open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И


"19" липня 2006 р. Справа № 15/138-06

Господарський суд Херсонської області у складі судді Клепай З.В. при секретарі Бєловій О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Державного підприємства "Дельта-лоцман"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Світова лінія ЛТД"

про стягнення 348,13 дол. США

за участю представників сторін:

від позивача: Сорокопуд І.В. - гол. радник, дор. від 01.03.06р.

від відповідача: Яковенко В.М. - представник, дор. № 007 від 26.06.06р., Дікова О.К. - бухгалтер, дор. № 008 від 26.06.06р.

Засідання проводилось з перервою від 13.07.06р. до 19.07.06р. відповідно до ст.77 ГПК України.

Позивач звернувся з позовом, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість за надання лоцманських послуг по регулюванню проходу судна "Бежецьк" (прапор Росія) в сумі 348,13 дол. США.

Відповідач факт надання послуг відповідачем не заперечує, та визнає, що він зобов'язаний оплатити надані йому послуги, але вважає, що оплата повинна бути проведена в національній валюті - в гривнях.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд

в с т а н о в и в:

Позовна заява надійшла до господарського суду 22.05.06р. та провадження по справі порушено суддею Закуріним М.К. 03.07.06р. у зв'язку з виробничою необхідністю розпорядженням голови господарського суду справа передана із провадження судді Закуріна М.К. судді Клепай З.В. В першому засіданні 27.06.06р. про це було оголошено сторонам, але при винесені ухвали про відкладення розгляду справи вказівка на передачу справи із провадження судді Клепай З.В. було помилково пропущено, що потребує виправлення.

Справа розглядається по суті.

Позивачем заявлено до стягнення заборгованість за надання лоцманських послуг по регулюванню проходу судна "Бежецьк" (прапор Росія) в сумі 348,13 дол. США. Свої вимоги про стягнення заборгованість у доларах США позивач обгрунтовує тим, що послуги надавались на підставі договору від 27.12.04р. відповідно до якого ДП "Дельта- лоцман", іменоване "підприємство" та ТОВ "Світова лінія ЛТД" іменоване "Агент" уклали договір за яким підприємство зобов'язується за заявками "агента" надавати послуги з лоцманського проведення, регулювання руху суден та надавати право проходження по Бузько-Дніпровсько-Лиманськиму і Херсонському морському каналах, а "агент" зобов'язується прийняти і оплатити надані послуги. При цьому "агент" зобов'язується прийняти і оплати надані послуги. При цьому споживачем послуг є "підприємства" "судновласник" (судновласник, оператор, фрахтувальник, вантажовідправник, вантажоодержувач або інший платник зборів, за дорученням якого діє "агент"). П.2.1.2. та розділом 4 договору передбачені порядок та строки розрахунків на підставі рахунків, які виставляються "підприємством". Умови про оплату в будь-якій валюті договір не передбачає. Окрім того, із матеріалів справи вбачається, що при транспортуванні судна "Бежецьк" (прапор Росія) відповідач транспортував його не як "агент", оскільки це судно належить йому на праві власності і транспортувалось ним як вантаж із місця придбання до нього, що підтверджується вантажно-митною декларацією №3968. Таким чином транспортування судна не підпадає під умови договору, на який посилається позивач. Фактично позивачем надані відповідачу послуги за межами вказаного договору і оплата послуг по його транспортуванню повинна проводитись на підставі норм чинного законодавства без урахування умов договору, на який посилається позивач.

Відповідно до ст.92 КТМ України з метою забезпечення безпеки мореплавства на підходах до морських порогів, у межах вод портів, а також між морськими портами незалежно від прапора держави, під яким плаває і форми власності судна проведення суден здійснюється виключно державними морськими лоцманами. Як вбачається із статуту позивача він є державним унітарним підприємством і діє як комерційне підприємство, що засноване на державній формі власності, входить до сфери управління Міністерства транспорту та зв'язку України та підпорядковується Державному департаменту морського і річкового транспорту. Підприємство створене з метою забезпечення безпеки мореплавства та основним напрямком діяльності є надання послуг з забезпечення безпечного проходження суден судноплавними шляхами загальнодержавного значення (канальний збір), їх утримання та експлуатація за рахунок канального збору.

Позивач надав відповідачу лоцманські послуги по регулюванню проходу судна "Бежецьк" (прапор Росія). Той факт, що судно йшло як вантаж, не має принципового значення, оскільки судно йшло самоходом і для безпечного проходу каналами йому необхідні були послуги позивача.

Відповідно до ст.106 КТМ із суден, що користуються послугами державних морських лоцманів, справляється лоцманський збір, порядок справлення і розмір якого встановлюються Міністерством транспорту України за погодженням з Міністерством економіки України. Лоцманські збори сплачуються відповідно до Наказу Міністерства транспорту України №214 від 27.06.96р., Про затвердження зборів і плат за послуги, що надаються суднам у морських торговельних портах України Зареєстрований в Мін'юсті України, 24.07.1996 за № 374/1399 Відповідно до п.13 затверджених Наказом Мінтрансу Про затвердження зборів і плати за послуги, що надаються суднам закордонного плавання у морських портах України сплата зборів і плати здійснюється відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 р. N 15 ( 15-93 ) "Про систему валютного регулювання і валютного контролю". Ст.7 Декрету передбачає, що у розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовується як засіб платежу іноземна валюта. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки. Таким чином виходячи із того, що розрахунки в іноземній валюті проводяться лише між нерезидентом і резидентом України, то визначення того, в якій валюті повинні проводитись розрахунки повинно бути зроблено з урахуванням вказаної норми Декрету КМУ. Оскільки на день надання послуг позивачем відповідачу власником судна був резидент України, а позивач також резидент України, то підстав для стягнення суми боргу в доларах США не вбачається.

Посилання позивача на п.12 "Зборів..." відповідно до яких державна належність судна і відповідно наданий йому статус під час справляння зборів і плати визначається за прапором, під яким це судно плаває, незалежно від того, хто є його власником і хто його використовує не приймається до уваги, оскільки цей пункт примінюється у випадках, які передбачені п.1 цих "Зборів". У п.1 наданий перелік, коли справляються збори та плата (лоцманський збір, збір за користування послугами служби регулювання рухом суден, швартовний збір, плата за роботу буксирів при швартовних операціях, плата за користування плавзасобами, плата за агентські послуги, супервайзерська винагорода) справляються у морських портах із суден закордонного плавання зазначених груп і плавучих споруд, що плавають під Державним прапором України та іноземним прапором. Він містить у собі проходження суден з обов'язковим виконанням будь-яких дій пов'язаних з безпосереднім призначенням судна. Такого випадку, як доставка судна самоходом як вантаж, самим власником після його придбання у іноземної фірми, цей пункт не містить.

На підставі викладеного та керуючись ст.49, 82, 84, 85 ГПК України


в и р і ш и в:


1.В задоволені позову відмовити.

2.Рішення надіслати сторонам по справі.


Суддя З.В. Клепай

Рішення оголошено

у повному обсязі 19.07.06р.

Джерело: ЄДРСР 44095
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку