open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2016 р.

Справа № 617/276/16-а

Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Старостіна В.В.

Суддів: Рєзнікової С.С. , Бегунца А.О.

за участю секретаря судового засідання Машури Г.І.

представника відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області на постанову Вовчанського районного суду Харківської області від 21.04.2016р. по справі № 617/276/16-а

за позовом ОСОБА_2

до Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області

про проведення перерахунку пенсії,

ВСТАНОВИЛА:

26.02.2016 року позивач, ОСОБА_2, звернувся до Вовчанського районного суду Харківської області з позовом до Управління Пенсійного фонду України у Вовчанському районі Харківської області, в якому просив суд:

- зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України у Вовчанському районі Харківської області здійснити перерахунок пенсії ОСОБА_2 як інваліду війни II групи у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком станом з 04 листопада 2015 року по теперішній час;

- зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України у Вовчанському районі Харківської області нарахувати підвищення до пенсії ОСОБА_2 як інваліду війни II групи у розмирі 40 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність станом з 04 листопада 2015 року по теперішній час;

- зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України у Вовчанському районі Харківської області здійснювати нарахування та виплату пенсії та підвищення до пенсії ОСОБА_2 в подальшому з врахуванням мінімального прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого законодавством України на відповідний період.

В обгрунтування заявлених позовних вимог, почивач зазначав, що вважає відмову відповідача в перерахунку йому пенсії як інваліду війни II групи у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком станом з 04 листопада 2015 року по теперішній час незаконною та протиправною.

Відповідач, не погодившись з постановою суду першої інстанції, подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вказану постанову та прийняти нову, якою відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач посилається на порушення судом першої інстанції при прийнятті рішення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного, на його думку, вирішення спору судом першої інстанції.

В судовому засіданні апеляційної інстанції представник відповідача підтримав апеляційну скаргу, просив задовольнити її, посилаючись на доводи та обґрунтування, викладені в апеляційній скарзі.

Позивач, в судове засідання апеляційної інстанції не з’явився, про дату, час та місце апеляційного розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, представника відповідача, перевіривши доводи апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено у суді апеляційної інстанції, що позивач проходив службу в Збройних Силах в період з 12 травня 1982 року по 31 травня 1984 року. Виконував інтернаціональний обов'язок в республіці Афганістан з 01 грудня 1982 року по 12 листопада 1993 року (довідка Вовчанського ОРВК №300 від 08.09.2015 року), під час якого отримав вогнепальні осколкові поранення голови, забійні рани кистей обох рук, контузію головного мозку (витяг з протоколу ВЛК №336 від 04.11.2015 року).

Згідно Статті 7 Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» №3551-Х11 (надалі Закон України №3551-Х11) з 14.12.2015 року, має статус «Ветеран війни - інвалід війни». Посвідчення «Ветеран війни - інвалід війни II групи» ОСОБА_3 Є №123288 від 14.12.2015 року.

З 31.01.2011 року, згідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІУ (надалі закон України № 1058-ІУ) йому була призначена пенсія як інваліду 3 групи від загального захворювання.

З 05.02.2015 року, згідно до Закону України № 1058-ІУ, була призначена пенсія як інваліду 2 групи від загального захворювання.

04.11.2015 року Військово-лікарською комісією Північного регіону по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишніх військовослужбовців, було встановлено причинний зв'язок - «Поранення, контузія, та захворювання, так, пов'язані з виконанням обов'язків військової служби в країнах, де велись бойові дії».

04.12.2015 року, Харківською обласною МСЕК - 4, при повторному огляді, встановлено II групу інвалідності з 04 листопада 2015 року по причині - «Поранення, контузія, та захворювання, пов'язані з виконанням обов'язків військової служби в країнах, де велись бойові дії». (Довідка до акту огляду МСЕК ОСОБА_3 12ААА №104808 від 04.12.2015 р).

01.02.2016 року, позивач звернувся до Управління ПФУ в Вовчанському районі Харківської області із заявою «Про перерахунок пенсії інваліда війни II групи згідно до Статті 29 Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-ХІІ».

12.02.2016 року, було отримано відповідь за №1/П-14. В листі Управління ПФУ в Вовчанському районі вказано, що пенсію як інваліду армії 2 групи прирівняного до інваліда війни, нарахована в розмірі 2838.70 грн., на підставі Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІУ, а саме: Статті 24 (періоди, з яких складається страховий стаж), Статті 25 (коефіцієнт страхового стажу), Статті 27 (розмір пенсії за віком), Статті 28 (мінімальний розмір пенсії за віком), Статті 33 (розмір пенсії по інвалідності), Статті 40 (порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії).

Задовольняючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що відмовляючи в перерахунку пенсії відповідач діяв всупереч встановленому законом порядку, необґрунтовано, упереджено, без з’ясування необхідних обставин, що мали значення, чим порушено законні інтереси позивача.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду першої інстанції, з огляду на наступне.

Відповідно до Статті 5 КАС України, адміністративне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу та міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до Закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Згідно до Статті 8 КАС України, суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Суд, застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини. Звернення до адміністративного суду для захисту прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Відповідно до Статті 33 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІУ, пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам І групи - 100 відсотків пенсії за віком; інвалідам II групи - 90 відсотків пенсії за віком; інвалідам III групи - 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону.

Але, як вбаяається з матеріалів справи ОСОБА_2 знаходиться на обліку в управлінні з 31.01.2011 року, пенсія призначена як інваліду III групи від загального захворювання згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

З 05.02.2015 року ОСОБА_2 отримував пенсію як інвалід II групи від загального захворювання, відповідно до виписки міжрайонної спеціалізованної кардіологічної медико - соціальної експертної комісії №2, яку відповідач отримав 13.02.2015 року.

З 17.12.2015 року, відповідачем відповідно до заяви позивача проведено перерахунок пенсії ОСОБА_2, як інваліду армії II групи прирівняного до інваліда війни, відповідно до витягу з протоколу засідання ВЛК Північного регіону № 336 від 04.11.2015 року де вказана причина інвалідності поранення, контузія та захворювання пов'язані з виконанням обов'язків військової служби при перебування в країнах де велися бойові дії.

Таким чином, страховий стаж ОСОБА_2 складає 25 років 10 місяців 24 дні, додатковий стаж складає 10 років 07 місяців 01 день.

Згідно абзацу 2 ст. 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах відповідно період з дня встановлення інвалідності до досягнення застрахованою особою віку, передбаченого ст. 26 цього Закону. Загальний стаж для розрахунку пенсії - 36 років 05 місяців 25 днів.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про державний бюджет України", встановлено у 2016 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2016 року - 1074 гривні.

Відповідно до п. 7 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1381, установлено, що з 1 січня 2012 р. інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів війни I групи - 285 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, II групи - 255, III групи - 225, учасників бойових дій - 165 відсотків, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

Таким чином, оскільки, у осіб які мають статус інваліда війни, розмір пенсії повинен бути не нижче ніж 255% мінімального розміру пенсії та до розміру пенсії позивача здійснюється відповідні доплати. (а.с. 15)

Також, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що розрахунок пенсії належить виключно до компетенції органів Пенсійного фонду України.

Щодо позовних вимог ОСОБА_2 про здійснення перерахунку пенсії як інваліду війни II групи з 4 листопада 2015 року, слвд зазначити наступне.

Відповідно до п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 року № 302 "Посвідчення є документом, що підтверджує статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", на підставі якого надаються відповідні пільги та компенсації".

П. 7 постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.1994р. № 94 "Про порядок надання пільг, передбачених Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачено, що громадянам, які набули статусу ветерана війни, або особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особи, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", після прийняття цього Закону, пільги надаються з дня звернення.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач ОСОБА_2 звернувся до відповідача, Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області, з заявою про перерахунок пенсії лише 17.12.2015 року, отже позовні вимоги є необгрунтованими.

Аналізуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що на день звернення позивача положення Закону України «Про пенсійне забезпечення», на які посилається ОСОБА_2 застосовуються тільки в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років згідно із Законом №3108 -IV від 17.11.2005.

Враховуючи викладене, колегія суддів доходить висновку про те, що відмовляючи в перерахунку пенсії, відповідач діяв обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх положень законодавства, обставин даної справи та на підставі усіх матеріалів, які мають значення для конкретної ситуації, а, отже, позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Через неповне з’ясування судом обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення норм матеріального права, колегія суддів дійшла висновку про необхідність скасування рішення суду першої інстанції з прийняттям постанови про відмову в задоволенні позову.

Відповідно до ст. 159 КАС України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм адміністративного процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з’ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Рішення суду першої інстанції не відповідає зазначеним вимогам ст. 159 КАС України, оскільки воно ухвалено при неповному з'ясуванні судом обставин, що мають значення для справи, з порушенням норм матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 198 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати її та прийняти нову постанову суду.

На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова суду –скасуванню, з прийняттям нової постанови про відмову в задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, п. 3 ст. 198, п. 1, 4 ч.1 ст. 202, 205, 207, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області задовольнити.

Постанову Вовчанського районного суду Харківської області від 21.04.2016р. по справі № 617/276/16-а скасувати.

Прийняти нову постанову, якою в задоволенні адміністративного позову ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в Вовчанському районі Харківської області про проведенння перерахунку пенсії.

Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання постанови у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя

(підпис)

ОСОБА_4

Судді

(підпис) (підпис)

ОСОБА_3 ОСОБА_5

Повний текст постанови виготовлений 03.06.2016 р.

Джерело: ЄДРСР 58103275
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку