open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/22391/15-ц

Провадження № 6/761/422/2016

У Х В А Л А

Іменем України

23 березня 2016 року Шевченківський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді Маліновської В.М.,

при секретарі Лазоришинець К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за заявою Національного музею історії України, заінтересовані особи: ОСОБА_1, старший державний виконавець Відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві Метлушенко Ганна Олександрівна, про відстрочку виконання рішення суду, -

В С Т А Н О В И В:

В березні 2016 року представник Національного музею історії України Сосновська Т.В. звернулась до суду з заявою про відстрочення виконання судового рішення строком до 01 червня 2016 року, а саме, рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 09 грудня 2015 року, ухваленого по справі № 761/22391/15-ц у справі за позовом ОСОБА_1 до Національного музею історії України про визнання незаконним та скасування наказу про винесення догани, відшкодування моральної шкоди, яким визнано незаконним наказ Національного музею історії України від 17 липня 2015 року № 264 «Про винесення догану завідувачу МІКУ філіалу НМІУ ОСОБА_1» та стягнуто з Національного музею історії України на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 200,00 грн., а також понесені судові витрати у вигляді витрат на правову допомогу у розмірі 3 169,40 грн.

Заяву мотивовано тим, що 24 лютого 2016 року старшим державним виконавцем ВДВС Шевченківського РУЮ у м. Києві Метлушенко Г.О. було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження (ВП № 50286732) про примусове виконання виконавчого листа № 761/22391/15-ц, виданого Шевченківським районним судом м. Києва 23 лютого 2016 року, та зобов'язано Національний музей історії України у семиденний термін з моменту винесення вказаної постанови сплатити ОСОБА_1 суму боргу у розмірі 3 369,40 грн.

Разом з тим, як вказує заявник, відповідно до Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 20 березня 2015 року Національний музей історії України є державною установою, яка фінансується з Державного бюджету України та засновником якої є Міністерство культури України. При цьому, відповідно до ст.ст. 2, 13 Закону України «Про музей та музейну справу», п. 18 та п. 40 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України, Національний музей історії України є головним розпорядником бюджетних коштів, діяльність та витрати якого регулюються паспортом бюджетної програми.

Однак, на даний час паспорт бюджетної програми Національного музею історії України знаходиться на розгляді та затвердженні у Міністерстві фінансів України, що унеможливлює перерахування заявником грошових коштів стягувачу протягом семи днів з дати отримання постанови про відкриття виконавчого провадження.

На підставі викладеного та посилаючись на те, що за інформацією Міністерства фінансів України паспорт бюджетної програми буде затверджено до 15 травня 2016 року, заявник вважає, що існують виняткові обставини, що ускладнюють виконання рішення суду, а тому просить заяву задовольнити та відстрочити виконання рішення суду від 09 грудня 2015 року.

Сторони у судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Разом з тим, враховуючи те, що обов'язковість явки заінтересованих осіб у судове засідання при вирішенні даної категорії справ не встановлено, судом постановлено протокольну ухвалу, про розгляд справи за відсутності сторін.

Дослідивши матеріали цивільної справи та матеріали додані до заяви, суд прийшов до наступного.

Відповідно до вимог ст. 373 Цивільного процесуального кодексу України за наявності обставин, що утруднюють виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім'ї, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), за заявою державного виконавця або за заявою сторони суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає питання про відстрочку або розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання рішення в судовому засіданні з викликом сторін і у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.

Отже, виходячи зі змісту вказаної норми закону, підставами для відстрочки виконання рішення можуть бути виняткові обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим судовим рішенням способом.

Звертаючись з заявою про відстрочку виконання рішення суду, заявник посилається на те, що Національний музей історії України є головним розпорядником бюджетних коштів, діяльність та витрати якого регулюються паспортом бюджетної програми Національного музею історії України, який, в свою чергу, буде затверджено Міністерством фінансів України у строк до 15 травня 2016 року, що в свою чергу, унеможливлює перерахування заявником грошових коштів стягувачу протягом семи днів з дати отримання постанови про відкриття виконавчого провадження.

Водночас, згідно практики Європейського суду з прав людини (Рішення Європейського суду з прав людини від 29.06.2004р. "Справа Жовнер проти України", від 29.06.2004р. "Справа "Південь проти України"), яка в силу положень ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовується судами при розгляді справ як джерело право, державний орган не може посилатися на відсутність коштів, щоб не виплачувати борг, підтверджений судовим рішенням. Аргумент, що визначає таку відсутність коштів як "виняткові обставини", не може бути прийнято судом.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що обставини, якими заявник обґрунтовує заяву про відстрочку виконання рішення суду, не є винятковими та такими, що утруднюють виконання рішення суду, а також не можуть слугувати підставою для невиконання рішення суду, яке набрало законної сили.

За таких обставин суд прийшов до висновку, що заява Національного музею історії України про відстрочку виконання рішення суду не підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 209, 210, 218, 373 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Національного музею історії України, заінтересовані особи: ОСОБА_1, старший державний виконавець Відділу державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у м. Києві Метлушенко Ганна Олександрівна, про відстрочку виконання рішення суду, - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

С у д д я:

Джерело: ЄДРСР 57709532
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку