open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №666/6850/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2016 року Дніпровський районний суд м.Херсона у складі:

головуючого судді Решетова В.В.

за участю секретаря Кліментовська О.М.

розглянувши у судовому засіданні в м.Херсоні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Херсонського національного технічного університету про порушення прав споживача, закону України про вищу освіту, прав і свобод та законних інтересів та відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із позовом Херсонського національного технічного університету про порушення прав споживача, закону України про вищу освіту, прав і свобод та законних інтересів та відшкодування моральної шкоди, вказуючи, що він закінчив Херсонський національний технічний університет у 2015 році. Поступив до університету 01.09.2014 року. Навчався у групі 5КСМ денної форми навчання, за кошти державного бюджету, на освітньому ступені «Спеціаліст». Отримав надрукований диплом «Спеціаліста» НОМЕР_1 та додаток до диплома НОМЕР_2 24.07.2015 року за спеціальністю 7.05010201 «Комп'ютерні системи та мережі».

Позивач вказує, що він мав отримати диплом «Магістра» з відзнакою, а також два додатка до диплома: європейського зразка, та державного зразка, проте отримав диплом «Спеціаліста» та додаток лише державного зразка, який не є чинним так як не містить всю необхідну інформацію, та не є дійсним. У зв'язку з цим позивач вважає, що відповідачем були порушені права позивача на отримання вищої освіти та не надання продукції належної якості (Документа про освіту), та ненадання інформації про зміну послуг, та зміну цих самих послуг вже у момент коли половина послуг була надана.

Також позивач вказує, що за протоколом №4 вченою радою від 17.03.2015 року відповідач змінив вимоги щодо отримання диплома з відзнакою, без повідомлення позивача, а саме: у 2015 році необхідно мати диплом з відзнакою «Бакалавра» за тієї ж спеціальністю. Позивач вважає, що подібні дії необхідно запроваджувати з початку учбового року та інформувати абітурієнтів при прийомні у ХНТУ, проте інформацію щодо зміни нормативів, щодо отримання диплома з відзнакою позивач зазначає, що отримав лише у момент отримання диплома.

Разом з цим позивач зазначає, що своїми діями відповідачем спричинено йому моральну шкоду, оскільки, маючи диплом Магістра з відзнакою, який позивач мав отримати замість невірно виданого диплому Спеціаліста без відзнаки, він би мав значно більші шанси влаштуватися на престижну роботу, з престижною заробітною платою в обсязі 8000-10000 гривень. А це є упущена вигода з вини відповідача, тому позивач оцінює спричинену йому моральну шкоду у сумі 10000,00 гривень за кожний місяць, доки він не отримає чинний диплом Магістра з відзнакою, починаючи від дня отримання невірного диплома - 24.07.2015 року.

У зв'язку з чим позивач був змушений звернутись до суду із даним позовом та просить суд визнати право на отримання позивачем диплома «Магістра» з відзнакою, та додатка до нього європейського зразка, та право на одержання додатка європейського зразка до диплома «Бакалавра». Постановити судове рішення, яким у примусовому порядку наказати ХНТУ у місячний термін видати додаток до диплома «Бакалавра» НОМЕР_3 виданий у 2014 році позивачу європейського зразка, зареєстрований у ЄДЕБО. Постановити судове рішення, яким у примусовому порядку наказати ХНТУ у місячний термін, признати диплом «Спеціаліста» НОМЕР_1 та додаток до нього НОМЕР_2, виданий позивачу недійсними, та за кошти ХНТУ, видати позивачу дійсний диплом «Магістра» з відзнакою у пластиковому варіанті, а не у паперовому. Та видати чинні 2 додатки до нього (державного та європейського зразків). А також зареєструвати новий диплом та додатки у ЄДЕБО. Визнати незаконними рішення відповідача, щодо отримання диплома з відзнакою. Признати протокол №4 Вченої ради ХНТУ від 17.03.2015 року недійсним, та запровадити нові «Положення про організацію навчального процесу в ХНТУ», у яких не буде порушень законів Міністерства освіти та науки України, а також інших керівних структур. Зобов'язати відповідача, у місячний термін, переобрати Вчену Раду ХНТУ та звільнити за посади ОСОБА_3, так як саме ця особа підписалась відповіддю, де вказано що Вчена рада ХНТУ має більше повноважень ніж МОН та КМУ. Зобов'язати ХНТУ, у місячний термін, відшкодувати позивачу грошові кошти моральної шкоди, у сумі 10000,00 гривень за кожний місяць, починаючи від дня отримання недійсного диплома (24.07.2015 року), до тих пір поки позивач не отримає чинний диплом «Магістра» з відзнакою, двома додатками до нього зареєстрованих у ЄДБО.

В судовому засіданні позивач підтримав заявлені позовні вимоги та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представники відповідача в судовому засіданні заявлені позовні вимоги не визнали в повному обсязі, заперечували проти їх задоволення та просили відмовити, надали заперечення у письмовому вигляді.

Вислухавши сторони, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що заявлені позовні вимоги задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 закінчив у 2014 році Херсонський національний технічний університет за напрямом підготовки «Комп'ютерна інженерія» та здобув кваліфікацію бакалавра з комп'ютерної інженерії, отримавши відповідний диплом НОМЕР_3 від 30 червня 2014 року.

Разом з цим ОСОБА_1 отримав Додаток до диплома про вищу освіту НОМЕР_3 від 30 червня 2014 року.

Також ОСОБА_1 закінчив у 2015 році Херсонський національний технічний університет, здобув ступінь спеціаліста за спеціальністю комп'ютерні системи та мережі, здобув кваліфікацію спеціаліст з комп'ютерних систем та мереж, отримавши відповідний диплом С15 №041311 від 30 червня 2015 року.

Разом з цим позивач отримав Додаток до диплома про вищу освіту С15 №041311 від 30 червня 2015 року.

Відповідно листа №13-51/315 від 10.09.2015 року проректора з навчальної роботи Херсонського національного технічного університету ОСОБА_3 судом встановлено, що дипломи спеціаліста для випускників ХНТУ у 2015 році видавалися у порядку, визначеному для дипломів бакалавра та магістра. Також зазначено, що до дипломів спеціаліста та молодшого спеціаліста має видаватись «звичайний» додаток. Крім цього вказано, що державна екзаменаційна комісія не ухвалила рішення про видання ОСОБА_1 диплома з відзнакою за відсутністю підстав.

Доводи позивача щодо надання йому додатка європейського зразка до диплома «Бакалавра», виданого у 2014 році, спростовується Наказом від 12.05.2015 №525 Міністерства освіти та науки України «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 травня 2015 року за №551/26996, яким затверджено форму додатка до дипломів бакалавра, бакалавра з відзнакою, магістра, магістра з відзнакою європейського зразка, а також форму додатка до диплома доктора філософії європейського зразка. З урахування цього не передбачено форма додатку до диплома спеціаліста та молодшого спеціаліста європейського зразка.

Разом з цим згідно листа Міністерства освіти і науки України «Щодо формування в Єдиній державній електронній базі з питань освіти інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) направленого керівникам вищих навчальних закладів визначено з метою впровадження Порядку замовлення керівникам вищих навчальних закладів необхідно забезпечити у якомога короткий строк зазначених заходів, формування в ЄДЕБО інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка. Також зазначено, що прийняття замовлень на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту та додатках до них, та відповідно, створення такої інформації та присвоєння реєстраційних номерів документам про вищу освіту розпочнеться в ЄДЕБО орієнтовно в першій декаді червня 2015 року.

Суд критично відноситься до листа Міністерства освіти і науки України від 09.06.10 №1/9-401 керівникам вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації «Щодо документів про вищу освіту з відзнакою» яким роз'яснено, що відповідно до пункту 3.12.3.5 Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах документ про вищу освіту з відзнакою видається студенту, який отримав підсумкові оцінки «відмінно» не менше як з 75 відсотків усіх навчальних дисциплін та індивідуальних завдань, передбачених навчальним планом, а з інших навчальних дисциплін та індивідуальних завдань - оцінки «добре», склав державні екзамени з оцінками «відмінно», захистив дипломний проект (роботу) з оцінкою «відмінно», а також виявив себе в науковій (творчій) роботі, що підтверджується рекомендацією кафедри ( предметної або циклової комісії). Також вказано, що документ про вищу освіту відзнакою після завершення навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, магістра видається за результатами навчання за зазначеним освітньо-кваліфікаційним рівнем незалежно від результатів навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра.

Оскільки вищезазначений лист спростовується інформацією за зверненнями громадян за травень 2005 року викладеної на офіційному сайті міністерства освіти і науки України, згідно якої оскільки повна вища освіта здобувається на основі базової вищої освіти, то Міністерство освіти України інструктивним листом від 09.07.98 року N1/9-280 «Про підготовку до 1998/99 навчального року вищих навчальних закладів» передбачило, що дипломи спеціаліста, магістра з відзнакою видаються тільки у випадку, якщо студент має диплом бакалавра з відзнакою і має не менш 75 відсотків відмінних оцінок з усіх навчальних дисциплін та практичної підготовки, оцінки «добре» з інших дисциплін та оцінки «відмінно» за результатами державної атестації за програмами підготовки спеціаліста, магістра.

Разом з цим у відповідності до Положення про організацією навчального процесу в Херсонському державному технічному університеті затвердженого ректором 21.09.2004 року п.8.20 диплом з відзнакою видається студенту при таких умовах: студент повинен отримати не менше 75% оцінок «відмінно» і «добре» з усіх дисциплін, передбачених навчальним планом за весь період навчання; отримати оцінку за проходження практик - «відмінно»; захистити дипломну роботу (проект) на оцінку «відмінно»; подати рекомендацію кафедри про певні досягнення у науковій роботі; для освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст» та «магістр» обов'язкова наявність диплома з відзнакою освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Також згідно Розпорядження №28 від 29 березня 2011 року Навчального відділу Херсонського національного технічного університету визначено, що дипломи спеціаліста, магістра з відзнакою видаються у випадку, якщо студент має диплом бакалавра з відзнакою і має не менше 75 відсотків відмінних оцінок з усіх навчальних дисциплін та практичної підготовки, оцінки «добре» з інших дисциплін та оцінки «відмінно» за результатами державної атестації за програмами підготовки спеціаліста, магістра.

Вищевикладене також визначено Розпорядженням 310 від 13.03.2014 року Херсонського національного технічного університету «Щодо порядку видачі випускникам дипломів з відзнакою», Положенням про порядок створення та організацію роботи державної екзаменаційної комісії ХНТУ схваленого Вченою радою ХНТУ Протокол №2 від 19.12.2014 року, Положенням про організацію навчального процесу в Херсонському національному технічному університеті затвердженого ректором 23 жовтня 2012 року, а також Положенням про організацію освітнього процесу в Херсонському національному технічному університеті затвердженого ректором 17.03.2015 року та схваленого Вченою радою ХНТУ протокол №4 від 17.03.2015 року, згідно яких дипломи спеціаліста, магістра з відзнакою видаються тільки у випадку, якщо студент має диплом бакалавра відповідно напрямку з відзнакою і отримав підсумкові оцінки «відмінно» не мене як з 75 відсотків усіх навчальних дисциплін та індивідуальних завдань, передбачених навчальним планом підготовки спеціаліста, магістра, а з інших навчальних дисциплін - оцінки «добре», скла державні екзамени, захистив дипломний проект (роботу) з оцінками «відмінно», а також виявив себе в науковій (творчій) роботі, що підтверджується рекомендацією кафедри.

Разом з цим у відповідності до Протоколу №7 від 18.06.2015 року засідання Державної екзаменаційної комісії №1 Херсонського національного технічного університету ухвалено студенту ОСОБА_1 присвоїти кваліфікацію «Спеціаліст з комп'ютерних систем та мереж» за спеціальностю «Комп'ютерні системи та мережі» та видати диплом.

Також згідно Протоколу №12 від 24 червня 2015 року засідання кафедри «Інформаційних технологій» Херсонського національного технічного університету ухвалено на підставі рішення комісії відмовити студенту ОСОБА_1 в наданні рекомендації кафедри для отримання диплома спеціаліста з відзнакою.

З урахуванням цього суд критично відноситься до рекомендованого листа д.т.н., професора, зав.кафедри ІТ ХНТУ ОСОБА_4 від 25.06.2015 року студент ОСОБА_1 рекомендован для отримання диплому з відзнакою у ХНТУ за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст.

Згідно ст.11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до вимог ст.ст.60, 61 ЦПК України, сторони зобов'язані надати докази та довести ті обставини, які обґрунтовують їх вимоги і заперечення та мають значення для справи, крім тих, які визнаються сторонами, є загальновідомими та встановлені рішенням суду.

Частиною 2 ст.44 Закону України від 23 травня 1991 року № 1060-ХІІ «Про освіту» передбачено, що вищі навчальні заклади здійснюють свою діяльність за державним контрактом (замовленням) та угодами як основною формою регулювання відносин між навчальними закладами та підприємствами, установами, організаціями, громадянами.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 17 січня 2002 року № 2984-ІІІ Закону України «Про вищу освіту» освітня діяльність - діяльність, пов'язана з наданням послуг для здобуття вищої освіти, з видачею відповідного документа.

Згідно п.п.1 п..2 розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту» освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, що провадиться вищими навчальними закладами і започаткована до набрання чинності цим Законом, продовжується у межах строку навчання за певною освітньо-професійною програмою з видачею державного документа про вищу освіту встановленого зразка - диплома спеціаліста. Останній прийом на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста проводиться у 2016 році.

Згідно п.п.2 п.2 розділу ХV Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту» вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

Відповідно п.п.4 п.2 Постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року №193 Про документи про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка дипломи спеціаліста (спеціаліста з відзнакою), що видаються відповідно до підпункту 1 пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про вищу освіту», повинні містити інформацію, передбачену затвердженим цією постановою переліком для дипломів бакалавра (бакалавра з відзнакою), магістра (магістра з відзнакою), а дипломи молодшого спеціаліста (молодшого спеціаліста з відзнакою), що видаються відповідно до підпункту 3 пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві та перехідні положення» зазначеного Закону, - для дипломів молодшого бакалавра (молодшого бакалавра з відзнакою).

Згідно Наказу Міністерства освіти і науки України №249 від 06.03.2015 року затверджено Порядок надання доступу фізичних та юридичних осіб до Реєстру документів про вищу освіту. Затверджено Порядок замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту, та обліку документів про вищу освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

У відповідності до Порядку замовлення на створення інформації, що відтворюється в документах про вищу освіту, та обліку документів про вищу освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України 06.03.2015 №249, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2015 року за №494/26939, документ про вищу освіту - інформація (у тому числі персональні дані), сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (далі-ЄДЕБО) згідно з переліком інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року №193, та відтворена на матеріальному носії поліграфічним способом про здобуті особою спеціальність та спеціалізацію.

З урахуванням вищевикладеного позивачем не доведено його право на отримання диплома «Магістра» з відзнакою, та додатка до нього європейського зразка, та право на одержання додатка європейського зразка до диплома «Бакалавра», а також відсутні підстави для наказу ХНТУ видати позивачу додаток до диплома "Бакалавра" виданого у 2014 році європейського зразка, зареєстрованого в ЄДЕБО.

Також заявлені позовні вимоги щодо визнання диплома «Спеціаліста» С15 №041311 та додатку до нього 12ВТ №319055 недійсним є необґрунтованими, оскільки факту недійсності зазначеного диплому не було встановлено.

Крім цього не знайшли свого підтвердження в ході судового розгляду справи доводи позивача про визнання незаконними рішення відповідача щодо отримання диплома з відзнакою.

Разом з цим судом не встановлено порушень нормативних актів Міністерства освіти і науки України у Протоколі №4 вченої ради ХНТУ від 17.03.2015 року, а тому у суду відсутні підстави для визнання його недійсним та запровадження нового "Положення про органазацію навчального процесу в ХНТУ", а також інших керівних структур.

Також позивачем не надано суду доказів та обґрунтувань вимоги переобрання Вченої ради ХНТУ та законних підстав звільнення з посади ОСОБА_3, з урахуванням цього заявлені позивачем вимоги є безпідставними та необґрунтованими, та такими, що задоволенню не підлягають в повному обсязі.

Стосовно відшкодування моральної шкоди на користь ОСОБА_1, у відповідності до ч.1 ст.1167 Цивільного кодексу України моральна шкода, завдана фізичній особі неправомірними діями, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Статтею 23 Цивільного кодексу України передбачено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи роз'яснення п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" №4 від 31.03.1995 року з подальшими змінами й, беручи до уваги конкретні обставини по справі, характер та тривалість страждань, завданих позивачу, істотність вимушених змін у його життєвих стосунках, тривалість цих страждань, і наслідків, що наступили та їх характер, суд дійшов переконання, що в частині відшкодування моральної шкоди позовні вимоги задоволенню не підлягають.

На підставах вищевикладених суд дійшов переконання, що заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги задоволенню не підлягають в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.23,60,1167 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 209, 212, 214, 215, 218 ЦПК України, ЗУ «Про вищу освіту», ЗУ «Про освіту», Постановою Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" №4 від 31.03.1995 року, суд -

В И Р І Ш И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1 про:

- визнання права на отримання позивачем диплома «Магістра» з відзнакою, та додатка до нього європейського зразка, та право на одержання додатка європейського зразка до диплома «Бакалавра»;

- про наказ Херсонському національному технічному університету у місячний термін видати додаток до диплома «Бакалавра» НОМЕР_3 виданий у 2014 році ОСОБА_1 європейського зразка, зареєстрований у ЄДЕБО;

- про наказ Херсонському національному технічному університету у місячний термін, визнати диплом «Спеціаліста» НОМЕР_1 та додаток до нього НОМЕР_2 виданий ОСОБА_1 недійсними, та за кошти Херсонського національного технічного університету, видати ОСОБА_1 дійсний диплом «Магістра» з відзнакою у пластиковому варіанті, а не у паперовому. Та видати чинні 2 додатки до нього (державного та європейського зразків). А також зареєструвати новий диплом та додатки у ЄДЕБО;

- про визнання незаконними рішення Херсонського національного технічного університету, щодо отримання диплома з відзнакою;

- про визнання протоколу №4 Вченої ради ХНТУ від 17.03.2015 року недійсним, та запровадження нового «Положення про організацію навчального процесу в ХНТУ», у яких не буде порушень законів Міністерства освіти та науки України, а також інших керівних структур;

- про зобов'язання Херсонського національного технічного університету, у місячний термін, переобрати Вчену Раду Херсонського національного технічного університету, та про звільнення з посади ОСОБА_3;

- про зобов'язання Херсонського національного технічного університету, у місячний термін, відшкодувати ОСОБА_1 грошові кошти моральної шкоди у сумі 10000,00 гривень за кожний місяць, починаючи від дня отримання недійсного диплома (24.07.2015 року) до тих пір поки ОСОБА_1 не отримає чинний диплом «Магістра» з відзнакою, двома додатками до нього зареєстрованих у ЄДБО - відмовити в повному обсязі.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення Апеляційному суду Херсонської області через Дніпровський районний суд м. Херсона.

Суддя В.В.Решетов

Джерело: ЄДРСР 56418186
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку