open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Чортківський районний суд Тернопільської області

копія

У Х В А Л А

19 червня 2014 року Справа № 608/1386/14-к

Номер провадження1-кс/608/239/2014

Слідчий суддя Чортківського районного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , в приміщенні Чортківського районного суду за участю сторін кримінального провадження: прокурора прокуратури Чортківського району Тернопільської області ОСОБА_3 , слідчого СВ Чортківського РВ УМВСУ в Тернопільській області ОСОБА_4 , розглянувши клопотання слідчого СВ Чортківського РВ УМВСУ в Тернопільській області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В:

17 червня 2014 року слідчий СВ Чортківського РВ УМВС України в Тернопільській області ОСОБА_4 звернувся в суд з клопотанням, яке погоджене прокурором прокуратури Чортківського району ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до інформації, яка містить в собі інформацію про всі факти з`єднань абонентів оператора стільникового зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », посилаючись на те, що в ніч з 27 на 28 травня 2014 року, не встановлені особи, шляхом пошкодження стіни складського приміщення, що в с. Джурин Чортківського району та належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », проникли в середину, звідки викрали хімічні засоби захисту рослин марки «Майстер», чим спричинили матеріальної шкоди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на загальну суму 600 тисяч гривень.

28 травня 2013 року вказані відомості внесено в ЄРДР за №12014210190000285 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

На даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність у знятті інформації з каналів зв`язку, із мобільних номерів осіб, які можуть бути причетні до скоєння даного злочину, місце знаходження яких на даний час невідоме, а саме: трафіку з`єднань абонентських номерів НОМЕР_1 НОМЕР_2 НОМЕР_3 НОМЕР_4 ; ІМЕІ НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , з прив`язкою до базових станцій, оскільки на даний час відсутні будь які відомості про осіб які вчинили даний злочин. В зв`язку з тим, що інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій про зв`язок надає можливість з`ясування місця знаходження абонента, кількість отриманих ним телекомунікаційних послуг, їх тривалості, маршрут передання і має істотне значення для повноти та всебічності під час досудового розслідування.

В зв`язку з тим, що інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій про зв`язок надає можливість з`ясування місця знаходження абонента, кількість отриманих ним телекомунікаційних послуг, їх тривалості, маршрут передання і має істотне значення для повноти та всебічності під час досудового розслідування.

В інший спосіб отримати вказану інформацію неможливо, так як вона відноситься до охоронюваної законом таємниці. З метою повного та всебічного розслідування кримінального провадження, а також викриття злочинної діяльності винних осіб, необхідно отримати від компанії стільникового зв`язку ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 інформацію про всі факти з`єднань (як вхідних, так і вихідних) мобільних телефонів, які були викрадені злочинцями і які здійснювали телефонні дзвінки з даних телефонів, з прив`язкою до місця вчинення кримінального правопорушення. Проаналізувавши дану інформацію, можна буде отримати дані про те, якими мобільними телефонами і стартовими пакетами користувалися злочинці і в подальшому встановити місце знаходження вище вказаних засобів мобільного зв`язку та використати це для розкриття злочину.

Вище вказана інформація міститься в базах даних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , номер телефону НОМЕР_7 ; факс НОМЕР_8 . Інформація, яка міститься у цих базах даних, згідно ст. ст. 84, 98 КПК України, може використовуватися як доказ у даному кримінальному провадженні.

З врахуванням наведеного та, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані бази даних мають суттєве значення для встановлення важливих обставин вчиненого кримінального правопорушення, то необхідно отримати доступ до них, оскільки вони містять в собі інформацію про вище вказані факти з`єднань абонентів стільникового зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 » і перебувають у володінні даного оператора телекомунікацій.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що докази та обставини, на які посилається слідчий та прокурор у клопотанні, дають достатні підстави його задовольнити з наступних мотивів.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з вимогами ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою, або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, ст. 162 КПК України передбачений перелік речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, зокрема до них віднесено інформацію, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Встановлені під час судового розгляду клопотання слідчого обставини дають достатні підстави вважити, що оператор стільникового зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 » володіє інформацією, тимчасовий доступ до якої вимагає слідчий в своєму клопотанні, така інформація як сама по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і вона може бути використана в якості доказів, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою інформації, що міститься в базі даних оператора « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 », а тому вищезазначене свідчить про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав, передбачених законом, для його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчому СВ Чортківського РВ УМВСУ в Тернопільській області ОСОБА_4 тимчасовий доступ до баз даних, які містять в собі інформацію про всі факти з`єднань абонентів оператора стільникового зв`язку ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 , у текстовому та електронному вигляді, а саме: трафіку абонентських номерів НОМЕР_1 НОМЕР_2 НОМЕР_3 НОМЕР_4 ; ІМЕІ НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , з прив`язкою до базових станцій, як контрактних, так карткових, з зазначенням серійних номерів телефонних апаратів (IMEL) та телефонних номерів карток, в період з 00.00 год. 31 квітня 2014 року по даний час року.

Вище вказані бази даних належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , номер телефону НОМЕР_7 ; факс НОМЕР_8 .

В разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів відповідно до вимог ст. 166 Кримінального процесуального кодексу України слідчий суддя має право за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів, постановити ухвалу про проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукування та вилучення зазначених речей та документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга апеляційному суду Тернопільської області через Чортківський районний суд протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя: /підпис/:

Копія вірна:

Оригінал ухвали знаходиться в кримінальному провадженні № 12014210190000285 від 28 травня 2014 року.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 50431076
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку