open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 296/197/16-а

2-а/296/61/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2016 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира в складі:

Головуючого судді Колупаєва В.В.,

за участю секретаря Долецькій Ж.С.,

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Житомирського прикордонного загону справу за адміністративним позовом Житомирського прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України до громадянина Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) про примусове видворення,-

В С Т А Н О В И В:

Житомирський прикордонний загін Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України звернувся до суду з адміністративним позовом до особи, що назвалась громадянином громадянином Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) ІНФОРМАЦІЯ_1 про примусове видворення. Позивач заявлені вимоги обґрунтовує тим, що 12.01.2016 року близько 03 годин 40 хвилин на території Копищанської селищної ради Олевського району Житомирської області, прикордонним нарядом від відділу прикордонної служби "Копище" Житомирського прикордонного загону, за спробу незаконного перетину державного кордону України в напрямку території Республіки Білорусь було затримано групу осіб, одним із затриманих був громадянин, що назвався громадянином Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В подальшому він мав намір незаконним шляхом потрапити до країн західної Європи.

Своїми діями особа, що назвалась громадянином Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) ІНФОРМАЦІЯ_2 вчинила адміністративне правопорушення передбачене ч.2 ст. 204-1 КпАП України.

Окрім того громадянин ОСОБА_2 (ОСОБА_2), заявив, що не зможе самостійно залишити територію України в зв'язку з відсутністю у нього достатніх коштів і документів, та буде намагатися потрапити до країн західної Європи, незважаючи на відсутність у нього документів, що дають право на прибуття до таких країн.

Позивач вказує, що в ході перевірочних заходів було встановлено, що відповідач на територію України в встановленому законом порядку не прибував і відомості про факти перетинання державного кордону відсутні.

В зв'язку з відсутністю на території України в Україні посольства або консульства Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, позивачем направлено повідомлення до Департаменту консульської служби МЗС України про затримання відповідача з зазначенням його персональних даних та проханням підтвердження особи та виготовлення документів для його повернення на батьківщину. На даний час відповіді не надходило. Інформації про бажання відповідача отримати статус біженця чи додаткового захисту на території України не було.

В своїй заяві представник позивача позов підтримав повністю.

Відповідач в своїй усній заяві в судовому засіданні, відносно позову протестує, проте вказує на відсутність у нього можливості свого матеріального забезпечення та будь яких документів та можливості їх отримати. Врахувавши заяви сторін, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного:

Згідно протоколу від 12.01.2016 року про адміністративне затримання 12.01.2016 року близько 03 годин 40 хвилин на території Копищанської селищної ради Олевського району Житомирської області, прикордонним нарядом від відділу прикордонної служби "Копище" Житомирського прикордонного загону було затримано особу, що назвалась громадянином Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) ІНФОРМАЦІЯ_2.

В ході перевірочних заходів було встановлено що зазначений громадянин незаконно перетнув державний кордон України з Російської Федерації поза пунктом пропуску.

На момент затримання у особи, що назвалась громадянином Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) ІНФОРМАЦІЯ_2, був відсутній документ, що посвідчує особу і відомості про законний в'їзд і подальше законне перебування на території України.

Відповідно до ч.1 ст.30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органи охорони державного кордону (стосовно іноземців та осіб без громадянства, які затримані ними у межах контрольованих прикордонних районів під час спроби або після незаконного перетинання державного кордону України) або органи Служби безпеки України можуть лише на підставі винесеної за їх позовом постанови адміністративного суду примусово видворити з України іноземця та особу без громадянства, якщо вони не виконали в установлений термін без поважних причин рішення про примусове повернення або якщо є обґрунтовані підстави вважати, що іноземець або особа без громадянства ухилятиметься від виконання такого рішення, крім випадків затримання іноземця або особи без громадянства за незаконне перетинання державного кордону України поза пунктами пропуску через державний кордон України та їх передачі прикордонним органам суміжної держави.

В судовому засіданні встановлено, що в добровільному порядку відповідач виїхати самостійно не зможе через відсутність у нього можливості свого матеріального забезпечення та будь яких документів.

Обставин, які вказані в ст.3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод або ст.31 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", та унеможливлюють примусове видворення за межі України не встановлено. Також не встановлено обставин, відповідно до яких на відповідача поширюється дія Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

Крім того, відповідач не звертався до Управління Державної міграційної служби у Житомирській області та представників Житомирського прикордонного загону з заявою про надання йому статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту.

Статтею 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Положення ст. 9 КАС України передбачає, що суди при вирішенні справи керуються принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Встановлені судом обставини, а саме відсутність у відповідача документів, які підтверджують його особу, близьких родичів на території України, власного житла, постійного законного джерела існування, дозволу на працевлаштування, спроба незаконного перетин ним державного кордону України свідчать про те, що останній порушив вимоги ст.ст. 4, 9, 16 згаданого вище Закону і відповідно до вимог ч. 1 ст. 30 цього ж Закону підлягає видворенню, оскільки є достатні та обґрунтовані підстави вважати, що останній ухилиться від самостійного та добровільного залишення території України.

На підставі викладеного та керуючись Законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", п.6 ст.18, ст.ст.99,158-163,183-5,п.2 ст.256 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити.

Примусово видворити за межі території України особу, що назвалась громадянином Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка, ОСОБА_2 (ОСОБА_2) ІНФОРМАЦІЯ_2.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Корольовський районний суд м.Житомира на протязі 5 днів з дня її проголошення поданням апеляційної скарги.

Cуддя В. В. Колупаєв

Джерело: ЄДРСР 55225415
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку