open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

543/348/15-ц

2/543/194/15

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.2015 сел. Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гришко О.Я.

при секретарі - Федорині А.А.

з участю позивача - ОСОБА_1

відповідача - приватного нотаріуса Черненко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксани Олександрівни про визнання незаконною постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та про зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася 22 квітня 2015 року до Оржицького районного суду Полтавської області з позовом до приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксани Олександрівни про визнання незаконною постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та про зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину.

З позову вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки ОСОБА_3, з яким вона проживала в АДРЕСА_1.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, яка складається з банківського вкладу.

Позивач вказує, що 24 квітня 2014 року вона вибула з населеного пункту, де проживала та який відноситься до тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції, та прибула до с. Заріг Оржицького району Полтавської області, пізніше - в с.Маяківка того ж району.

ОСОБА_1 зазначає, що з метою оформлення спадкових прав вона звернулася до приватного нотаріуса Черненко О.О. Як вбачається з позовної заяви, вона подала заяву, в якій повідомила, що прийняла спадщину після померлого чоловіка, оскільки постійно проживала з ним на час відкриття спадщини, однак в подальшому отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки, як зазначила приватний нотаріус, така нотаріальна дія буде суперечити закону.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксани Олександрівни про визнання незаконною постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та про зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину. Просила визнати незаконною постанову приватного нотаріуса від 14 квітня 2015 року про відмову у видачі їй свідоцтва про право на спадщину за законом після ОСОБА_3, зобов'язавши його видати таке свідоцтво їй як спадкоємиці.

В судовому засіданні позивач позов підтримала в повному обсязі та просила його задовольнити, у своїх поясненнях посилалися на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач позов не визнала та пояснила, що видача свідоцтва про право на спадщину на майно осіб, останнім місцем проживання яких була зона проведення АТО, нотаріусом, який прийняв заяву про прийняття спадщини і зареєстрував спадкову справу, жодним законом України не передбачено, а після відновлення роботи установ нотаріату Донецької та Луганської областей заяви про прийняття спадщини будуть передані за належністю приватному нотаріусу або до державної нотаріальної контори, до компетенції яких входить подальше ведення спадкової справи.

Суд, заслухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1, про що Червоногвардійським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Макіївського міського управління юстиції у Донецькій області видане відповідне свідоцтво про смерть. Останнім місцем проживання ОСОБА_3 було м. Макіївка Донецької області (а.с. 11).

Місто Макіївка Донецької області, відповідно до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085-р, відноситься до населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка складається із банківського вкладу (а.с. 9).

Позивач ОСОБА_1 є дружиною померлого ОСОБА_3, тобто його спадкоємцем за законом, що підтверджується копією свідоцтва про одруження (а.с. 4).

Позивач проживала з чоловіком ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 10).

24.04.2014 року позивач перемістилася з міста Макіївка Донецької області, де вона мешкала за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.а.с. 5-6).

29 січня 2015 року ОСОБА_1 подала приватному нотаріусу Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. заяву в якій повідомила, що прийняла спадщину після померлого чоловіка, ОСОБА_3, оскільки постійно проживала з ним на час відкриття спадщини. 29.01.2015 року приватним нотаріусом Черненко О.О. було заведено відповідну спадкову справу (а.с. 7).

Приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. постановою від 14 квітня 2015 року відмовила позивачу ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину вказавши, що оскільки видача свідоцтва про право на спадщину на майно осіб, останнім місцем проживання яких була зона проведення АТО, нотаріусом, який прийняв заяву про прийняття спадщини і зареєстрував спадкову справу, жодним законом України не передбачено, то після відновлення роботи установ нотаріату Донецької та Луганської областей заяви про прийняття спадщини повинні бути передані за належністю приватному нотаріусу або до державної нотаріальної контори, до компетенції яких входить подальше ведення спадкової справи (а.с.8).

Відповідно до положень ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Згідно ч. 1 ст. 11-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Згідно ст. 9-1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений рішенням Кабінету Міністрів України, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на території, передбаченій частиною першою цієї статті, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відповідно до ст. 66 Закону України «Про нотаріат» на майно, що переходить за правом спадкоємства до спадкоємців або держави, нотаріусом за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину.Відповідно до ст. 68 Закону України «Про нотаріат» нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, та склад спадкового майна.

Згідно ст. 49 Закону України «Про нотаріат» нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

На підставі вищевикладеного та керуючись, ст. ст. 1216-1218, 1221 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212-215 ЦПК України, ч. 1 ст. 11-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ст. 9-1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», ст. 49, 66-68 Закону України «Про нотаріат», главою 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22 лютого 2012 року N 296/5, суд,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксани Олександрівни про визнання незаконною постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та про зобов'язання видати свідоцтво про право на спадщину задовольнити в повному обсязі.

Визнати незаконною постанову приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксани Олександрівни від 14 квітня 2015 року про відмову у видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом після ОСОБА_3.

Зобов'язати приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Черненко Оксану Олександрівну видати ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом після ОСОБА_3

Апеляційна скарга подається до апеляційного суду Полтавської області протягом десяти днів після проголошення рішення. Особи, які брали участь в справі, але не були присутні у судовому засіданні під час розгляду справи, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 44297077
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку