open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

09 квітня 2015 рокусправа № 404/3666/13-а (2-а/404/315/13)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді:Сафронової С.В.

суддів: Чепурнова Д.В. Поплавського В.Ю.

за участю секретаря судового засідання:Олійник Р.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Кіровського районного суду м. Кіровограда від 07 жовтня 2013 року

у адміністративній справі № 404/3666/13-а (2-а/404/315/13) за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді про визнання протиправними дій відповідача про відмову в перерахуванні пенсії, -

в с т а н о в и л а :

10 квітня 2013 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання протиправним рішення управління Пенсійного фонду України у м. Кіровограді про відмову в обчисленні пенсії учаснику ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС ОСОБА_1 з урахуванням заробітної плати одержаної за період роботи в зоні відчуження за період з 19.06.1986 року по 30.06.1986 року по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; зобов`язання Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді обчислити пенсію по інвалідності ОСОБА_1 з урахуванням заробітної плати, одержаної за період роботи у зоні відчуження за період з 19.06.1986 року по 30.06.1986 року по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, здійснити перерахунок та виплату пенсії по інвалідності відповідно до затвердженого рішення Урядової комісії від 07.07.1986 року № 87 в період за травень-липень Промисловий майданчик ЧАЕС відведений по оплаті працівників, зайнятих на роботах по ліквідації наслідків аварії до 3-ї зони.

Постановою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 07 жовтня 2013 року у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в м. Кіровограді про визнання протиправними дій відповідача про відмову перерахунку пенсії відмовлено.

Зазначена постанова суду першої інстанції оскаржена в апеляційному порядку позивачем по справі з підстав порушення судом норм матеріального права та неврахування фактичних обставин, які мають суттєве значення для правильного вирішення спору у цій справі.

Перевіривши і обговоривши доводи апеляційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.

Як встановлено судом першої інстанції, ОСОБА_1 1948 року народження з 06.10.1998 року перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного Фонду України у м. Кіровограді, та отримує пенсію за віком, яка була призначена йому довічно зі зниженням пенсійного віку згідно ст.55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зазначена пенсія позивачу була перерахована у березні 2012 року виходячи із загального страхового стажу 44 роки 7 місяців 2 дні, та коефіцієнту страхового стажу з урахуванням величини оцінки страхового стажу 1,35%, що становить 0,60188. Середньомісячний заробіток позивача був розрахований позивачу за період 01.06.1986 по 30.06.1986 р. на підставі довідки про заробітну плату від 07.06.2004 р. №55, , виданої автотранспортним підприємством «АТП-1161» м. Кіровограда, становить 6708,30 (1197,91 грн.- середня заробітна плата працівників, зайнтятих у галузі економіки України за 2007 рік х 5,50000- індивідуальний коефіцент заробітної плати).

З матеріалів справи вбачається, що 05 січня 2012 року позивач звернувся до управління з заявою про перехід на пенсію по інвалідності відповідно до ст..54,57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження у розмірі фактичних збитків.

Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області відповідно до листа № 11/к-100 від 22.02.2013 року, відмовило позивачу у проведенні перерахунку пенсії по інвалідності згідно із статтею 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з урахуванням довідки про заробітну плату від 20.05.2008 року № 78, від 12.01.2012 року № 41, від 23.02.2012 року № 54. Відмова мотивована тим, що перевірити правильність визначення тарифної ставки для проведення оплати праці за роботу в зоні відчуження, застосування кратної оплати праці відповідно до переліку населених пунктів зони відчуження, проведення оплати праці за понаднормативний час, за роботу у вихідні та святкові дні в зоні відчуження, нарахування преміальної оплати праці за дні роботи в зоні немає можливості у зв`язку з відсутністю підтверджуючих документів.

Відповідно до п. 7 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року №22-1, встановлено, що до заяви про призначення пенсії за віком додаються такі документи: посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.88 р. № 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об`єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Отже, відповідно до п.7 вказаного Порядку, підставою для призначення пенсії, крім довідки про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за формою, затвердженою постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.88 № 122, можуть бути інші первинні документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об`єкт, де особою проводились роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Разом з тим, з аналізу вищезазначених норм встановлено, що необхідною умовою для призначення такої пенсії є робота в 1986 - 1990 роках в зоні відчуження.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 106 від 23.07.1991 року "Про організацію виконання постанов Верховної Ради Української РСР про порядок введення в дію законів Української РСР "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" та "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", якою затверджено перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення, смт. Вільча Поліського району Київської області, де позивач виконував роботи по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відноситься до зони безумовного (обов`язкового) відселення згідно з постановами Ради Міністрів УРСР.

Згідно додатка № 1 до постанови Кабінету Міністрів УРСР від 23 липня 1991 р. № 106, Про організацію виконання постанов Верховної Ради Української РСР про порядок введення в дію законів Української РСР "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" та Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» та у переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок чорнобильської катастрофи к зонам відчуження відносяться: Житомирська область, Народицький район: с. Довгий Ліс, с. Нове Шарне, с. Мотилі, с. Омельники. Овруцький район: с. Деркачі, с. Липські Романи, с. Журба; Київська область. Чорнобильський район: с. Андріївка, с. Бенівка, с. Бички, с. Буда, с. Буряківка, с. Глинка с. Городище, с. Г ородчан, с. Залісся, с. Замошня, с. Запілля, с. Зимовище, с. Іванівка, с. Іллінці, с.Іловниця, с. Кам`янка, с. Копачі, с. Корогод, с. Коцюбинське, с. Кошарівка, с. Кошівка, с. Красне (Машівська с/р), с. Красне (Товстоліська с/р), с. Крива Гора, с. Купувате, с. Ладижичі, с. Лелів, с. Машеве, с. Нова Красниця, с. Новосілки, с. Новошепеличі, с.Опачичі, с. Оташів, с. Паришів, с. Плютовище, м. Прип`ять, с. Річиця, с. Роз`їждже, с. Розсоха, с. Рудня-Вересня, с. Рудня-Іллінецька, с. Рудьки, с. Стара Красниця, с. Старі Шепеличі, с. Старосілля, с. Стечанка, с. Теремці, с. Терехів, с. Товстий Ліс, с. Усів, с. Хутір Золотніїв, с. Чапаєвка, с. Черевач, с. Чистогалівка, м. Чорнобиль, с-ще Чорнобиль-2, с. Ямпіль, ст. Янів; Поліський район: с. Бобер, с. Бовище, с. Варовичі, с. Весняне, с. Вільшанка, с. Володимирівка, с. Кливини, с. Ковшилівка, с. Лісництво Яковецьке, с. Луб`янка, с. Стара Рудня.

Тобто, відповідно додатка № 1 до постанови Кабінету Міністрів УРСР від 23 липня 1991 р. № 106 смт. Вільча Київської області Поліського району не відноситься к зоні відчуження.

Таким чином, з урахуванням наведених вимог діючого законодавства та встановлених у справі обставин, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку щодо відмовлення позовних вимог позивача, оскільки відсутня одна з основних підстав для перерахунку позивачу пенсії з урахуванням заробітної плати за роботу в зоні відчуження.

Суд першої інстанції під час розгляду даної справи дослідив обставини, які мають значення для справи, ухвалив законне та обґрунтоване рішення, а передбачені ст.202 КАС України підстави для скасування постанови суду першої інстанції та ухвалення нового рішення відсутні, внаслідок чого апеляційній скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись п.1 ч.1 ст.198, ст.200, ст.205, ст.206 КАС України, колегія суддів

У х в а л и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення

Постанову Кіровського районного суду м. Кіровограда від 07 жовтня 2013 року залишити без змін

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтею 212 КАС України

Головуючий:С.В. Сафронова

Суддя:Д.В. Чепурнов

Суддя:В.Ю. Поплавський

Джерело: ЄДРСР 44095560
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку