open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
19.08.2015 Справа № 756/10573/14-ц

Унікальний номер 756/10573/14-ц

Справа № 2/756/297/15

РІШЕННЯ

Іменем України

14 серпня 2015 року Оболонський районний суд м. Києва в складі

головуючого судді Богдан О.О.

при секретарі Верес Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за позовом Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2» до ОСОБА_2 про примусове звільнення гаражного приміщення,

ВСТАНОВИВ:

у липні 2014 року представник позивача звернувся до суду з даним позовом. В обгрунтуванyя позовних вимог зазначив, що кооператив по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2» є організацією громадян, яке добровільно об»єдналися для задоволення своїх потреб в гаражних боксах для зберігання та обслуговування транспортних засобів, шляхом експлуатації за власні кошти.

У відповідності до п.10 ст.4 Стутуту кооперативу «Водник-2» - кооператив в своїй діяльності керується ЦК України, Законом України «Про кооперацію», іншим діючим законодавством України та цим Статутом.

Згідно із п.1 ст. 17 Статуту - вищим органом управління кооперативом є Загальні збори (збори уповноваджених) членів кооперативу.

Відповідач після надання заяви на ім»я голови Правління про прийняття до членів кооперативу та внесення вступного внеску в розмірі, що був встановлений правлінням, набув членства в кооперативі та набув певних прав та обов»язків.

У відповідності до п.1 ст.7 Статуту передбачені обов»язки члена кооперативу, зокрема, член кооперативу зобов»язаний:

-виконувати положення Статуту кооперативу, рішення Загальних зборів (зборів уповноважених), рішення Правління та розпорядження, вказівки Голови Правління Кооперативу стосовно виконання положень Статуту, рішень Загальних зборів (зборів уповноважених) та Правління Кооперативу;

-своєчасно вносити членські внески;

-завчасно письмово повідомляти Голову правління кооперативу про свою тимчасову відсутність на території кооперативу, якщо вона перевищуватиме термін в 1 місяць;

-приймати участь у роботі загальних зборів (зборах уповноважених) особисто або через свого представника;

-завчасно письмово повідомляти Голову правління кооперативу про свою відсутність на оголошених Загальних зборах членів кооперативу (чергових або позачергових).

Також, Статутом ст. 22 передбачений виконавчий орган кооперативу, одним із головних завдань якого - контролювати внесення членами кооперативу внесків, зазначених в п.п.2 п.6 ст.22, вживати заходи до членів кооперативу, які не виконують свої обов»язки по сплаті внесків.

Відповідним рішенням Правління від 25.06.2013 року №7 було прийняте рішення про початок претензійної роботи з боржниками - членами кооперативу, які не сплачують внески у відповідності до положень Статуту.

22.08.2013 року на адресу відповідача було направлено поштою рекомендований лист №37-08/13 про вимогу сплати боргу з посиланням на вимоги статуту та необхідність сплатити борг в термін, визначений рішенням Правління №7. Відповіді кооперативу не надійшло.

19.09.2013 року за ініціативи Правління кооперативу було визначено дату проведення чергових загальних зборів членів кооперативу, відповідне рішення оформлене протоколом засідання Правління №8. Після розміщення на дошці оголошення об»яви про скликання загальних зборів, був складений відповідний акт.

07.11.2013 року перед проведенням загальних зборів членів кооперативу, на засіданні Правління, відповідності до п.п.2 п.1 ст.7 та п.1,2 ст.10 Статуту відповідач був виключений із складу кооперативу. Рішення оформлене протоколом засідання Правління №9.

Однак, на зборах було прийняте додаткове рішення щодо можливості протягом 10 днів з дня підписання протоколу №12 загальних зборів від 14.11.2013 року вищезазначені боржників виконати у повному обсязі своїх зобов»язань щодо оплати заборгованості за відповідні періоди, виключенння із складу членів кооперативу не відбудеться (анулюється відповідним рішенням). У визначений термін від відповідача не надійшло жодного звернення.

На підставі вимог Статуту кооперативу, ст.ст.12, 13, 15, 19, 19-1 Закону України «Про кооперацію» представником позивача заявлено позовну вимогу про зобов»язання відповідача звільнити від особистих речей гаражне приміщення №215, що знаходиться в Кооперативі по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2» (04201 м. Київ вул. Бережанська, 12-в, код ЄДРПОУ 24074836) та передати голові правління кооперативу ключі від гаража та стягнути судові витрати.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав, просив задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з»явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Суд вважає можливим розгляд справи у відсутності відповідача.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні проти позову заперечував. Пояснив, що відповідач ОСОБА_2- його син. Він будував спірний гараж за власні кошти, при цьому дійсно не сплачував кооперативу необхідні внески, проте вважає гараж своєю власністю і звільняти його не бажає. Документів щодо права власності він не має. Просив в задоволенні позову відмовити.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши письмові докази у справі, встановив наступне.

Діяльність Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2» регламентується Статутом, затвердженим протоколом Загальних зборів кооперативу №11 від 19.10.2012 року (а.с.22-29).

Сторони підтвердили, що ОСОБА_2 є членом даного кооперативу, відповідно до складеної заяви та сплаченого внеску, що підтверджується відповідним списком членів кооперативу та схемою розміщення гаражних боксів, затвердженими відповідним протоколом №31 зборв Правління від 10.11.2009 року

У відповідності до п.1 ст.7 Статуту передбачені обов»язки члена кооперативу, зокрема, член кооперативу зобов»язаний:

-виконувати положення Статуту кооперативу, рішення Загальних зборів (зборів уповноважених), рішення Правління та розпорядження, вказівки Голови Правління Кооперативу стосовно виконання положень Статуту, рішень Загальних зборів (зборів уповноважених) та Правління Кооперативу;

-своєчасно вносити членські внески;

-завчасно письмово повідомляти Голову правління кооперативу про свою тимчасову відсутність на території кооперативу, якщо вона перевищуватиме термін в 1 місяць;

-приймати участь у роботі загальних зборів (зборах уповноважених) особисто або через свого представника;

-завчасно письмово повідомляти Голову правління кооперативу про свою відсутність на оголошених Загальних зборах членів кооперативу (чергових або позачергових).

Відповідачем не сплачені членські внески загалом на 54 місяці, про суму боргу та періоди заборгованості відповідача повідомлено позивачем листом від 22.08.2013 року №37-08,13.

Встановлено, що 07.11.2013 року перед проведенням загальних зборів членів кооперативу, на засіданні Правління, у відповідності до п.п.2,п.1, ст.7, п1,2 ст.10 Статуту відповідач був виключений із складу кооперативу. Рішення оформлене Протоколом засідання Правління №9.

Листом-вимогою від 24.02.2014 року №09/02 відповідачу було запропоновано звільнити гаражний бокс №215 у відповідності до рішення Правління. Даний лист був направлений відповідачу, про що підтверджують квитанції. Рішення Правління про виключення відповідача з членів кооперативу ним не оскаржувалось.

Відповідно до ст. 19-1 Закону України «Про кооперацію»права членів кооперативу на його майно - гаражно-будівельного, гаражного чи іншого відповідного кооперативу має право володіння, користування, а за згодою кооперативу - і розпорядження гаражем, іншою будівлею, спорудою або приміщенням кооперативу, якщо він не викупив це майно. У разі викупу гаража член гаражного кооперативу стає власником цього майна. Право власності на таке майно у члена кооперативу виникає з моменту державної реєстрації цього права володіння.

Відповідачем не надано суду належних доказів на підтвердження права власності на гараж №215. Надані довідки про здіснення будівництва гаражного боксу не доводять права власності на гаражний боркс відповідно до вимог Статуту.

Відповідно до п.3 ст. 10 Статуту виключений член кооперативу, що є користувачем гаражного боксу, повинен протягом 14 календарних днів звільнити займаний ним гаражний бокс.

Згідно ст. 11 Статуту майно кооперативу складається, зокрема, з гаражних боксів, якими члени кооперативу мають право володіти та користуватися.

Відповідачем не оспорюється належність гаражного боксу №215 до майна кооперативу відповідно до Статуту.

Враховуючи викладене вище суд прийшов до висновку про наявність правових підстав у позивача для вимоги відповідачу про звільнення гаражного боксу №215 та про задоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в сумі 243,60 грн.

Керуючись ст.ст.8, 12, 13, 15, 19, 19-1 Закону «Про кооперацію», ст.ст. 15, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

позов Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2» до ОСОБА_2 про примусове звільнення гаражного приміщення задовольнити.

Зобов»язати ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_1) звільнити від особистих речей гаражне приміщення №215, що знаходиться в Кооперативі по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2» (04201 м. Київ вул. Бережанська, 12-в, код ЄДРПОУ 24074836) та передати голові правління кооперативу ключі від гаража.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_1) судові витрати в розмірі 243,60 грн. на користь Кооперативу по будівництву та експлуатації індивідуальних гаражів «Водник-2».

Апеляційну скаргу може бути подано до Апеляційного суду м. Києва через Оболонський районний суд м. Києва протягом 10 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи Апеляційним судом м. Києва.

Суддя: Богдан О.О.

Джерело: ЄДРСР 49202076
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку