open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 2-а-2395/11/0317

Шацький районний суд Волинської області

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(в порядку скороченого провадження)

10.11.2011 смт. Шацьк

Суддя Шацького районного суду Волинської області Сушик Н.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації Волинської області про зобов’язання провести нарахування та виплату одноразової щорічної допомоги дружині померлого інваліда війни,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА _1 звернулась з позовною заявою до Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації про зобов’язання провести нарахування та виплату одноразової щорічної допомоги дружині померлого інваліда війни відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Позовні вимоги мотивує тим, що вона являється дружиною померлого інваліда війни. Згідно з ч. 5 ст.14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”щорічно до п’ятого травня учасникам війни повинна виплачуватись разова грошова допомога у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком.

Частиною 1 ст. 17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” встановлено, що виплату разової грошової допомоги ветеранам війни до 5 травня здійснюють органи праці та соціального захисту населення (тобто місцеве управління) яке і зазначено в позовній заяві, а саме: Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації Волинської області.

Мінімальна пенсія за віком з 01.04.2011 року становить 764 грн., однак, щорічна разова грошова допомога до 5 травня за 2011 рік була виплачена їй не в повному обсязі.

Просить зобов’язати Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації Волинської області нарахувати і виплатити їй щорічну разову грошову допомогу, як дружині померлого інваліда війни до 5 травня за 2011 рік відповідно до ст.14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Відповідач подав заперечення, в якому позовні вимоги не визнає просить відмовити в задоволенні позову повністю. Зокрема, в запереченні відповідач зазначає, що у 2011 році дана виплата проводилась відповідно постанови Кабінету Міністрів України №341 від 04.04.2011 р. “Про розмір разової грошової допомоги, що виплачується у 2011 році”. Відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”разова грошова допомога до 5 травня за 2011 рік була нарахована та виплачена в розмірі 320,00 грн.

Бюджетним кодексом України визначено, що розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та проводять видатки тільки в межах бюджетних асигнувань.

Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації, керуючись вимогами чинного законодавства, забезпечило виплату щорічної разової допомоги ветеранам війни у розмірах, визначених вищенаведеною постановою.

Оцінивши повідомлені позивачем та відповідачем обставини, суд дійшов висновку, що є достатні підстави для задоволення позову.

Судом встановлено, що на позивача поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, що підтверджується копією посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни серії Г № 425801 та має право на отримання щорічної разової допомоги, як дружина померлого інваліда війни, що підтверджується листом управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації від 01.11.2011 року.

Згідно зі п. 23 ст. 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”в редакції, яка станом на час проведення виплати була чинною, щорічно до 5 травня дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, які не одружились вдруге, виплачується разова грошова допомога у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком.

Розмір мінімальної пенсії за віком визначений ст. 28 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”і згідно з цією нормою мінімальна пенсія за віком дорівнює прожитковому мінімуму, встановленому для осіб, що втратили працездатність.

Закон України “Про державний бюджет України на 2011 рік”визначає прожитковий мінімум у 2011 р. для осіб, які втратили працездатність у розмірі: з 01 січня - 750 грн., з 01 квітня - 764 грн., з 01 жовтня -784 грн., з 01 грудня –800 грн.

З довідки управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації від 03.11.2011 року № 1379/11/01-30, вбачається, що ОСОБА_1 отримала щорічну разову грошову допомогу до 05 травня у 2011 році –в сумі 320 грн., що не відповідає розміру, який встановлений ст. 14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Таким чином, разова грошова допомога до 05 травня позивачу нарахована і виплачена не в повному обсязі, як це передбачає ст. 14 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Відповідно до ст. 17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни гарантії їх соціального захисту”щорічну виплату разової грошової допомоги до 5-го травня в розмірах, передбачених ст. ст. 12-16 цього Закону, здійснюють органи праці та соціального захисту населення.

Таким чином, суд дійшов висновку, що саме відповідач зобов’язаний провести нарахування та виплату позивачу разової грошової допомоги до 05 травня у 2011 року в повному обсязі.

Розгляд справи проведено у порядку скороченого провадження відповідно до ст. 183-2 КАС України.

Суддя, оцінивши обставини справи, вважає їх достатніми для прийняття рішення.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.14, 17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”статтей 6, 17, 104, 158, 160, 161,162,163, 183-2 КАС України, суд,

п о с т а н о в и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації Волинської області про визнання дій протиправними та зобов’язання провести нарахування та виплату одноразової щорічної допомоги дружині померлого інваліда війни –задовольнити повністю. Визнати дії Управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації Волинської області щодо ненарахування і невиплати ОСОБА_1 одноразової щорічної допомоги до 05 травня, як дружині померлого інваліда війни у розмірі визначеному, ст. 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком, визначеної ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, - протиправними.

Зобов’язати управління праці та соціального захисту населення Шацької районної державної адміністрації Волинської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу до 05 травня за 2011 рік, як дружині померлого інваліда війни відповідно до ст. 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком, визначеного ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, з урахуванням виплачених сум. Постанову може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду через Шацький районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Суддя Н.В.Сушик

Джерело: ЄДРСР 59178863
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку