open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/781/16-а

Провадження № 2-а/552/31/16

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.03.2016 року Київський районний суд м.Полтави в складі:

Головуючого судді – Турченко Т.В.

При секретарі - Рибальченко О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полтаві адміністративну справ за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради про зобов»язання ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради застосувати відповідний коефіцієнт при розрахунку субсидії, -

В С Т А Н О В И В:

22 лютого 2016 року позивач ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до відповідача ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради про зобов’язання ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради застосувати відповідний коефіцієнт при розрахунку субсидії, мотивуючи позов тим, що 30.11.2015 року нею було укладено договір оренди квартири АДРЕСА_1. 17.12.2015 року в ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради нею було подано заяву та декларацію про осіб, що фактично проживають у вказаній квартирі з метою отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Рішенням ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради від 26.01.2016 року було призначено субсидію із застосуванням коефіцієнту 0,422. Але по теперішній час забудовником не забезпечено запуск центрального опалення будинку, постачання гарячої води. За інформацією отриманою в ТОВ «КАСПІ» централізоване опалення, гаряча вода в опалювальний період включатися не буде, так як всі квартири не продані. У зв’язку з чим вона змушена користуватися індивідуальним опаленням. Враховуючи те, що 12-ти поверховий будинок, в якому знаходиться квартира АДРЕСА_2 взагалі нічим не обігрівається, тобто не є повноцінним опалювальним багатоповерховим будинком, то в разі призначення мешканцям квартири субсидії на оплату житлово-комунальних послуг коригуючий коефіцієнт для розрахунку розміру витрат теплової енергії, електричної енергії на потреби опалення для розрахунку соціальних норм житла доцільно застосовувати як для 1-2 поверхових будинків з урахуванням лише зовнішньої температури повітря і він має складати для Полтавської області – 1,073, що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року №409.

Згідно будівельно-технічного дослідження, проведеного «Центром незалежної оцінки та експертизи» встановлено, що з технічної точки зору для мешканців квартири АДРЕСА_2 доцільно застосовувати корегуючий коефіцієнт для 1-2 поверхових будинків 1,073 для розрахунку витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення для мешканців, до моменту офіційного підключення та початку фактичного надання послуг з централізованого опалення площі квартири АДРЕСА_2. ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в м.Полтаві ради при розрахунку субсидії взагалі не врахувало, що будинок згідно договору оренди не має газопостачання та постачання гарячої води, а обладнаний електроплитами. Просила суд зобов’язати ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради починаючи з грудня 2015 року застосувати коригуючий коефіцієнт для 1-2 поверхових будинків 1,073 для розрахунку розміру витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення для мешканців (осіб, які фактично проживають) 18 квартири по вулиці Коваля,2 в м.Полтаві при розрахунку субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, до моменту офіційного підключення та початку фактичного надання послуг з централізованого опалення площі квартири АДРЕСА_3 та здійснити перерахунок субсидії для мешканців (осіб, які фактично проживають) в 18 квартирі по вулиці Коваля,2 в м.Полтаві, починаючи з грудня 2015 року з урахуванням коригуючого коефіцієнту 1,073 та з урахуванням відсутності газопостачання та постачання гарячої води у будинку та обладнання будинку електроплитами.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в м.Полтаві ради за дорученням ОСОБА_3 в задоволенні позову просила відмовити за безпідставністю.

Третя особа ОСОБА_4 позовні вимоги підтримав, щодо їх задоволення не заперечував.

Суд, заслухавши думку позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_3 та третю особу ОСОБА_4, вивчивши та дослідивши матеріали справи, приходить до висновку. що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 13.11.2015 року, індексний номер: 47558003 власником квартири №18, що розташована по вул.Коваля, 2 загальною площею 127,2 кв.м. є ОСОБА_5 (а.с.11), даний факт також підтверджується копією технічного паспорту від 27.11.2015 року (а.с.15-17).

30.11.2015 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_5 був укладений договір оренди квартири з метою проживання членів її сім'ї та квартирантки з оплатою комунальних послуг за їх рахунок (а.с.12-14).

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що 17.12.2015 року в ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради позивачем було подано заяву та декларацію про осіб, що фактично проживають у вказаній квартирі з метою отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

26.01.2016 року рішенням ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради призначено ОСОБА_1 на квартиру АДРЕСА_1 субсидію із застосуванням коефіцієнту 0,422.

З даним рішенням відповідача позивач ОСОБА_1 не згодна. Суду пояснила, що в квартирі АДРЕСА_4 вона проживає разом з чоловіком ОСОБА_4 та малолітньою донькою. Вони є єдиними мешканцями будинку №2 по вулиці Коваля в місті Полтаві. Інші квартири стоять порожніми. В зв»язку з нерентабельністю та відсутністю фактично заселених мешканців, підключення центрального опалення, постачання гарячої води та освітлення у під»їздах відсутнє, що змусило їх самотужки обігрівати квартиру шляхом встановлення електричного котла. Витрати на оплату електричної енергії стали для їх сім»ї значними, що і змусило її звернутись в ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради для отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Але з застосуванням відповідачем коефіцієнту 0,422 при нарахуванні субсидії вона не згодна. Тому і змушена була звернутись в суд за захистом своїх прав.

Суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступних підстав.

Статтею 3 Конституції України встановлено, що людина, її життя і здоров»я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов»язком держави.

Статтею 48 Конституції України передбачено, що кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім»ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» та Додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 року №409 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.2015 року №842) затверджено Коригуючі коефіцієнти для розрахунку розміру витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення. Згідно даного Додатку для Полтавської області затверджений коригуючий коефіцієнт для 1-2 поверхових будинків 1,073; для 3-4 поверхових будинків 0,626; будинків на 5 і більше поверхів 0,422. Дія вищевказаної Постанови Кабінету Міністрів України та Додатку до неї розповсюджується на будинки, які підключені до центрального газо та електропостачання.

В судовому засіданні встановлено і дану обставину не заперечувала представник ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в м.Полтаві ради ОСОБА_3, що згідно листа Товариства з обмеженою відповідальністю «КАСПІ» №30/11 від 30.11.2015 року (а.с.37), ТОВ «КАСПІ» є дійсно забудовником та власником будинку по вул.Коваля, 2 у м.Полтаві. В зв’язку з нерентабельністю, відсутністю фактично заселених мешканців (крім кв.18) підключення центрального опалення, постачання гарячої води та освітлення у під’їздах на опалювальний період 2015-2016 років не планується. З 72 квартир будинку відсутні заселені та опалювальні мешканцями квартири (крім квартири №18 (6-й поверх)).

Отже, судом встановлено, що будинок №2 по вулиці Коваля в місті Полтаві не підключений до центрального опалення, постачання гарячої води та освітлення у під»їздах на опалювальний період 2015-2016 роки. Крім того, в даному будинку заселена лише одна квартира №18, в якій проживає позивач зі своєю сім»єю та проводить самостійне опалення своєї квартири шляхом встановлення електричного котла.

Відповідно до будівельно-технічного дослідження, проведеного «Центром незалежної оцінки та експертизи» встановлено, що з технічної точки зору для мешканців квартири АДРЕСА_2 доцільно застосовувати корегуючий коефіцієнт для 1-2 поверхових будинків 1,073 для розрахунку витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення для мешканців, до моменту офіційного підключення та початку фактичного надання послуг з централізованого опалення площі квартири АДРЕСА_2 (а.с.40-123).

Крім того, у відповідності до вимог п.п.5 ч.1 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право: на зменшення розміру плати за надані послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості в порядку, визначеному договором або законодавством.

За таких обставин суд приходить до висновку про можливість застосування корегуючого коефіцієнта для 1-2 поверхових будинків 1,073 при розрахунку субсидії для квартири АДРЕСА_4 та задоволення позовних вимог ОСОБА_1.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.4-14, 158-163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити.

Зобов»язати ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради починаючи з грудня 2015 року застосувати коригуючий коефіцієнт для 1-2 поверхових будинків 1,073 для розрахунку розміру витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення для мешканців (осіб, які фактично проживають) 18 квартири по вулиці Коваля,2 в м.Полтаві при розрахунку субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, до моменту офіційного підключення та початку фактичного надання послуг з централізованого опалення площі квартири АДРЕСА_3.

Зобов»язати ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Київської районної в місті Полтаві ради здійснити перерахунок субсидії для мешканців (осіб, які фактично проживають в 18 квартирі по вулиці Коваля,2 в м.Полтаві, починаючи з грудня 2015 року з урахуванням коригую чого коефіцієнту 1,073 та з урахуванням відсутності газопостачання та постачання гарячої води у будинку та обладнання будинку електроплитами.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Головуючий Т.В.Турченко

Джерело: ЄДРСР 56556782
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку