open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/8529/15-ц

Провадження №: 2/752/4005/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2015 року Голосіївський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді Ладиченко С.В.

при секретарі Рожок В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третьої особи Державної архітектурно-будівельної інспекції України про усунення перешкод у володінні та користуванні дахом будинку, зобов'язання привести приміщення в попередній стан, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 18.05.2015 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, третьої особи Державної архітектурно-будівельної інспекції України про усунення перешкод у володінні та користуванні дахом будинку, зобов'язання привести приміщення в попередній стан.

У позовній заяві просить зобов'язати відповідача ОСОБА_2 усунути йому ОСОБА_1 перешкоди у володінні та користуванні дахом будинку АДРЕСА_1 за його функціональним призначенням, шляхом демонтажу надбудови до квартири АДРЕСА_1 та приведення даху будинку до попереднього стану згідно технічного паспорту на будинок за власний рахунок.

В обґрунтування позову вказує, що в житловому будинку по АДРЕСА_1 відповідачем ОСОБА_2 здійснено будівництво мансарди(сьомого поверху житлового будинку).

Як йому стало відомо розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 12.11.2009 року № 1274 «Про реконструкцію частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1 відповідачу ОСОБА_2 надано право здійснити реконструкцію частини горищного простору, з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1. Таке формулювання в цьому розпорядженні як «частини горищного простору» призвело до того, що відповідачка самовільно захопила абсолютно весь дах будинку АДРЕСА_1, змінила конфігурацію даху будинку що призвело до неможливості експлуатації та нормального функціонування такого даху.

Здійснюючи перебудову даху будинку АДРЕСА_1, відповідач ОСОБА_2 не отримала згоди власників квартир цього будинку, та не узгоджувала дане питання з сусідами.

На обґрунтування позову позивач посилається на ч.2 ст.382 ЦК України згідно якої власникам квартири у дво - або багатоквартирному будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку. Також позивач посилається на порушення відповідачем ст.369 ЦК України, згідно якої співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. Позивач вважає, що відповідач незаконно позбавила мешканців будинку АДРЕСА_1 володіння та користування дахом будинку за його функціональним призначенням.

Позивач ОСОБА_1 посилається на те, що будинок АДРЕСА_1 дуже старий і його переобладнання шкодить будинку, та порушує технічні норми та правила.

В судовому засіданні представник позивача за дорученням (довіреність а.с.31) ОСОБА_3 позовні вимоги підтримує. Заяву сторони відповідача про застосування до спірних правовідносин строків позовної давності вважає безпідставною.

Представники відповідача за дорученням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (довіреність а.с.49) в судовому засіданні позов не визнали. Пояснили в судовому засіданні, що вважають позов необґрунтованим у частині наявних у позивача перешкод, а позовні вимоги такими, що заявлені після спливу строку позовної давності. При цьому обґрунтовують це тим, що позивач ще з 2009 року знав про правовідносини з приводу надання КМДА відповідачу права на реконструкцію горищного приміщення. Самі будівельні роботи відбулись у 2011 році, і тому вважають що сплив термін загальної позовної давності у 3 роки передбачений ст.257 ЦК України.

Представник державної архітектурно-будівельної інспекції України пояснив в судовому засіданні що відповідно до Порядку виконання будівельних робіт № 466 затвердженого Постановою КМ України від 13.04.2011 р. та Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів затвердженого постановою КМ України від 13.04.2011 року № 461 була перевірена повнота даних та зареєстровані подані ОСОБА_2 декларація про початок виконання будівельних робіт «реставрація з пристосуванням під сучасні потреби з роз'єднанням квартири АДРЕСА_1 по вертикалі на дві окремі квартири АДРЕСА_2 та АДРЕСА_1» від 13.03.2015 р. та відповідна декларація про готовність об'єкта до експлуатації від 07.05.2015 року. Посадовими особами інспекції було проведено перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності на АДРЕСА_1 у Голосіївському районі м. Києва. Під час проведення перевірки доступ до квартири був відсутній.

Вислухавши представників позивача та відповідача, представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що не підлягає задоволенню.

Відповідач ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_1(а.с.92).

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

За приписом.2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, квартири,оруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва(створення майна).

Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) від 12.11.2009 року № 1274 «Про реконструкцію частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1 громадянці ОСОБА_2 надано право здійснити реконструкцію частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1. Зазначеним розпорядженням не визначено на яку саме частину горищного простору надано дозвіл на реконструкцію.

Після реконструкції об'єкт нерухомого майна введений в експлуатацію та зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно(а.с.93-94).

Таким чином, як вважає суд, відповідач ОСОБА_2 зробила дії передбачені цивільним законодавством для отримання свідоцтва про право власності квартиру АДРЕСА_1.

У даному випадку фаховим органом на якого покладено обов'язок перевірки повноти та дійсності наданих документів для здійснення реконструкції частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1 була Київська міська державна адміністрація.

Відповідно до ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його дійсності.

Наявне у відповідача ОСОБА_2 свідоцтво про право власності на нерухоме майно не скасоване та не визнане недійсним, тому суд не може порушувати права відповідача володіти, користуватись та розпоряджуватись його новоствореним нерухомим майном набутим відповідачем на відповідній правовій підставі.

Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.11.2009 року № 1274 «Про реконструкцію частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1», відповідно до якого громадянці ОСОБА_2 надано право здійснити реконструкцію частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1, також не відмінено та у судовому порядку не скасоване (відповідна ухвала суду винесена в порядку адміністративного судочинства на а.с.78-80).

При наявності у відповідача не скасованого та не визнаного недійсним Свідоцтва про право власності на нерухоме майно, наявності не скасованого та не визнаного недійсним Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.11.2009 року № 1274 «Про реконструкцію частини горищного простору з об'єднанням в одну квартиру АДРЕСА_1» захист права ОСОБА_1 шляхом усунення перешкод у володінні та користуванні дахом будинку, зобов'язання привести приміщення в попередній стан неможливий.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 57-61, 88, 208, 209, 212-215, 218 ЦПК України, ст.ст. 321,323,331,328,369 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третьої особи Державної архітектурно-будівельної інспекції України про усунення перешкод у володінні та користуванні дахом будинку, зобов'язання привести приміщення в попередній стан відмовити.

Роз'яснити позивачу, що при наявності у відповідача не скасованого та не визнаного недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, захист його права шляхом усунення перешкод у володінні та користуванні дахом будинку, зобов'язання привести приміщення в попередній стан неможливий.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва, через Голосіївський районний суд м. Києва, шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С.В. Ладиченко.

Джерело: ЄДРСР 52896911
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку