open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Номер провадження: 22-ц/785/2461/15

Головуючий у 1 інстанції Загороднюк В. І.

Доповідач Кварталова А. М.

Категорія ЦП - 5

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.2015 року м. Одеса

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:

головуючого судді - Кварталової А.М.,

суддів - Гірняк Л.А., Заїкіна А.П.,

при секретарі - Томашевської К.В.,

за участю: позивача ОСОБА_1, представника Баранової Л.В., яка діє в інтересах Громадської правозахисної організації "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовом Громадської правозахисної організації "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1 до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про повернення майна з чужого незаконного володіння, визнання права власності на квартиру, за апеляційною скаргою Громадської правозахисної організації "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1, також ОСОБА_4, ОСОБА_1 на ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 08 грудня 2014р. про повернення позовної заяви,-

встановила:

01 грудня 2014р. Громадська правозахисна організація "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1 звернулися до суду з позовом до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про повернення майна з чужого незаконного володіння, визнання права власності на квартиру.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 08 грудня 2014р. позовна заява Громадської правозахисної організації "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1 вважалася неподаною та повернута позивачам.

В апеляційній скарзі Громадська правозахисна організація "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1 просять ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 08 грудня 2014р. скасувати, справу направити до суду першої інстанції для подальшого розгляду, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права. При цьому посилаються на те, що суд помилково вважав, що Громадська правозахисна організація "Надія" немає повноважень на ведення справи в суді в інтересах членів організації. Громадська правозахисна організація "Надія" створена у липні 2006р., яка діє до теперішнього часу. Членами даної організації є виключно особи, які постраждали від злочинних діянь угрупування "МІАР", у тому числі позивачі ОСОБА_4, ОСОБА_1

Вивчивши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, мотиви і доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Повертаючи позовну заяву позивачам, суд першої інстанції посилався на те, що позивач Громадська правозахисна організація "Надія", яка діє в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1 не надала повноважень на ведення справи, а тому відповідно до п.3 ч.3 ст.121 ЦПК України позовна заява повертається позивачу, оскільки заява від імені позивача подана особою, яка не має повноважень на ведення справи.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду з наступних підстав.

Права громадських організацій визначені ст. 21 Закону України "Про громадські об'єднання".

Законом України "Про об'єднання громадян", який втратив чинність 01 січня 2013 року, було передбачено право об'єднань громадян представляти і захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів (учасників) у державних та громадських органах.

Відповідно до п. 9 Розділу V Прикінцевих та Перехідних положень Закону України "Про громадські об'єднання" з дня введення цього Закону в дію спілки громадських організацій (союзи, асоціації, інші об'єднання громадських організацій), легалізовані на день введення цього Закону в дію, визнаються громадськими спілками, утвореними на підставі цього Закону, за якими зберігаються всі права та обов'язки, які вони мали на день введення цього Закону в дію, якщо вони не суперечать цьому Закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 3 ЦПК України у випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси.

Згідно ч. 1 ст. 45 ЦПК України, у випадках, встановлених законом, юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Відповідно ст. 20 Закону України "Про громадські об'єднання" громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

За змістом вказаної норми право на звернення до суду за захистом прав має не лише та особа, права якої порушені, а також і ті особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Конституційним Судом України в рішенні від 28.11.2013 р. № 12-рп/2013 щодо офіційного тлумачення положень пункту 7 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" визначено, що громадська організація може захищати в суді свої особисті немайнові та майнові права як своїх членів, так і права та охоронювані законом інтереси інших осіб, які звернулися до неї за таким захистом, лише у випадках, якщо таке повноваження передбачено у її Статутних документах та якщо відповідний закон визначає право громадської організації звертатися до суду за захистом прав та інтересів інших осіб.

Відповідно до п. 2.6 рішення Конституційного Суду України правові та організаційні засади діяльності громадських організацій визначені в Законі України "Про громадські об'єднання" від 22 березня 2012р. № 4572-VI (далі - Закон № 4572). Громадська організація ? це добровільне об'єднання фізичних осіб для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів (частини перша, третя статті 1 Закону № 4572). Згідно з Законом № 4572 засновниками та членами (учасниками) громадської організації як виду громадського об'єднання є фізичні особи, які можуть утворювати громадську організацію зі статусом або без статусу юридичної особи (частини друга, третя, п'ята статті 1).

Необхідним етапом створення громадської організації як юридичної особи є її реєстрація в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", з урахуванням особливостей, установлених Законом № 4572 (частина перша статті 12 Закону № 4572). Така реєстрація передбачає, зокрема, внесення відомостей про громадську організацію до Реєстру громадських об'єднань і до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також видачу свідоцтва про реєстрацію громадського об'єднання як громадської організації.

Конституційний Суд України виходить з того, що громадська організація може захищати в суді особисті немайнові та майнові права як своїх членів, так і права та охоронювані законом інтереси інших осіб, які звернулися до неї за таким захистом, лише у випадках, якщо таке повноваження передбачено у її статутних документах та якщо відповідний закон визначає право громадської організації звертатися до суду за захистом прав та інтересів інших осіб.

Згідно із п. 1.2 Статуту Громадської правозахисної організації "Надія" м. Одеси вона є місцевою громадською, заснованою на добровільному об'єднанні громадян відповідно до Конституції України та Законі України "Про об'єднання громадян", є юридичною особою, користується правами і несе обов'язки, передбачені законодавством України. Метою діяльності Організації є захист громадських прав членів Організації у державних структурах і органах місцевого самоврядування(п.3.2, 5.1 Статуту)(а.с.44-52).

Громадська правозахисна організація "Надія" є юридичною особою та зареєстрована 23 червня 2006р.(а.с.42-43).

Згідно протоколу №5 засідання правління Громадської правозахисної організації "Надія" (надалі ГПО "Надія") позивачі ОСОБА_4, ОСОБА_1 були прийняті до членів Громадської правозахисної організації "Надія" за їх заявою(а.с.53, 53 зворот).

Із матеріалів справи вбачається, що 01 грудня 2014 р. Громадська правозахисна організація "Надія" в інтересах членів організації ОСОБА_4, ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5, ОСОБА_6 про повернення майна з чужого незаконного володіння, визнання права власності на квартиру(а.с.1-2).

Ухвалою судді Приморського районного суду м. Одеси від 08 грудня 2014р. позовна заява визнана неподаною та повернута позивачу(а.с.3).

Згідно з п. п. 3.2., 5.1 Статуту ГПО "Надія" основною метою діяльності організації є захист та задоволення законних прав та інтересів членів організації. Для досягнення статутних цілей організація відповідно до чинного законодавства приймає на себе зобов'язання представляти інтереси своїх членів, у всіх без винятку органах,

підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності, в тому числі в судах (а.с.45-46).

Отже, вказана громадська організація на законних підставах пред'явила до суду позов на захист інтересів членів своєї організації , тобто ОСОБА_4, ОСОБА_1

Відповідно до п.3 ч.1 ст. 312 ЦПК України розглянувши скаргу на ухвалу суду першої інстанції, апеляційний суд скасовує ухвалу і передає питання на новий розгляд до суду першої інстанції, якщо останній порушив порядок, встановлений для його вирішення.

За таких обставин, колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, ухвалу суду скасувати з направленням матеріалів справи до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 209,307 п.4 ч.2,312,315,317,319 ЦПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Громадської правозахисної організації "Надія" в інтересах ОСОБА_4, ОСОБА_1, а також ОСОБА_4, ОСОБА_1 - задовольнити.

Ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 08 грудня 2014р. про повернення позовної заяви скасувати, справу повернути до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття провадження по справі.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Судді апеляційного суду

Одеської області А.М.Кварталова

Л.А. Гірняк

А.П. Заїкін

Джерело: ЄДРСР 43874853
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку