open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81

_________________________________________________________________________________________________________

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" квітня 2015 р. Справа № 914/207/15

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді Желік М.Б.

суддів Костів Т.С.

Марко Р.І.

розглянувши апеляційну скаргу Ес Пі Бі ейч еф (SPB hf.), Боргартун 25, 105, Рейк'явік, Ісландія (вих. № б/н від 02.03.2015 року)

на ухвалу Господарського суду Львівської області

від 26.01.2015 року у справі № 914/207/15

за заявою Керуючого іноземною процедурою банкрутства компанії Ес Пі Бі ейч еф. (Foreign bankruptcy procedure manager for SPB hf.) Томаса Джонссона (Tomas Jonsson), місцеперебування (проживання): Б'ярмаланді 8, 108 Рейк'явік, Ісландія (Вjarmalandi 8, 108, Reykjavik, Iceland), ідентифікаційний номер 090462-5989 (identification number 090462-5989)

до боржника: Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.)

попереднє найменування: Спарісйодабанкі Ісландс хф. (Sparisjodabanki Islands hf.)

місцезнаходження: Боргартун 25, 105 Рейк'явік, Ісландія (Вorgartun 25, 105 Reykjavik, Iceland), ідентифікаційний код 681086-1379 (identification code 681086-1379)

заінтересована особа: Публічне акціонерне товариство акціонерно-комерційний банк "Львів" (Public Joint-stock Company Joint-stock Commercial Bank "Lviv")

місцезнаходження: 79008, Україна, м.Львів, вул. Сербська, 1 (79008, Ukraine, Lviv, Serbska str.), ідентифікакційний код 09801546 (identification code 09801546).

про визнання в Україні іноземної процедури банкрутства компанії Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.), місцезнаходження: Боргартун 25, 105 Рейк'явік, Ісландія (Вorgartun 25, 105 Reykjavik, Iceland), ідентифікаційний код 681086-1379 (identification code 681086-1379), яка є юридичною особою, що заснована та здійснює свою діяльність за законодавством Ісландії, та визнання в Україні керуючого іноземною процедурою банкрутства компанії Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.) Томаса Джонссона (Tomas Jonsson), місцеперебування (проживання): Б'ярмаланді 8, 108, Рейк'явік, Ісландія (Вjarmalandi 8, 108, Reykjavik, Iceland), ідентифікаційний номер 090462-5989 (identification number 090462-5989)

За участю представників сторін:

від боржника: - Некляєв Ю., Кулинич В. - представник за довіреністю;

від заінтересованої особи: - не з'явився.

Сторонам роз'яснено їх права та обов'язки, передбачені ст. 22, 27 ГПК України. Клопотань про технічну фіксацію судового процесу не поступало, заяв про відвід складу суду не надходило.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

26.01.2015 року Господарським судом Львівської області винесено ухвалу у справі № 914/207/15 (суддя Гутьєва В.В.) за заявою Керуючого іноземною процедурою банкрутства компанії Ес Пі Бі ейч еф. до боржника: Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.), заінтересована особа: Публічне акціонерне товариство акціонерно-комерційний банк "Львів" про визнання в Україні іноземної процедури банкрутства визнання в Україні керуючого іноземною процедурою банкрутства компанії Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.), відповідно до якої у прийнятті заяви відмовлено.

Не погодившись з ухвалою господарського суду Львівської області скаржник звернувся до Львівського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Львівської області від 26.01.2015 року у даній справі та передати справу на розгляд до суду першої інстанції.

Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали не надано належної оцінки тому факту, що у випадку відсутності міжнародного договору, яким передбачена можливість співробітництва іноземної держави з Україною з таких питань, рішення суддів іноземних держав у справах про банкрутство визнаються на території України взаємно, якщо інше не передбачено законом. При цьому, господарським судом не було встановлено будь-яких фактів не визнання судами Ісландії рішень судів країни у справах про банкрутство.

Окрім того, зазначає, що законодавством встановлена можливість подання заяви керуючим іноземною процедурою банкрутства щодо визнання іноземної процедури банкрутства, як в рамках існуючої процедури банкрутства, так і незалежно від існування такої процедури. Скаржник вказує і на те, що обмеження щодо незастосування процедур банкрутства, пов'язаних з іноземним провадженням до банків, стосується лише юридичних осіб, які отримали банківську ліцензію Національного банку України та відомості щодо якого внесені до Державного реєстру банків.

Щодо мотивів визнання іноземної процедури банкрутства, зазначає про укладення депозитних договорів між Компанією SPB hf та ПАТ АКБ "Львів".

Згідно автоматизованого розподілу справ КП "Документообіг господарських судів", 17.03.2015 року справу за № 914/207/15 розподілено до розгляду судді - доповідачу Желіку М.Б., членам колегії - суддям Т.С.Костів та Р.І.Марку. Зазначеному складу колегії суддів відводів не заявляли.

18.03.2015 року ухвалами Львівського апеляційного господарського суду скаржнику поновлено строк на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції, а подані ним матеріали визнано достатніми для прийняття апеляційної скарги до провадження, розгляд справи призначено на 08.04.2015 року.

Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 08.04.2015 року розгляд апеляційної скарги відкладався з підстав зазначених у ній.

У судовому засіданні 15.04.2015 року скаржник участь уповноваженого представника забезпечив, який надав пояснення по суті апеляційної скарги, а також на виконання вимог ухвали суду апеляційної інстанції для огляду оригінали документів, що були долучені до заяви про визнання іноземної процедури банкрутства, та просив врахувати їх при винесенні постанови.

Заінтересована особа участі уповноваженого представника в судовому засіданні не забезпечила, причин неявки суду не повідомила, хоча була належним чином повідомлена про час та місце розгляду апеляційної скарги, що підтверджується наявним в матеріалах справи повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Iз врахуванням положень ст. 102 ГПК України щодо строків розгляду апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції та враховуючи належне повідомлення сторін про час та місце розгляду справи колегія суддів вважає за можливе здійснити розгляд справи за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального законодавства, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, колегія суддів дійшла до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення, відтак ухвалу Господарського суду Львівської області від 26.01.2015 року у справі № 914/207/15 слід залишити без змін.

При цьому колегія суддів виходила з наступного.

У відповідності до ч. 1 ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу.

Як вбачається із матеріалів справи, 22 січня 2015 року керуючий іноземною процедурою банкрутства компанії Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.) Томас Джонсон, в порядку розділу ІХ "Процедури банкрутства, пов'язані з іноземною процедурою банкрутства" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" звернувся до господарського суду з заявою про визнання іноземної процедури банкрутства та керуючого іноземною процедурою банкрутства.

Подана заява обґрунтована тим, що 21.03.2009 року орган фінансового нагляду прийняв рішення про передачу активів і зобов'язань Спарісйодабанкі Ісланд хф. (Sparisjodabanki Islands hf.) банку Нью Каупсінг Банк хф. (New Kaupthing Bank hf) та Центральному банку Ісландії, яке обґрунтоване тривалою та серйозною нестачею ліквідних засобів банку, а також існуючою проблемою власного капіталу, що є загрозливими обставинами у розумінні пункту 3 статті 100а Закону про фінансові установи із змінами та доповненнями, внесеними Законом № 125/2008.

23.03.2009 року окружним судом м. Рейк'явіка прийнято рішення про накладення мораторію на здійснення розрахунків Спарісйодабанкі Ісланд хф. (Sparisjodabanki Islands hf.).

Органом фінансового нагляду 27.03.2009 року прийнято рішення, відповідно до якого ним взято повноваження зборів акціонерів Спарісйодабанкі Ісланд хф. (Sparisjodabanki Islands hf.) та відсторонено правління у повному складі, окрім того призначено тимчасову адміністрацію, яка взяла на себе всі повноваження правління директорів у відповідності до статей Закону про компанії стосовно публічних компаній з обмеженою відповідальністю, та у відповідності до статті 100а Закону про фінансові установи.

19.05.2009 року окружним судом м. Рейк'явіка, розглянувши клопотання тимчасової адміністрації Спарісйодабанкі Ісланд хф. (Sparisjodabanki Islands hf.), призначено повірених осіб Верховного суду Ісландії Андрі Арнасона та Бергліда Сваварсдоттір членами ліквідаційної комісії Спарісйодабанкі Ісланд хф.

Окружним судом м. Рейк'явіка 15.03.2011 року прийнято рішення про поширення процедури ліквідації на Спарісйодабанкі Ісланд хф. (Sparisjodabanki Islands hf.).

Враховуючи зазначене, на думку заявника саме рішення органу фінансового нагляду від 27.03.2009 року є рішенням іноземного суду щодо відкриття іноземної процедури банкрутства щодо боржника в розумінні розділу IX Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Окрім того, з поданої заяви вбачається, що між Компанією Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.), ПАТ АКБ "Львів" та Оранж Інтернешнл Інвестменс (ЮК) Лімітед укладено договори про депозитний вклад нерезидента № 243/11-В - № 251/11-В від 11.03.2011 року, відповідно до умов якого ПАТ АКБ "Львів" відкрив для Компанії Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.) депозитні рахунки, а Компанія Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.) перерахувала на такі рахунки грошові кошти.

Факт укладення вказаних договорів встановлений під час розгляду господарським судом Львівської області справи за № 5015/4165/12 за позовом ПАТ АКБ "Львів" до Компанії Ес Пі Бі ейч еф. (SPB hf.) про стягнення 3 709 284, 40 Євро.

Колегія суддів повно та всебічно дослідивши усі обставини справи зазначає наступне.

Порядок подання до суду та розгляду заяв про визнання іноземних процедур банкрутства та керуючих іноземними процедурами банкрутства визначено у розділі IX "Процедури банкрутства, пов'язані з іноземною процедурою банкрутства" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Так, визнання іноземної процедури банкрутства включає визнання судових рішень, прийнятих іноземним судом під час цього провадження, а також рішень щодо призначення, звільнення чи заміни іноземного арбітражного керуючого, рішень щодо перебігу іноземного провадження, його зупинення чи завершення.

Згідно ч. 2 ст. 119 Закону України 'Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" процедури банкрутства, пов'язані з іноземним провадженням, зазначені в цьому розділі, якщо інше не передбачено цим Законом або міжнародним договором України, застосовуються за принципом взаємності у разі, якщо: до господарського суду, у провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, подано заяву іноземним арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) щодо визнання іноземного провадження та судової допомоги або надійшло звернення іноземного суду щодо співробітництва у зв'язку з іноземним провадженням у справі про банкрутство; господарським судом, у провадженні якого знаходиться справа про банкрутство, надіслано звернення чи арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) подано заяву до іноземного суду щодо визнання провадження, порушеного відповідно до цього Закону, а також щодо судової допомоги та співробітництва у зв'язку з провадженням у справі про банкрутство, порушеного відповідно до цього Закону; до господарського суду подано заяву керуючого іноземною процедурою банкрутства щодо визнання іноземної процедури банкрутства, а також щодо судової допомоги та співробітництва у зв'язку з іноземною процедурою банкрутства у справі про банкрутство.

При цьому, взаємність вважається існуючою, якщо буде встановлено, що міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, передбачена можливість такого співробітництва іноземної держави з Україною.

Відповідно до вимог ст. 122 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" керуючий іноземною процедурою банкрутства подає до господарського суду, яким здійснюється провадження у справі про банкрутство, письмову заяву про визнання іноземного провадження, у рамках якого він був призначений, до прийняття цим судом рішення по суті (затвердження мирової угоди, плану санації, ліквідації).

Заява про визнання іноземного провадження складається державною (офіційною) мовою держави, у якій здійснюється іноземне провадження у справі про банкрутство. До заяви додається її переклад українською мовою.

Заява, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, повинна містити: найменування господарського суду, до якого вона подається; ім'я (найменування) керуючого іноземною процедурою банкрутства, який подає заяву, із зазначенням його місця проживання (перебування) або місцезнаходження; ім'я (найменування) боржника, зазначення його місця проживання (перебування) або місцезнаходження чи місцезнаходження його майна в Україні;зміст та мотиви подання заяви.

Із врахуванням зазначених норм права та обставин справи, колегія суддів погоджуючись із висновками суду першої інстанції, зазначає, що з огляду на відсутність міжнародного договору між Україною та Ісландією з питань співробітництва у процедурах банкрутства, суд не може прийняти до розгляду або іншим чином застосувати процедури банкрутства, пов'язані з іноземними провадженням, всупереч імперативному принципу взаємності, встановленому у Законі про банкрутство.

Окрім того, заява про визнання іноземної процедури банкрутства може бути подана до господарського суду в процесі розгляду порушеної цим судом справи про банкрутство і до прийняття в такій справі рішення по суті - затвердження мирової угоди, плану санації, ліквідації. Тобто, поза існуючою процедурою банкрутства, порушеною господарським судом в рамках Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд позбавлений права та повноважень на прийняття заяви про визнання іноземної процедури банкрутства та керуючого санацією іноземної процедури банкрутства та власне її подальший розгляд.

Також заявником ні в господарському суді, ні в суді апеляційної інстанції не наведено мотивів подання такої заяви, при цьому, заявником не зазначено яким чином вплине визнання іноземної процедури банкрутства та керуючого іноземною процедурою банкрутства на його господарські відносини з ПАТ АКБ "Львів" враховуючи укладені договори про депозитний вклад нерезидента та ухвалу Господарського суду Львівської області по справі № 5015/4165/12 від 25.03.2013 року про припинення провадження у справі.

Колегія суддів вважає за необхідне звернути увагу й на те, що відповідно до ч. 4 ст. 119 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд відмовляє у застосуванні міжнародних аспектів банкрутства, якщо їх застосування суперечить публічному порядку, суверенітету та основним принципам законодавства України.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили ( ст. 43 ГПК України).

Відповідно до чинного законодавства рішення суду є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності - на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України.

Оскаржувана ухвала зазначеним вимогам відповідає.

За таких умов, колегія суддів діючи в межах повноважень передбачених ст. 103 Господарського процесуального кодексу України вважає доводи апеляційної скарги не обґрунтованими, а висновки суду першої інстанції прийнятими при повному та всебічному дослідженні усіх обставин справі, відтак приходить до висновку про те, що ухвалу Господарського суду Львівської області у справі № 914/207/15 від 26.01.2015 року слід залишити без змін, а вимоги апеляційної скарги без задоволення.

На підставі наведеного та відповідно до вимог ст. ст. 49, 99, 101, 103, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Львівський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. В задоволенні вимог апеляційної скарги Ес Пі Бі ейч еф (SPB hf.), Боргартун 25, 105, Рейк'явік, Ісландія (вих. № б/н від 02.03.2015 року) відмовити.

2. Ухвалу Господарського суду Львівської області від 26.01.2015 року у справі № 914/207/15 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Матеріали даної справи повернути в місцевий господарський суд.

Повний текст постанови складено 20.04.2015 року

Головуючий суддя Желік М.Б.

суддя Костів Т.С.

суддя Марко Р.І.

Джерело: ЄДРСР 43686771
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку