open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.08.2015 р. Справа № 917/998/15

За позовом Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" (вул. Комарова, буд. 2а, м. Полтава, 36008)

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 36037)

про укладення договору

Суддя Безрук Т. М.

Представники:

від позивача: Данілова Н. Н.

від відповідача: ОСОБА_1

Розглядається позовна заява про визнання укладеним договору №3962 на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води з додатком №1 "Розрахунок обсягу теплової енергії" в редакції позивача.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що не користується і не планує в подальшому користуватися централізованим опаленням, ним самовільно здійснено відключення від центральної системи опалення, дозвільна та проектна документація на відключення відсутня. Крім того, позивачем не надано доказів вручення (надіслання) відповідачу договору на відпуск теплової енергії для підписання.

В судовому засіданні 06.08.2015р. судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення згідно ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач - це фізична або юридична особа, яка отримує або має намір отримувати житлово-комунальну послугу.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 є власником приміщення по вул. Баленка,2 в м. Полтаві (магазин) на підставі договору купівлі-продажу 16.01.2015 року. (а.с.13-14).

03.03.2015 року ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" звернулось до відповідача із пропозицією за №30.1-01/575 щодо укладання Договору на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води № 3962 від 23.02.2015 року разом з Додатком "Розрахунок обсягу теплової енергії", яка направлена цінним листом з описом вкладення на адресу реєстрації відповідача (а.с.7-8).

В порушення вимог ст.180 Господарського кодексу України (далі - ГК України) відповідач залишив пропозицію про укладання договору без відповіді та реагування.

Відповідно до ч.3 ст. 184 ГК України, укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися з додержанням умов, передбачених статтею 179 цього Кодексу, не інакше як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами статті 181 цього Кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору.

Відповідно до ч.1 ст.67 ГК України, відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про теплопостачання" встановлено обов'язок відповідача щодо своєчасного укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії, додержання вимог договору та нормативно правових актів.

Вищевказаній нормі кореспондують норми, закріплені Законом України "Про житлово-комунальні послуги", а саме: відповідно до ст. 20 , споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Відповідно до Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", органом державного регулювання у сфері комунальних послуг є національна комісія, що здійснюєдержавне регулювання у сфері комунальних послуг.

У відповідності до п. 2 ч.1 ст. 5 Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг" та згідно з абз. 7 ст. 16 Закону України "Про теплопостачання" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг встановлює тарифи на теплову енергію суб'єктам природних монополій та суб'єктам господарювання на суміжних ринках у сфері теплопостачання.

Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг прийнято Постанову № 653 від 28.11.2014 року "Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання для потреб бюджетних установ, релігійних організацій та інших споживачів (крім населення) і схвалення Інвестиційної програми ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго", якою установлено тариф на теплову енергію для потреб інших споживачів (крім населення) - 1202,90 грн/Гкал (без ПДВ); постанова набрала чинності з 1 грудня 2014 року.

Відповідно Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1198 від 03.10.2007 року (надалі Правила) розрахунки за спожиту теплову енергію здійснюються на межі продажу, яка є межею балансовою належності (відповідальності), відповідно до договору на підставі показів вузла обліку згідно з діючими тарифами (цінами), затвердженими в установленому порядку.

Отже, тарифи на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води, що затведжені постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України застосовуються для всіх споживачів, які знаходяться на території області і отримують послуги теплопостачання, що надаються ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго".

Однак, відповідач безпідставно ухилився від укладення договору на умовах запропонованих теплопостачальною організацією на основі тарифів на теплову енергію для потреб інших споживачів, встановлених уповноваженим органом.

Заперечення відповідача проти позову з тих мотивів, що ним було проведено відключення приміщення від теплопостачання, судом відхиляються з наступних підстав.

Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005р. № 4 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 9.12.2005р. за №1478/11758 (у редакції зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 06.12.2007р. № 169), затверджений Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання (далі по тексту - Порядок).

Зазначений Порядок визначає процедуру відключення з виконанням усіх передбачених чинним законодавством дій, необхідних для припинення теплопостачання із дотриманням усіх технологічних правил.

Після вивчення наданих власником (власниками) документів, комісія у місячний строк приймає рішення щодо відключення від мереж ІДО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації.

Відключення приміщень від внутрішньобудинкових мереж ЦО і ГВП виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з ЦО і ГВП та власника, наймача (орендаря) квартири (нежитлового приміщення) або уповноваженої ними особи із складанням відповідного акта про відключення, який затверджується на черговому засіданні Комісії.

Самовільне відключення окремих приміщень від внутрішньобудинкової системи централізованого опалення та гарячого водопостачання призводить до розбалансування гідравлічного режиму роботи внутрішньобудинкової системи опалення, перерозподілу теплоносія, що призводить до порушення санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку. Більше того, при будівництві самого будинку, для системи централізованого опалення використовуються певні види і діаметри труб, які повинні витримувати випробування на стійкість при постійному внутрішньому тиску. Будь-які зміни тиску можуть привести до аварійних наслідків.

Відповідно до п.40 Правил користування тепловою енергією, затверджених Постановою КМУ від 03.10.2007р. №1198 споживач теплової енергії зобов'язаний: погоджувати з теплопостачальною організацією нові підключення і відключення та переобладнання системи теплоспоживання, які є причиною збільшення або зменшення обсягу споживання теплової енергії; не допускати переобладнання системи теплоспоживання, яке призводить до порушення теплового балансу будинку, будівлі (споруди).

Позивач в силу своєї статутної діяльності виробляє теплову енергію та надає послуги з постачання цієї теплової енергії споживачам у м. Полтаві, включаючи будинок по вул. Баленка, 2. Самовільним відключенням відповідача від системи централізованого опалення ставиться під загрозу безперебійна робота інженерного обладнання будинку, так як відключення від мереж централізованого опалення потребує реконструкції існуючої системи теплопостачання, перерахунку теплових навантажень будинку та місць загального користування, що слідує із п.п.2.2.1, 2.3, 2.4,2.4.1 Порядку.

З акту перевірки системи теплопостачання від 25.03.2015р. в приміщення по вул. Баленка, 2 в м. Полтаві (магазин) в присутності відповідача вбачається порушення визначеної чинним законодавством процедури відключення від мереж центрального опалення, а саме: стояки опалення проходять транзитом та ізольовані в кількості 9 шт., 25мм, ізоляцію опломбовано, встановлено по дві пломби з відтиском Ті-16 на кожному стояку. Стояк гарячої води проходить транзитом, прилади централізованого опалення відсутні, дозвіл на відключення відсутній, технічні умови на відключення від центрального опалення та проект відсутні. (а.с.32).

З огляду на викладене, відповідач порушив встановлену законодавством процедуру відключення спірного приміщення від системи централізованого опалення. Відповідачем на надено жодних доказів в підтвердження дотримання встановленого порядку відключення від мережі централізованого опалення. Відповідач міг відключитись від мережі централізованого опалення відповідно до вимог, передбачених п.п.25, 26 Правил та Порядку з дотриманням встановленого цими нормативними актами порядку, що ним зроблено не було.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач - фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Відповідач звернувся із заявою від 23.01.2015 року, в якій просив укласти договір та надав копії правовстановлюючих документів на приміщення магазину. 03.03.2015 року ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" звернулось до відповідача із пропозицією за №30.1-01/575 щодо укладання Договору на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води № 3962 від 23.02.2015 року. Пропозицію укласти договір відповідач залишив без відповіді та реагування, натомість провів самовільне відключення від мереж теплопостачання.

Таким чином, відповідач - ФОП ОСОБА_1, є споживачем житлово-комунальних послуг в розумінні ст.1 Закону, а тому відповідно до ст. 20 цього Закону, як споживач, зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем.

Статтею ст. 24 Закону України "Про теплопостачання" встановлено обов'язок відповідача щодо своєчасного укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії, додержання вимог договору та нормативно правових актів.

Наданий позивачем проект договору в цілому відповідає Типовому договору, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005р. № 630.

Відповідач неправомірно ухилився від укладення договору з позивачем.

З огляду на вищевказане, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

При цьому суд роз"яснює, що в разі проведення відповідачем узгодження відключення від системи опалення у встановленому законодавством порядку, відповідач матиме право звернутися до позивача з пропозицією щодо внесення відповідних змін до спірного договору.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним договір № 3962 між Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства "Полтаватеплоенерго" та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 разом з додатком "Розрахунок обсягу теплової енергії" в редакції позивача, що направлений відповідачу з пропозицією за №30.1-01/575.

3. Стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 36037, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго" (вул. Комарова, буд. 2а, м. Полтава, ідентифікаційний код 03338030) 1218 грн. відшкодування витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання цим рішенням законної сили.

Повне рішення складено та підписано: 11.08.2015р.

Суддя Безрук Т. М.

Джерело: ЄДРСР 48214968
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку