open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
19/67-07


ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

05.04.07р.


Справа № 19/67-07


За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант", м.Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промзапчастина", м.Кривий Ріг

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровська торгово-інвестиційна компанія", м.Дніпропетровськ

про видачу виконавчого листа на виконання рішення третейського суду


Суддя Петренко І.В.


Представники:

Від позивача: Тихончак І.В. дов. від 06.06.06 р.

Від відповідача: нез"явився

Від третьої особи: не з"явився


СУ Т Ь С П О Р У :

По справі оголошувалась перерва.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" звернулося до господарського суду із заявою про видачу виконавчого листа на виконання рішення третейського суду від 19.03.2007р.

Заява обґрунтована, тим, що третейський суд створений для вирішення конкретного спору, у складі одного третейського судді Степаненко Н.І. виніс рішення про задоволення позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Промзапчастина" 300000,00 грн. основного боргу та 300000,00 грн. штрафних санкцій.

Ухвалою господарського суду від 26.03.2007р. (про прийняття заяви до розгляду) витребувана у позивача та третейського суду, створеного для вирішення конкретного спору, у складі одного третейського судді Степаненко Наталії Ігорівни справу №01-07-ТС за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промзапчастина", третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровська торгово-інвестиційна компанія" про стягнення 300000,00 грн. основного боргу та 300000,00 грн. штрафних санкцій.

Відповідач та третя особа в судове засідання не з’явилися, клопотання та витребувані документи не представили.

Дослідивши надані матеріали, заслухавши пояснення позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

19.03.2007р. третейським судом створеним для вирішення конкретного спору, у складі одного третейського судді Степаненко Н.І. прийнято рішення про задоволення позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" та присуджено до стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Промзапчастина" (Ареса: вул..Першотравнева, 12, м.Кривий Ріг, р/р 26002301173 у Лівобережному відділенні №8420 ВАТ „Державний ощадний банк України”, МФО 306340, ЄДРПОУ 32693799) 300000,00 грн. (триста тисяч гривень, 00 копійок) основного боргу та 300000,00 грн. (триста тисяч гривень, 00 копійок) штрафних санкцій на користь ТОВ "Факторингова компанія "Грант" (адреса: м.Дніпропетровськ, вул..Бердянська, 1/61, ЄДРПОУ 34497168, р/р 260034130, МФО 305448 у ДФ ВАТ АБ „УКРГАЗБАНК”).

Рішення третейського суду було прийнято та оголошено 19.03.2007р. (повний текст рішення підписано третейським суддею 20.03.2007р.).

Згідності.50 Закону України „Про третейські суди” відповідач зобов’язаний добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень. Термін виконання цього рішення визначається ч.2 ст.55 Закону України „Про третейські суди” –рішення підлягає негайному виконанню.

Розглянувши заяву про видачу наказу, суд дійшов висновку щодо її необґрунтованості та такою, що не підлягає задоволенню з наступних підстав:

Закон України „Про третейські суди” регулює порядок утворення та діяльності судів в Україні та встановлює вимоги щодо третейського розгляду з метою захисту майнових і немайнових прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ст..50 даного закону сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов’язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень.

Крім того, рішення третейського суду виконуються зобов’язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні (ст.55 Закону України „Про третейські суди”).

Виконання рішення третейського суду та порядок видачі виконавчого документа регулюються розділом VІІ Закону України „Про третейські суди”, зокрема ст..55 цього закону передбачені випадки виконання рішення третейського суду на підставі виконавчого документу компетентного суду.

Згідно ч.3 ст.55 даного закону виконання рішення третейського суду, якщо воно потребує вчинення дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх службовими особами, здійснюється за умови видачі компетентним судом виконавчого документа.

Зі змісту рішення третейського суду вбачається, що останнє не потребує вчинення дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх службовими особами.

Інших випадків виконання рішень третейського суду за умови видачі компетентним судом виконавчого документа Законом України „Про третейські суди” не передбачено.

Законом України „Про третейські суди” передбачено обов’язок сторони добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні суду виконати рішення третейського суду, а якщо у рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

Відповідач (боржник) зобов’язаний у добровільному порядку виконати рішення третейського суду.

Рішення третейського суду, яке не виконане добровільно, підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України „Про виконавче провадження”.

Відповідно до ст..18-1 Закону України „Про виконавче провадження” до виконавчих документів віднесені й рішення третейського суду.

Виконавче провадження відкривається на підставі заяви стягувача при поданні до відділу державної виконавчої служби виконавчого документу, яким є рішення третейського суду (ч.1 п.1 ст.18-1 Закону України „Про виконавче провадження”).

Доказів звернення із заявою до виконавчої служби щодо виконання вказаного рішення третейського суду, не подано.

Крім того, відповідно до рішення Конституційного Суду України 24.02.2004р. №3-рп/2004 положення п.10 ст.3 Закону України „Про виконавче провадження” у взаємозв’язку зі ст..18-1 цього закону треба розуміти так, що рішення третейських судів водночас є виконавчими документами, на підставі яких за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення державні виконавці районних, міських (міст обласного значення), районних у містах відділів державної виконавчої служби мають забезпечити виконання рішень цих судів, якщо інше не передбачено законом.

Разом з тим, рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Вищевказані обставини також, були встановлені при розгляді аналогічної заяви Постановою Вищого господарського суду України від 20 вересня 2005р. по справі№30/99, що набрала законної сили,

З огляду на вищевикладене суд не вбачає підстав для задоволення заяви стягувача про видачу виконавчого листа на виконання рішення третейського суду від 19.03.2007р.

Керуючись Законом України „Про третейські суди”, Законом України „Про виконавче провадження”, ст.ст.40,86 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви про видачу виконавчого листа на виконання рішення третейського суду від 19.03.2007р. –відмовити.

Повернути заявнику Товариству з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" оригінали письмових доказів (матеріали справи №01-07-ТС за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Факторингова компанія "Грант" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промзапчастина", третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпропетровська торгово-інвестиційна компанія" про стягнення 300000,00 грн. основного боргу та 300000,00 грн. штрафних санкцій та оригінал рішення третейського суду від 19.03.2007р.), які були витребувані ухвалою господарського суду від 26.03.2007р. про прийняття заяви до розгляду, на 36 аркушах.

Суддя


І.В. Петренко







Джерело: ЄДРСР 538667
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку