open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2011 р. Справа № 2a-1870/3155/11

Суддя Сумського окружного адімінстративного суду Соп'яненко О.В., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Роменському районі до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із позовом про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 заборгованості зі сплати страхових внесків в розмірі 1945 грн. 19 коп. за 2010 рік. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, є платником страхових внесків та внаслідок порушення вимог ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» порушив у 2010 році строки сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. В подальшому позивач уточнив позовні вимоги та просить стягнути 1 445 грн. 15 коп., оскільки відповідач частково погасив заборгованість зі сплати страхових внесків.

В судове засідання представник позивача не з’явився, про день, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав до суду заяву, в якій просить розглянути без участі представника позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, про причини неявки, всупереч вимог ч. 2 ст. 40 КАС України не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 КАС України фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. Судом встановлено, що відповідач - ОСОБА_1 06 липня 2009 року зареєстрований Роменською районною державною адміністрацією Сумської області, як фізична особа - підприємець (а.с. 6) та зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с. 7). Відповідач у 2010 році був суб’єктом підприємницької діяльності - фізичною особою, який обрав особливий спосіб оподаткування - фіксований податок.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, відповідач є страхувальником та зареєстрований як платник страхових внесків в Управлінні Пенсійного фонду України в Роменському районі (а.с. 8).

Пунктом 5.1 Постанови Правління Пенсійного фонду України №25-1 від 22.10.2010 р., про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, передбачено, що страхові внески, строк сплати яких на 01.01.11 р. не настав, здійснюється відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості, а саме по Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Відповідно до ст. 17 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхувальник зобов’язаний подавати звітність територіальним органам пенсійного Фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом та нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Порядок нарахування і строки сплати страхових внесків платниками страхових внесків визначені Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1. Відповідно до п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 вказаної Інструкції, страхові внески платниками сплачуються до 1 квітня року, наступного за звітним, на підставі даних річної податкової декларації.

Відповідно до поданого відповідачем звіту за 2010 рік ним самостійно були нараховані страхові внески в сумі 1 945 грн. 19 коп. (а.с. 5), проте внески не були сплачені у встановлені законом строки.

Згідно ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків, своєчасно не сплачені страхувальником у строки, визначені ст. 20 вказаного Закону вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою).

Відповідачем було частково - в розмірі 500 грн. сплачено суми страхових внесків за 2010 рік, тому станом на день розгляду справи заборгованість становить 1 445 грн. 15 коп., що підтверджується матеріалами справи, зокрема, розрахунком суми позову та письмовими поясненнями представника позивача.

На час розгляду даної адміністративної справи докази про погашення відповідачем заборгованості в сумі 1 445 грн. 15 коп. відсутні. Виходячи з викладеного, суд вважає необхідним стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 на користь управління Пенсійного фонду України в Роменському районі заборгованість зі сплати страхових внесків за 2010 рік в розмірі1 445 грн. 15 коп.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Роменському районі до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків – задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (ід. код НОМЕР_1, 42036, Сумська область, Роменський район, село Гаї, вул. Миру, 19) на користь управління Пенсійного фонду України в Роменському районі (42000, м. Ромни, вул. Гетьмана Мазепи, 3, р/р 256063461, МФО 337728, ВАТ "Державний ощадний банк України" філія № 147, код 21129672) заборгованість зі сплати страхових внесків за 2010 рік в розмірі 1 445 грн. 15 коп. (одна тисяча чотириста сорок п'ять грн. 15 коп.)

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) О.В. Соп'яненко

З оригіналом згідно

Суддя О.В. Соп'яненко

Джерело: ЄДРСР 49980844
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку