open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/14278/16-к

УХВАЛА

14 липня 2016 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , захисника ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , розглянувши клопотання останнього про продовження строку відсторонення від посади

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Вищі Вовківці Хмельницького району Хмельницької області, жителя АДРЕСА_1 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, на утриманні неповнолітня дитина, сільського голови Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади, раніше не судимого,

у кримінальному провадженні №12016240000000054,

встановив:

Прокурор відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4 .

Як зазначено в клопотанні, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду сільського голови Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області, якому присвоєно 7 ранг 4-ї категорії державного службовця в органах місцевого самоврядування, будучи службовою особою, умисно, зловживаючи своїм службовим становищем та наданими владними повноваженнями, всупереч інтересам служби, протягом березня травня 2016 року висував ОСОБА_6 протиправні вимоги про передачу йому неправомірної вигоди в розмірі 20000 грн. за безперешкодне користування ставом, та 05.05.2016 р., для конспірації своїх злочинних намірів по отриманню неправомірної вигоди, вказав ОСОБА_6 покласти грошові кошти у картонну коробку і занести в продуктовий магазин «Бізнес» та передати продавцю ОСОБА_7 .

Виконуючи протиправні вимоги ОСОБА_4 . ОСОБА_6 передав грошові кошти в сумі 20000 гривень продавцю ОСОБА_7 , про що повідомив по телефону ОСОБА_4 .

Після цього, ОСОБА_4 , зателефонувавши до продавця, переконався про отримання останньою для нього від ОСОБА_6 грошових коштів в сумі 20000 грн.

Дане кримінальне правопорушення 19 квітня 2016 року зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12016240000000054, правова кваліфікація правопорушення ч.3 ст.368 КК України.

18 травня 2016 року було повідомлено про підозру ОСОБА_4 у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

20 травня 2016 року ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області до підозрюваного ОСОБА_4 було застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, термін якого закінчується 14 липня 2016 року.

Також, 19.05.2016 року ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду підозрюваного ОСОБА_4 відсторонено від посади сільського голови Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади терміном на два місяці, строк дії вказаної ухвали закінчується 14 липня 2016 року.

13 липня 2016 року постановою першого заступника прокурора Хмельницької області строк досудового розслідування у кримінальному провадженні було продовжено до трьох місяців.

Згідно з наказом та рішенням №01 від 17.11.2015 року першої сесії Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області, вирішено вважати обраним на посаду сільського голови Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області ОСОБА_4 , якому присвоєно 7 ранг 4-ї категорії державного службовця в органах місцевого самоврядування, він є службовою особою, яка займає відповідальне становище, у зв`язку з чим стало можливим вчинення ним на протязі березня-травня 2016 року із використанням службового становища та наданої йому влади, кримінального правопорушення, пов`язаного з вимаганням та отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_6 .

Прокурор просить продовжити строк застосування до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, оскільки закінчити досудове розслідування до 14 липня 2016 року неможливо.

Як на обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого йому правопорушення, прокурор у клопотанні посилається на протокол усної заяви ОСОБА_6 від 19.04.2016 р., протокол допиту потерпілого ОСОБА_6 від 18.05.2016 р., протокол огляду продуктового магазину «Бізнес» від 05.05.2016 р., протокол огляду мобільного телефону ОСОБА_7 , протоколи допитів свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , протоколи негласних слідчих (розшукових) дій.

Розглянувши подане клопотання, заслухавши думку прокурора, який підтримав клопотання, думку підозрюваного та його захисника, які заперечили щодо задоволення клопотання прокурора, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимогстатті 158 цього Кодексу.

Згідно зі ст.158 КПК України, прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор України або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому статтею 156цього Кодексу (ч.1). Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що: обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати; сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали (ч.2).

Так, з наданих матеріалів вбачається, що ОСОБА_4 є службовою особою, займає посаду сільського голови Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області, обґрунтовано підозрюється у вчиненні, з використанням займаної посади, злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років, а тому є достатні підстави вважати, що він, перебуваючи на займаній посаді, може протиправно перешкоджати кримінальному провадженню, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження, в тому числі і потерпілого, тобто обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати.

Враховуючи викладене, а також те, що завершити досудове слідство до 14.07.2016 року неможливо, строк відсторонення ОСОБА_4 від займаної ним посади слід продовжити в межах строку досудового розслідування, в зв`язку з чим клопотання прокурора підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.154-158 КПК України,

ухвалив:

Клопотання прокурора відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_5 задовольнити.

Продовжити строк відсторонення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади сільського голови Розсошанської сільської ради об`єднаної територіальної громади та її виконавчих органів, до 18 серпня 2016 року.

Ухвала діє до 18 серпня 2016 року.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Хмельницької області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Джерело: ЄДРСР 59003084
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку