open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
КОПІЯ

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

__________________________________________________________________________

Справа № 676/9001/14-ц

Провадження № 22-ц/792/460/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2016 року м. Хмельницький

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

апеляційного суду Хмельницької області

в складі: головуючої – судді Варвус Ю.Д.,

суддів: Заїки В.М., Пастощука М.М.,

при секретарі: Кошельнику В.М.

за участю: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини про визнання незаконними та скасування наказів, поновлення попередніх умов праці та стягнення оплати за час вимушеного прогулу за апеляційною скаргою Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини на рішення Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 грудня 2015 року.

Заслухавши доповідача, пояснення представника апелянта, перевіривши матеріали справи, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, колегія суддів

в с т а н о в и л а :

27 листопада 2014 року ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом до Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини про визнання незаконними та скасування наказу № 88 від 18.11.2014 року, за яким була притягнута до дисциплінарної відповідальності. Зазначала, що винесення їй догани ґрунтується на неприязних стосунках, які склались між нею і керівником, а не на порушенні трудової дисципліни.

В уточненнях позовних вимог просила визнати незаконними та скасувати накази №85 від 05 листопада 2014 року, №86 від 05 листопада 2014 року, №03 від 20 січня 2015 року, поновити попередні умови праці, відповідно до яких з 08.00 год. до 13.00 год. виконувала касові операції по обслуговуванню клієнтів в лабораторії центрального ринку із застосуванням реєстратора розрахункових __________________________________________________________________

Головуючий у першій інстанції: ОСОБА_3. Категорія: 53

Доповідач: Варвус Ю.Д.

операцій та видачі чеків по платежам. Відповідно з 14.00 год. до закінчення робочого часу вела касові операції та приймала касові платежі з інших структурних підрозділів в приміщенні каси ветеринарної лікарні в м. Кам’янець-Подільський.

Крім того, з вини відповідача вона не працювала з 14 лютого 2015 року по 15 квітня 2015 року, тому просила стягнути оплату за час вимушеного прогулу за вказаний період в розмірі 2848 грн.72 коп.

Рішенням Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 грудня 2015 року позов задоволено.

Визнано незаконними та скасовано накази:

- №85 від 05 листопада 2014 року „Про порядок роботи касира” щодо встановлення індивідуального графіку роботи касира ОСОБА_2;

- №86 від 05 листопада 2014 року „Про внесення доповнень до посадової інструкції касира” щодо встановлення зміни до посадової інструкції касира ОСОБА_2;

- №03 від 20 січня 2015 року „ Про вступ в дію графіку роботи касира” щодо вступу в дію графіку роботи касира Кам’янець-Подільської міської державної ветеринарної медицини ОСОБА_2

Поновлено попередні умови праці касира ОСОБА_2, відповідно до яких касир ОСОБА_2 працює з режимом роботи, що відповідає режиму роботи установи з розподілом робочого часу:

-у вівторок – п’ятницю з 8.00 години до 13.00 години здійснює касові операції на території центрального ринку по проспекту Грушевського,25 в м. Кам’янець-Подільський в приміщені лабораторії ВСЕ №1 Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини;

-у суботу – неділю з 7.00 годин до 12.00 години здійснює касові операції в приміщені лабораторії ВСЕ №1 на території колгоспного ринку;

-з 13.00 години до 14.00 години – обід;

-у вівторок – четвер з 14.00 години до закінчення робочого дня 17.00 години касир здійснює касові операції в приміщенні каси Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини по Проспекту Грушевського, 68 у м. Кам’янець-Подільський;

-у п’ятницю з 14 години до 16 години касир здійснює операції в приміщенні ветлікарні на території по Проспекту Грушевського, 68 у м. Кам’янець-Подільський.

Стягнуто з Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини на користь ОСОБА_2 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 14 лютого 2015 року по 15 квітня 2015 року у розмірі 2848 грн.72 коп.

Рішення в частині стягнення заробітної плати в межах суми стягнення за один місяць допущено до негайного виконання.

Стягнуто з Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини на користь держави судовий збір в сумі 974 грн.40 коп.

В апеляційній скарзі Кам’янець-Подільська міська державна лікарня ветеринарної медицини не погоджується з рішенням суду, просить його скасувати та ухвали нове рішення, яким відмовити в задоволені позовних вимог ОСОБА_2, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права. Вважає, що наказами №85,86 від 05 листопада 2014року, №03 від 20 січня 2015 року не було змінено режим і час роботи ОСОБА_2, а лише уточнено, що вона повинна приймати кошти від відповідальних за проведення касових операцій у вівторок-четвер в приміщені ветеринарної лікарні, а не в КВЗП „Кам’янець-Подільський”. Крім того, судом не наведено підстав, мотивів та доказів нарахування та стягнення на користь ОСОБА_2 коштів в сумі 2848 грн.72 коп. Суд не надав юридичну оцінку тому факту, що ОСОБА_2 на момент розгляду даної справи була звільнена з роботи у зв’язку із скороченням штатів.

Апеляційна скарга Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_2 в частині скасування наказів та поновлення попередніх умов праці касира, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем були змінені умови праці позивачки без дотримання вимог ст.32 КЗпП України.

Проте з таким висновком суду погодитися не можна, оскільки суд дійшов його без урахування та належної оцінки обставин справи.

Відповідно до вимог ч.3 ст.32 КЗпП України у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці працівника при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Судом встановлено і підтверджується матеріалами справи, що ОСОБА_2 з 01 квітня 2002 року працює касиром Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини (наказу №19 від 01 квітня 2002 року). Відповідно до вимог ст.ст.10, 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази мають бути належними та допустимими, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Звертаючись до суду з позовом, ОСОБА_2 зазначала, що наказами №85 від 05 листопада 2014 року, №86 від 05 листопада 2014 року та №03 від 20 січня 2015 року були змінені умови її праці без належного її попередження та згоди, а саме позбавлено її виконування касових операцій по обслуговуванню клієнтів в лабораторії центрального ринку із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та видачі чеків по платежам.

Однак доказів, які б свідчили, що в її обов’язки касира входило касове обслуговування клієнтів в лабораторії центрального ринку із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та видачі чеків по платежам, позивачка суду не подала. Не були встановлені такі і в судовому засіданні.

Відповідно до п.п. 2 та 3 посадової інструкції касира Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини касир належить до професійної групи „Технічні службовці”, є штатним співробітником установи. Підкоряється безпосередньо Головному бухгалтеру (а.с.28-29).

Наказами №85 та №86 від 05 листопада 2014 року, №03 від 20 січня 2015 року було уточнено графік роботи касира, який не обумовлений змінами в організації виробництва і праці, а для дисциплінування у виконанні нею трудових обов’язків як касира Кам'янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини.

ОСОБА_2 продовжувала виконувати свої посадові обов’язки, а також приймати готівкові кошти від осіб, які здійснюють обслуговування клієнтів в лабораторіях на ринках із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та видачу чеків по платежах, у тому числі від ОСОБА_4 – лаборанта лабораторії ВСЕ №1 на ринку КВЗП „Кам'янець-Подільський”. Оскільки саме за ОСОБА_4 покладено обов’язок по веденню касових операцій і закріплено касовий апарат на ВСЕ №1 ринку відповідно до наказу №54 від 19 липня 2012 року „Про призначення відповідальних за ведення касових операцій” та остання пройшла відповідне навчання (а.с.262). Дані про покладення обов’язку по веденню касових операцій і закріпленню касового апарату на ВСЕ №1 ринку за ОСОБА_2 з моменту прийняття її на посаду касира відсутні.

З урахуванням вказаних конкретних обставин, підстав для задоволення зазначених позовних вимог про скасування наказів та поновлення попередніх умов праці касира у суду першої інстанції не було, тому рішення в цій частині підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні даних вимог ОСОБА_2

Що стосується задоволення вимог про стягнення з відповідача на користь ОСОБА_2 середнього заробітку за час вимушеного прогулу з 14 лютого 2015 року по 15 квітня 2015 року в сумі 2848 грн.72 коп., то рішення суду першої інстанції в цій частині відповідає матеріалам справи, ухвалено з дотриманням вимог ч.3 ст. 24 та ст.235 КЗпП України і підстав для його скасування в цій частині в межах апеляційної скарги колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст. 307, 309, 316, 319 ЦПК України, колегія суддів

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини задовольнити частково.

Рішення Кам’янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 24 грудня 2015 року в частині задоволення позовних вимог про визнання незаконними і скасування наказів, поновлення попередніх умов праці та стягнення судових витрат скасувати і в цій частині ухвалити нове рішення.

В позові ОСОБА_2 до Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини про визнання незаконними і скасування наказів №85 від 05 листопада 2014 року, №86 від 05 листопада 2014 року, № 03 від 20 січня 2015 року та поновлення попередніх умов праці відмовити.

Стягнути з Кам’янець-Подільської міської державної лікарні ветеринарної медицини в доход держави 313грн. 37 коп. судового збору.

В решті рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили.

Головуюча: /підпис/

Судді: /підписи/

З оригіналом згідно: суддя апеляційного суду Ю.Д. Варвус

Джерело: ЄДРСР 56956604
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку