open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 392/1326/15-к

Провадження № 1-кп/392/33/16

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 січня 2016 рокуМаловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді ОСОБА_1

за участю прокурора ОСОБА_2

обвинуваченого ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015120190000129 від 19.02.2015 року за обвинуваченням

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Смоліне Маловисківського району Кіровоградської області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, одруженого, маючого на утриманні двох малолітніх дітей, раніше не судимого,

в скоєнні злочину передбаченого ст. 336 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 ухилився від призову за мобілізацією, при наступних обставинах.

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» у запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров`я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в районних (мі ських) військових комісаріатах та відповідних органах інших військових формувань.

Відповідно до абзацу дев`ятого пункту 2 частини першої статті 37 Закону України «Про військовий обов"язок і військову службу» ( в редакції станом на 2011 рік) взяттю на військовий облік призовників та військовозобов`язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України які досягли граничного (25-річного) віку під час перебування на військовому обліку призовників.

Так, ОСОБА_3 , знаходячись на військовому обліку, маючи військову спеціальність НОМЕР_1 (номер обслуги), у зв`язку з оголошенням часткової мобілізації і призовом на військову службу в Збройні Сили України на підставі Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" №15 від 14.01.2015 року, Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до ст. 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та

територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону, Відповідно до ч.1, ч.3 ст.4 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" - організація і порядок проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України. Часткова мобілізація може проводитися в окремих місцевостях держави, а також стосуватися певної частини національної економіки, Збройних Сил України, інших військових формувань, оперативно- рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.

Частини 3, 5 ст.22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачають, що під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати воєнного часу громадяни (крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов`язані з"явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів (військовозобов`язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов`язані оперативно-рятувальноії служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Резервісти зобов`язані з`явитися до військових частин у строки, визначені командирами військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві. Громадяни, які перебувають у запасі, завчасно приписуються до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу. Призов громадян на військову службу (крім тих, що проходять службу у військовому резерві) під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати (військовозобов`язаних Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов`язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Резервістів на військову службу під час оголошення мобілізації призивають командири військових частин, в яких вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14.01.2015 року, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію»», на території України оголошено часткову мобілізацію.

Відповідно до ч.1 ст. 39 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу» призов військовозобов" язаних та резервістів на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Згідно ч. 1 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов`язані з`являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік.

Згідно ч. 5 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати.

Частиною 8 ст.15 Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу» передбачено, що призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов`язані прибути в пункт у строк, зазначені в повістці.

Так, рішенням військово-лікарської комісії Маловисківського РВК від 22.01.2015 року ОСОБА_3 визнано придатним до військової служби.

02.01.2015року ОСОБА_3 отримав мобілізаційне розпорядження про зарахування до команди НОМЕР_2 , яка планувалась до відправки 12.02.2015 року, про що свідчить підпис останнього в журналі видачі мобілізаційних розпоряджень.

11.02.2015року ОСОБА_3 був належним чином оповіщений через сільську раду с. Березівка, де він проживає, за місцем роботи, та по телефону працівниками Маловисківського РВК про необхідність явки на 12.02.2015 до Маловисківського РВК.

Проте, всупереч ст. 65 Конституції України, Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію», Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Закону України Про військовий обов`язок і військову службу», Указу Президента України «Про часткову мобілізацію», будучи належним чином повідомлений про наслідки неявки за викликом, з метою ухилення від призову за мобілізацією без поважних причин не з`явився до Маловисківського РВК 12.02.2015 року не повідомив про причину неприбуття для призову за мобілізацією в Збройні Сили України, чим порушив порядок комплектування Збройних Сил України.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину в скоєнні злочину визнав повністю. Та показав, що дійсно йому телефонували та повідомляли про необхідність з"явитися в смт. Смоліне Маловисківського району для відправки автобусу до м. Мала Виска, але дане повідомлення він не сприйняв як належне повідомлення його про необхідність з"явитися до Маловисківського РВК.

Крім повного визнання своєї вини обвинуваченим ОСОБА_3 в ухиленні від призову за мобілізацією, його вина підтверджується наступними доказами.

Показаннями свідка ОСОБА_5 , який в судовому засіданні показав, що обвинувачений перебував у них на обліку, пройшов медогляд та приніс висновок, про те, що придатний до служби. Але жодного разу до РВК не з"явився, повістку йому приносили за місцем проживання. Після того як команду було сформовано обвинуваченого було повідомлено через сільську раду та підприємство на якому він працював.

Показаннями свідка ОСОБА_6 , яка в судовому засіданні показала, що обвинувачений є її чоловіком і в період перебування його на заробітках в Росії, йому працівники РВК приносили повістку, про це вона його повідомила в телефонному режимі. Коли він повернувся додому чи з"являвся до РВК вона не знає. Під час проходження медогляду його було направлено до невропатолога в м. Кіровоград, але через брак коштів він до лікаря не їздив. З роботи також звільнився через стан здоров"я.

Показаннями свідка ОСОБА_7 , яка в судовому засіданні показала, що обвинувачений є її сином, під час спілкування з ним, так як проживають вони окремо, він її не повідомляв про його виклики до РВК. Проходив медкомісію і його було направлено до Кіровоградської обласної лікарні до невропатолога, але через відсутність коштів він нікуди не поїхав. Про те, що сільский голова телефонувала його сусідам та повідомляла, що його викликають до комісаріату вона дізналася від людей, крім того, невістка повідомляла, що йому принесли повістку, але він в той період перебував в Росії на заробітках, так як має двох неповнолітніх дітей.

З показань свідка ОСОБА_8 , даних в судовому засіданні встановлено, що вона будучи працівником шахти на якій на той момент працював обвинувачений, виконувала розпорядженя військового комісаріату та повідомляла особисто ОСОБА_3 в телефонному режимі, про необхідність з"явитися до РВК на 6-00 год. 12.02.2015 року та які речі необхідно при собі мати.

З показань свідка ОСОБА_9 даних в судовому засіданні, встановлено, що вона будучи сільским головою здійснювала повідомлення в телефонному режимі осіб, які викликалися до РВК.

З розписки на ім"я ОСОБА_3 вбачається, що останній повідомлений що включений до команди № НОМЕР_2 .

Облікова картка до військового квитка свідчить про те, що обвинувачений перебуває на обліку у районному військовому комісаріаті.

З вимоги військового комісара від 11.02.2015 року директору Смолінської шахти, встановлено, що військовозобов"язаних, в тому числі , і ОСОБА_3 необхідно терміново оповістити та забезпечити явку на 6-00 год. 12.02.2015 року до Маловисківського РВК для формування та відправки команди.

Картка обстеження та медичного огляду, епікриз та акт від 02.02.2015 року свідчать про стан зоров"я обвинуваченого.

З листа директора Смолінської шахти № 534 від 11.02.2015 року, встановлено, що військовозобов"язані відповідно до їх вимоги, оповіщені щодо обов"язкової явки на 12.02.1015 року до ІНФОРМАЦІЯ_2 для формування команди та її відправки.

З вимоги військового комісара від 11.02.2015 року голові Березівської сільської ради встановлено, що військовозобов"язаних, в тому числі , і ОСОБА_3 необхідно терміново оповістити та забезпечити явку на 6-00 год. 12.02.2015 року до Маловисківського РВК для формування та відправки команди.

Згідно витягу з журналу вручених мобілізаційних розпоряджень вбачається, що ОСОБА_3 02.01.2015 року отримав мобілізаційне розпорядження.

Відповідно до довідки військово-лікарської комісії від 09.02.2015 року, ОСОБА_3 придатний до військової служби.

З розписки про отримання повістки, вбачається, що ОСОБА_3 11.02.2015 року отримав повістку.

Дані докази суд вважає належними та допустимими.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 суд вважає кваліфіковано вірно за ст. 336 КК України, як ухилення від призову за мобілізацією.

При вирішенні питання про призначення покарання, суд відповідно до ст.ст. 65-67 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом"якшують та обтяжують покарання.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим злочину, який відповідно до вимог ст. 12 КК України відноситься до категорії середньої тяжкості,

дані про ОСОБА_3 який за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, раніше не судимий. Враховуючи обставини, що пом"якшують покарання, якими відповідно до ст. 66 КК України, є визнання вини обвинуваченим і щире каяття у вчиненому, враховуючи, що обставин, що обтяжують вину обвинуваченого, відповідно до ст. 67 КК України, судом не встановлено, на підставі викладеного, суд вважає, за необхідне призначити мінімальне покарання достатнє для виправлення обвинуваченого у виді позбавлення волі, враховуючи, що обвинувачений вину визнав, щиро розкаявся, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, на підставі ст. 75 КК України звільнити обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням .

Керуючись ст. ст. 349,368, 369-371, 373-376 КПК України,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ст. 336 КК України і призначити йому покарання у виді 2 років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_3 від відбування покарання звільнити з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Відповідно до ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_3 повідомляти органи кримінально- виконавчої інспекції про зміну місця проживання, роботи та навчання, періодично з`являтися для реєстрації в органи кримінально- виконавчої інспекції.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Вирок може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Кіровоградської області через Маловисківський районний суд Кіровоградської області.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Копія вироку не пізніше наступного дня після його ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім у судовому засіданні.

Головуюча-суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 55174237
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку