open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 495/5754/15-ц

З а о ч н е р і ш е н н я

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

24 листопада 2015 року м. Білгород-Дністровський

Білгород -Дністровський міськрайонний суд Одеської області

у складі: головуючого - судді Заверюха В.О.,

при секретарі – Червинській І.В.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Білгород-Дністровському Одеської області цивільну справу за позовом управління Пенсійного Фонду Украйни в м. Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі Одеської області до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплаченої пенсії, –

В С Т А Н О В И В:

13.08.2015 року до Білгород-Дністровського міськрайнного суду Одеської області надійшла позовна заява управління Пенсійного Фонду Украйни в м. Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі Одеської області до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплачену пенсію в розмірі 586,40 грн.

В обґрунтування позову зазначає, що ОСОБА_2, 09.05.1994 року народженця перебуває на обліку в Управління Пенсійного фонду України в м. Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі як отримувач пенсії по втраті годувальника з 23.12.2011 року. На підставі заяви від ОСОБА_2 та довідки про період навчання в Білгород-Дністровському морському рибопромисловому технікуму з 01.09.2009 року по 01.03.2013 рік йому було призначено пенсію по втраті годувальника, відповідач надав довідки, якими підтвердив своє навчання у вищезазначений період, у зв'язку з чим, виплата пенсії проводилась по 31.03.2012 року. Однак, з відповіді Білгород-Дністровського морського рибопромислового технікуму, наданої на запит позивача, стало відомо, що ОСОБА_2 навчався у зазначеному навчальному закладі в період 3 01.09.2009 року по лютий 2013 року. Тобто у період з 01.03.2013 року по 31.03.2013 року відповідач не не мав права на отримання пенсії по втраті годувальника, що призвело до незаконно отриманої пенсії в сумі 586, 40 грн. У добровільному порядку відповідач відмовляється погасити заборгованість. У зв'язку з чим позивач просить позов задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримала у повному обсязі, наполягала на його задоволенні, зазначила, що проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся. Згідно адресної довідки, за обліками адресного бюро Білгород-Дністровського РВ ГУДМС України в Одеський області, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2. Судові повістки про виклик до суду з рекомендованим листом підприємства поштового зв’язку на судові засідання, призначені на 31.08.2015 року, 24.11.2015 були повернуті з відміткою: "за закінченням терміну зберігання". Відповідно до ч. 5 ст. 74 ЦПК України судова повістка надсилається поштою рекомендованим листом із повідомленням фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законному порядку. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. Окрім того, відповідач повідомлявся про час та місце розгляду справи через орган місцевого самоврядування - Сергіївську селищну раду. Відповідно до ч. 3 ст. 76 ЦПК України, якщо особу, якій адресовано судову повістку, не виявлено в місці проживання, повістку під розписку вручають будь-кому з повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з нею, а за їх відсутності - відповідній житлово-експлуатаційній організації або виконавчому органу місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.4 ст. 169 ЦПК України якщо суд не має відомостей при причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, або причину неявки буде визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Враховуючи зазначене суд вважає можливим у даній цивільній справі ухвалити заочне рішення.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_2, 09.05.1994 року народженця перебуває на обліку в Управління Пенсійного фонду України в м. Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі як отримувач пенсії по втраті годувальника. (а.с. 5)

Відповідно до наданих відповідачем довідок №30 від 14.02.2012 року, №131 від 05.06.2012 року, №317 від 12.09.2012 року, виданих директором в Білгород-Дністровського морського рибопромислового технікуму, ОСОБА_2 є студентом 3 курсу денної форми навчання з 01.09.2009 року та закінчує навчання 01.03.2013 року. (а.с. 6-8)

Як вбачається з архівної довідки від 14.04.2014 року № 128, директором в Білгород-Дністровського морського рибопромислового технікуму, ОСОБА_2 був зарахований на денне відділення Білгород-Дністровського морського рибопромислового технікуму за спеціальністю „Зберігання, консервування та переробка риби і морепродуктів ” з вересня 2009 року по лютий 2013 року, закінчив повний курс навчання відповідно до наказу №45 від 28.02.2013 року. (а.с. 9-10)

Відповідач письмово повідомлявся про суму утвореної переплати пенсії та необхідність її повернення в добровільному порядку. (а.с. 11-14)

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по інвалідності.

На підставі абз. 2 п. 2 ч. 2 ст. 36 ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» непрацездатними членами сім'ї вважаються діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону пенсія по втраті годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним.

Згідно ч.2 ст. 38 Закону припинення виплати пенсії членам сім'ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили припинення виплати пенсії.

Згідно ч. 1 ст. 50 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Таким чином, за період з 01.03.2013 року по 31.03.2013 року відповідачем незаконно отримано пенсію по втраті годувальника в сумі 586 грн. 40 коп., у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 169, 209, 212, 218, 224-226 ЦПК України, ст.ст. 36, 38, 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» суд -

ВИРІШИВ :

Позов Управління Пенсійного фонду України в м. Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплаченої пенсії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Білгороді-Дністровському та Білгород-Дністровському районі надміру виплачену пенсію в розмірі 586 (п'ятсот вісімдесят шість) грн. 40 коп.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем до апеляційного суду Одеської області протягом десяти днів з дня його проголошення та переглянуто судом за заявою відповідача в порядку передбаченому ст. 228 ЦПК України.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 54034790
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку