open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2016 року Справа № 876/5435/15

Львівський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді Сапіги В.П.,

суддів: Левицької Н.Г., Обрізка І.М.,

за участі секретаря судових засідань Сердюк О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" на постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15.12.2014 року у справі за адміністративним позовом Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

10.11.2014 року Коломийська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області звернулася в суд з адміністративним позовом до Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" про припинення юридичної особи. Позовні вимоги мотивовано тим, що державним реєстратором реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції в Івано-Франківській області до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 11.04.2011 року внесено запис щодо відсутності юридичної особи за місцезнаходженням, що у відповідності до пункту 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" є підставою для припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Постановою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15.12.2014 року позов задоволено. Постанова суду мотивована наявністю правових підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, які визначено ч.2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Не погодившись з постановою суду, Івано-Франківська обласна громадська організація "Нова Україна", посилаючись на неповне з'ясування обставин справи, подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову постанову про відмову у задоволенні позову.

Суд у відповідності до ч.1 ст.41 КАС України відзначає, що коли відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі ( у тому числі у разі неявки осіб, які беруть участь у справі ) фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду, в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, дослідивши матеріали справи, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлені обставини справи свідчать про те, що Івано-Франківська обласна громадська організація "Нова Україна" зареєстрована, як громадська організація, якій присвоєно ідентифікаційний код 33093783, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Відповідач згідно даних довідки про взяття на облік платника податків №1409171400048 перебуває у позивача на відповідному обліку із 18.02.2005 року.

Наявність в Єдиному держаному реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про відсутність юридичної особи за вказаною адресою місцезнаходження, стало підставою для звернення податковим органом з позовом про припинення юридичної особи.

За наслідками перегляду судового рішення колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції щодо наявності підстав для задоволення позову. Так, на думку колегії суддів, розглядаючи вказану справу, суд першої інстанції повинен був виходити з обсягу повноважень, якими наділена податкова служба та з якими законодавець пов'язує право податкової служби на звернення до суду з позовом щодо припинення юридичної особи.

Так, згідно п.20.1.12 ст.20 Податкового кодексу України, в редакції яка діяла на час звернення ДПІ з позовом до суду, у випадках, встановлених законом, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи.

Відповідно до ч.1 п.67.2 ст.67 Податкового кодексу України, в тій же редакції, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про внесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Частиною другою статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (в редакції до 01.01.2016р.), визначено перелік підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з її банкрутством, якими є: визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; визнання судом юридичної особи - емітента такою, що відповідає ознакам фіктивності; неподання акціонерним товариством протягом двох років поспіль Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку інформації, передбаченої законом; нескликання акціонерним товариством загальних зборів акціонерів протягом двох років поспіль; неутворення органів акціонерного товариства протягом року з дня реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників акціонерного товариства.

З огляду на компетенцію органів державної податкової служби, яка поширюється саме на відносини у сфері оподаткування, можливо дійти висновку про те, що передбачене Податковим кодексом України право органів державної податкової служби звертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи слід розглядати у розрізі виконання цими органами функцій на реалізацію своєї владної компетенції.

З цих підстав, колегія суддів вважає, що органи державної податкової служби можуть звертатися з вимогами про припинення суб'єктів господарювання не в усіх випадках, визначених статтею 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", а лише у разі, якщо підставою позову є неподання таким суб'єктом протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності згідно з законодавством, або ж у випадку здійснення діяльності, безпосередньо спрямованої на ухилення від оподаткування.

Оскільки, податковою службою не доведено того, що відповідач здійснював діяльність з порушенням вимог податкового законодавства, колегія суддів приходить до висновку про необґрунтованість заявленого позову, при цьому сама по собі відсутність суб'єкта господарювання за місцем реєстрації (на яку посилається ДПІ на обґрунтування позовних вимог) не є беззаперечним доказом провадження таким суб'єктом діяльності з порушенням законодавства у сфері оподаткування.

Крім цього, матеріали не доведено, що відповідач протягом року не подає звітність до податкової служби.

Одночасно судом апеляційної інстанції встановлено, що Івано-Франківська обласна громадська організація "Нова Україна" є громадською організацією і цього не спростовує сторона позивача

Способи припинення діяльності громадського об'єднання визначено у ст. 25 Закону України «Про громадські об'єднання», що здійснюється: за рішенням громадського об'єднання, прийнятим вищим органом управління громадського об'єднання, шляхом саморозпуску або реорганізації шляхом приєднання до іншого громадського об'єднання такого самого статусу; за рішенням суду про заборону (примусовий розпуск) громадського об'єднання.

Колегія суддів, вважає, що вищевказаним спеціальним законом не передбачена така підстава звернення податкового органу щодо припинення громадської організації, як відсутність подачі податкових декларацій та звітів до органів доходів і зборів. Визначений перелік підстав припинення громадських організацій є вичерпний.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про наявність підстав для задоволення апеляційної скарги, скасування постанови суду першої інстанції та прийняття нової постанови про відмову у задоволенні позову.

На підставі викладеного, керуючись ч.3 ст. 160, п.3 ч.1 ст.198, ч.3 ст.202, 205, 207 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" - задовольнити.

Постанову Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 15.12.2014 року у справі №809/3657/14 - скасувати та прийняти нову постанову.

Відмовити у задоволенні позову Коломийської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до Івано-Франківської обласної громадської організації "Нова Україна" про припинення юридичної особи.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом 20-ти днів з дня набрання постановою законної сили.

Головуючий суддя В.П. Сапіга

Судді Н.Г. Левицька

І.М. Обрізко

Повний текст виготовлено 18.02.2015 р.

Джерело: ЄДРСР 55937400
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку