open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 199/4104/15-к

(1-кп/199/286/15)

ВИРОК

іменем України

2015 року червня місяця 08 дня м. Дніпропетровськ

Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

номер кримінального провадження у Єдиному реєстрі досудових розслідувань 42015040630000060 з угодою про визнання винуватості відносно:

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Дніпропетровську, із повною середньою освітою, працюючого водієм в ТОВ «МСП-Дніпро», розлученого, проживаючого та зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , маючого на утриманні неповнолітнього сина: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не маючого на утриманні непрацездатних осіб, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, відповідальність за який передбачена ч. 1 ст. 239-1 КК України,

за участі:

прокурора - ОСОБА_5 ,

захисника - ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання вказане кримінальне провадження,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Дніпропетровської обласної ради від 22.09.2010 №783-27/у «Про створення об`єктів природно-заповідного фонду місцевого значення» створено на території Дніпропетровського району регіональний ландшафтний парк «Дніпровські ліси» загальною площею 4437,465 га.

Під час досудового розслідування кримінального правопорушення встановлено, що в ОСОБА_3 , в невстановлений слідством час в невстановленому місці виник злочинний намір, спрямований на заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель на території кварталу № 23 Кіровського лісництва ДП «Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: вул. Моріса Тореза, 67 в місті Дніпропетровську.

З цією метою, приблизно в квітні місяці 2015 року (точної дати та часу слідством не встановлено) ОСОБА_3 , з метою реалізації свого умислу, спрямованого на заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель на території кварталу №23 Кіровського лісництва ДП «Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: вул. Моріса Тореза, 67 в місті Дніпропетровську, домовився засобами електронного зв`язку з раніше йому незнайомими особами, які не були обізнані із злочинними намірами особи заволодіти ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель на території кварталу № НОМЕР_1 Кіровського лісництва ДП «Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: АДРЕСА_2 та нічого не знали про відсутність в ОСОБА_3 необхідних дозвільних документів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (поверхневого шару) земель, за винагороду видобути останнім пісок.

В період квітня 2015 року до 07.04.2015 ОСОБА_3 (точнішу дату й час слідством не встановлено), реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель на території санаторію «Лісний», розташованого за адресою: вул. Моріса Тореза, 67 в місті Дніпропетровську, у вільний від роботи час на робочому екскаваторі марки «Hyundai» з державним номерним знаком НОМЕР_2 , що належить ТОВ «МСП-ДНІПРО», прибув на територію кварталу № 23 Кіровського лісництва ДП «Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: вул. Моріса Тореза, 67 в місті Дніпропетровську, для заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, після чого, розпочав знімати та навантажувати ґрунтовий покрив (поверхневий шар) земель за винагороду невстановленим слідством особам.

07.04.2015 в невстановлений слідством час, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель на території кварталу № НОМЕР_1 Кіровського лісництва ДП «Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Моріса Тореза, 67, знімаючи та навантажуючи невстановленим слідством особам ґрунтовий покрив і поверхневий шар) земель на території кварталу № НОМЕР_1 Кіровського лісництва ДП Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: АДРЕСА_2 о 17:30 годині був зупинений та викритий співробітниками міліції.

Згідно акту перевірки Державної інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області від 19.05.2015 № 28/21 Держсільгоспінспекцією у Дніпропетровській області встановлено факт зняття та перенесення, а також незаконне заволодіння ґрунтового покриву (поверхневого шару) земель, на земельній ділянці орієнтовною площею 0,480 га., яка розташована на території Кіровського лісництва в кварталі № 23 в районі вул. Моріса Тореза, 67 в місті Дніпропетровську, поблизу санаторію «Лісний», що створює небезпеку для довкілля у вигляді пошкодження регіонального ландшафтного парку «Дніпропетровські ліси», віднесеного рішенням Дніпропетровської обласної ради від 22.09.2010 № 783-27 до об`єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

Таким чином, ОСОБА_3 , умисно, незаконно, без спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок, діючи в порушення ст. 50 Закону України «Про охорону земель» від 19.06.2003 № 962-IV, ст. 7 Закону України «Про природно заповідний фонд України» від 16.06.1992 № 2456-XII, пункту 41 Додатку до Закону України від 19 травня 2011 року № 3392-УІ «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», в період квітня 2015 року до 07.04.2015 (точнішу дату й час слідством встановлено), знаходячись на території кварталу № НОМЕР_1 Кіровського лісництва ДП «Дніпропетровський лісгосп» в районі санаторію «Лісний», розташованого за адресою: вул. Моріса Тореза, 67 в місті Дніпропетровську в межах регіонального ландшафтного парку «Дніпропровські ліси», заволодів ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель орієнтовною площею 0,480 га., що згідно акту перевірки Державної інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області від 19.05.2015 №28/21 створило небезпеку для довкілля у вигляді пошкодження регіонального ландшафтного парку «Дніпровські діси», віднесеного рішенням Дніпропетровської обласної ради від 22.09.2010 №783-27 до об`єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

27.05.2015 ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України.

28.05.2015 у кримінальному провадженні складено обвинувальний акт та в цей же день між прокурором та підозрюваним ОСОБА_3 за участі захисника ОСОБА_6 укладена угода про визнання винуватості ОСОБА_3 . Відповідно до даної угоди підозрюваний ОСОБА_3 під час досудового розслідування повністю визнав свою вину та обсяг підозри за ч. 1 ст. 239-1 КК України. Сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, на підставі ст. 69 КК України, у виді 4250 гривень без конфіскації знарядь і засобів заволодіння. В угоді передбачені наслідки її укладання та затвердження, не виконання яких роз`яснені підозрюваному ОСОБА_3 .

Суд не вбачає в угоді взятих на себе обвинуваченим зобов`язань, які він, очевидно, не мав би можливості виконати.

Сторонам угоди роз`яснено вимоги ст. 476 КПК України про наслідки невиконання укладеної ними угоди.

Сторони угоди, підтвердили свою обізнаність з обмеженнями в праві оскарження вироку внаслідок укладення цієї угоди та затвердження її судом, що передбачені ст.ст. 394, 424 КПК України. Як вбачається з угоди, її сторони на свій розсуд вільно розпорядилися лише своїми правами, що відповідає принципу диспозитивності за ч.1 ст. 26 КПК України, у зв`язку з чим суд дійшов висновку про відсутність порушень прав, свобод чи інтересів сторін кримінального провадження або інших третіх осіб, яких умови цієї угоди не стосуються.

Обвинувачений в судовому засіданні пояснив суду, що він, в присутності захисника ОСОБА_6 , уклав угоду добровільно, без впливу будь-якої обставини, необумовленої в угоді. Стверджував, що скарги на органи досудового розслідування та прокурора під час кримінального провадження не подавав і нині таких не має. Відповідно, суд переконався у судовому засіданні в добровільності укладення угоди за відсутності, поза всяким розумним сумнівом, обґрунтованих підстав стверджувати про протилежне.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 пояснив, що він цілком розуміє характер обвинувачення у вчиненні ним злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України, яке відноситься до категорії невеликої тяжкості. Крім того, ОСОБА_3 зазначив, що він розуміє надані йому законом права, розуміє наслідки укладання та затвердження угоди про визнання винуватості, визначені ч. 2 ст. 473 КПК України, наслідки їх не виконання, передбачені ст. 476 КПК України, згоден з видом покарання, яке до нього буде застосовано в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягає на затвердженні даної угоди.

Враховуючи викладене, суд, перевіривши законність угоди, вивчивши надані матеріали, заслухавши думку сторін судового провадження, які не заперечували щодо затвердження угоди про визнання винуватості, за стійким внутрішнім переконанням вважає за можливе її затвердити з ухваленням цього вироку, оскільки в судовому засіданні не встановлені обставини, які би тому перешкоджали відповідно до ст. 474 КПК України.

За таких підстав суд вважає доведеним в підготовчому засіданні те, що ОСОБА_3 незаконно заволодів грунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, що створило, небезпеку для довкілля, а тому його дії за ч. 1 ст. 239-1 КК України кваліфіковані правильно.

З урахуванням вищевикладеного суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_3 узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості покарання, на підставі ст. 69 КК України, у виді штрафу в сумі 4250 гривень, оскільки обвинувачений ОСОБА_3 має на утриманні неповнолітнього сина: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за місцем працевлаштування характеризується позитивно, за місцем проживання скарг не надходило.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 314, 369, 371-374, 475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Угоду від 28.05.2015 про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42015040630000060 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України, затвердити.

ОСОБА_3 визнати винуватим у пред`явленому обвинуваченні у вчинені злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України та на підставі ст. 69 КК України призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 28.05.2015 покарання у виді штрафу в сумі 4250 гривень.

На вирок можуть бути подані апеляційні скарги протягом 30 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Дніпропетровської області через Амур-Нижньодніпровський районний суд міста Дніпропетровська.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя Амур-Нижньодніпровського

районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 44780760
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку