open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №666/610/16-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.03.2016 року Дніпровський районний суд м. Херсона у складі:

головуючого судді Заболотного В.М.,

при секретарі Гріциній О.Є.,

за участю прокурора Старостенко Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Херсоні цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Дніпровської районної м. Херсоні ради, орган опіки та піклування в інтересах дітей ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2., ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, до ОСОБА_6, ОСОБА_7, про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що на території Дніпровського району м. Херсона за адресою: АДРЕСА_1, проживають малолітні діти ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, мати та батько відповідачі в справі ухиляється від виконання батьківських обов'язків. Діти перебувають на обліку служби у справах дітей, як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах. Батьки дітей відповідачі по справі систематично, на тривалий час, залишають своїх дітей без догляду, матеріального забезпечення, їжі, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ведуть аморальний спосіб життя, зловживають спиртними напоями. Безвідповідально ставляться до виховання, створення для дітей належних побутових умов проживання, збереження психічного та фізичного здоров'я, духовного та розумового розвитку дітей. Відомості про батька всіх дітей внесені до актових записів про народження відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України. На підставі викладеного позивач просить суд відібрати без позбавлення батьківських прав від ОСОБА_6, ОСОБА_7, малолітніх ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1,ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2., ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4. Стягнути з відповідачів аліменти на утримання малолітніх дітей по 1/3 частині усіх видів заробітку (доходу) з кожного, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, щомісячно, починаючи з 16.02.2016 року, на користь державного закладу, або особи, які будуть займатись вихованням дітей.

Представник виконавчого комітету Дніпровської районної у м. Херсоні ради, орган опіки та піклування у судовому засіданні підтримала позовні вимоги у повному об'ємі, просила суд їх задовольнити з підстав, викладених у позові.

Прокурор в судовому засіданні підтримав даний позов, та пояснив, що його задоволення відповідатиме інтересам дітей.

Відповідачі в судове засідання не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлено належним чином, причину неявки суду не повідомлено.

Суд з дозволу представника позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.224 ЦПК України.

Вислухавши представника позивача, прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає заявлені вимоги законними та обґрунтованими, у зв'язку з чим вони підлягають задоволенню з таких підстав:

Достовірно встановлено, що відповідачка ОСОБА_6 є матір'ю малолітніх дітей ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, згідно до свідоцтва про народження від 31.07.2008 року(а.с.15),ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, згідно до свідоцтва про народження Серія НОМЕР_1 від 20.08.2009 року(а.с.14), ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2., згідно до свідоцтва про народження Серія НОМЕР_2 від 02.07.2010 року(а.с.11),ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., згідно до свідоцтва про народження Серія НОМЕР_3 від 15.02.2012 року(а.с.9), ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4 згідно до свідоцтва про народження Серія НОМЕР_4 від 09.07.2015 року(а.с.12), Відомості про батька ОСОБА_3 та ОСОБА_5 до актових записів про народження внесені відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України. Відомості про батька ОСОБА_1, ОСОБА_4 та ОСОБА_2 внесені до актових записів про народження відповідно до статті 126 Сімейного кодексу України.

З пояснень представника позивача судом встановлено,що батьки дітей, ОСОБА_6, та ОСОБА_8, які проживають за адресою: АДРЕСА_1, у зареєстрованому шлюбі не перебувають, проте мешкають однією родиною упродовж восьми років, народжують спільних дітей, але безвідповідально ставляться до виховання та утримання синів і доньок.

Мати малолітніх, ОСОБА_6, неналежним чином піклується про дітей, не приділяє дітям достатньо уваги. ОСОБА_6 працює реалізатором на ринку «Таврійський» з 7.00 годин ранку до пізнього вечора, оскільки є єдиною годувальницею родини. Мати дітей отримує соціальну допомогу як одинока мати на одну дитину, та по народженню на передостанню дитину. За оформленням соціальної допомоги по народженню на молодшу дитину до управління праці та соціального захисту населення не зверталася.

Батько малолітніх, ОСОБА_8, з родиною проживає періодично, про дітей не дбає, ніде не працює, матеріально допомоги на утримання дітей не надає.

З матеріалів справи судом встановлено, що питання неналежного виконання батьківських обов'язків ОСОБА_6 та ОСОБА_8 по відношенню до своїх малолітніх дітей розглядалося на засіданні комісії з питань захисту прав дитини, яке відбулося 13 січня 2016 року. В зв'язку з неналежним доглядом з боку батьків та відсутністю умов проживання діти в цій сім'ї часто хворіють. На даний час малюки потребують лікування, але потрапити медичним працівникам до будинку з метою обстеження дітей практично неможливо, оскільки їх мати постійно відсутня, а діти сидять вдома самі, зачинені.

20.01.2016 року за рішенням виконавчого комітету діти були вилучені з родини, ОСОБА_5 влаштовано до комунального закладу «Херсонський обласний будинок дитини» обласної державної адміністрації, ОСОБА_4, ОСОБА_3, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 влаштовано до комунального закладу Херсонської обласної ради «Центр соціально- психологічної реабілітації дітей».

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

За змістом ст.3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989р., суди у всіх діях щодо дітей повинні приділяти першочергову увагу якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до ч.1 ст. 170 СК України передбачено, що суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них не позбавляючи їх батьківських прав, у випадку, передбачених п. 2-5 ч.1 ст. 164 цього кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для їх життя, здоров'я і морального виховання.

Відповідно до ч.4 ст. 170 СК України при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

Згідно ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно ч. 1 ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи вищевикладене, зокрема, те, що відповідачі неналежно виконує свої батьківські обов'язки по догляду, вихованню та розвитку малолітніх дітей, враховуючи наявність реальної загрози для їх життя, здоров'я та розвитку з боку матері та батька, з метою захисту прав дітей на належну батьківську турботу, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Також суд зазначає, що згідно вимог ч.3 ст.170 СК України якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дітей.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 208-209, 212-215, 224-226 ЦПК України, на підставі ст. ст. 170, 180 - 183 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов Виконавчого комітету Дніпровської районної м. Херсоні ради, орган опіки та піклування в інтересах дітей ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1,ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2., ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, до ОСОБА_6,ОСОБА_7, про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Відібрати без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6., малолітніх ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1,ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2., ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Відібрати без позбавлення батьківських прав від батька ОСОБА_7,, ІНФОРМАЦІЯ_7, малолітніх ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3.

Стягнути з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6., аліменти на утримання малолітніх ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1,ОСОБА_3,ІНФОРМАЦІЯ_2., ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4., по 1/3 частині усіх видів заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, щомісячно, починаючи з 16.02.2016 року, на користь державного закладу, або особи, які будуть займатись вихованням дітей.

Стягнути з ОСОБА_7,, ІНФОРМАЦІЯ_7, аліменти на утримання малолітніх ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4,ІНФОРМАЦІЯ_3., по 1/3 частині усіх видів заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, щомісячно, починаючи з 16.02.2016 року, на користь державного закладу, або особи, які будуть займатись вихованням дітей.

Стягнути з ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6., судовий збір на користь держави у розмірі 551,20грн.

Стягнути з ОСОБА_7,, ІНФОРМАЦІЯ_7, судовий збір на користь держави у розмірі 551,20грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення до Дніпровського районного суду м. Херсона.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Заболотний В.М.

Джерело: ЄДРСР 56574706
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку