open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

13.07.15

Справа № 909/754/15

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В., розглянувши матеріали справи

за позовом: фізичної особи-підприємця Лозовського Андрія Андрійовича, вул. Ковпака, буд. 12, кв. 4, м. Яремче, Івано-Франківська область, 78500

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "НЛТ ГРУП", проспект Нодара Думбадзе, 9/111, м. Тбілісі, Грузія, 0172

про стягнення заборгованості в сумі 6080,00 доларів США,

визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

При цьому, судом встановлено, що відповідачем виступає іноземний суб'єкт господарювання - нерезидент, який не має свого представництва на території України. Місцезнаходженням названого товариства є: проспект Нодара Думбадзе, 9/111, м. Тбілісі, Грузія, поштовий індекс 0172.

Згідно приписів ст. 124 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ за участю іноземних суб'єктів господарювання визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" визначено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що пунктом 7.2 контракту №ЕН/04 від 20.11.14 сторони погодили, що у випадку, якщо сторонами не досягнуто згоди, спір належить до розгляду у відповідності до законодавства України в господарському суді Івано-Франківської області.

Таким чином, справа підсудна господарському суду Івано-Франківської області.

Відповідно до ст.123 Господарського процесуального кодексу України, іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Оскільки, відповідачем виступає іноземний суб'єкт господарювання, суд вважає за необхідне повідомити відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю "НЛТ ГРУП", про розгляд даної справи у встановленому законодавством та міжнародними угодами порядку.

Відповідно до положень ст. 125 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Республіки Грузії регулюється договором між Україною та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах від 09.01.95, який ратифіковано Законом України №451/95-ВР від 22.11.95 та Угодою про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992р, до якої Україна приєдналася згідно Постанови Верховної Ради України від 19.12.1992р N 2889-XII "Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності".

Згідно зі ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов'язуються надавати взаємну правову допомогу.

При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень, документи що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

Таким чином, для належного повідомлення товариства з обмеженою відповідальністю "НЛТ ГРУП" про час і місце розгляду даної справи останньому необхідно вручити копію даної ухвали і матеріалів позовної заяви в нотаріально засвідченому перекладі російською мовою через компетентний суд Республіки Грузія.

Згідно приписів ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

З огляду на вищевикладене, з метою забезпечення всебічного, повного та об'єктивного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності, дотримання процесуальних прав сторін, суд дійшов висновку про зупинення провадження у справі в порядку ст. 79 Господарського процесуального кодексу України у зв'язку із зверненням із судовим дорученням до компетентного суду Республіки Грузія.

При цьому, призначаючи справу до розгляду в судовому засіданні, суд вважає за необхідне вчинити дії з підготовки справи до розгляду.

Керуючись ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" ст.ст. 61, 64, 65, 86 , 79, 123, 124,125 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження у справі.

2. Призначити розгляд справи в судовому засіданні на 21.01.16 о 10:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Шевченка, 16, м. Івано-Франківськ, 76000; кімната/зал № 19.

3.Звернутися до Компетентного органу Республіки Грузія, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав - з судовим дорученням про вручення товариству з обмеженою відповідальністю "НЛТ ГРУП" ( 0172, м.Тбілісі, проспект Нодара Думбадзе, 9/111) ухвали про порушення провадження у справі від 13.07.15, позовної заяви від 08.07.15 (вх.№7274/15 від 08.07.15) та виклику (повідомлення) про день судового розгляду.

4.Зобов'язати:

ПОЗИВАЧА - з"явитися до господарського суду Івано-Франківської області до 15.07.15 для отримання процесуальних документів для перекладу та подати суду до 24.07.15 3 (три) примірники ухвали суду від 13.07.15 про порушення провадження у справі та долучених до неї документів із судовим дорученням, а також 2 (два) примірники позовної заяви, із засвідченим перекладом офіційною мовою Грузії для направлення відповідачу відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року. Витрати щодо оплати вартості перекладу документів покласти на позивача.

- для огляду в судовому засіданні оригінали документів, долучених до позовної заяви;

- забезпечити присутність повноважного представника в судове засідання.

ВІДПОВІДАЧА - подати суду

- оформлений відповідно до міжнародних угод документ, що є доказом правосуб'єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо);

- відзив на позов і всі документи, що підтверджують заперечення проти позову, а також направити копію відзиву позивачу, докази чого надати суду;

- контррозрахунок ціни позову;

- присутність повноважного представника в судовому засіданні на власний розсуд.

Реалізація права відповідача щодо подання відзиву на позовну заяву (ст. 59 ГПК України) здійснюється шляхом надсилання відзиву до господарського суду (в оригіналі), позивачу, (в копії), до початку судового засідання. Подача відповідачем відзиву на позовну заяву під час судового засідання унеможливлює реалізацію права інших учасників спору на підготовку у повному обсязі своїх доводів та заперечень на відзив відповідача, що впливає на строки розгляду справи.

Повноваження представників сторін мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника з прикладенням печатки цієї організації). В разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівництвом - подати копію наказу, рішення, розпорядження, протоколу тощо, або засвідчені належним чином витяги з них про призначення на відповідну посаду.

Відповідно до вимог ст. 36 ГПК України сторонам письмові докази подати в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Звернути увагу учасників судового процесу, що витребування господарським судом доказів після порушення провадження у справі, відповідно до статті 38 Господарського процесуального кодексу України здійснюється за клопотанням сторін або прокурора.

5. Зупинити провадження у справі №909/754/15 за позовом фізичної особи - підприємця Лозовського Андрія Андрійовича до товариства з обмеженою відповідальністю "НЛТ ГРУП" про стягнення 6080,00 доларів США.

Господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили його зупинення.

Суддя Максимів Т. В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"

________________ Масловський А.Ю. 13.07.15

Джерело: ЄДРСР 46759676
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку