open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2015 року Справа № 925/230/15

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Довганя К.І., при секретарі Олексенко Т.В., за участю представників сторін: позивача - Білоножко Г.С. за довіреністю, відповідача - Мартинюка І.Г. за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом державного підприємства „Придніпровська залізниця" до товариства з обмеженою відповідальністю „Завод теплоізоляційних матеріалів „Техно" про стягнення 27120,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 27120,00 грн. штрафу за невірне вказування адреси вантажотримувача в залізничній накладній.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримала.

Відповідач у відзиві на позов та його представник у судовому засіданні, не заперечуючи факту допущеного порушення, просили суд зменшити розмір штрафу.

Суд, заслухавши представників сторін та дослідивши наявні у справі докази, встановив наступне.

У вересні 2014 року на станцію Запоріжжя - Вантажне Придніпровської залізниці зі ст. Черкаси Одеської залізниці по залізничній накладній № 41647769 в вагоні № 66841636 відправлено вантаж „Кокс, непоименованний в алфавите", відправник - товариство з обмеженою відповідальністю „Завод теплоізоляційних матеріалів „ТЕХНО".

За залізничною накладною № 41647769, вагон № 66841636 прибув в адресу МЧ-3, де зазначена адреса: 69063, г. Запорожье, ул. Ильича/ Кирова, 4/40. Однак вантажоодержувача з такою адресою по станції Запоріжжя-Вантажне Придніпровської залізниці не значиться та не акредитовано. В зв'язку з вишенаведеним, вищенаведений вагон був затриманий до з'ясування вантажоодержувача, про що було складено акт загальної форми № 3568 від 02.09.2014 року.

02.09.2014 року після отримання телеграми № 21 від 02.09.2014 року зі станції відправлення Черкаси Одеської залізниці, вагон було видано належному одержувачу - МЧ-3, адреса: м. Запоріжжя, вул. Железнодорожна, 29. Про вищезазначене було складено акт загальної форми № 3570 від 02.09.2014 року.

Згідно з ч. 1 ст. З Закону України „Про залізничний транспорт" від 04.07.1996 року № 273/96-ВР, законодавство про залізничний транспорт загального користування складається з Закону України "Про транспорт", цього Закону, Статуту залізниць України, який затверджується Кабінетом Міністрів України, та інших актів законодавства України.

Частиною 2 вищезазначеної статті передбачено, що нормативні документи, що визначають порядок і умови перевезень, користування засобами залізничного транспорту загального користування, безпеки руху, охорони праці, забезпечення громадського порядку, перетину залізничних колій іншими видами транспорту і комунікаціями, пожежної безпеки, санітарні норми та правила на залізничному транспорті України є обов'язковими для всіх юридичних і фізичних осіб на території України.

Згідно з ч. 5 ст. 307 Господарського кодексу України умови перевезення вантажів окремими видами транспорту, а також відповідальність суб'єктів господарювання за цими перевезеннями визначаються транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно-правовими актами.

Ст. 2 Статуту залізниць України визначає обов'язки, права і відповідальність залізниць, а також підприємств, організацій, установ і громадян, які користуються залізничним транспортом.

В ст. 5 Статуту зазначено, що на підставі цього Статуту Мінтранс затверджує Правила перевезення вантажів (далі Правила) та інші нормативні документи. Нормативні документи, що визначають порядок і умови перевезень, користування засобами залізничного транспорту, безпеки руху, охорони праці, громадського порядку, перетину залізничних колій іншими видами транспорту і комунікаціями, пожежної безпеки, санітарні норми та правила на залізничному транспорті, є обов'язковими для всіх юридичних і фізичних осіб на території України.

Згідно з ст. 6 Статуту залізниць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 р. N 457, накладна - основний перевізний документ встановленої форми, оформлений відповідно до цього Статуту та Правил і наданий залізниці відправником разом з вантажем. Накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача. Накладна одночасно є договором на заставу вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення.

Ст . 23 Статуту та „Правилами перевезень вантажів" затверджених наказом Міністерства транспорту України № 644 від 21.11.2000 року, а саме „Правилами оформлення перевізних документів", передбачено що відправники повинні надати станції навантаження на кожне відправлення вантажу заповнену накладну (комплект перевізних документів).

Відповідно до п. 1.1. „Правил оформлення перевізних документів", затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21 листопада 2000 р. N 644, На кожне відправлення вантажу, порожніх власних, орендованих вагонів та контейнерів відправник надає станції відправлення перевізний документ (накладну) за формою, наведеною у додатку 1 до цих Правил. У разі пред'явлення до перевезення вантажу груповою відправкою або маршрутом відправник додає до накладної відомість вагонів (додаток 2 до цих Правил) або відомість вагонів і контейнерів, що перевозяться маршрутом (групою) за накладною (додаток 4 до Правил перевезення вантажів в універсальних контейнерах, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 20.08.2001 N 542, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 10.09.2001 за N 798/5989).

Ч . 1, 6 п. 1.2. та 1.3. вищенаведених правил передбачено, що накладна є обов'язковою двосторонньою письмовою формою угоди на перевезення вантажу, яка укладається між відправником та залізницею на користь третьої сторони - одержувача. Накладна одночасно є договором застави вантажу для забезпечення гарантії внесення належної провізної плати та інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення, де видається одержувачу -разом з вантажем. Заповнення накладної здійснюється відправником, залізницею, одержувачем згідно з поясненнями, наведеними у додатку 3 до цих Правил. Усі відомості, передбачені формою бланка перевізного документа, повинні бути внесені відправником у відповідні графи. Виправлення не допускаються; у разі необхідності зміни відомостей, унесених до перевізного документа, відправник зобов'язаний заповнити новий перевізний документ. Зміни, які вносяться до перевізного документа залізницею, засвідчуються посадовою особою залізниці із зазначенням дати та найменування станції, на якій внесено зміни.

Згідно з п. 2.1. „Правил оформлення перевізних документів", затверджених наказом Міністерства транспорту України від 21 листопада 2000р. №644, на вантажовідправника покладається обов'язок заповнити відповідні графи накладної згідно з додатком 3 до цих правил.

Відповідно до додатку 3 на вантажовідправника покладається обов'язок заповнити такі графи накладної:

Графа 4 - "Одержувач" - заповнюються у порядку, передбаченому для графи "Відправник". Згідно з поясненням до Графи 1 - Відправник - відправником може бути одна юридична або фізична особа. Відомості щодо відправника: найменування (прізвище, ім'я та по батькові), код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті), поштова адреса (назва міста або заселеного пункту, району, вулиці та номер будинку, замість повної адреси може бути вказано номер абонентської поштової скриньки). За можливості вказуються номер телефону, факсу, адреса електронної пошти. Країна вказується у разі відправки вантажу з-за кордону (імпорт)

Відповідно до п. 2.3. вищезазначених правил, у графі 55 "Правильність внесених відомостей підтверджую" представник відправника вказує свою посаду, розписується, засвідчуючи правильність відомостей, указаних ним у перевізному документі Представник відправника повинен мати довіреність на оформлення перевезення.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Статут залізниць України, вантажовідправники несуть відповідальність за всі наслідки неправильності, неточності або неповноти відомостей, значених ним у накладній. Ч. 2 ст. 24 Статут залізниць України передбачає, що залізниця має право перевіряти правильність цих відомостей, а також періодично перевіряти кількість та масу вантажу, що зазначаються у накладній.

Ст . 129 Статуту передбачено, що обставини, що можуть бути підставою для матеріальної відповідальності залізниці, вантажовідправника, вантажоодержувача. пасажирів під час залізничного перевезення, засвідчуються комерційними актами або актами загальної форми, які складають станції залізниць.

Відповідно до ст. 10 Закону України „Про залізничний транспорт", розрахунки відправників і одержувачів вантажу, вантажобагажу і пошти з підприємствами залізничного транспорту загального користування за перевезення, додаткові збори за вантажні операції і користування рухомим складом, а також за штрафи, пеню, неустойки здійснюються в порядку, передбаченому Статутом залізниць України, іншими актами законодавства України та міжнародними договорами.

П. 5.5. „Правил оформлення перевізних документів" передбачено, що якщо під -, час перевезення вантажу або на станції його призначення буде виявлено неправильне зазначення у накладній маси, кількості місць вантажу, його назви, коду та адреси одержувача з відправника, порта стягується штраф у розмірі згідно зі статтею 118 Статуту залізниць України. При цьому відправник несе перед залізницею відповідальність за наслідки, які виникли. Цей факт засвідчується актом загальної форми, якщо за цим фактом не складався комерційний акт.

Згідно з ст. 122 Статуту, за неправильно зазначені у накладній масу, кількість місць вантажу, його назву, код та адресу одержувача з відправника, порта стягується штраф у розмірі згідно із статтею 118 цього Статуту. При цьому відправник несе перед залізницею відповідальність за наслідки, які виникли.

Ст. 118 Статуту залізниць України передбачає, що за пред'явлення вантажу, який заборонено до перевезень або який потребує під час перевезення особливих заходів безпеки, та з неправильним зазначенням його найменування або властивостей з відправника, крім заподіяних залізниці збитків і витрат, стягується штраф у розмірі п'ятикратної провізної плати за всю відстань перевезення.

Підставою для покладання на відправника відповідальності за неправильне зазначення ним адреси в накладній є акти загальної форми, складений у випадках передбачених ст. 129 Статуту.

Як вбачається з вищенаведеного вантажовідправником невірно зазначено адресу вантажоодержувача. Згідно з п. 6.1 Роз"яснення Призидії Вищого господарського суду України „Про внесення змін та доповнень до роз'яснення президії Вищого господарського суду України від 29.05.2002 N 04-5/601 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею", у розгляді справ "про стягнення цього штрафу господарським судам слід виходити з того, то неправильно вказаною має бути хоча б одна відомість; при цьому неправильне зазначення коду та адреси вантажоодержувача вважаються окремими порушеннями. В зв'язку з вищезазначеним, з вантажовідправника підлягає стягненню окремо штраф за невірне зазначення коду вантажоодержувача та окремо штраф за невірне зазначений адреси вантажоодержувача.

Згідно з накладною № 41647785 сума провізної плати нарахованої відправнику по станції відправлення складає 5424,00 грн. В зв'язку з чим розмір нарахованого штрафу згідно з розрахунком складає 27120,00 грн. (5424,00 грн. х 5).

В той же час, приймаючи рішення у справі суд враховує наступне.

ВГСУ у своєму оглядовому листі „Про деякі питання судової практики застосування Статуту залізниць України, інших норм транспортного законодавства" N 01-8/917 від 29.11.2007 року вказує, що господарський суд має право зменшувати розмір штрафу, передбаченого пунктами 118 та 122 Статуту залізниць України.

У відповідності до статті 551 Цивільного кодексу України розмір неустойки, (до якої віднесено штраф і пеню) встановлюється договором або актом цивільного законодавства і може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Стаття 233 Господарського кодексу України також встановлює, що у разі, якщо порушення зобов'язання не завдало збитків іншим учасникам господарських відносин, суд може з урахуванням інтересів боржника зменшити розмір належних до сплати штрафних санкцій.

Пункт 3 статті 83 Господарського процесуального кодексу України надає право суду у виняткових випадках зменшувати розмір неустойки (штрафу, пені), яка підлягає стягненню зі сторони, що порушила зобов'язання.

Виходячи із загальних засад, встановлених у статті 3 Цивільного кодексу України, а саме - справедливості, добросовісності та розумності суд при прийнятті рішення про стягнення штрафу вправі зменшувати його розмір, з урахуванням всіх конкретних обставин справи. Підстави та розмір, на який зменшується стягуваний штраф, повинні бути вказані в рішенні суду мотивовані та обґрунтовані.

Порушення, яке вчинив відповідач, не призвело до негативних наслідків та завдання збитків позивачу. Про це свідчить та обставина, що позивач не зазначив у своїй позовній заяві їх розмір та не надав документальних підтверджень.

Враховуючи викладене суд вважає за можливе зменшити розмір заявленого до стягнення штрафу до розміру провізної плати та стягнути з відповідача на користь позивача 5424,00 грн.

Крім того з відповідача на користь позивача підлягають до стягненню понесені останнім витрати на сплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-84 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Завод теплоізоляційних матеріалів „Техно" вул.. Різдвяна, 300, м. Черкаси, 18018, код 35492904, на користь державного підприємства „Придніпровська залізниця" пр. Карла Маркса, 108, м. Дніпропетровськ, 49600, код 01073828 на поточний рахунок ВСП „Запорізька дирекція залізничних перевезень" ДП „Придніпровська залізниця" код 04713145 - 5424,00 грн. штрафу, 1827,00 грн. відшкодування витрат на сплату судового збору.

В решті позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 13.03.2015 р.

Суддя К.І.Довгань

Джерело: ЄДРСР 43099148
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку