open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 683/1391/16-а

2-а/683/72/2016

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2016 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої – судді Бондарчук Л.А.

секретаря Борикіної Л.В.

з участю: представника позивачки ОСОБА_1 – адвоката ОСОБА_2

представника відповідача – ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Старокостянтинів справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 об»єднаного управління Пенсійного фонду України Хмельницької області про визнання дій протиправними та зобов»язання здійснити перерахунок пенсії,

в с т а н о в и в:

У травні 2016 року ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до ОСОБА_4 об»єднаного управління Пенсійного фонду України Хмельницької області і просить визнати протиправними дії відповідача щодо відмови перерахувати їй пенсію з 01 січня 2016 року відповідно до довідки ОСОБА_4 міського радіомовлення №06 від 06 травня 2016 року, а також зобов»язати відповідача здійснити з 01 січня 2016 року перерахунок та виплату пенсії призначеної їй відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Закону України «Про державну службу» з урахуванням довідки ОСОБА_4 міського радіомовлення №06 від 06 травня 2016 року.

В обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на те, що з 01 лютого 2008 року вона перебуває на обліку у ОСОБА_4 об»єднаному УПФУ Хмельницької області, де отримує пенсію по втраті годувальника, розмір якої обчислено відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». У травні 2016 року вона звернулась до відповідача із заявою про перерахунок пенсії в зв»язку із підвищенням заробітної плати працюючим державним службовцям. Однак, їй було відмовлено із посиланням на те, що в зв»язку із прийняттям 02 березня 2015 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» скасовано норми пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначаються відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Крім того, зазначено, що згідно чинного законодавства з 01 червня 2015 року пенсії в порядку та на умовах, визначених Законом України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» не призначаються, а раніше призначені пенсії не перераховуються.

В судовому засіданні представник позивачки ОСОБА_1 – адвокат ОСОБА_2 підтримала позовні вимоги у повному обсязі та просить позов задоволити.

Представник відповідача ОСОБА_3 в задоволенні позову просить відмовити.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 01 лютого 2008 року перебуває на обліку в ОСОБА_4 об»єднаному УПФУ Хмельницької області, де одержує пенсію по втраті годувальника, призначену відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Зазначену пенсію їй призначено з посади директора-редактора ОСОБА_4 міського радіомовлення, яку займав її чоловік ОСОБА_5, на утриманні якого вона перебувала та який помер 20 січня 2003 року.

Згідно довідки ОСОБА_4 міського радіомовлення №06 від 06 травня 2016 року з 01 січня 2016 року заробітна плата за посадою директора-редактора ОСОБА_4 міського радіомовлення становить 5391 грн. 38 коп., з яких: посадовий оклад – 3187 грн. 50 коп., доплата за ранг – 80 грн., надбавка за вислугу років (20%) – 653 грн. 50 коп., надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи (45%) – 1470 грн. 38 коп.

У зв»язку з тим, що розмір посадового окладу директора-редактора ОСОБА_4 міського радіомовлення з 01 січня 2016 року збільшився до 5391 грн. 38 коп., позивачка звернулась до відповідача із заявою про перерахунок її пенсії.

ОСОБА_4 об»єднаного УПФУ Хмельницької області від 23 травня 2016 року №8/Г-4 позивачку повідомлено, що відповідно до п.5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 року №213 з 01 червня 2015 року скасовано норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким призначено пенсії відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Тому, з 01 червня 2015 року пенсії в порядку та на умовах зазначеного закону не призначаються, раніше призначені не перераховуються.

Однак, суд вважає, що відмова відповідача у перерахунку пенсії є протиправною з наступних підстав.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов»язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до положень ст.16 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» №540/97-вр від 23 вересня 1997 року, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин, пенсійне забезпечення працівників засобів масової інформації здійснюється відповідно до принципів та норм, встановлених пенсійним законодавством України.

При нарахуванні пенсії журналісту державного або комунального засобу масової інформації застосовуються норми, методика та порядок нарахування пенсії державному службовцю. Ця норма поширюється також на журналіста реформованого друкованого засобу масової інформації, який працював у такому засобі масової інформації до завершення процесу його реформування.

Згідно ч.2, ч.6 та ч.7 ст.33 Закону України «Про державну службу» №3723-ХІІ від 19 грудня 1993 року, в редакції чинній на час призначення пенсії, заробітна плата державних службовців складається з посадового окладу, премій, доплат за ранг, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Умови оплати праці державних службовців, розміри їх посадових окладів, надбавок, доплат і матеріальної допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.

Державним службовцям можуть установлюватися надбавки за високі досягнення у праці і виконання особливо важливої роботи, доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників та інші надбавки і доплати, а також надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Частиною 10 статті 37 Закону №3723-ХІІ визначено, що у разі смерті особи у період перебування на державній службі за наявності у померлого годувальника стажу державної служби не менше 10 років непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні (при цьому дітям - незалежно від того, чи були вони на утриманні померлого годувальника), призначається пенсія у зв'язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї у розмірі 70 відсотків суми заробітної плати померлого годувальника, з якої було

сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а на двох і більше членів сім'ї - 90 відсотків. До непрацездатних членів сім'ї належать особи, зазначені у статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до вимог статті 37-1 Закону №3723-ХІІ у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Умови та порядок перерахунку призначених пенсій державним службовцям визначаються Кабінетом Міністрів України.

Так, Пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2000 року №865 (із змінами і доповненнями) передбачено, що особи, які вийшли на пенсію згідно Закону № 3723-ХІІ мають право на перерахунок пенсій, але лише за умови підвищення заробітної плати державним службовцям після набрання чинності Законом України від 16 січня 2003 року № 432-ІV «Про внесення змін до Закону № 3723-ХІІ» (далі - Закон № 432-ІV).

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2003 року № 581 встановлено, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям відповідно до рішень Кабінету Міністрів України після набрання чинності Законом України від 16 січня 2003 року № 432-IV «Про внесення змін до Закону № 3723-ХІІ» заробітна плата для перерахунку пенсії пенсіонерам, яким пенсія призначена з дня набрання чинності Законом № 3723-ХІІ, визначається в такому порядку: 1) пенсіонерам, які на момент перерахунку пенсії продовжують працювати на посаді, з якої призначено пенсію, - на підставі поданої довідки про одержувану заробітну плату на момент перерахунку; 2) іншим пенсіонерам - на підставі документів, поданих на час перерахунку, виходячи із сум заробітної плати, яку одержує працюючий державний службовець на відповідній посаді, з якої призначено (перераховано) пенсію, на момент виникнення права на перерахунок. При цьому, премія та інші надбавки враховуються в середніх розмірах стосовно визначених законодавством таких виплат у відповідному державному органі, з якого особа вийшла на пенсію, на момент виникнення права на перерахунок, якщо вони були фактично їй встановлені.

З огляду на викладене, суд вважає, що відповідачем протиправно відмовлено позивачці в перерахунку пенсії по втраті годувальника в зв'язку з підвищенням посадового окладу директора-редактора ОСОБА_4 міського радіомовлення, а тому відповідача слід зобов»язати здійснити такий перерахунок з часу виникнення у позивачки такого права - з 01 січня 2016 року, оскільки з позовом до суду вона звернулась у травні 2016 року, тобто в межах визначеного законом шестимісячного строку.

При цьому суд вважає безпідставними доводи відповідача про відсутність у позивачки права на перерахунок пенсії, з посиланням на пункт 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» № 213 від 02.03.2015 року, оскільки вказана правова норма регулює правовідносини, пов»язані з призначенням пенсій державним службовцям, а не з їх перерахунком.

Оскільки позивачка звільнена від сплати судового збору за подачу даного позову, тому судові витрати на її користь суд не присуджує.

Керуючись ст.ст. 6-11,160-163 КАС України, суд

п о с т а н о в и в:

Позов ОСОБА_1 задоволити.

Визнати протиправними дії ОСОБА_4 об»єднаного управління Пенсійного фонду України Хмельницької області щодо відмови ОСОБА_1 здійснити з 01 січня 2016 року перерахунок її пенсії на підставі довідки ОСОБА_4 міського радіомовлення №06 від 06 травня 2016 року.

Зобов»язати Старокостянтинівське об»єднане управління Пенсійного фонду України Хмельницької області здійснити ОСОБА_1, починаючи з 01 січня 2016 року, перерахунок та виплату пенсії, призначеної їй відповідно до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», Закону України «Про державну службу», з врахуванням довідки ОСОБА_4 міського радіомовлення №06 від 06 травня 2016 року.

На постанову може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі проголошення у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частин постанови, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 59069456
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку