open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №2-137-08

Справа №2-137-08

УКРАЇНА

МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Дніпропетровської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2008р. Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Баранник Н.П., при секретарі Горбаченко Ю.О., за участі представника позивача ОСОБА_1., відповідача, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Комунального підприємства „Магдалинівське водопровідно-каналізаційне господарство" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за надані послуги водоспоживання та водовідведення в сумі 1535,43 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за надані послуги водоспоживання та водовідведення в сумі 1535,43 грн. станом на 1 липня 2007 року. Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач, на підставі договору на постачання води і відведення стічних, повинен сплачувати вказані послуги щомісячно, але плату здійснює нерегулярно, в зв'язку з чим допустив заборгованість. Через систематичну несплату населенням наданих їм послуг, підприємство на даний час знаходиться в скрутному фінансовому становищі, тому звертається до суду з вимогою стягнути з відповідача в примусовому порядку існуючу заборгованість.

Відповідач в судове засідання з'явився, проти позову заперечував. Пояснив, що він є власником квартири АДРЕСА_1 У вказані квартирі проживає його колишня дружина ОСОБА_3, хоча зареєстрована вона по АДРЕСА_2, по тій же адресі зареєстровані і його діти. ОСОБА_3 оплачує послуги за водопостачання за одну особу по квартирі АДРЕСА_1 а він сплачує по кількості зареєстрованих осіб за адресою по АДРЕСА_2. Таким чином, ними оплачуються послуги позивача двічі за одну і ту ж особу. Надати відповідні довідки про кількість осіб, проживаючих у квартирі, не можливо, оскільки була втрачена домова книга. Прохав суд в задоволенні позову відмовити.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши докази, суд вважає, що заява задоволенню не підлягає по наступних підставах.

В статті 526 ЦК України „Загальні умови виконання зобов'язання" передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Державний Комітет України по житлово-комунальному господарству своїм наказом №65 від 01.07.94р. затвердив Правила користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України. В п. 12.3 вказаних Правил передбачено, що розрахунки за воду здійснюються в такому порядку і в такі строки: ... в) з абонентами-громадянами, які мають водопровідний ввід до своїх будівель або які користуються водою з вуличних водорозбірних колонок, - шляхом подання Водоканалом рахунків (квитанцій), виписаних виходячи з розрахунку об'єму споживаної води. Абоненти-громадяни можуть самостійно заповнювати бланки рахунків згідно з діючими тарифами. Рахунки (квитанції) повинні сплачуватися громадянами до 15 грудня розрахункового року. Абоненти-громадяни зобов'язані, за вимогою Водоканалу, подавати до Водоканалу оплачені рахунки за останній рік, проектну документацію на влаштування вводу, домові книги прописки, технічні паспорти на жилі будинки. Строки та порядок розрахунків, а також порядок подання Водоканалу необхідних документів можуть змінюватись Водоканалом залежно від місцевих умов.

В матеріалах справи є договір від 1 січня 2000р. (а.с. 13-14), укладений між ОСОБА_2, власником квартири по АДРЕСА_1 з однієї сторони та КП «Магдалинівське водопровідно-каналізаційне господарство» (далі водоканал) з іншої, щодо постачання води і відведення стічних вод.

В судовому засіданні було встановлено, і цей факт не заперечувався сторонами, що договір підписала ОСОБА_3, а не власник квартири - відповідач по справі. В договорі було зазначено кількість проживаючих у квартирі осіб - двоє, і на підставі цього проводилися відповідні нарахування.

За даними позивача, борг утворився в період з січня 2005р. по липень 2007р., що підтверджується розрахунком по абоненту ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 ( а.с. 16).

В той же час, допитані судом свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 наполягали, що з 2005р., коли донька відповідача переїхала навчатися у місто, і по теперішній час в квартирі по вказаній адресі фактично проживає одна ОСОБА_3.

Відповідачем надавалися для огляду судом абонентські книжки за 2005-2007р.р., квитанції в яких свідчать про оплату послуг з водопостачання за одну особу по встановленим тарифам.

Свідок ОСОБА_6 вказала, що нарахування до сплати за послуги водоканалу робилися на підставі даних, зазначених у договорі про кількість осіб, які мешкають у квартирі. До теперішнього часу абонент ОСОБА_2 не надав жодної довідки про зміну складу сім»ї, яка б дала підставу перерахувати суму боргу.

З довідки Магдалинівської селищної Ради вбачається, що за адресою по АДРЕСА_2 зареєстровані і сам відповідач ОСОБА_2, і його колишня дружина ОСОБА_3, і діти.

Таким чином, відповідач оплачує послуги позивача і за місцем реєстрації членів його сім»ї, серед яких зазначена ОСОБА_3, і, відповідно, за місцем фактичного проживання ОСОБА_3.

До того ж, представник позивача і свідок ОСОБА_6 вказали, що заборгованість по оплаті послуг водоканалу по АДРЕСА_2 відсутня.

На підставі викладеного, суд вважає за необхідне у позові Комунального підприємства «Магдалинівське водопровідно-каналізаційне господарство" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за надані послуги водоспоживання та водовідведення в сумі 1535 грн. 43 коп. відмовити.

Керуючись ст.ст. 10,11,209,212,214-215,218 ЦПК України, ст. ст. 526, 527 ЦК України, суд

РІШИВ:

В задоволенні позову Комунального підприємства «Магдалинівське водопровідно-каналізаційне господарство" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за надані послуги водоспоживання та водовідведення в сумі 1535 грн. 43 коп. - відмовити.

Заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження , якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано.

Джерело: ЄДРСР 4581826
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку