open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 369/11258/14

Головуючий у І інстанції Ковальчук Л.М.

Провадження № 22-ц/780/1904/15

Доповідач у 2 інстанції Сліпченко

Категорія 39

17.03.2015

РІШЕННЯ

Іменем України

17 березня 2015 року колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Київської області у складі:

головуючого Сліпченка О.І.

суддів Іванової І.В., Олійника В.І.

при секретарі: Петленко І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Комунального підприємства «Борщагівка» на рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 05 лютого 2015 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Борщагівка» про визнання недостовірною інформації, зобов'язання спростувати її та заборону поширення інформації,-

Заслухавши доповідь судді Апеляційного суду, вислухавши учасників процесу, перевіривши матеріали справи в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів,-

встановила:

У жовтні 2014 року позивач звернулась до суду з позовом, посилаючись на те, що протягом тривалого часу у під'їзді будинку, де вона мешкає, невідомі особи щомісяця розкидають папірці з назвою «Повідомлення про комунальні послуги» із зазначенням особового рахунку, адреси, загальної площі житла, опалювальної площі, тарифу на утримання будинку та на опалення, ХВП на одну людину та норма на людину кубічних метрів, кількість проживаючих осіб, а також майновий стан у вигляді боргу за комунальні послуги.

Послуги і борг за цим рахунком пропонується сплачувати на користь Комунального підприємства «Борщагівка» на суму 32 871.18 грн. станом на 01 жовтня 2014 року. ОСОБА_1 зазначала, що КП «Борщагівка» жодних комунальних послуг їй не надає, жодних з ним у неї не укладено, доручення на укладення таких угод ОСОБА_1 нікому не видавала.

Просила суд визнати недостовірною інформацію про наявність за нею боргу на підприємстві станом на 01 жовтня 2014 року у розмірі 32 871,18 грн. за житлово-комунальні послуги, поширену КП «Борщагівка» до виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області; зобов'язати КП «Борщагівка» спростувати недостовірну інформацію про наявність боргу на підприємстві за ОСОБА_1 станом на 01 жовтня 2014 року в розмірі 32 871,18 грн. за житлово-комунальні послуги, поширену КП «Борщагівка» до виконкому Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області у такий же спосіб, як і було поширено, шляхом надання протягом одного місяця після набрання законної сили рішенням по цій справі офіційного листа про його відсутність; заборонити КП «Борщагівка» поширювати недостовірну інформацію про наявність боргу на підприємстві за ОСОБА_1 за житлово-комунальні послуги третім особам, в тому числі Виконавчому комітету Петропавлівсько-Боршагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області; визнати недостовірною інформацію про борг, що розміщена на «Повідомленнях про комунальні послуги» КП «Борщагівка» з реквізитами особового рахунку 100905 з 1996 року по 31 жовтня 2014 року включно; зобов'язати КП «Борщагівка» спростувати наведену в «Повідомленнях про комунальні послуги» з реквізитами особового рахунку НОМЕР_1 інформацію про суму боргу за комунальні послуги шляхом надання протягом одного місяця після набрання законної сили рішенням офіційних листів про його відсутність; заборонити КП «Борщагівка» поширення інформації (включаючи інформацію у знеособленому вигляді) про адресу проживання, особовий рахунок квартири, її загальну площу, площу балкона, опалювальну площу, кількість проживаючих осіб, тариф на утримання будинку, на опалення, ХВП на одну людину та норму на людину в кубічних метрах, перелік отриманих комунальних послуг з їх вартістю і заборгованість по ним без письмової згоди ОСОБА_1; заборонити КП «Борщагівка» друкування в «Повідомленні про комунальні послуги», які містять особовий рахунок «НОМЕР_1» та адресу АДРЕСА_1.

Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 05 лютого 2015 року позов задоволено частково.

Визнано недостовірною інформацію про наявність боргу на Комунальному підприємстві «Борщагівка» за ОСОБА_1 станом на 01 жовтня 2014 року в розмірі 30 187 грн. 17 коп. за житлово-комунальні послуги.

Зобов'язано Комунальне підприємство «Борщагівка» спростувати недостовірну інформацію про наявність боргу на підприємстві за ОСОБА_1 станом на 01 жовтня 2014 року в розмірі 30 187 грн. 17 коп. за житлово-комунальні послуги, поширену Комунальним підприємством «Борщагівка» до Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, у такий же спосіб, як і було поширено, і надати ОСОБА_1 протягом одного місяця з дня набрання рішенням законної сили офіційного листа про відсутність боргу в розмірі 30 187 грн. 17 коп.

Заборонено Комунальному підприємству «Борщагівка» поширювати недостовірну інформацію про наявність боргу на підприємстві за ОСОБА_1 за житлово-комунальні послуги третім особам, в тому числі Виконавчому комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Визнано недостовірною інформацію про борг ОСОБА_1 в розмірі 30 187 грн. 17 коп., що розміщена на «Повідомленнях про комунальні послуги» Комунального підприємства «Борщагівка» з реквізитами особового рахунку НОМЕР_1.

Зобов'язано Комунальне підприємство «Борщагівка» спростувати наведену в «Повідомленнях про комунальні послуги» з реквізитами особового рахунку НОМЕР_1 інформацію про суму боргу за житлово-комунальні послуги в розмірі 30 187 грн. 17 коп. шляхом надання ОСОБА_1 протягом одного місяця з дня набрання рішенням законної сили офіційних листів про відсутність боргу в розмірі 30 187 грн. 17 коп.

Заборонено Комунальному підприємству «Борщагівка» поширення інформації, включаючи інформацію у знеособленому вигляді, про адресу проживання, особовий рахунок квартири, її загальну площу, площу балкона, опалювальну площу, кількість проживаючих осіб, тариф на утримання будинку, опалення, ХВП на одну людину та норму на людину в кубічних метрах, перелік отриманих комунальних послуг з їх вартістю і заборгованість по них, без письмової згоди ОСОБА_1.

Заборонено Комунальному підприємству «Борщагівка» друкувати в «Повідомленні про комунальні послуги» відомості про особовий рахунок «НОМЕР_1» та адресу «АДРЕСА_1». В решті позову відмовлено.

У своїй апеляційній скарзі апелянт просить рішення суду скасувати в зв'язку з порушенням судом норм матеріального та процесуального права та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позову .

Апеляційна скарга підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1 і 2 ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно з вимогами ст. 214 цього Кодексу під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.

Зазначеним вимогам оскаржуване судове рішення не відповідає.

Ухвалюючи рішення задовольняючи позов частково, місцевий суд виходив з того, що визнав недостовірною інформацію про наявність за ОСОБА_1 на КП «Борщагівка» боргу у розмірі 30 187 грн. 17 коп., та встановлено, що дійсна сума боргу ОСОБА_1 становить 2 684,01 грн., а тому вимога позивача про спростування недостовірної інформації про наявність за нею такого боргу особою, яка її поширила, тобто КП «Борщагівка», та тим же способом, яким її було поширено є правомірною.

З такими висновками місцевого суду колегія суддів повністю погодитись не можна з таких підстав.

Відповідно до ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення або зміни рішення є невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права. Норми матеріального права вважаються порушеними або неправильно застосованими, якщо застосовано закон, який не поширюється на ці правовідносини, або не застосовано закон, який підлягав застосуванню.

З викладених вище підстав колегія суддів вважає, що рішення суду першої інстанції не ґрунтується на матеріалах справи і підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення.

Вирішуючи спір в межах заявлених вимог, колегія суддів вважає, що позов не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до змісту статей 11, 15 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства. Кожна особа має право на судовий захист.

Захист цивільних прав - це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Способи захисту суб'єктивних цивільних прав розуміють як закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів дається в ст. 16 ЦК.

Як правило, власник порушеного права може скористатися не будь-яким, а цілком конкретним способом захисту свого права. Частіше за все спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

Судом першої інстанції встановлено, що кожного місяця на ім'я ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1, надходять повідомлення про комунальні послуги, у яких вказується її прізвище, ім'я та по батькові, адреса проживання, особовий рахунок, загальна площа квартири, площа балкона, тариф на утримання будинку, тариф за опалення, ХВП на одну людину, норма на одну людину, та поточні розрахунки із зазначенням переліку наданих житлово-комунальних послуг та тарифів за їх надання, а також зазначена сума боргу на конкретний період. Відповідно до вказаних квитанцій, рахунки за житлово-комунальні послуги необхідно сплачувати на користь КП «Борщагівка», розрахунковий рахунок № 26001001000100 МФО 319111, код ЄДРПОУ 32393133 в ПАТ «Радикал Банк» с. Петропавлівська Борщагівка.

В матеріалах справи міститься розрахунок по нарахуванню та сплаті за житлово-комунальні послуги гр. ОСОБА_1, яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1, починаючи з 1997 року. Так, станом на 01 січня 1997 року заборгованість ОСОБА_1 становила 197,35 грн., станом на 01 січня 1998 року заборгованість склала 524,39 грн., станом на 01 січня 1999 року заборгованість складає 816,45 грн., заборгованість на 01 листопада 1999 року складає 1215,63 грн., заборгованість на 01 січня 2000 року складає 1307,23 грн., заборгованість на 01 січня 2001 року складає 1597,10 грн., заборгованість на 01 січня 2002 року складає 1704,63 грн., заборгованість на 01 січня 2003 року складає 2004,85 грн., заборгованість на 01 грудня 2003 року складає 2057,97 грн., заборгованість на 01 січня 2004 року складає 2175,92 грн., заборгованість станом на 01 січня 2005 року складає 2771,60 грн., заборгованість на 01 січня 2006 року складає 3599,72 грн., заборгованість на 01 січня 2007 року складає 4957,52 грн., заборгованість на 01 січня 2008 року складає 6909,38 грн., заборгованість на 01 січня 2009 року складає 10805,14 грн., заборгованість станом на 01 січня 2010 року складає 14835,72 грн., заборгованість на 01 січня 2011 року складає 18932,76 грн., заборгованість на 01 січня 2012 року складає 24479,10 грн., заборгованість на 01 січня 2013 року складає 24184,62 грн., заборгованість станом на 01 жовтня 2013 року складає 27200,27 грн.

З наданого розрахунку суд дійшов висновку, що з 1996 року по жовтень 2013 року у ОСОБА_1 утворилася заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 27 200 грн. 27 коп.

Постановою Києв-Святошинського районного суду Київської області від 11 березня 2011 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до сільського голови Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області суд визнав протиправною бездіяльність Петропавлівсько-Борщагівського сільського голови ОСОБА_2 щодо ненадання відповіді по суті інформаційного запиту ОСОБА_1 від 02 червня 2010 року.

Рішенням Апеляційного суду Київської області від 06 лютого 2009 року було скасовано рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 16 травня 2008 року та ухвалено нове, яким у задоволенні позову КП «Борщагівка» до ОСОБА_1 про порушення порядку відключення окремих приміщень житлових будинків від централізованого опалення відмовлено. Так, вказаним рішенням встановлено, що ОСОБА_1 у 2004 році встановила у своїй квартирі індивідуальне опалення відповідно до вимог чинного на той час законодавства. У зв'язку з підключенням індивідуального опалення ОСОБА_1 уклала з ДП «Києво-Святошинське УЕГГ» договір про надання послуг з газопостачання.

Рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 18 листопада 2013 року було задоволено позов ОСОБА_1 та зобов'язано КП «Борщагівка» надати інформацію згідно інформаційного запиту № 2 ОСОБА_1 від 30 жовтня 2013 року щодо понесених КП «Борщагівка» витрат на обслуговування будинку та прибудинкової території, на постачання тепла, на обслуговування будинку та прибудинкової території, на постачання тепла, на водопостачання, на водовідведення по квартирі ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 за період з 1996 року по 01 жовтня 2013 року. Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 29 січня 2014 року зазначене рішення залишено без змін.

Як вбачається з висновку перевірки по зверненню ОСОБА_1 від 19 липня 2013 року, 12 липня 2013 року до Києво-Святошинського РВ ГУ МВС України в Київській області надійшло звернення ОСОБА_1 про те, що їй невідомо місце проживання її сина ОСОБА_3 та його родини з 2004 року у зв'язку з погіршенням між ними родинних стосунків. При відвіданні адреси: АДРЕСА_2, ОСОБА_4 повідомив, що проживає за вказаною адресою зі своєю родиною протягом 15 років, про що свідчать відповідні квитанції та договори про оплату комунальних послуг. Також ОСОБА_4 зазначав, що перебуває у неприязних відносинах з його матір'ю ОСОБА_1, а тому повідомляти їй місце свого проживання не бажає, оскільки уникає з нею спілкування.

13 травня 2013 року ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 надали директору КП «Борщагівка» заяву про відмову від послуг, оскільки вони не користувалися будь-якими послугами підприємства, надалі жодних послуг не потребують та не мають наміру їх споживати. Заявники зазначали, що не користуються квартирою АДРЕСА_1, тому просили припинити нараховувати їм заборгованість за централізоване опалення, централізоване водопостачання та водовідведення, утримання будинку і споруд та прибудинкової території з 1996 року, не втручатися і їхнє особисте життя шляхом збирання відомостей, утримуватися від розголошення відомостей стороннім особам, та припинити здійснювати нарахування за ненадані послуги.

Відповідно до рішення Апеляційного суду Київської області від 28 квітня 2014 року було встановлено, що заборгованість ОСОБА_1 за комунальні послуги в період з 01 січня 2009 року по 01 листопада 2013 року не доведена КП «Борщагівка» належним чином та не підтверджена відповідним розрахунком, оскільки у квартирі ОСОБА_1 встановлено індивідуальне опалення та прилад обліку холодного водопостачання. Однак, не зважаючи на це, нарахування оплати здійснюється на загальних підставах з урахуванням членів сім'ї, які не проживають у вказаній квартирі.

Окрім того, 12 березня 2014 року Києво-Святошинський районний суд Київської області задовольнив позов ОСОБА_1 та скасував розпорядження КП «Борщагівка» № 42 від 28 грудня 2007 року про нарахування заборгованості за послуги з водопостачання та водовідведення по квартирі АДРЕСА_1 по кількості зареєстрованих осіб та про проведення перерахунку за водопостачання та водовідведення за період з 01 грудня 2003 року по 31 грудня 2007 року.

Відповідно до постанови ВП № 42601532 про накладення штрафу, від 18 квітня 2014 року, винесеної головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Києво-Святошинського районного управління юстиції Данилишиним П.Б., при примусовому виконанні виконавчого листа № 369/12621/13-ц від 12 березня 2014 року, виданого Києво-Святошинським районним судом Київської області про витребування з КП «Борщагівка» належним чином завірених копій документів, у зв'язку з тим, що у встановлений строк рішення суду не було виконано без поважних причин, було постановлено накласти на КП «Борщагівка» штраф у розмірі 680,00 грн.

З матеріалів справи також вбачається, що 16 липня 2014 року ОСОБА_1 звернулася до директора КП «Борщагівка» із заявою про зменшення та припинення нарахувань недостовірних сум боргу за ненадані житлово-комунальні послуги, що принижують її честь та гідність, посилаючись на те, що 15 липня 2014 року вона виявила біля кожного з чотирьох парадних дверей будинку АДРЕСА_1 оголошення боржників, серед яких було зазначення про борг у сумі 32042,06 грн. за квартирою № 5. ОСОБА_1 зазначала, що дії КП «Борщагівка» є порушенням недоторканості приватного життя, що полягає у незаконному збиранні, зберіганні, використанні та поширенні конфіденційної інформації про її фінансовий стан, що принижують її честь та гідність. У поданій заяві ОСОБА_1 просила зменшити нарахування боргу на суму 32042,06 грн. за ненадані послуги, та спростувати інформацію про борг у такий же спосіб, як було повідомлено населення, та вибачитися перед нею у письмовій формі.

У відповідь на вказану заяву КП «Борщагівка» повідомляє про відсутність підстав для зменшення та припинення нарахувань за надані житлово-комунальні послуги. Окрім того зазначалося, що КП «Борщагівка» не порушує недоторканості приватного життя ОСОБА_1, її честь та гідність, оскільки у попередженнях та списках боржників вказується лише номер квартири та сума боргу, а така інформація не є конфіденційною.

Згідно з Актом обстеження квартири АДРЕСА_1, складеним 11 червня 2010 року, встановлено, що в квартирі встановлено лічильник обліку води «Центр Україна» № 01902468 з показником лічильника 00208 м.куб.; в квартирі встановлено газовий котел «Арістон», документації не представлено; опалювальні радіатори відключено від мережі централізованого опалення шляхом встановлення заглушок на відводах стояків без опломбування, стояки ізольовані частково, документації не представлено; в квартирі встановлено лічильник газу BRG4-2 з показником лічильника 0322810, документації не надано.

На звернення ОСОБА_1 від 29 квітня 2014 року про спростування недостовірної інформації, виконавчий комітет Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області повідомив, що відповідно до даних КП «Борщагівка» ОСОБА_1 дійсно є боржником по сплаті підприємству за житлово-комунальні послуги, станом на 01 жовтня 2014 року заборгованість становить 32 871,18 грн. Вказаний розмір заборгованості КП «Борщагівка» підтверджує доданою довідкою № 299/1 від 16 жовтня 2014 року.

05 листопада 2014 року ОСОБА_1 звернулася до директора КП «Борщагівка» з інформаційним запитом на отримання публічної інформації за № 2, у якому просила розпорядника інформації надати письмову інформацію про наявність на підприємстві документів або їх відсутність. У разі наявності запитуваних документів ОСОБА_1 просила приєднати до відповіді їхні належним чином завірені копії, а у випадку відсутності їх на підприємстві - долучити відповідні довідки.

У відповідь на наданий запит КП «Борщагівка» повідомив, що у запиті ОСОБА_1 вимагала лише інформацію щодо наявності на підприємстві таких документів, такі документи неодноразово надавалися заявнику, а також підприємство не зобов'язане надавати запитувані документи особі, яка не є співвласником чи учасником товариства.

Однак, з матеріалів справи вбачається, що запит ОСОБА_1 стосувався не лише наявності запитуваних документів на підприємстві, оскільки у запиті наявне чітке прохання надати належним чином завірені копії запитуваних документів у разі їх наявності.

Щодо посилання ОСОБА_1 на відсутність у КП «Борщагівка» документів та дозволів, необхідних для надання житлово-комунальних послуг, відповідач КП «Борщагівка» надав наступні документи.

Так, відповідно до Акту передачі житлового фонду Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради на баланс КП «Борщагівка» від 01 червня 2007 року, було передано, зокрема, будинок АДРЕСА_1.

Відповідно до Наказу КП «Борщагівка» № 12-к від 31 січня 2014 року ОСОБА_8 було переведено на посаду заступника директора КП «Борщагівка» з 01 лютого 2014 року.

Згідно з наказом КП «Борщагівка» № 33 від 15 серпня 2014 року, з 01 вересня 2014 року було введено в дію тарифи з утримання будинків та прибудинкових територій, затверджених рішенням сесії Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради № 210 від 25 липня 2014 рок.

Відповідно до наказу № 45 від 24 жовтня 2014 року, з 01 листопада 2014 року було введено в дію відкориговані тарифи на послуги з централізованого теплопостачання.

22 травня 2003 року між Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою та КП «Борщагівка» було укладено Договір на оперативне управління, утримання, експлуатацію та обслуговування об'єктів соцкультпобуту та житлового фонду, за умовами якого сільська рада надає підприємству в оперативне управління, утримання, експлуатацію та обслуговування об'єкти соцкультпобуту та житловий фонд, що розташовані в с. Петропавлівська Борщагівка, які є власністю територіальної громади. Земельні ділянки, які знаходяться під об'єктами житлово-комунального господарства та соціальної сфери, територія, призначена для їх обслуговування, не надається підприємству в користування, а тільки для їх обслуговування.

Також КП «Борщашівка» було надано складові тарифу на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, розрахованих згідно з постановою КМУ від 01 червня 2011 року № 869.

Рішенням № 2 12 сесії 24 скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 24 грудня 2003 року було вирішено затвердити тимчасові калькуляції на комунальні послуги житлового масиву по вул. Шкільній з 01 січня 2004 року по 15 квітня 2004 року.

Рішенням 4 сесії 5 скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 07 вересня 2006 року було вирішено затвердити та ввести в дію з 15 жовтня 2006 року тарифи на житлово-комунальні послуги по КП «Борщагівка».

Рішенням № 580 від 31 жовтня 2008 року Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області було вирішено затвердити та ввести в дію з 01 листопада 2008 року відкориговані тарифи на житлово-комунальні послуги по КП «Борщагівка».

Рішенням 3 сесії 6 скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області № 25 від 05 січня 2011 року було затверджено та введено в дію з 05 січня 2011 року тарифи на житлово-комунальні послуги по КП «Борщагівка».

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг, належить, зокрема, встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону.

Відповідно до вказаних рішень, КП «Борщагівка» здійснює діяльність по наданню населенню житлово-комунальних послуг, а саме опалення, водопостачання, водовідведення, утримання житла та прибудинкової території.

З довідки № 343 від 03 грудня 2014 року, виданої КП «Борщагівка», вбачається, що земельні ділянки були передані підприємству в оперативне управління 22 травня 2003 року з Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради.

Відповідно до довідки № 349 від 08 грудня 2014 року на балансі КП «Борщагівка» знаходиться житловий будинок по АДРЕСА_1 та артезіанська свердловина.

Відповідно до довідки № 338 від 03 грудня 2014 року вбачається, що при розрахунку тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій КП «Борщагівка» керувалось нормою на надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, затвердженою Розпорядженням КМДА від 29 грудня 2012 року за № 2416.

Відповідно до довідки АА № 714657 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, КП «Борщагівка» здійснює наступні види діяльності: забір, очищення та постачання води; постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря; збирання безпечних відходів; надання послуг перевезення речей (переїзду); інші види діяльності з прибирання; організування поховань і надання суміжних послуг.

Згідно з вимогами ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальними послугами є результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Згідно з вимогами п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» тарифами на комунальні послуги є тарифи на теплову енергію (крім тарифів на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії, а також тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, а також тарифи на послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для суб'єктів, які є виконавцями цих послуг.

Згідно з вимогами ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до комунальних послуг належать централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення з використанням внутрішньо будинкових систем, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо. До послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій належать прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо. До послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків відносяться балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль за виконанням умов договору тощо. До послуг з ремонту приміщень, будинків і споруд належать заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо.

Вимоги п. 2 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлюють право споживача на одержання в установленому законодавством порядку необхідної інформації про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання послуг, їх споживчі властивості тощо. Положення п. 6 вказаної статті встановлюють право споживача на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні, а також за період фактичної відсутності житлово-комунальних послуг, визначених договором у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З наявних матеріалів справи судом першої інстанції встановлено між сторонами спірні правовідносини, які полягають у наданні чи ненадання, сплаті чи не сплаті, споживання чи не споживання комунальних послуг, боргу за житлово-комунальні послуги та відповідно про визнання недостовірною інформації, зобов'язання спростувати її та заборону поширення інформації пов'язаної з цим.

Частиною 4 ст. 32 Конституції України встановлено, що кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням і поширенням такої недостовірної інформації.

Статтею 270 ЦК України встановлено, що відповідно до Конституції України фізична особа, зокрема, має право на повагу до гідності та честі.

Фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації (ч. 1 ст. 277 ЦК України).

Згідно з ч. 3 ст. 277 ЦК України негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного (презумпція добропорядності).

Негативною слід вважати інформацію, в якій стверджується про порушення особою, зокрема, норм чинного законодавства, вчинення будь-яких інших дій (наприклад, порушення принципів моралі, загальновизнаних правил співжиття, неетична поведінка в особистому, суспільному чи політичному житті тощо) і яка, на думку позивача, порушує його право на повагу до гідності, честі чи ділової репутації (п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 року № 1 "Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи").

Пунктом 18 указаної постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 року № 1 роз'яснено, що згідно з положеннями ст. 277 ЦК України і ст. 10 ЦПК України обов'язок довести, що поширена інформація є достовірною, покладається на відповідача, проте позивач має право подати докази недостовірності поширеної інформації. Позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права.

Негативною слід вважати інформацію, в якій стверджується про порушення особою, зокрема, норм чинного законодавства, вчинення будь-яких інших дій (наприклад, порушення принципів моралі, загальновизнаних правил співжиття, неетична поведінка в особистому, суспільному чи політичному житті тощо) і яка, на думку позивача, порушує його право на повагу до гідності, честі чи ділової репутації.

Встановивши факт поширення інформації щодо позивачки, місцевий суд помилково вважав, що поширена інформація є негативною.

Оскільки не має підстав вважати, що інформація носила негативний характер, а тому вона не підлягає спростуванню.

За таких обставин ухвалене у справі рішення без змін залишатися не може та підлягає скасуванню згідно 309 ЦПК України з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 307, 309 ЦПК України, колегія суддів, -

В И Р І Ш И Л А :

Апеляційну скаргу Комунального підприємства «Борщагівка» - задоволити.

Рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 05 лютого 2015 року скасувати та ухвалити нове рішення.

В позові ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Борщагівка» про визнання недостовірною інформації, зобов'язання спростувати її та заборону поширення інформації - відмовити.

Рішення апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення та може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді :

Джерело: ЄДРСР 43144523
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку