open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2015 р.

м.Одеса

Справа № 815/6029/15

Категорія: 1.3.4

Головуючий в 1 інстанції: Кравченко М.М.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді Бойка А.В.,

суддів: Танасогло Т.М.,

Яковлєва О.В.,

за участю секретаря - Авраменка А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі апеляційну скаргу Одеської міської організації Партії «Відродження» на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2015 року по справі за позовом Одеської міської організації Партії «Відродження» до Голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4, треті особи: Одеська територіальна організація Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Одеське обласне комунальне підприємство «Видавництво «Чорномор'я» про визнання дій незаконними, -

В С Т А Н О В И В:

08.10.2015 року Одеська міська організація Партії «Відродження» звернулась до суду першої інстанції з адміністративним позовом до Голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4, треті особи: Одеська територіальна організація Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Одеське обласне комунальне підприємство «Видавництво «Чорномор'я» про визнання незаконними дій Голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 з участі у передвиборній агітації кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 09.10.2015 року відмовлено у задоволенні позову Одеської міської організації Партії «Відродження».

Не погоджуючись з постановою суду першої інстанції, 10.10.2015 року Одеська міська організація Партії «Відродження» подала апеляційну скаргу на вказану постанову суду.

Апелянт зазначає, що вказана постанова ухвалена з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Одеська міська організація Партії «Відродження» посилалась на те, що у порушення вимог виборчого законодавства, відповідач, починаючи з 06.10.2015 року по теперішній час з 9 години ранку до 18 години за винятком п'ятниці, коли робочий день завершується о 16 годині 45 хвилин, виконуючи свої обов'язки як посадова особа місцевого самоврядування, приймає участь у передвиборній агітації кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5.

З огляду на викладене, в апеляційній скарзі ставиться питання про скасування постанови Одеського окружного адміністративного суду від 09.10.2015 року та прийняття нової, якою задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Заслухавши суддю-доповідача, вислухавши доводи представника Одеської міської організації Партії «Відродження» у підтримку поданого позову та представника третьої особи - Одеської територіальної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», які заперечували проти задоволення позову, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів суду апеляційної інстанції приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав:

Судом першої інстанції встановлено, що Указом Президента № 304/2015 від 30.05.2015 року ОСОБА_4 був призначений на посаду Голови Одеської обласної державної адміністрації.

29.08.2015 року Центральна виборча комісія своєю Постановою № 209 оголосила про початок виборчого процесу з 05 вересня 2015 року чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року.

Постановою Одеської міської виборчої комісії Одеської області від 28.09.2015 року були зареєстровані кандидати у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, включені до виборчого списку кандидатів у депутати від Одеської міської організації Партії «Відродження» згідно Рішення зборів від 21.09.2015 року Одеської міської організації Партії «Відродження» про висування кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Одеської міської ради згідно додатком (а.с. 12-15).

29.09.2015 року Одеська міська виборча комісія Одеської області своєю Постановою № 65 зареєструвала кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5, висунутого Одеською міською організацією Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (а.с.16).

Звертаючись з позовом до суду першої інстанції, Одеська міська організація Партії «Відродження» посилалась на те, що 06.10.2015 року по АДРЕСА_1 на рекламному носії з'явилась реклама, замовником якої є Одеська територіальна організація Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Відповідальний за випуск: ОСОБА_6, друк здійснило Одеське обласне комунальне підприємство «Видавництво "Чорномор'я», тираж 30 одиниць.

Позивач зазначив, що на рекламному банері, розміщеному по АДРЕСА_1 є візуальне зображення невідомої громадянки України, кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5 та голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4.

Позивач вважає, що відповідач, починаючи з 06.10.2015 року по теперішній час з 09 години ранку до 18 години за винятком п'ятниці, коли робочий день завершується о 16 годині 45 хвилин, виконуючи свої посадові обов'язки, приймає участь у передвиборній агітації кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5, порушуючи Закон України «Про місцеві вибори».

У зв'язку з вказаним, у позові Одеська міська організація Партії «Відродження» просила визнати незаконними дії відповідача з участі у передвиборній агітації.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції дійшов висновку про не доведеність обставин, на які позивач посилався в обґрунтування заявлених позовних вимог.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції зазначає наступне:

Основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост визначає Закон України «Про місцеві вибори».

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про місцеві вибори» виборчий процес місцевих виборів (далі - виборчий процес) - це здійснення суб'єктами виборчого процесу відповідних місцевих виборів, визначеними у статті 12 цього Закону, виборчих процедур, передбачених цим Законом.

Згідно ч. 3 зазначеної статті, виборчий процес включає сім етапів, одним з яких є проведення передвиборної агітації.

Строки, форми і умови проведення передвиборної агітації передбачені ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» (далі - Закон).

Так, відповідно до ч. 1 ст. 54 цього Закону передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів.

Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах. Громадяни України мають право здійснювати передвиборну агітацію, вільно і всебічно обговорювати політичні, ділові, особисті якості та передвиборні програми кандидатів, місцевих організацій партій.

Ч. 3 ст. 54 Закону визначено, що передвиборна агітація здійснюється в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України.

Згідно п.п. 5, 6 ч. 5 ст. 54 Закону передвиборна агітація може проводитися, зокрема, у формі розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами.

Ч. 1 ст. 56 Закону встановлює, що місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів можуть виготовляти плакати, листівки, буклети, інші друковані агітаційні матеріали.

До друкованих агітаційних матеріалів належать плакати, стенди, листівки, постери, інша друкована продукція з написами, що стосуються передвиборної агітації, а також матеріали, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами.

Відповідно до ч. 5 ст. 57 Закону України «Про місцеві вибори» політична реклама - це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу.

До політичної реклами належить, зокрема, використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб'єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб'єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій.

Як встановлено в ході розгляду справи, підставою для звернення Одеської міської організації Партії «Відродження» до суду першої інстанції з вказаним позовом став саме факт розміщення по АДРЕСА_1 рекламного носія із зображенням голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 та кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ОСОБА_5, що на думку позивача свідчить про те, що відповідач, являючись службовою особою, у свій робочий час приймає участь у передвиборній агітації кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5, чим порушує вимоги Закону України «Про місцеві вибори».

З досліджених в судовому засіданні фотознімків білборда (банера), наданих позивачем, вбачається, що дійсно він містить візуальне зображення невідомої особи, кандидата на посаду Одеського міського голови ОСОБА_5 та голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4. Крім того, на зовнішньому носії реклами міститься напис: «ІНФОРМАЦІЯ_1» та «Солидарность Блок Петра Порошенко».

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації. Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Ст. 8 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» визначено, що місцеві державні адміністрації очолюють голови відповідних місцевих державних адміністрацій.

Як вже зазначалось вище, ОСОБА_4 був призначений на посаду голови Одеської обласної державної адміністрації Указом Президента № 304/2015 від 30.05.2015 року.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом.

З досліджених пояснень третьої особи - представника Одеської територіальної організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», судом було встановлено, що згоду на розміщення зображення голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 на рекламному носії по АДРЕСА_1 Одеською територіальною організацією Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», як замовником, отримано не було, тобто в ході розгляду справи встановлено, що згоду на розміщення його зображення на рекламному носії по АДРЕСА_1 ОСОБА_4 не надавав.

Таким чином, факт волевиявлення голови Одеської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 на участь у здійсненні передвиборної агітації кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ОСОБА_5 шляхом оприлюднення його зображення на рекламному носії по АДРЕСА_1 не підтверджений жодним доказом з боку позивача та не знайшов свого підтвердження у судовому засіданні.

На думку колегії, до даних правовідносин не підлягає застосуванню вимоги ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», так як судом не встановлено безпосередньої участі голови ОДА ОСОБА_4 у проведенні передвиборчої агітації, а йде мова про використання фотографічного зображення посадової особи державного органу на агітаційному рекламному носії без її згоди. При цьому, вимогами ст.ст. 54-60 вищезазначеного Закону не передбачено прямої заборони на використання зображень посадових осіб держорганів у таких випадках.

Але при цьому, колегія суддів суду апеляційної інстанції вважає за необхідне виключити з мотивувальної частини оскаржуваного рішення суду першої інстанції посилання, як на підставу для відмови у задоволенні позовних вимог, те, що банер, який розташований біля будинку за адресою: АДРЕСА_1 не є передвиборною агітацією кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ОСОБА_5.

Так, згідно вимог Закону України «Про місцеві вибори» однією із форм передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п. 6 ч. 5 ст. 54 Закону). Також ст. 56 Закону встановлено, до друкованих агітаційних матеріалів належать, зокрема, матеріали, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами.

З наданих позивачем фотознімків було встановлено, що замовником друку плакату, який досліджувався в даній адміністративній справі, із зображенням кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ОСОБА_5 є Одеська територіальна організація Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», що не заперечувалось у судовому засіданні представником останньої.

Таким чином, зображення на рекламному носії біля будинку за адресою: АДРЕСА_1 кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ОСОБА_5 відноситься до друкованих агітаційних матеріалів та є однією з форм здійснення передвиборної агітації.

Зважаючи на зазначене та приймаючи до уваги, що судом першої інстанції правильно по суті вирішено справу, колегія суддів приходить до висновку про необхідність зміни постанови суду першої інстанції на підставі ст. 201 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст.ст. 184, 185, 196, 198, 201, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції,

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Одеської міської організації Партії «Відродження» задовольнити частково.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2015 року змінити, виключивши з її мотивувальної частини посилання суду першої інстанції, як на підставу для відмови у задоволенні позовних вимог, на те, що банер, який розташований біля будинку за адресою: АДРЕСА_1 не є передвиборною агітацією кандидата на посаду Одеського міського голови від Одеської міської організації Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ОСОБА_5.

В іншій частині постанову Одеського окружного адміністративного суду від 09 жовтня 2015 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий : А.В. Бойко

Судді: Т.М. Танасогло

О.В. Яковлєв

Джерело: ЄДРСР 52190754
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку