open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №: 1118/5451/12

РІШЕННЯ

Іменем України

"18" червня 2013 р. Олександрійський міськрайонний суд

Кіровоградської області

в складі: головуючого – судді Поповича С.М.

при секретарі – Карпушевій О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті ОСОБА_1 справу за позовом ОСОБА_1 до Олександрійського професійного аграрного ліцею про зобов’язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

В липні 2012 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Олександрійського професійного аграрного ліцею про зобов’язання видати йому свідоцтво про присвоєння кваліфікації тракториста-машиніста категорії «В» і «С».

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що 28 грудня 2010 року він закінчив Олександрійський професійний аграрний ліцей та отримав диплом, відповідно до якого здобув професію тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва категорії «А», «В», «С», та водія автотранспортних засобів категорії «С».

Однак, йому було видано свідоцтво № 0042 від 14 лютого 2011 року, згідно якого йому було присвоєно кваліфікацію тракториста-машиніста лише категорії «А», хоча в дипломі зазначено, що він здобув кваліфікацію тракториста-машиніста категорій «А», «В», «С».

Так, в грудні 2010 року, безпосередньо перед здачею іспитів на посвідчення тракториста машиніста, завуч Олександрійського професійного аграрного ліцею сказала всім учням навчальної групи написати окремі заяви про здачу іспитів на тракториста-машиніста на категорії «А», «В», «С». Всі учні, в тому числі і позивач, написали заяви про здачу іспитів на категорії «А», «В», «С».

Написавши зазначені заяви та здавши іспит в приміщенні ліцею 26 грудня 2010 року, ОСОБА_2 вважав, що іспити на категорії «А», «В», «С» ним здані, про що також всій навчальній групі було повідомлено майстром виробничого навчання.

На початку січня 2011 року позивачу видали диплом, відповідно до якого він здобув професію тракториста-машиніста сільсько - господарського виробництва категорії «А», «В», «С», та водія автотранспортних засобів категорії «С». Також адміністрація ліцею повідомила всю навчальну групу про те, що посвідчення тракториста-машиніста та посвідчення водія будуть отримані пізніше.

Однак, в лютому 2011 року позивачу на мобільний телефон зателефонував майстер виробничого навчання та повідомив, що 14 лютого 2011 року всім необхідно перездати екзамени, який група здавала на категорії «А», «В», «С».

14 лютого 2011 року ОСОБА_1 перездав іспит і 21 лютого 2011 року йому видали свідоцтво № 0042 від 14 лютого 2011 року про присвоєння кваліфікації тракториста-машиніста лише категорії «А».

Після отримання зазначеного свідоцтва позивач звернувся до інспектора Держтехнагляду в Олександрійському районі для отримання посвідчення тракториста-машиніста сільсько - господарського виробництва і йому було присвоєно категорію «А». Інспектор Держтехнагляду пояснив, що адміністрація ліцею подала список відносно позивача лише на категорію «А», хоча він здав екзамени на всі категорії.

Наступного дня, після отримання свідоцтва та присвоєння категорії «А», позивач звернувся до адміністрації Олександрійського професійного аграрного ліцею, яка повідомила його про те, що інших категорій він не отримає через велику кількістю пропусків занять.

Перед здачею іспитів 26 грудня 2010 року позивачу ніхто не повідомляв про те, що в нього є пропуски занять і категорії «В» і «С» він не отримає, оскільки 26 грудня 2010 року він здав іспит на всі категорії, про що було складено відповідний протокол.

Вважає дії Олександрійського аграрного професійного ліцею незаконними.

В судовому засіданні позивач та його представник підтвердили позовні вимоги.

Представник відповідача позов не визнала, заперечила незаконність дій працівників Олександрійського професійного аграрного ліцею по відношенню до позивача.

Суд, вислухавши сторони допитавши свідка, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного. Судом встановлено наступне.

28.12.2010 року позивач закінчив Олександрійський професійний аграрний ліцей і отримав диплом тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва (категорії «А», «В» і «С») та водія автотранспортних засобів (категорії «С»).

В лютому 2011 року позивачу було видано свідоцтво № 0042 від 14.02.2011 року, згідно якого позивачу було присвоєно лише кваліфікацію тракториста-машиніста категорії «А» та видано відповідне посвідчення.

Кваліфікаційна комісія, яка оцінювала знання та вміння учнів, згідно протоколу від 16.12.2010 року № 7 прийняла рішення про присвоєння ОСОБА_1 кваліфікацію з професії тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А». При цьому враховувалися підсумкові оцінки успішності, результати виконання кваліфікаційних пробних робі, письмових екзаменаційних робіт, виробнича характеристика.

В процесі навчання у навчальному закладі ОСОБА_1 на першому курсі із 1166 годин загального обсягу навчального плану пропустив без поважних причин 406 годин (226 годин теоретичного навчання та 180 годин виробничого навчання), а під час навчання на другому курсі із 462 годин пропустив 165 години (105 годин теоретичного навчання та 60 годин виробничого навчання).

Після здачі іспитів всім учням було пояснено, що всі, хто не здав іспит або здав лише на категорію «А», має право на перездачу не раніше, ніж через 10 днів відповідно до п. 11 постанови КМУ від 02.04.1994 року № 217 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень тракториста-машиніста».

На даний час для відкриття категорії «В», «С» необхідно надати в інспекцію Держтехнагляду посвідчення категорії «А», довідку про стаж роботи за професією тракториста-машиніста та квитанцію про сплату збору за приймання іспитів і видачу посвідчення і лише після надання зазначених документів особа може бути допущена до іспитів.

Крім того, згідно п. 6 ст. 3 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.1998 року ОСОБА_1 мав право пройти перепідготовку в Олександрійському професійному аграрному ліцеї на комерційній основі відповідно до чинного законодавства.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_3 підтвердив факт здачі 14.02.2011 року ОСОБА_1 іспиту на отримання посвідчення тракториста-машиніста категорії «А» та отримання ним такого посвідчення по результатам здачі іспиту. Пояснив, що приймав у ОСОБА_1 іспит на отримання посвідчення тракториста-машиніста тільки категорії «А» згідно його свідоцтва про навчання та поданих документів з Олександрійського професійного аграрного ліцею.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Позивач не надав належних доказів порушення відповідачем своїх зобов’язань, що дає підстави для відмови в задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 509, 526 ЦК України, Законом України «Про професійно-технічну освіту», постановою КМУ від 02.04.1994 року № 217 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень тракториста-машиніста», постановою КМУ від 20.01.1998 року № 65 «Про затвердження Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту)», наказом Міністерства аграрної політики України від 06.04.2010 року № 174 «Про затвердження Порядку складання, приймання іспитів для отримання права на керування тракторами, в тому числі саморобними, самохідними сільськогосподарськими, меліоративними і дорожньо - будівельними машинами та Вимог до екзаменаційних білетів», ст.ст. 3, 10, 11, 60, 209, 212, 214 – 215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

В позові ОСОБА_1 до Олександрійського професійного аграрного ліцею про зобов’язання видати свідоцтво про присвоєння кваліфікації тракториста-машиніста категорії «В» і «С» відмовити.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційний суд Кіровоградської області протягом 10 днів з дня проголошення.

Суддя Олександрійського

міськрайонного судуС.М. Попович

Джерело: ЄДРСР 51913431
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку