв ОСОБА_3, ТОВ «Науковий інститут селекції» (їх представників) та доданих до неї документів та реєструвати договір № 17 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «ДОЗОР» за свідоцтвом № 140845 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 140536 від 10 вересня 2015 року, договір № 18 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «КАРДИНАЛ» за свідоцтвом № 140846 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 140537 від 10 вересня 2015 року, договір № 19 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон льон низький «ВЕРСАЛЬ» за свідоцтвом № 150168 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 150230 від 10 вересня 2015 року укладеними між ТОВ «Науковий інститут селекції» та ОСОБА_3; приймати рішення та вносити зміни, пов’язані зі зміною особи, яка є володільцем патенту на сорт рослин, відомості про передачу прав на сорт до Державного реєстру прав інтелектуальної власності на сорти рослин та про видачу патентів України на сорт рослин щодо патенту № 150230 на сорт рослин ВЕРСАЛЬ льон низький, кудряш дата державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин 22.01.2015, щодо патенту № 140536 на сорт рослин ДОЗОР соняшник однорічний дата державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин 24.06.2014, щодо патенту № 140537 на сорт рослин КАРДИНАЛ соняшник однорічний дата державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин 24.06.2014; приймати рішення та вносити зміни, пов’язані зі зміною особи, яка є власником і підтримувачем сорту до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні щодо свідоцтва № 150168 про державну реєстрацію сорту рослин ВЕРСАЛЬ льон низький, кудряш, заявка № 12015001 дата державної реєстрації 05.02.2015, щодо свідоцтва № 140845 на сорт рослин ДОЗОР соняшник однорічний, заявка № 10017076 дата державної реєстрації 24.06.2014, щодо свідоцтва № 140846 на сорт рослин КАРДИНАЛ соняшник однорічний, заявка № 10017077 дата державної реєстрації 24.06.2014 - до набрання чинності рішення за даною справою.

В обґрунтування заяви про вжиття заходів до забезпечення позову зазначив, що 10 вересня 2015 року між ТОВ «НАУКОВИЙ ІНСТИТУ СЕЛЕКЦІЇ» та ОСОБА_3 укладено Договори № 17,18, 19 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «ДОЗОР» , ботанічний таксон соняшник однорічний «КАРДИНАЛ» , ботанічний таксон льону низького «ВЕРСАЛЬ”.

Власником майнових прав інтелектуальної власності на поширення сорту та володільцем патентів на вищевказані сорти рослин є ТОВ «НАУКОВИЙ ІНСТИТУ СЕЛЕКЦІЇ» , а позивач є одним із співавторів цих сортів рослин.

Позивач зазаначає, що на його думку, оскаржувані договори укладені з грубим порушенням його переважного права як автора сорту, стати його власником у випадку його відчуження з боку Власника сорту, якщо він не є його автором. Порушення прав полягає в тому, що відчуження виключних прав інтелектуальної власності по вищевказаним сортам відбулось без його попереднього попередження — в порушення вимог ч. 4 ст. 51 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» та абз. 2 п. 1.3 Інструкції про реєстрацію договору про передачу майнового права на сорт і договору про передачу права на використання сорту затвердженої наказом Міністерства аграрної політики України 21.02.2003 № 244 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 серпня 2003 року за № 698/8019.

Факт передання виключних майнових прав інтелектуальної власності, які є чинними після їх державної реєстрації, відповідно до частини другої статті 1114 Цивільного кодексу України підлягає державній реєстрації.. Дії, пов'язані з реєстрацією договору, можуть здійснювати власник сорту чи інша довірена особа, яка діє за його дорученням .

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2003 р. N 686 затверджено Положення про Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, який є офіційним документом, який містить відомості про сорти рослин, а також щодо державної реєстрації майнового права інтелектуальної власності і ведеться Держветфітослужбою.

Станом на сьогоднішній день Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України з 2.05.2015 року перебуває в стані припинення та усі його функції виконує Міністерство аграрної політики та продовольства України , що підтверджується підпунктами 7.65 – 7.76 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердженого указом Президента України від 23 квітня 2011 року № 500/2011.

Як зазначає позивач, реєстрація вищевказаних оспорюваннях договорів призведе до зміни власника сортів та володільця патентів та внесення відповідних змін до Реєстру патентів та Реєстру сортів та як наслідок може призвести для подальшого їх відчуження новим власником, що призведе до затягування процесу та не забезпечить швидке поновлення порушених прав та законних інтересів, що в свою чергу може у майбутньому утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Вивчивши доводи позову і матеріали справи, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Статтею 151 ч.1 ЦПК України передбачено, що суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову.

Згідно ч.1 та 2 п.1 ст.152 ЦПК України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та забороною вчиняти певні дії щодо цього майна, що належить позивачу і знаходяться у нього або в інших осіб.

Частиною ч.3 ст.152 ЦПК України встановлено, що заявлений вид забезпечення позову має бути співмірним із заявленими позивачем вимогами.Відповідно до ч.1 ст.153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Пунктом 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» роз'яснено судам, що розглядаючи таку заяву суддя має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Оцінюючи обґрунтованість заяви суд виходить з наступного.

Право інтелектуальної власності це право особи на результати інтелектуальної, творчої діяльності та інші обєкти, визначені чинним законодавством України. Воно є недоторканним: ніхто не може бути позбавлений цього права чи обмежений в його здійсненні, крім випадків та у порядку, встановлених законом.

До обєктів права інтелектуальної власності зокрема належать: літературні та художні твори у сфері літератури, науки та мистецтва; виконання; фонограми, відеограми і передачі (програми) організацій мовлення; компютерні програми, компіляції даних (бази даних); винаходи, корисні моделі, промислові зразки; наукові відкриття; компонування (топографії) інтегральних мікросхем; раціоналізаторські пропозиції; сорти рослин, породи тварин; позначення: комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення тощо; нерозголошувана інформація (комерційна таємниця). Крім того, до обєктів права інтелектуальної власності належить захист від недобросовісної конкуренції.

Субєктами права інтелектуальної власності є творець обєкта права інтелектуальної власності (автор, винахідник тощо), тобто фізична особа, та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права на обєкти права інтелектуальної власності відповідно до чинного законодавства або договору. Якщо обєкт права інтелектуальної власності створений у результаті інтелектуальної, творчої діяльності кількох фізичних осіб, вони є його співавторами.

Право інтелектуальної власності складають дві групи прав субєкта: 1)особисті немайнові права: право на визнання творцем (автором, винахідником тощо); право зазначати чи не зазначати, дозволяти зазначати чи не дозволяти зазначати своє імя (псевдонім) при використанні обєкта права інтелектуальної власності; інші особисті немайнові права; 2)майнові права: право на використання обєкта права інтелектуальної власності; право перешкоджати (забороняти) використанню обєкта права інтелектуальної власності; право на розпорядження правом інтелектуальної власності; інші майнові права.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач звертається до суду за захистом свого права інтелектуальної власності і предметом спору є визнання недійсним договорів про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, як певний обєкт його права інтелектуальної власності.

За таких обставин, у суду є підстави вважати, що в подальшому, відповідачами можуть вчиняться дії щодо передачі прав на вказані обєкти інтелектуальної власності іншій особі, в тому числі іноземній, що значним чином ускладнить вирішення справи, призведе до порушення розумних строків її розгляду, а також може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 151, 152 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову – задовольнити.

Накласти обтяження у вигляді заборони Міністерству аграрної політики та продовольства України вчиняти певні дії, а саме:

-приймати рішення на підставі заяв ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю «НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ СЕЛЕКЦІЇ» (їх представників) та доданих до неї документів та реєструвати договір № 17 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «ДОЗОР» за свідоцтвом № 140845 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 140536 від 10 вересня 2015 року, договір № 18 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон соняшник однорічний «КАРДИНАЛ» за свідоцтвом № 140846 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 140537 від 10 вересня 2015 року, договір № 19 про передачу (продаж) права власності на ботанічний таксон льон низький «ВЕРСАЛЬ» за свідоцтвом № 150168 Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України та патентом № 150230 від 10 вересня 2015 року укладеними між Товариством з обмеженою відповідальністю «НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ СЕЛЕКЦІЇ» та ОСОБА_3.

-приймати рішення та вносити зміни, пов’язані зі зміною особи, яка є володільцем патенту на сорт рослин, відомості про передачу прав на сорт до Державного реєстру прав інтелектуальної власності на сорти рослин та про видачу патентів України на сорт рослин щодо патенту № 150230 на сорт рослин ВЕРСАЛЬ льон низький, кудряш дата державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин 22.01.2015, щодо патенту № 140536 на сорт рослин ДОЗОР соняшник однорічний дата державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин 24.06.2014, щодо патенту № 140537 на сорт рослин КАРДИНАЛ соняшник однорічний дата державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин 24.06.2014.

-приймати рішення та вносити зміни, пов’язані зі зміною особи, яка є власником і підтримувачем сорту до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні щодо свідоцтва № 150168 про державну реєстрацію сорту рослин ВЕРСАЛЬ льон низький, кудряш, заявка № 12015001 дата державної реєстрації 05.02.2015, щодо свідоцтва № 140845 на сорт рослин ДОЗОР соняшник однорічний, заявка № 10017076 дата державної реєстрації 24.06.2014, щодо свідоцтва № 140846 на сорт рослин КАРДИНАЛ соняшник однорічний, заявка № 10017077 дата державної реєстрації 24.06.2014 - до набрання рішення суду законної сили.

Копії ухвали для негайного виконання надіслати до Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Копії ухвали надіслати сторонам по справі.

Ухвала може бути оскаржена через суд першої інстанції до апеляційного суду Миколаївської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

СУДДЯ ГУДЕНКО О.А.

Джерело: ЄДРСР 59355184
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку