open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 243/3196/15-ц

Провадження № 2/243/1814/2015

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2015 року

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючої - судді Ільяшевич О.В.,

при секретарі Дубановській А.Г.,

за участю:

прокурора Костенка М.П.,

Мєшкова Г.М.,

законного представника неповнолітньої ОСОБА_2,

неповнолітньої ОСОБА_3,

представника відповідача ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Слов'янська цивільну справу за позовною заявою виконуючого обов'язки Слов'янського міжрайонного прокурора в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 до Слов'янського енергобудівного технікуму про стягнення недорахованої та невиплаченої стипендії,-

ВСТАНОВИВ:

8 квітня 2015 року до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області звернувся виконуючий обов'язки Слов'янського міжрайонного прокурора в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 до Слов'янського енергобудівного технікуму про перерахунок нарахованої стипендії. В обґрунтування своїх доводів послався на наступні обставини. ОСОБА_3 з 01 вересня 2013 року навчається у зазначеному учбовому закладі та щомісячно отримує стипендію у сумі 550,00 грн. Батько студентки ОСОБА_3, ОСОБА_5, загинув під час роботи на посаді гірника очисного забою ВП «Шахта Фащівська» ДП «Луганськвугілля», що підтверджується довідкою вищезазначеного підприємства № 414 від 05 липня 2013 року та свідоцтвом про смерть від ІНФОРМАЦІЯ_2, виданого Городищенською селищною Радою Перевальського району Луганської області.

Згідно із нормами чинного законодавства ОСОБА_3 має право на отримання пільгової пенсії у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб. Однак, ОСОБА_3 за весь час навчання стипендія нараховувалася на загальних підставах.

У зв'язку з цим, з метою захисту прав неповнолітньої, просить суд стягнути зі Слов'янського енергобудівного технікуму на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, за рахунок коштів державного бюджету 12479 (дванадцять тисяч чотириста сімдесят дев'ять) грн. 00 коп. недорахованої та невиплаченої соціальної стипендії за період з вересня 2013 року по березень 2015 року включно.

В судовому засіданні від 07 травня 2015 року прокурор Костенко М.П. підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

В судовому засіданні від 22 травня 2015 року прокурор Мєшков Г.М. також підтримав позовні вимоги з підстав, наведених у позовній заяві.

Законний представник неповнолітньої ОСОБА_2, підтримала заявлені вимоги та просила їх задовольнити.

Допитана у якості свідка в присутності законного представника неповнолітня ОСОБА_3 у судовому засіданні показала, що дійсно вона в усній формі цікавилася, чи може вона отримувати пільгову стипендію, однак їй було відмовлено, та роз'яснено, що оскільки вона навчається не за гірничою спеціальністю, то нарахування пільгової стипендії чинним законодавством не передбачено. Вважає, що позов слід задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4, який діє на підставі довіреності № 84/07 від 30 квітня 2015 року, в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, проти їх задоволення заперечував, посилаючись на наступні обставини.. Питання стипендіального забезпечення студентів, в тому числі віднесених до пільгових категорій, розглядались на засідання стипендіальної комісії технікуму, яка в своїй діяльності керується законами та іншими нормативно - правовими актами, які визначають права і обов'язки студентів в тому числі Постановами Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 і від 05 березня 2008 року № 165, Наказу Міністерства освіти і науки України від 20 березня 2008 року № 209, Статутом Енергобудівного технікуму, Положенням про порядок призначення, виплати та розмірів стипендіального забезпечення студентів Слов'янського енергобудівного технікуму, які навчаються за державним замовленням. До повноважень цієї комісії віднесено вирішення питань з призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії, надання матеріальної допомоги студентам, заохочення кращих студентів за успіхи в навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності. Студентці ОСОБА_3 надавалася матеріальна допомога у вересні 2014 року у розмірі 550 гривень. Діючими постановами Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05 березня 2008 року № 165 «Про зміни, що вносяться до Порядку визначення і виплати стипендії» передбачено порядок призначення стипендії студентам денної форми навчання,які навчаються за рахунок коштів державного бюджету. Згідно до переліку категорій студентів, яким нараховується та виплачується соціальна стипендія, віднесено лише студентів, які навчаються за гірничими спеціальностями. Коли під час навчання студент був взятий на облік перелічених у цьому пункті категорій, повинен був підтвердити право на отримання пільг,соціальна стипендія призначається з моменту надання до навчального закладу заяви та копій документів про підтвердження пільгових категорій. До навчальної частини або адміністрації Слов'янського енергобудівного технікуму від студентки ОСОБА_3 заяв і звернень за період з 01 вересня 2013 року до теперішнього часу не надходило.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, повно та всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно копії Наказу Слов'янського енергобудівного технікуму № 72 ООС від 11 серпня 2013 року ОСОБА_3 з 11 серпня 2013 року зарахована студенткою першого курсу денної форми навчання за напрямами (спеціальностями) за державним замовленням згідно з додатком (а.с.5-6).

ОСОБА_3 01 вересня 2013 року навчається у Слов'янському енергобудівному технікумі на денному відділенні за напрямком підготовки галузі знань - Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд та щомісячно отримує стипендію у сумі 550,00 грн.

Батько студентки - ОСОБА_3 - ОСОБА_5 загинув під час роботи на посаді гірника очисного забою ВП «Шахта Фащівська» ДП «Луганськвугілля», що підтверджується довідкою вищезазначеного підприємства № 414 від 05 липня 2013 року та свідоцтвом про смерть від ІНФОРМАЦІЯ_2, виданого Городищенською селищною Радою Перевальського району Луганської області (а.с.9-10).

Відповідно до положень Статуту, затвердженого заступником Міністра Освіти і Науки України, Слов'янський енергобудівний технікум є підпорядкованим Міністерству Освіти і Науки України державним вищим навчальним закладом першого атестаційного рівня, який повинен організовувати матеріальне забезпечення учнів, має рахунки в органах державного казначейства та фінансується з державного бюджету. Наведена обставина визнається сторонами, та відповідає вимогам закону.

Відповідно до ст. 54 Закону України «Про вищу освіту» в ред. від 17 вересня 2012 року, студенти вищих навчальних закладів мають право на отримання стипендій, призначених юридичними та фізичними особами, які направили їх на навчання, а також інших стипендій відповідно до законодавства.

Відповідно до ст.. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менше як три роки, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів - інвалідів I та II групи зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно - технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державних і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Положеннями "Порядку призначення і виплати стипендій", затвердженого Постановою КМУ від 12 липня 2004 року №882, передбачено, що соціальні стипендії призначаються студентам, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах. { Пункт 6 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 150 ( 150-2006-п ) від 15.02.2006; в редакції Постанови КМ N 165 ( 165-2008-п ) від 05.03.2008 }

У відповідності до п.5 ст. 62 ЗУ «Про вищу освіту» від 01 червня 2014 року № 1556-VII, розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати, встановлюється КМУ України.

Згідно з положеннями Розділу «Прикінцеві положення» Закону України «про державний бюджет України на 2015 рік» зупинено дію положень окремих законів та визначено перелік законів, які застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявних фінансових ресурсів Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України на 2015 рік. До переліку зупинених нормативних актів Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці» не входив, його дію не було зупинено.

Аналізуючи норми чинного законодавства, суд зазначає, що положення, визначені в Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882, щодо розміру стипендій не можуть бути застосовані до розглядуваного випадку, оскільки Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці», який має вищу юридичну силу по відношенню до зазначеної постанови, встановлено інший більш високий рівень стипендій для категорії студентів з числа дітей шахтарів. При цьому норми ст.5 згаданого законодавчого акту не пов'язують отримання пільгової стипендії із навчанням за гірничими спеціальностями.

Наведена правова позиція підтримана ухвалою ВССУ від 21 серпня 2014 року, якою відмовлено у відкритті касаційного провадження щодо оскарження рішення Нововолинського міськрайонного суду Волинської області від 29 квітня 2014 року та ухвали апеляційного суду Волинської області від 11 червня 2014 року, де судами були розглянуті аналогічні правовідносини, а позов задоволений.

Доводи представника відповідача в тій його частині, що ЗУ «Про вищу освіту» передбачено, що розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати, встановлюється КМУ України, і наведений закон має вищу юридичну силу, оскільки прийнятий пізніше ЗУ «Про підвищення престижності шахтарської праці», судом також не приймаються до уваги, оскільки, на думку суду, Закон України «Про підвищення престижності шахтарської праці», і безпосередньо норми ст.5 цього закону, по відношенню до ЗУ «Про вищу освіту» є спеціальним законом, до того ж звуження змісту та обсягу права, визначеного ст. 5 ЗУ «Про підвищення престижності шахтарської праці», шляхом прийняття нових законів, або внесення змін до чинних законів за ст. 22 Конституції України - не допускається.

Відповідно до ст. ст. 22 та 64 Конституції України, право на отримання соціальної стипендії в даному випадку, встановлене законами України (в тому числі і Законом України " Про підвищення престижності шахтарської праці ") є таким, що не підлягає звуженню та обмеженню.

Суд , звертає увагу на те, що відсутність бюджетного фінансування не може бути причиною невиконання покладених на Нововолинське вище професійне училище зобов'язань, оскільки реалізація особою права, що пов'язане з отриманням бюджетних коштів, яке базується на спеціальних та чинних на час виникнення спірних правовідносин нормативно-правових актах національного законодавства, не може бути поставлена у залежність від бюджетних асигнувань (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Кечко проти України" від 08.11.2005 року, заява №63134/00 ).

Згідно зі ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2013 року по 31 листопада 2013 року становив - 1147 грн., з 01 грудня 2013 року по 31 грудня 2013 року - 1218 грн. Згідно зі ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2014 року по 31 грудня 2014 року становив - 1218 грн. Згідно зі ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2015 року по 01 березня 2015 року становить також 1218 грн.

Таким чином, ОСОБА_3, з урахування положень ч. 1 ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», має право на отримання стипендії у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Однак, згідно довідки про доходи, за весь час навчання стипендія ОСОБА_3 нараховувалася на загальних підставах та була нижчою за рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Внаслідок чого, ОСОБА_3 була недорахована та невиплачена соціальна стипендія за період з вересня 2013 року по березень 2015 року у розмірі 12479 (дванадцять тисяч чотириста сімдесят дев'ять) грн. 00 коп.. Суд приймає до уваги розрахунок недоплаченої стипендії, проведений прокурором, оскільки судом він перевірений.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що право неповнолітньої ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, щодо призначення та виплати соціальної стипендії, розмір якої передбачений ст. 5 ЗУ «Про підвищення престижності шахтарської праці», було порушено, а тому підлягає захисту.

У зв'язку з цим, позов прокурора в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 суд задовольняє у повному обсязі.

Крім того, на підставі ч.2 ст. 88 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача у дохід держави судовий збір у сумі 243 грн 60 коп.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 3, 10, 60, 88, 212, 213, 215, ЦПК України, Закону України « Про вищу освіту», Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву виконуючого обов'язки Слов'янського міжрайонного прокурора в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 до Слов'янського енергобудівного технікуму про перерахунок нарахованої стипендії - задовольнити повністю.

Стягнути із Слов'янського енергобудівного технікуму, ЄДПОУ № 00129343, який розташований за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, вулиця Калініна, 40, на користь ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 за рахунок коштів державного бюджету 12479 (дванадцять тисяч чотириста сімдесят дев'ять) грн. 00 коп. недорахованої та невиплаченої соціальної стипендії за період з вересня 2013 року по березень 2015 року включно.

Стягнути з Слов'янського енергобудівного технікуму, ЄДПОУ № 00129343, який розташований за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, вулиця Калініна, 40, судовий збір (КДД 22030001) у розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп. до державного бюджету коштів, отримувач коштів Слов'янське УК/Слов'янськ/ 22030001, код ЄДРПОУ 37803368, банк ГУДКСУ у Донецькій області, код банка МФО 834016, рахунок 31210206700075, код класифікації доходів бюджету 22030001.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Запорізької області (Розпорядження ВССУ № 2710/38-14 від 02 вересня 2014 року "Про визначення територіальної підсудності справ") через Слов'янський міськрайонний суд Донецької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення складено у нарадчій кімнаті у єдиному екземплярі.

Повний текст рішення виготовлений 27 травня 2015 року.

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду О.В. Ільяшевич

Джерело: ЄДРСР 44415306
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку