open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження №1-кс/263/3153/2014

263/13915/14-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.12.2014 року слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області ОСОБА_1, розглянувши клопотання слідчого другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Донецької області радника юстиції ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Донецької області радник юстиції ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області з клопотанням, погодженим з прокурором прокуратури Донецької області, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення, з метою відшукання та можливістю вилучення слідів вчинення злочину.

В ході досудового слідства у провадженні встановлено, що у порушення вимог діючих наказів МВС України про вжиття заходів по недопущенню масових заворушень, захоплень адміністративних будівель, затримання озброєних злочинців тощо, керівні службові особи ОСОБА_3 та районних відділів ОВС міста, на протязі часу з другої половини лютого 2014 року по 13.06.2014 року, не вводили в дію відповідні оперативні плани при наявності фактів захоплень адміністративних будівель озброєними особами, масових заворушень та скоєння інших тяжких злочинів, направлених проти громадської безпеки.

Також встановлено, що в період з квітня по травень 2014 року на території м. Маріуполя Донецької області, невстановленими особами було створено терористичну організацію «ДНР» з метою свідомого, цілеспрямованого застосування насильства шляхом захоплення заручників, вчинення підпалів, умисних вбивств, катувань, залякування населення та працівників органів влади, вчинення інших посягань на життя та здоров’я людей та погроз вчинення цих дій.

Протягом квітня-червня 2014 року членами зазначеної терористичної організації, з застосуванням вогнепальної стрілецької зброї було вчинено ряд тяжких насильницьких злочинів, а саме: озброєний напад 16.04.2014 року на військову частину №3057 внутрішніх військ України, збройний напад на батальйон ВДСО ОСОБА_3 ГУМВС України в Донецькій області, блокування адміністративних будівель м. Маріуполя, масові заворушення з метою захоплення адміністративних будівель, умисні вбивства, незаконні заволодіння транспортними засобами та зброєю, викрадення людей, розбійні напади, тобто злочини, передбачені, відповідно, ст.ст. 258, 294, 115, 146, 187, 262, 296 КК України.

13.06.2014 року в ході проведення антитерористичної операції діяльність терористичної організації «ДНР» на території м. Маріуполя припинено, займані її членами адміністративні будівлі звільнено.

В результаті застосування членами терористичної організації вогнепальної зброї при протидії працівникам правоохоронних органів та військовослужбовцям, 4 працівники правоохоронних органів отримали вогнепальні поранення, в тому числі 1 з них – тяжкі.

Окрім того встановлено, що в штабі МВС України знаходяться документи, які містять охоронювану законом таємницю та мають суттєве значення для встановлення істини у провадженні, а саме:

1)Наказ МВС України №1345 від 11.11.2003 року, який затверджує типовий оперативний план «Хвиля», який передбачає комплекс заходів МВС, ГУМВС, УМВС та дій зведеного загону у складі органів, підрозділів внутрішніх справ, з’єднань, військових частин внутрішніх військ, закладів освіти МВС, спрямованих на ліквідацію масових заворушень;

2)Наказ МВС України №230-98, який затверджує типові оперативні плани «Сирена» та «Грім». План «Сирена» передбачає порядок дій особового складу ОВС для розшуку та затримання обвинувачених, підсудних, засуджених, які втекли з-під варти, конвою, караулу, а також озброєних злочинців, дії яких небезпечні для інших громадян. План «Грім» передбачає порядок дій особового складу ОВС для затримання або знешкодження озброєних злочинців, коли встановлено їх місцезнаходження;

3)Наказ МВС України №963 дск-98, наказом МВС від 28.04.2009 року №181 (із змінами, внесеними наказами МВС від 13.08.2010 року №382, від 30.11.2011 року №882 та від 19.10.2012 року №923), який затверджує оперативний план «Оборона адмінбудинку».

На думку слідства, своєчасне введення вказаного оперативного плану та вжиття відповідних заходів з боку керівництва ОСОБА_3 ГУМВС України в Донецькій області могло запобігти настанню вищевказаних наслідків.

На адресу ГУ МВС України в Донецькій області слідством спрямовувалися відповідні запити про надання вказаних наказів, однак відповідна інформація в ході досудового розслідування так і не отримана. Інформація, надана ГУМВС України в Донецькій області органу досудового розслідування, містить формальний та загальний характер, що створює труднощі для подальшого розслідування кримінального провадження.

Окрім того, перелічені типові накази були знищені в результаті пожежі будівлі ОСОБА_3 Типові накази, які знаходились у адміністративній будівлі ГУМВС України в Донецькій області, разом із іншою документацією були захоплені злочинними угрупуваннями ДНР.

Отримання доступу до зазначених документів дозволить органу слідства визначити порядок дій зазначених службових осіб у випадку введення даних планів у дію для подальшої правової оцінки їх дій.

Перелічені накази МВС України, які затверджують типові оперативні плани «Хвиля», «Сирена», «Грім», «Оборона адмінбудинку» знаходяться в штабі адміністративної будівлі МВС України, за адресою: 01601, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно зі ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9) державна таємниця.

У зв’язку з вищенаведеним клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, суддя,-

УХВАЛИВ :

Надати слідчому другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Донецької області раднику юстиції ОСОБА_2 або уповноваженим ним особам тимчасовий доступ до наказу МВС України №1345 від 11.11.2003 року, який затверджує типовий оперативний план «Хвиля», наказу МВС України №230-98, який затверджує типові оперативні плани «Сирена» та «Грім», наказу МВС України №963 дск-98, наказом МВС від 28.04.2009 року №181 (із змінами, внесеними наказами МВС від 13.08.2010 року №382, від 30.11.2011 року №882 та від 19.10.2012 року №923), який затверджує типовий оперативний план «Оборона адмінбудинку», для подальшого вилучення його копії з метою отримання інформації, яка має суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Роз’яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: Є.С.Ікорська

Копія вірна, оригінал у справі №263/13915/14к

Джерело: ЄДРСР 52970190
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку