open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

25 травня 2016 р.

Справа № 876/2866/16

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі:

головуючого судді Кушнерика М.П.

суддів Мікули О.І., Курильця А.Р.

розглянувши в порядку письмового провадження у м.Львові клопотання Личаківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області про звільнення від сплати судового збору за апеляційною скаргою на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 01.04.2016 року у справі №813/207/16 за позовом ОСОБА_1 до ДПІ у Личаківському районі м.Львова Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області про визнання протиправними і скасування податкового повідомлення-рішення,-

В С Т А Н О В И Л А:

Личаківська ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області подала апеляційну скаргу на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 01.04.2016 року у справі №813/207/16 за позовом ОСОБА_1 до ДПІ у Личаківському районі м.Львова Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області про визнання протиправними і скасування податкового повідомлення-рішення.

Одночасно просить звільнити від сплати судового збору, оскільки податковий орган не має можливості сплатити таке у зв»язку з відсутністю коштів, призначених на цю мету.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання на виклик суду не з’явилися, а відтак на підставі п.2 ч.1 ст.197 КАС України суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи клопотання та перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Звільнення відповідних органів від сплати судового збору не узгоджується з п.2 ч.3 ст.129 Конституції України, яким передбачено, що однією з основних засад судочинства в Україні є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Рівність учасників судового процесу, зокрема, перед законом є похідною від інших норм Конституції України, які визначають рівність конституційних прав і свобод громадян та рівність їх перед законом (стаття 24), а також компетенцію органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 19).

Рівність усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом є одним з принципів здійснення правосуддя в адміністративних судах – пп.3 п.1 ст.7 КАС України.

Рівність усіх учасників судового процесу перед законом передбачає єдиний правовий режим судочинства, який забезпечує реалізацію їхніх процесуальних прав, тобто є конкретизацією загального принципу рівності громадян перед законом і судом стосовно сфери здійснення судової влади і судочинства.

Не може бути привілеїв чи обмежень прав учасників адміністративного процесу за ознаками …, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками – ч.2 ст.10 КАС України.

Ця норма Конституції України знайшла своє закріплення також і в Законі України «Про

судоустрій і статус суддів» та у процесуальних кодексах України.

Тому, звільнення від сплати судового збору відповідних органів як сторін в окремих категоріях справ може розцінюватися як надання їм певних процесуальних переваг перед іншими учасниками судового процесу, зокрема юридичними та фізичними особами, які, безперечно, зобов'язані сплачувати відповідний збір.

Таким чином, покликання на відсутність коштів на сплату судового збору не може бути підставою для звільнення від сплати такого, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

Оскільки апеляційна скарга Личаківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області не відповідає вимогам ч.6 ст.187 КАС України, а саме не сплачено судовий збір в сумі 606 (шістсот шість) грн. 32 коп. на рахунок отримувача №31219206781004 УДКСУ у Галицькому районі м.Львова код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38007573 Банк отримувача ГУДКСУ у Львівській області Код банку отримувача (МФО 825014 Код класифікації доходів бюджету 22030101, "Призначення платежу" - судовий збір, код 34668371, а тому така підлягає залишенню без руху.

керуючись ст.88, 160, 195-197, 165, 187, ч.3 ст.189 КАС України, ст.8 Закону України «Про судовий збір» (в редакції від 22.05.2015р.) колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

В задоволенні клопотання Личаківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області про звільнення від сплати судового збору у справі №876/2866/16 (813/207/16), - відмовити.

Апеляційну скаргу Личаківської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 01.04.2016 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ДПІ у Личаківському районі м.Львова Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області про визнання протиправними і скасування податкового повідомлення-рішення, – залишити без руху.

Надати Личаківській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області 10-денний термін для усунення недоліку з моменту отримання копії ухвали.

Роз»яснити Личаківській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області, що у разі не усунення зазначеного недоліку апеляційної скарги, відповідно до ст.108 КАС України, скарга буде повернена скаржнику.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою законної сили.

Головуючий суддя: М.П.Кушнерик

Судді : О.І.Мікула

ОСОБА_2

Джерело: ЄДРСР 57895348
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку