open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2015 р.

Справа № 820/19609/14

Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Сіренко О.І.

Суддів: Любчич Л.В. , Спаскіна О.А.

за участю секретаря судового засідання Медяник А.О.

представника відповідача Зінченко В.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Балмолоко" на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 11.02.2015р. по справі № 820/19609/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Балмолоко"

до Державної податкової інспекції у Балаклійському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області

про скасування податкового повідомлення - рішення,

ВСТАНОВИЛА:

11 лютого 2015 року постановою Харківського окружного адміністративного суду в задоволені позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Балмолоко" до Державної податкової інспекції у Балаклійському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області про скасування податкового повідомлення-рішення - відмовлено в повному обсязі.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Балмолоко", посилаючись на неповне встановлення судом обставин справи, невідповідність висновків суду встановленим обставинам, подало апеляційну скаргу, в якій просить постанову суду першої інстанції скасувати, прийняти нову постанову, якою позов задовольнити. Вважає, що спірним податковим повідомленням-рішенням на позивача протиправно покладений обов'язок зі сплати сум податку на додану вартість, що фактично призводить до ситуації подвійного оподаткування. Зі змісту норм п.п.14.139, п.п.14.1.156, п.п.14.1.179 п.14.1 ст. 14, а також підрозділу 2 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України вбачається, що стягнення сум податку на додану вартість, перерахованих на спеціальний рахунок з порушенням терміну, встановленого законом, не тягне виникнення для платника додаткових зобов'язань, а виступає лише засобом забезпечення своєчасного виконання обов'язку зі сплати ПДВ.

Державна податкова інспекція у Балаклійському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області письмових заперечень на апеляційну скаргу не подала.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника відповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги відповідно до ст. 195 КАС України, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом першої інстанції встановлено, що фахівцями Державної податкової інспекції у Балаклійському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області у період з 21.10.2014 року по 27.10.2014 року було проведено документальну позапланову невиїзну перевірку ТОВ "Балмолоко" (код ЄДРПОУ 37010632) щодо своєчасності перерахування сум податку на додану вартість на спеціальний рахунок для виплати компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлене ними молоко у серпні 2014 року.

31 жовтня 2014 року за наслідками проведеної перевірки складено акт №739/20-01-22-47/37010632, яким встановлено порушення строку подання платіжного доручення на перерахування сум податку на додану вартість на спеціальний рахунок переробного підприємства та несвоєчасне перерахування сум податку на додану вартість на спеціальний рахунок переробного підприємства, для виплати компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлене ними молоко у серпні 2014 року: порушення вимог п.п.10 п.1 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу кошти у розмірі 34373,00 грн. перераховані на спеціальний рахунок з порушенням терміну (фактичний - 16.09.2014р., граничний термін 15.09.2014р.). Відповідальність за порушення передбачена п.п.13 п.1 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755 - VI зі змінами та доповненнями (а.с.9-38).

18 листопада 2014 року на підставі акту перевірки №739/20-01-22-47/37010632 відповідачем прийнято податкове повідомлення-рішення №0001502200, яким позивачу збільшено суму грошового зобов'язання з податку на додану вартість за основним платежем у розмірі 34373,00 грн. та визначено штрафні санкції (фінансові) у розмірі 17186,50 грн. (а.с.50).

Відмовляючи в задоволенні позову ТОВ "Балмолоко", суд першої інстанції виходив з того, що позивачем було порушено строк подання платіжного доручення на перерахування податку на додану вартість на спеціальний рахунок переробного підприємства та граничний термін перерахування сум податку на додану вартість на спеціальний рахунок переробного підприємства, визначений п.п.10.1 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Відповідно до підпункту 10 пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України у період до 1 січня 2015 року податок на додану вартість юридичними особами, які зареєстровані платниками податку на додану вартість, при здійсненні ними операцій з постачання власної виробленої продукції (молока, молочної сировини, молочних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин (шкур, субпродуктів, м'ясо-кісткового борошна), виготовленої з поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими підприємствами, визначеними розділом V Кодексу, іншими юридичними і фізичними особами, у тому числі фізичними особами - підприємцями, які самостійно вирощують, розводять, відгодовують продукцію тваринництва, визначену розділом V Кодексу, справляється з урахуванням таких особливостей: перерахування суми податку на додану вартість на спеціальний рахунок переробного підприємства для виплати компенсації здійснюється переробним підприємством до 15 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом, до спеціального фонду Державного бюджету України - у строки, встановлені пунктом 203.2 статті 203 Кодексу. Для підтвердження перерахування сум податку на додану вартість на спеціальний рахунок переробне підприємство разом з податковою декларацією з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції надає реєстр платіжних доручень про фактично зараховані на такий спеціальний рахунок кошти за звітний (податковий) період і виписку органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, з такого рахунка.

Згідно підпункту 12 пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України, виплата компенсації сільськогосподарським товаровиробникам (юридичним особам за платіжними дорученнями шляхом перерахування на їх окремі рахунки, відкриті в обслуговуючих банках, фізичним особам - готівкою безпосередньо з каси переробного підприємства або згідно з договорами доручення) здійснюється переробним підприємством до 20 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом.

Підтвердженням виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації є Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам.

Відповідно до підпункту 13 пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України, суми податку на додану вартість, не перераховані на спеціальний рахунок або перераховані з порушенням терміну, встановленого цим пунктом, а також суми компенсації, не виплачені сільськогосподарським товаровиробникам або виплачені з порушенням терміну, встановленого цим пунктом, вважаються такими, що використані не за призначенням і підлягають стягненню до державного бюджету.

Згідно п.203.2 ст. 203 Податкового кодексу, до якої відсилає норма підпункту 10 пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень ПК України, платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "Балмолоко" платіжним дорученням № 2397 від 12 вересня 2014р. помилково перерахувало кошти у розмірі 34500,00 грн., необхідні для виплати компенсацій, до спеціального фонду державного бюджету (призначення платежу - сплата ПДВ (переробка) за серпень 2014 року). 16 вересня 2014 року платіжним дорученням № 2422 ТОВ "Балмолоко" було перераховано кошти для виплати необхідних компенсацій на спеціальний рахунок переробного підприємства (призначення платежу - зарахування сум ПДВ для виплати компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за молоко поставлене у серпні 2014р. згідно Закону №4268-VІ від 22.12.2011р.), що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями.

На спеціальний кореспондуючий рахунок, відкритий в управлінні Державного казначейства, 16.09.2014р. перераховано кошти для виплати компенсації за молоко сільськогосподарським товаровиробникам за серпень 2014 року на загальну суму 34500,00 грн.

ТОВ "Балмолоко" виплатило 18.09.2014 року компенсації сільськогосподарським товаровиробникам (юридичним особам та населенню) за поставлене молоко у серпні 2014 року, не порушивши граничний термін виплати 20.09.2014р. (п.п.12 п.1 підрозділу 2 розділу ХІ Податкового кодексу - до 20 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом), що не заперечувалось відповідачем.

З наведеного вбачається, що вказані кошти дійсно своєчасно були виплачені сільськогосподарським товаровиробникам, як на тому наполягає у апеляційній скарзі позивач.

Однак, відповідно до п. 31.1 ст. 31 Податкового кодексу України, строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий додаток чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством.

Натомість ТОВ "Балмолоко" було допущено порушення терміну перерахування сум ПДВ на спеціальний рахунок переробного підприємства, встановлений п.п.10 п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПК України.

Норми п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПК України, якими встановлено особливості правового регулювання відносин зі справляння податку на додану вартість, визначають дві окремі підстави для притягнення платника до відповідальності: 1) не проведення чи несвоєчасне проведення перерахунку на спеціальний рахунок сум ПДВ; 2) не виплата або несвоєчасна виплата сум компенсації сільськогосподарським товаровиробникам. При цьому, той факт, що виплата компенсації сільськогосподарським товаровиробникам здійснена позивачем своєчасно, не звільняє його від обов'язку нести відповідальність за порушення строків перерахунку коштів для виплати такої компенсації на спеціальний рахунок. Сам факт порушення строку, передбаченого п.п.10 п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПК України, навіть за умови подальшого проведення перерахунку сум ПДВ на спеціальний рахунок, свідчить про наявність підстав для стягнення таких сум ПДВ до державного бюджету.

За таких обставин, колегія суддів вважає такими, що не спростовують висновків суду посилання позивача у апеляційній скарзі на той факт, що стягнення сум податку на додану вартість, перерахованих на спеціальний рахунок з порушенням терміну, встановленого законом, не тягне виникнення для платника додаткових зобов'язань, а виступає лише засобом забезпечення своєчасного виконання обов'язку зі сплати ПДВ.

Щодо застосування до ТОВ "Балмолоко" штрафних санкцій у розмірі 17168 грн. 50 коп., колегія суддів зазначає наступне.

Згідно п.123.1 ст. 123 ПК України, у разі якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків на підставах, визначених підпунктами 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5, 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, - тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов'язання з цього податку, зменшення суми бюджетного відшкодування - тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач застосував штраф на підставі абз. 3 та 4 п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України у розмірі 50 % (17186 грн. 50 коп. - а.с. 50), враховуючи повторність здійснення платником податків вказаного порушення, що підтверджується Актом від 29.04.2014 року №268 20-01-22-47/37010632 (а.с.134-165), яким встановлено порушення позивачем п.п.14.1.27, п.п.14.1.36 п. 14.1 ст. 14, п.138.2, п.138.4, п.138.8 ст. 138 ПК України, а також п.п.14.1.36 п.14.1 ст. 14, п.189.1 ст.189, п.198.1, п.198.2, п.198.3, п.198.5 ст. 198, п.193.1 ст. 193; п.п.10, п.п.13 п.1 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України, а також податковим повідомленням-рішенням від 06.05.2014 року №0000832200 (а.с.133), відповідно до якого позивачу збільшено суму грошового зобов'язання з ПДВ на 12860 грн., в тому числі за основним платежем 10288 грн., та штрафними (фінансовими) санкціями 2572 грн.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що оскаржуване податкове повідомлення-рішення від 18.11.2014 року №0001502200 прийняте контролюючим органом на підставі та в межах повноважень, а також на виконання до норм Податкового кодексу України.

Відповідно до вищевикладеного, колегія суддів вважає, що постанова суду першої інстанції ухвалена з дотриманням норм процесуального права, у відповідності до вимог норм матеріального права, тому колегія суддів вважає, що підстав для її скасування немає.

Згідно ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, ст. 198, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Балмолоко" - залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 11.02.2015р. по справі № 820/19609/14 - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання ухвали у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя

(підпис)

Сіренко О.І.

Судді

(підпис) (підпис)

Любчич Л.В. Спаскін О.А.

Повний текст ухвали виготовлений 18.05.2015 р.

Помічник судді Цюпак О.П.

Джерело: ЄДРСР 44214515
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку