open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/617/15-ц

Категорія 26

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

29 травня 2015 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Москаленко К.О.,

при секретарі - Горбатюк І. А., Дідик М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" - про стягнення коштів за договором банківського вкладу та відшкодування збитків,-

В С Т А Н О В И В :

06.01.2015 позивач звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача ПАТ «Дельта Банк», просить стягнути з відповідача на користь позивача суму банківського вкладу в розмірі 14 843,69 грн., проценти в розмірі 427,77 грн., три проценти річних в розмірі 50,33 грн. та інфляційні витрати в розмірі 375,28 грн. Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач посилається на те, що 06.06.2014 між ним та відповідачем було укладено договір банківського вкладу (депозиту) "8 років разом" №012-28580-060614, відповідно до умов якого позивач передав банку готівкою грошові кошти в розмірі 15000,00 грн., зі сплатою за користування коштами в розмірі 25% річних та з остаточним поверненням 03.12.2014. По закінченню строку дії вказаного договору, позивач 03.12.2014 звернувся до відповідача із заявою про повернення належної йому суми банківського вкладу та нарахованих процентів. Разом з тим, вимогу позивача відповідач не виконав, не повернув йому належну суму вкладу та нараховані проценти. У зв'язку з чим, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Протягом розгляду справи позивач зменшив розмір позовних вимог, подавши до суду відповідну заяву, в якій просить стягнути суму банківського вкладу в розмірі 14838,69 грн., суму процентів в розмірі 935,69 грн., три проценти річних в розмірі 110,08 грн., інфляційні витрати в розмірі 1717,35 грн.

В судовому засіданні позивач позов підтримав, посилаючись на викладені обставини та доводи, просив позов задовольнити.

Відповідач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи в судове засідання свого представника не направив, про поважність причин неявки представника суд не повідомив, надав письмові заперечення, згідно яких зазначив, що на підставі постанови Правління Національного Банку України від 02.03.2015 №150 "Про внесення ПАТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 02.03.2015 №51 "Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ "Дельта Банк", згідно з яким з 03.03.2015 у ПАТ "Дельта Банк" запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ "Дельта Банк", у зв'язку із чим вимоги щодо повернення коштів позивача будуть задовольнятися відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", а тому підстав для задоволення позову немає.

За вказаних обставин, суд на підставі ч.4 ст. 169, ч.1 ст.224 ЦПК України, з огляду на відсутність заперечень позивача, визнавши причини неявки відповідача, який не направив до суду свого уповноваженого представника, неповажними, визнав можливим провести заочний розгляд справи, у відсутність відповідача, та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі даних та доказів, які вважає достатніми для правильного вирішення справи.

Суд, заслухавши пояснення позивача, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами шляхом дослідження письмових доказів в матеріалах справи, надходить до наступних висновків.

Як встановлено судом, 06.06.2014 між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ПАТ "Дельта Банк" було укладено договір банківського вкладу (депозиту) "8 років разом" №012-28580-060614, відповідно до умов якого банк відкриває вкладнику вкладний (депозитний) рахунок НОМЕР_1, зі сплатою за користування коштами в розмірі 25% річних та з остаточним поверненням 03.12.2014.(а.с.5)

На виконання умов вказаного договору банківського вкладу, позивач розмістив у відповідача на вкладному (депозитному) рахунку НОМЕР_1 грошові кошти в розмірі 15000 грн., що підтверджується квитанцією. (а.с.6)

Відповідно до п.п.1.9,1.10 договору банківського вкладу банк прийняв на себе зобов'язання повернути вкладнику суму вкладу та нараховані проценти по закінченню строку розміщення вкладу за цим договором шляхом зарахування на поточний рахунок, операції за яким можуть здійснюватись з використанням електронних платіжних засобів НОМЕР_2, відкритий на ім'я вкладника.

Відповідно до ч.1 ст. 1058 ЦК України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Згідно з ч.2 ст. 1060 ЦК України за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач 08.12.2014 звернувся до відповідача із заявою про повернення суми банківського вкладу та нарахованих процентів. (а.с.7)

Згідно наявної в матеріалах справи виписки за операціями по картковому рахунку НОМЕР_2, відкритому на ім'я позивача за період з 06.01.2015 по 30.01.2015 баланс на кінець періоду складає 15111,44 (а.с.38)

Разом з тим, належні позивачу грошові кошти станом на час розгляду справи відповідачем не повернуті. Інших даних та доказів, які б спростовували вказану обставину суду не надано і такі дані матеріали справи не містять.

Водночас, як встановлено судом і вказана обставина є загальновідомою на підставі постанови Правління Національного Банку України від 02.03.2015 №150 «Про внесення ПАТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 02.03.2015 №51 "Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ "Дельта Банк", згідно з яким з 03.03.2015 у ПАТ "Дельта Банк" запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ "Дельта Банк".

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" під час тимчасової адміністрації не здійснюється задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку; примусове стягнення коштів та майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладення арешту на кошти та майно банку; нарахування неустойки (штрафів, пені), інших фінансових (економічних) санкцій за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), а також зобов'язань перед кредиторами, у тому числі не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошових зобов'язань банку; зарахування зустрічних однорідних вимог, якщо це може призвести до порушення порядку погашення вимог кредиторів, встановленого цим Законом; нарахування відсотків за зобов'язаннями банку перед кредиторами.

Згідно зі ст. 26 вказаного Закону Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами. Виконання зобов'язань Фонду перед вкладниками здійснюється Фондом з дотриманням вимог щодо найменших витрат Фонду та збитків для вкладників у спосіб, визначений цим Законом, у тому числі шляхом передачі активів і зобов'язань банку приймаючому банку, продажу банку, створення перехідного банку протягом дії тимчасової адміністрації або виплати відшкодування вкладникам після ухвалення рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку. Виплата відшкодування здійснюється з урахуванням сум, сплачених вкладнику протягом дії тимчасової адміністрації у банку. Гарантії Фонду не поширюються на відшкодування коштів за вкладами у випадках, передбачених цим Законом.

Таким чином, вимоги позивача після початку процедури ліквідації можуть бути задоволені лише в порядку передбаченому ст. 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" і застосуванню підлягає спеціальний Закон, а саме: ст. 36 вказаного Закону, якою передбачені наслідки запровадження тимчасової адміністрації банку.

Порядок визначення вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, передбачений ст. 27 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Частиною 1 ст. 48 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" визначено повноваження уповноваженої особи Фонду, яка з дня свого призначення, зокрема, складає реєстр акцептованих вимог кредиторів та здійснює заходи щодо задоволення вимог кредиторів.

Після затвердження переліку вимог кредиторів їх задоволення здійснюється в порядку, встановленому ст.52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Частиною 5 ст. 45 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачено право кредиторів на заявлення уповноваженій особі Фонду про свої вимоги до банку.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що у ПАТ "Дельта Банк" відсутні правові підстави для задоволення вимог позивача поза процедурою ліквідації, в іншій ніж передбачено законом черговості, оскільки позивач має право отримати грошові кошти виключно у порядку та на умовах передбачених Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»" та підзаконними актами до нього, відповідно до встановленого порядку.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що позовні вимоги є безпідставними, а відтак у задоволенні позову слід відмовити.

У зв'язку з відмовою у задоволенні позову, на підставі ст. 88 ЦПК України судовий збір стягненню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 26, 27, 36 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», ст.ст. 1058, 1060 ЦК України, ст.ст. 10, 57, 60, 209, 212-215, 223, 224-226 294 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" - про стягнення коштів за договором банківського вкладу та відшкодування збитків, - відмовити.

Заочне рішення суду може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Згідно загального порядку оскарження, дане рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається Апеляційному суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва.

Заочне рішення суду набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого ЦПК України, згідно якого рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Печерського

районного суду м.Києва К.О. Москаленко

Джерело: ЄДРСР 45009310
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку