open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 2а-2118/09/0870
Моніторити
Ухвала суду /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Постанова /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Постанова /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /26.06.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /29.05.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /06.05.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /31.03.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд
emblem
Справа № 2а-2118/09/0870
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Постанова /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Постанова /08.09.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /26.06.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /29.05.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /06.05.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд Ухвала суду /31.03.2009/ Запорізький окружний адміністративний суд Запорізький окружний адміністративний суд

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

08 вересня 2009 року Справа № 2а-2118/09/0870

Запорізький окружний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді Нестеренко Л.О., суддів – Нечипуренка О.М., Малиш Н.І., при секретарі Шербині Л.М., представників позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2, представника відповідача – ОСОБА_3, представників третьої особи – ОСОБА_4, ОСОБА_5, розглянувши матеріали адміністративної справи

за заявою: Генічеської районної державної адміністрації Херсонської області

до: Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області

третя особа: Відкрите акціонерне товариство ЗМК «Запоріжсталь»

про: скасування розпорядження голови Якимівської райдержадміністрації Запорізької області від 19.05.2004р. №293 «Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь»,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому вказує, що розпорядженням голови Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області № 239 від 19.05.2004 р. «Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», була надана в оренду земельна ділянка третій особі строком на 49 років за рахунок земель Кирилівської сільської ради Якимівського району Запорізької області, площею 5.1996 га. Земельна ділянка розташована на «Косі Федотовій» під розміщення бази відпочинку. Позивач вважає вказане розпорядження незаконним та таким, що прийнято з порушенням діючого Земельного законодавства України, оскільки відповідач при винесенні вказаного розпорядження перевищив свої повноваження, надані йому в межах компетенції відповідно до діючого земельного законодавства України, а саме: відповідач надав в оренду земельну ділянку, яка, на думку позивача, ніколи не відносилася і не належала відповідачу, а знаходиться в межах Генічеського району Херсонської області і підпорядкована Генічеській районній адміністрації Херсонської області, що підтверджується листами Держкомзему України та Державного картографо-геодезичного фонду України, копією генерального Плану забудови о. Бірючий та іншими доказами.

Тому позивач просить суд визнати незаконним вказане розпорядження Голови Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області № 293 від 19.05.04 р. «Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ «Запоріжсталь» строком на 49 років за рахунок земель Кирилівської сільської ради Якимівського району Запорізької області площею 5.1996 га, розташованої на «Косі Федотовій» під розміщення бази відпочинку, та скасувати його.

В судовому засіданні представники позивача на своєму позові наполягають, пояснили, що у 2004 р. відповідач видав розпорядження, яким передав в оренду ВАТ «Запоріжсталь» земельну ділянку площею 5.1996 га строком на 49 років за рахунок земель Кирилівської сільської ради Якимівського району Запорізької області, розташованої на косі «Федотовій», і яке позивач вважає незаконним, оскільки відповідач перевищив свої повноваження, бо передав в оренду земельну ділянку не в своїй територіальній компетенції. Зазначена земельна ділянка знаходиться в межах земель Генічеського району Херсонської області, тому не могла бути передана Якимівською райдержадміністрацією в оренду третій особі. Позивач просить суд визнати незаконним вказане розпорядження та скасувати його.

Представник відповідача з позовом не згодний, вважає його необґрунтованим, оскільки зазначена земельна ділянка передана в оренду ВАТ «Запоріжсталь» відповідачем на підставі Постанови кабінету міністрів України від 12.12.03 р. № 1926, зазначена земельна ділянка розташована на косі «Федотовій», на території ландшафтного заказника загальнодержавного значення, який розташований всією територією в межах Кирилівської селищної Ради Якимівського району Запорізької області, а не на землях в межах Генічеського району Херсонської області, як вважає позивач. Тому відповідач просить суд відмовити позивачу в позові.

Представник третьої особи – ВАТ «Запоріжсталь», в судовому засіданні з позовом не згодна, пояснила суду, що ВАТ «Запоріжсталь» законно користується з 2004 р. земельною ділянкою, розташованою на косі «Федотовій», на землях Кирилівської селищної Ради Якимівського району Запорізької області, яка була надана підприємству в оренду строком на 49 років відповідачем на підставі Постанови Кабміну України від 12.12.03 р. На цій земельній ділянці знаходиться база відпочинку, зведені будівлі та різні забудови. Раніше ніяких претензій щодо розташування земельної ділянки позивач ніколи не мав. Тому просить суд в позові позивачу відмовити.

Суд, вислухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, вважає позов позивача таким, що не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та з пояснень сторін, Постановою Верховної ОСОБА_4 України «Про вилучення і надання земельних ділянок для несільськогосподарських потреб та попереднє погодження місць розташування об»єктів» від 13.12.01 р. № 2898-Ш, вирішено попередньо погодити місце розташування бази відпочинку ВАТ «Запоріжсталь» на землях запасу Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області. На підставі вказаної постанови ВР Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.03 р. № 1926 земельна ділянка площею 5, 2 га пісків, розташована на землях запасу Кирилівської селищної Ради Якиміського району Запорізької області, надана в оренду строком на 49 років ВАТ Запорізькому металургійному комбінату «Запоріжсталь» для розміщення бази відпочинку. На підставі вказаної Постанови Кабміну України Якимівська районна державна адміністрація Запорізької області видала розпорядження № 293 від 19.05.2004 р. про укладення договору оренди та надання в оренду ВАТ «Запоріжсталь» земельної ділянки під розташування бази відпочинку із земель запасу Кирилівської селищної ради Якимівського району площею 5,1996 га строком на 49 років. Договір оренди зазначеної земельної ділянки зареєстровано в Якимівському районному відділі ДП «Центр ДЗК» 30.06.04 р. № 78, і з цього моменту він набрав чинності.

Як встановлено в судовому засіданні, зазначена земельна ділянка розташована на території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Коса Федотова», створеного відповідно до Указу Президента України від 20.08.1996 р. № 715/96. Положення про ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Коса Федотова» затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 05.09.03 р. № 21 Згідно з п. 1.2 вказаного Положення, заказник загальною площею 1910 га розташований на території Якимівського району Запорізької області, в межах земель запасу Кирилівської селищної ради – 234, 0 га – суходільна площа самої коси від бази відпочинку «Меліоратор» до межі з Херсонською областю, іншу частину площі заказника – 1676, 0 га, складають землі водного фонду Якимівської районної ради Запорізької області. Згідно з охоронним зобов»язанням № 218 від 02.12.02 р., Державне управління екології та природних ресурсів в Запорізькій області передало заповідний об»єкт під охорону землевласнику – Кирилівській селищній раді Якимівського району Запорізької області.

Згідно з технічною документацією із землеустрою щодо встановлення меж території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Коса Федотова», розташованого на території Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області, загальна площа Якимівського району визначена Проектом формування території та встановлення меж сільських та селищних рад Якимівського району Запорізької області, який був розроблений Запорізькою філією інституту землеустрою УААН в 1993 р. згідно договору № 331 від 14.10.91 р. на замовлення Запорізького обласного управління сільського господарства, та який затверджений розпорядженням представника президента України в Якимівському районі № 407 від 20.07.93 р.

За результатами дослідження планово-картографічних матеріалів Запорізької і Херсонської областей та матеріалів графічного обліку земель головним управлінням держкомзему в Запорізькій області було встановлено, що 410 га Коси-Федотовій враховувалось двічі: в Херсонській області у складі Азов-Сиваського заповідно-мисливського господарства та в Запорізькій області у складі рибколгоспу «Приморський» . Відповідно до листів державного картографічного фонду України від 10.07.01 р. № 1/115 та від 17.03.05 р. № 45- дек, розташування меж Запорізької та Херсонської областей оформлено на топографічних картах 1-36-71 масштабу 1:100000 та узгоджено головою Запорізького облвиконкому ОСОБА_6 12.12.83 р. і головою Херсонського облвиконкому ОСОБА_7 01.01.84 р.

Відповідно до п.п.2 ст.1 Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом президії Верховної ОСОБА_4 Української РСР від 12.03.81 р. № 1654-Х, встановлення і зміна меж, встановлення і перенесення адміністративних центрів областей проводяться Президією Верховної ОСОБА_4 Української РСР за поданням виконавчих комітетів відповідних обласних ОСОБА_4 народних депутатів. Як встановлено в судовому засіданні, такого рішення щодо розмежування Запорізької та Херсонської областей Верховною ОСОБА_4 України не приймалося.

Як встановлено в судовому засіданні, між ТОВ «Виробничо-технічна фірма МК-Інватруд ЛТД» та Генічеською районною державною адміністрацією Херсонської області укладено договір оренди земельної ділянки площею 2, 6 га, який зареєстровано у Генічеському районному окрузі ДП «Центр ДЗК» від 21.04.08 р. Орендована земельна ділянка площею 2, 6 га, як з»ясувалося в ході перевірки дотримання вимог земельного законодавства, проведеної 13.08.07 р. управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Запорізькій області, знаходиться на земельній ділянці, яка була надана в оренду ВАТ «Запоріжсталь», у зв»язку з чим ВАТ «Запоріжсталь» було подано позов до господарського суду Запорізької області про припинення порушень в користуванні земельною ділянкою. Постановою Господарського суду Запорізької області від 29.01.2008 р., ТОВ «Виробничо-технічна фірма Інва- Труд ЛТД» було зобов»язано звільнити частину земельної ділянки площею 0,86 га, яку займало ТОВ «ОСОБА_8 ЛТД і яка знаходилась на орендованій позивачем ділянці, а розташоване на цій земельній ділянці майно – 4 літніх будиночки для відпочинку, туалет та душова кабіна, - зобов»язано було знести. Постановою Вищого господарського суду від 06.08.08 р. зазначене судове рішення було залишено без змін.

Таким чином, сукупність вищезазначених обставин надає суду підстави прийти до висновку, що спірна земельна ділянка знаходиться в межах земель Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області, та на законних підставах використовується на праві оренди ВАТ «Запоріжсталь». Суд також вважає, що при винесенні розпорядження № 293 від 19.05.2004 р. про надання в оренду земельної ділянки ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» відповідач – Голова Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області діяв відповідно до ст.. 19 Конституції України, яка передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов»язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Тому в позові позивачу необхідно відмовити в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 7, 9, 69, 70, 158- 163 КАСУ України, Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.03 р. № 1926 « Про вилучення, надання у постійне користування та в оренду земельних ділянок для суспільних потреб, погодження місць розташування об»єктів», ст.. ст. 93, 124, 125, 126, 149 ЗК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

В позові Генічеській районній державній адміністрації Херсонської області до Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області про скасування розпорядження голови Якимівської райдержадміністрації Запорізької області від 19.05.2004р. №293 «Про надання в оренду земельної ділянки ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» - відмовити у повному обсязі.

Постанова суду першої інстанції, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення строків, залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Головуючий суддя /підпис/ ОСОБА_9

Суддя /підпис/ ОСОБА_10

Суддя /підпис/ ОСОБА_11

Джерело: ЄДРСР 43117574
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку