open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 522/9192/16-к

Провадження по справі № 1-кс/522/10105/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , підозрюваного ОСОБА_7 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Приморського ВП в місті Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, про відсторонення від посади підозрюваного: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця міста Одеси, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , мешкаючого за адресою: АДРЕСА_2 , працюючого на посаді головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Органами досудового розслідування ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, за наступних обставин.

У провадженні слідчого відділу Приморського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження №42016162030000003 відомості про яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань «18» травня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.369 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що 09.12.2015 розпорядженням Голови обласної державної адміністрації М. Саакашвілі №360/к-2015 на посаду начальника управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної адміністрації з посадовим окладом згідно штатним розписом з 10 грудня 2015 року, як такого, що пройшов стажування на цій посаді призначено ОСОБА_8 .

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 306 «Питання присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями» ОСОБА_8 має «6» ранг державного службовця категорії «Б».

Службовими особами, які займають відповідальне становище, у статті369 КК України є особи, зазначені упункті 1примітки до статті 364 КК України, посади яких згідно ізстаттею 6Закону України "Про державну службу" належать до категорії "Б".

Розпорядженням Голови Одеської обласної адміністрації М.Саакашвілі №813/А-2015 від 30.11.2015 затверджено положення про управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної адміністрації.

Відповідно до положення про управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної державної адміністрації основними завданнями управління є:

п.4.2. Забезпечення реалізації державної політики з питань фізичної культури і спорту в області;

п.4.3. виконання програм і здійснення заходів спрямованих на забезпечення розвитку фізичної культури і спорту;

п.4.4. сприяння розвитку видів спорту, визнаних в Україні, забезпечення підготовки і проведення навчально-тренувальних зборів спортсменами та участь у спортивних змаганнях різних рівнів;

п.4.5. сприяння громадським організаціям фізкультурно-спортивної спрямованості у проведенні дитячих, молодіжних фестивалів, конкурсів, змагань, масових фізично-спортивних і оздоровчих заходів, оглядів на кращу постановку роботи з розвитку культури спорту серед різних верств населення, забезпечення пропаганди здорового способу життя.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України №2025 від 18 грудня 1998 року «Про порядок підготовки спортивних споруд та інших спеціально відведених місць для проведення масових спортивних та культурно-видовищних заходів»:

п.11. Підставою для проведення заходів є рішення (наказ) відповідного органу, за ініціативою (або під патронатом) якого вони проводяться, та договір між їх організаторами і власниками спортивної споруди про умови проведення заходів із зазначенням джерел фінансування, а також кошторис витрат. Заходи проводяться, як правило, у неробочий (вечірній) час, вихідні та святкові дні. Початок і закінчення заходів повинні відповідати графіку руху транспорту загального користування. У разі потреби за погодженням з місцевими держадміністраціями робота транспорту загального користування може продовжуватись.

п. 15. Організатори заходу забезпечують:

- узгодження місць і термінів проведення заходів з відповідними місцевими держадміністраціями, власниками спортивних споруд, міліцією та органами та підрозділами ДСНС; умови для організації реклами і продажу квитків на спортивні заходи: міжнародні - за 3 місяці; державні - за 2 місяці; регіональні - за 1 місяць до їх проведення, а у разі проведення концертів естрадних виконавців, театралізованих шоу та інших культурно-видовищних комерційних заходів на спортивних спорудах та в інших спеціально відведених для цього місцях, узгодження місць і термінів їх проведення, кількості глядачів - за 1 місяць до їх проведення.

Згідно п.3 Регламенту проведення чемпіонату України зі спортивних танців серед команд (стандарт, латина) який проводився з 20 по 21 травня 2016 року, затвердженого 10.05.2016 першим заступником Міністра молоді та спорту України ОСОБА_9 : «відповідальність за підготовку та безпосереднє проведення чемпіонату України покладається на управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної державної адміністрації на голову суддівську колегію, яка рекомендована Асоціацією, і склад якої затверджується Мінмолодьспортом».

Досудовим розслідуванням встановлено, що 17 травня 2016 року до начальника управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської державної адміністрації ОСОБА_8 , звернувся його підлеглий головний спеціаліст відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_7 , та запропонував надати ОСОБА_8 неправомірну вигоду у розмірі 1000 (однієї) тисячі доларів США, за сприяння в проведенні та організації спортивного заходу, а саме чемпіонату України по спортивним танцям серед команд (стандарт, латино), в період з 20 по 21 травня 2016 року за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, 15 (готель Бристоль), проведення якого планується асоціацією спортивного танцю України, а також підписання та підготовку відповідної документації передбаченої Постановою КМУ від 18 грудня 1998 року №2025 та Регламентом проведення чемпіонату.

Вказані грошові кошти ОСОБА_7 повинен був отримати від організаторів заходів в особі ОСОБА_10 , після проведення спортивних змагань. Фактично, Чемпіонат України проводився в період з 21 по 22 травня 2016 року.

В подальшому, 18 травня 2016 року ОСОБА_7 , передав ОСОБА_8 регламент проведення чемпіонату України по спортивним танцям серед команд (стандарт, латино), затверджений першим заступником міністра спорту України ОСОБА_11 10.05.2016 року №653/55, згідно якого відповідальність за підготовку та безпосереднє проведення чемпіонату України покладається на управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної державної адміністрації.

Також, ОСОБА_7 , діючи в інтересах третіх осіб - (Осередок Асоціації спортивного танцю України Одеської області), 19 травня 2016 року, більш точний час в ході проведення досудового розслідування встановити не надалося можливим, звернувся до ОСОБА_10 , з вимогою надання останнім до Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної державної адміністрації листа з безпосередньою вказівкою, щодо сприяння у забезпеченні заходу світловим обладнанням.

Виконуючи вимоги ОСОБА_7 ОСОБА_10 , 20 травня 2016 року звернувся до Управління у справах сім`ї, молоді та спорту Одеської обласної державної адміністрації з листом зареєстрованим за вхідним №518/01-09 від 20.05.2016, в якому було зазначено, що Осередок Асоціації спортивного танцю України Одеської області: «... Просить Вас посприяти у забезпеченні даного заходу світловим обладнанням та прийняти участь у нагородженні переможців…».

В подальшому зазначений лист начальником Управління ОСОБА_8 , було розписано на ОСОБА_7 з вказівкою «Надати сприяння в межах компетенції».

В свою чергу ОСОБА_7 , будучи неофіційно, у зв`язку з штатними змінами, призначеним на посаду виконуючого обов`язки начальника відділу фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та дітей Одеської обласної державної адміністрації, 20.05.2016 наклав резолюцію відповідно до якої, доручив працівнику вказаного відділу ОСОБА_12 , розглянути лист та підготувати Наказ за підписом начальника управління ОСОБА_8 про проведення чемпіонату України зі спортивних танців серед команд (стандарт, латино).

Виконуючи вказівку ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , в цей же день підготував, проект Наказу «Про проведення чемпіонату України із спортивних танців серед команд (стандарт, латино)», згідно якого:

-провести в м. Одеса з 20 по 21 травня 2016 року за адресою: АДРЕСА_3 (готель Бристоль).

-Відповідальність за підготовку та безпосереднє проведення чемпіонату покласти на відокремлений підрозділ Асоціацію спортивного танцю України (Президент ОСОБА_10 ) та голову суддівську колегію змагань.

-Підготовка місць проведення змагань здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року №2025 «Про порядок підготовки спортивних та інших спеціально відведених місць для проведення масових та культурно-видовищних заходів». Медичне забезпечення заходу здійснити згідно до «Положення про медичне забезпечення спортивно-масових заходів», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 27.10.2008 №614. Лікар змагань входить до складу суддівської колегії на правах заступника голови суді. Всі його рішення в межах компетентності обов`язкові для учасників, суддів, організаторів змагань. Лікар представляє в організаційний комітет або суддівську колегію план медичного забезпечення змагань та звіт з їх закінчення.

-Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

В подальшому, 23 травня 2016 року між ОСОБА_8 та ОСОБА_7 в службовому кабінеті ОСОБА_8 , в період часу з 11 до 12 години, відбулася розмова в ході якої ОСОБА_7 , повідомив ОСОБА_8 про те, що спортивні змагання пройшли успішно. Також, в ході розмови ОСОБА_7 , підняв руку в гору з розкритою долонею продемонструвавши ОСОБА_8 , жест з 5 (п`ятьма) пальцями, пояснивши при цьому, що неправомірна вигода, яку він планує надати останньому буде в Національній валюті України гривні.

В той же день, в період часу з 13 до 14 годин, ОСОБА_7 , зустрівся з ОСОБА_10 біля супермаркету «Віртус», який розташований за адресою: м. Одеса, вул.Середньофонтанська, 12-А, де останній передав ОСОБА_7 , грошові кошти в сумі 6000 гривень, за сприяння управлінням у справах сім`ї, молоді та дітей Одеської обласної державної адміністрації в наданні у користування осередку асоціації спортивного танцю України під час проведення змагань майна, що належить підприємству ТОВ «Лайтек», а саме світлового обладнання та діодного екрану.

В подальшому, в той же день, в період часу 14 до 15 години ОСОБА_7 , бажаючи довести свій злочинний намір направлений на надання неправомірної вигоди до кінця, повернувся до будівлі Одеської обласної державної адміністрації, яка розташована на проспекті Шевченко, 4 в м.Одесі, зайшов на п`ятий поверх до службового кабінету №557 начальника Управління ОСОБА_8 , де надав останньому грошові кошти в розмірі 5000 гривен, за сприяння Управлінням в наданні у користування під час проведення змагань майна, що належить підприємству ТОВ «Лайтенк», а саме світлового обладнання та діодного екрану, а також підписання Наказу про проведення чемпіонату України зі спортивних танців, та підготовку відповідної документації передбаченої Постановою КМУ та Регламентом проведення чемпіонату України.

«24» травня 2016 року ОСОБА_7 повідомлено про те, що він підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.369 КК України, тобто надання неправомірної вигоди за вчинення службовою особою, яка займає відповідальне становище, в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням службового становища, що підтверджується:

?протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_8 ;

?протоколом огляду місця події, а саме службового кабінету начальника управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації ОСОБА_8 №557;

?протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_12 ;

?протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_13 ;

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_7 , « ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець: міста Одеси, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , мешкаючий за адресою: АДРЕСА_2 працює на посаді головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

У зв`язку із викладеним у органу досудового розслідування виникла необхідність у відстороненні підозрюваного від займаної посади.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали клопотання в повному обсязі та просили його задовольнити, посилаючись на те, що наявні ризики, передбачені ст. 177 КПК України, а саме те, що підозрюваний може негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду шляхом знищення та підроблення документів і речей, які мають значення для досудового розслідування, а також впливати на своїх колег - співробітників, які є свідками у цьому провадженні.

Підозрюваний ОСОБА_7 та його адвокати ОСОБА_5 та ОСОБА_6 заперечували проти відсторонення від посади, посилаючись на те що ОСОБА_7 , позитивно характеризується за місцем роботи та місцем проживання, має на утриманні неповнолітню дитину, пред`явлена ОСОБА_7 підозра є необґрунтованою, дії керівника ОСОБА_7 ОСОБА_8 носять провокаційний характер. Надання світло-звукового обладнання ніяк не пов`язано з посадовими обов`язками ОСОБА_8 . Санкція ч. 3 ст. 368 КК України не передбачає позбавлення права займати посаду. Всі свідки допитані, тому ОСОБА_7 не зможе впливати на них. ОСОБА_7 передавав гроші ОСОБА_8 як приватній особі.

Вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, допитавши підозрюваного, заслухавши слідчого, прокурора, захисників, приходжу до висновку, що клопотання слідчого необхідно задовольнити з наступних підстав, а не посадовій особі.

У вчиненні вказаного кримінального правопорушення підозрюється: ОСОБА_7 , « ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець: міста Одеси, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , мешкаючий за адресою: АДРЕСА_2 працює на посаді головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

Пред`явлена підозра ОСОБА_7 обґрунтовується зібраними у ході досудового розслідування належними та допустимими доказами в їх сукупності, зокрема:

?протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_8 ;

?протоколом огляду місця події, а саме службового кабінету начальника управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації ОСОБА_8 №557;

?протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_12 ;

?протоколом допиту в якості свідка ОСОБА_13 .

Відповідно до ч. 1 ст. 155 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади.

Відповідно до п.п. 5-7 ч. 2 ст. 155 КПК України, у клопотанні зазначаються: виклад обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного, обвинуваченого сприяло вчиненню кримінального правопорушення; виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином .

Зважаючи на те, що досудове розслідування знаходиться на першочерговому етапі, органом досудового розслідування проводяться першочергові слідчі дії та збирання доказів у даному кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за необхідне відсторонити підозрюваного ОСОБА_7 від займаної ним посади головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації, так як є підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_7 , перебуваючи на посаді головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації, у зв`язку із зайняттям ним відповідального становища, має можливість негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду шляхом знищення та підроблення документів і речей, які мають значення для досудового розслідування, а також впливати на своїх колег - співробітників, які є свідками у цьому провадженні.

Зважаючи на особу підозрюваного, а також, зважаючи на цілі та завдання кримінального провадження, вважаю за необхідне клопотання слідчого про відсторонення від посади задовольнити та відсторонити підозрюваного ОСОБА_14 від займаної посади головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

Керуючись ст.ст.154-158 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Приморського ВП в місті Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , - задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної посади головного спеціаліста відділу у справах фізичної культури та спорту управління у справах сім`ї, молоді та спорту облдержадміністрації на 60 діб, тобто до 29 липня 2016 року.

Ухвала слідчого судді діє з моменту оголошення ухвали слідчого судді, тобто з 30 травня 2016 року.

Ухвала слідчого судді про відсторонення припиняє свою дію 29 липня 2016 року.

Виконання ухвали покласти на слідчого.

Ухвала протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути оскаржена до апеляційного суду Одеської області.

Слідчий суддя Приморського

районного суду міста Одеси: ОСОБА_1 .

30.05.2016

Джерело: ЄДРСР 58184196
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку