open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 235/1388/15-а
Моніторити
Постанова /22.06.2016/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /16.06.2016/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /15.05.2015/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /16.04.2015/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /14.04.2015/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /14.04.2015/ Донецький апеляційний адміністративний суд Постанова /24.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /24.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Постанова /24.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /13.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
emblem
Справа № 235/1388/15-а
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /22.06.2016/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /16.06.2016/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /15.05.2015/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /16.04.2015/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /14.04.2015/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /14.04.2015/ Донецький апеляційний адміністративний суд Постанова /24.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /24.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Постанова /24.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області Ухвала суду /13.03.2015/ Красноармійський міськрайонний суд Донецької областіКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
24.03.2015

Провадження № 2-а/235/48/15

Єдиний унікальний № 235/1388/15-а

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 березня 2015 року Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого - судді Стоілової Т.В.,

при секретарі Загорулько В.В.

за участю позивача ОСОБА_1

представників відповідача Комісарової Ю.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Красноармійська Донецької області адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області, про визнання рішення противоправними та зобов'язання прийняти рішення про призначення пенсії в зв'язку з втратою годувальника, відповідно до ст.36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася з адміністративним позовом до начальника Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську Донецької області Початовського Володимира Івановича та Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області, про визнання рішення противоправними та зобов'язання прийняти рішення про призначення пенсії в зв'язку з втратою годувальника.

В судовому засіданні від 24.03.2015р. позивачка ОСОБА_1 заявила клопотання про залишення без розгляду її вимог в частині вимог до начальника Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області Початовського Володимира Івановича і ухвалою суду ці вимоги залишені без розгляду.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 зазначила, що 17 червня 2010р. вона звернулася до відповідача з заявою про призначення їй пенсії у зв'язку з втратою годувальника ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1. згідно до ст.36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Рішенням відповідача від 25.06.2010 р. їй було відмовлено в призначенні пенсії в зв'язку з втратою годувальника на підставі того, що нею не було надано свідоцтва про шлюб між нею та померлим.

Рішенням Красноармійського міськрайонного суду від 27.01.2010р., яке набрало законної сили 09.02.2010р., було встановлено факт її проживання з ОСОБА_5 однією сім'єю без реєстрації шлюбу з 1971р. по день його смерті та факт втрати джерела засобів для існування після смерті ОСОБА_5

Діючим законодавством передбачено, що для призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника необхідно надання свідоцтва про шлюб з годувальником, довідки про склад сім'ї померлого годувальника та копій документів, що засвідчують родинні стосунки члена сім'ї з померлим годувальником. Таким документом є також рішення суду. А тому, позивачка вважає відмову відповідача противоправною та просить визнати рішення Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську віл 25 червня 2010 р. про відмову їй в призначенні пенсії в зв'язку з втратою годувальника противоправним та зобов'язати відповідача прийняти рішення про призначення їй пенсії у зв'язку з втратою годувальника відповідно до ст.36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне забезпечення», судові витрати покласти на відповідача.

Позивачка ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала свої вимоги та просила їх задовольнити.

Представник відповідача Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області Комісарова Ю.Ю. в судовому засіданні не визнала позовні вимоги ОСОБА_1 просила відмовити в їх задоволенні з тих підстав, що пенсія по втраті годувальника може бути призначена лише на умовах, визначених в ст.36 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», де головною умовою призначення такого виду пенсії є наявність сімейного союзу жінки та чоловіка, зареєстрованого в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов'язків подружжя.

Суд, дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 слід задовольнити з таких підстав.

Судом встановлено, що рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 27.01.2010 р. встановлено факт того, що ОСОБА_1 проживала з ОСОБА_5 однією сім'єю без реєстрації шлюбу з 1971 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1. та встановлено факт втрати ОСОБА_1 джерела засобів для існування після смерті ОСОБА_5, що помер ІНФОРМАЦІЯ_1. Рішення набуло законної сили 09.02.2010р.(а.с.7)

Рішенням Управління Пенсійного Фонду в м.Красноармійську Донецької області відмовлено в задоволенні заяви ОСОБА_1 від 17.06.2010р. про призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника, у зв'язку з тим , що не надано свідоцтва про шлюб між ОСОБА_1 і ОСОБА_5.(а.с.14)

Відповідно до ч.1 ст.36 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених в частині другій статті 32 цього закону - незалежно від тривалості страхового стажу.

Згідно ч.2, 3 ст.36 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» непрацездатними членами сім'ї вважаються чоловік(дружина), батько, мати, якщо вони досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 цього Закону.

До членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, зазначені в частині другій цієї статті, якщо вони: 1) були на повному утриманні померлого годувальника; 2) одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Згідно частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

Пунктом 23 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, встановлено, що за документ, який засвідчує родинні стосунки, приймаються паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім'ї, а також рішення суду.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 27 січня 2010 року встановлено факт проживання ОСОБА_1 однією сім'єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_5, починаючи з 1971 року по день його смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1, а також факт втрати нею джерела засобів до існування після смерті чоловіка.

У відповідності до частини 1 статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Враховуючи викладене, суд вважає, що відмова відповідача у призначенні позивачу пенсії у зв'язку з втратою годувальника з причини того, що не надано свідоцтва про шлюб між померлим годувальником та позивачем не відповідає вимогам закону, а тому рішення Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську Донецької області від 25.06.2010р. щодо відмови у призначенні позивачу пенсії у зв'язку з втратою годувальника слід визнати протиправним та зобов'язати відповідача прийняти рішення про призначення ОСОБА_1 пенсії у зв'язку з втратою годувальника відповідно до ст.36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

Відповідно до ч.1 ст.94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, що не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України, а тому витрати по сплаті судового збору в розмірі 8,50грн повинні бути присуджені позивачу ОСОБА_1 з Державного Бюджету України.

Керуючись ст.36 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зі змінами та доповненнями, ст.ст. 11, 17-20, 69-72, 86, 94, 158-163, 167, 185, 186, 254 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області, про визнання рішення противоправними та зобов'язання прийняти рішення про призначення пенсії в зв'язку з втратою годувальника задовольнити.

Визнати рішення Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську Донецької області від 25 червня 2010р. про відмову ОСОБА_1 в призначенні пенсії в зв'язку з втратою годувальника противоправним.

Зобов'язати Управління Пенсійного Фонду України в м.Красноармійську та Красноармійському районі Донецької області прийняти рішення про призначення ОСОБА_1 пенсії у зв'язку з втратою годувальника відповідно до ст.36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІН № НОМЕР_1 судовий збір в сумі 8(вісім)грн. 50коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом десяти днів після проголошення постанови.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 43238233
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку