open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25113/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , представника ІНФОРМАЦІЯ_1 Сіднєнка ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, -

В С Т А Н О В И В:

03.09.2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні старшого слідчого в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 посилався на те, що іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів, що містять охоронювану законом таємницю відомості, які можуть становити банківську таємницю, отримати документи, що можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, неможливо. Просив дозволити виїмку оригіналів документів для проведення почеркознавчої експертизи.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 Сіднєнко ОСОБА_4 , у володінні якого знаходяться документи, проти вилучення оригіналів документів, зазначених в клопотанні, заперечував, вважав за можливе задовольнити в частині надання їх копій.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Генеральною прокуратурою України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22014000000000090, зареєстрованого в ЄРДР 25.03.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з 2010 року по липень 2013 року службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі ІНФОРМАЦІЯ_3 ), діючи за попередньою змовою зі службовими особами Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), зловживаючи при цьому своїм службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби, держави та в інтересах зазначених юридичних осіб, організували фінансування за рахунок державного бюджету України, виконання робіт з побудови виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення (далі ТМСП), які згідно договору купівлі-продажу від 11.03.11 № КПП-582 було покладено на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », внаслідок чого здійснили розтрату чужого майна державних грошових коштів на загальну суму 220 млн. грн., що у шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та складає особливо великий розмір.

Так, ІНФОРМАЦІЯ_1 листом від 25.03.2014 за № 10-23-3193 на адресу ІНФОРМАЦІЯ_8 повідомив, що зобов`язання ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " щодо створення ТМСП та передачі її у державну власність передбачено договором від 11.03.2011 № КПП-582 купівлі продажу пакета акцій ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " та Концепцією післяприватизаційного розвитку ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ". Будь-яких інших положень щодо створення ТМСП, обсягів, джерел та механізмів фінансування цього процесу (у тому числі і за рахунок бюджетних та/або державних коштів) згаданий договір купівлі-продажу та Концепція не передбачають. З урахуванням згаданих положень договору та Концепції, обов`язок щодо забезпечення створення виділеної ТМСП та відповідно забезпечення необхідного для цього фінансування покладено на ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ".

ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " у листі на ІНФОРМАЦІЯ_1 (вих. 8573 OG від 08.05.2013) повідомив, що створена ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ТМСП є певним нематеріальним ресурсом (наданими у використання оптичними каналами, логічними з`єднаннями у віртуальній мережі), які не можна передати у державну власність, але який може використовуватись з боку Держспецзв`язку (спецспоживачів). Тобто, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " визнається факт створення ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " телекомунікаційного ресурсу ТМСП (сукупність каналів), що не відповідає у повному обсязі основним технічним вимогам до неї.

Згідно листа ІНФОРМАЦІЯ_9 вх. № 1849 від 28.03.14 до організації та виконання заходів і дій з незаконного фінансування за рахунок державного бюджету України робіт і послуг з побудови виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення (далі ТМСП) причетні службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 , які зловживаючи своїм службовим становищем у змові з службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », діючи всупереч інтересам служби, в інтересах покупця акцій ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », організували та керували заходами зі складання та направлення до ІНФОРМАЦІЯ_1 основних технічних вимог до ТМСП в які внесено недостовірні дані, чим створили відповідні умови для подальшої організації фінансування побудови ТМСП за рахунок бюджетних коштів.

Відповідно до акту №06-21/92 від 15.07.2014 ревізії фінансово-господарської діяльності Адміністрації ІНФОРМАЦІЯ_3 вчинені службовими особами дії з підготовки та направлення листів до Президента України від 23.07.2012 № 01/02/01-4113 та Міністра фінансів України від 10.08.2012 № 09/01/02-2553 щодо виділення бюджетних коштів на придбання та встановлення обладнання, що фактично є створенням вузлів зв`язку телекомунікаційної мережі спеціального призначення відповідно до Основних технічних вимог до неї, спричинили виконання у 2012-2013 роках Адміністрацією ДССЗЗІ України за рахунок коштів загального фонду державного бюджету за КПКВ 6641020 зобов`язань покупця пакету акцій ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ").

Вказане є недотриманням умов п.п. 1.1, 1.2, 1.3 Генеральної угоди про створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення від 14.02.2012 № К.U.-7756/6-59-59, укладеної між Адміністрацією ІНФОРМАЦІЯ_3 , ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " і ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " та порушенням вимог пп. 2 в) п. 3 Умов проведення конкурсу з продажу пакета акцій ВАТ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.10.2010 № 1948-р, ст. 629 Цивільного кодексу України, п. 22, 47 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 № 228, внаслідок чого державному бюджету України завдано збиток у сумі 220 000 000 гривень.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має юридичну адресу: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю, доступ до яких можливий на підставі ухвали слідчого судді.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення зазначеного клопотання.

На підставі викладеного і керуючись Законом України «Про банки та банківську діяльність», ст.ст. 159, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , з метою їх огляду та виїмки щодо умов продажу пакета акцій ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », розробки, проектування, створення, фінансування, впровадження, звітування та передачу у державну власність ТМСП, складених та одержаних під час:

-підготовки пропозицій та результатів опрацювання питань щодо умов продажу пакета акцій ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

-виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України № 78-р від 16.01.2008 та №1948-р від 12.10.2010;

-виконання доручень Кабінету Міністрів України №12433/42/1-10 від 05.06.2010, №41930/0/1-10 від 09.07.2010, №41930/2/1-10 від 14.07.2010, №1476-дск від 08.09.2010, №1695-дск від 29.09.2010, №73644/1/1-10 від 13.12.2010, № 16886/1/1-13 від 29.04.13, №16886/3/1-13 від 12.06.13, №16886/5/1-13 від 11.07.13, №16886/7/1-13 від 26.09.13 та інших доручень з питань створення і передачі ТМСП у державну власність;

-листа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » вих. №8573ОG від 08.05.13 до ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо створення ТМСП;

-документів проведення контрольних заходів щодо виконання умов приватизації покупцем акцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в частині зобов`язань, передбачених підпунктом «в» пункту 11.2 договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » від 11.03.2011 №КПП-582;

- матеріалів листування (переписки) та протоколів проведення спільних нарад ІНФОРМАЦІЯ_1 з ІНФОРМАЦІЯ_2 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » з питань створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення та її передачі у державну власність.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах провадження.

Примірник №2 наданий стороні кримінального провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 54958715
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку