open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/11119/14-ц

Провадження №: 2/752/1170/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2015 року Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Плахотнюк К.Г.

за участі секретаря судового засідання Бродюк Л.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Партер УА», третя особа товариство з обмеженою відповідальністю «Енсіей Україна» про стягнення грошових коштів,

в с т а н о в и в :

01.07.2014 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ТОВ «Партер УА» про стягнення грошових коштів.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачем зазначено, що він придбав два білети на концерт ОСОБА_2 в ТОВ «Партер УА» до Національного палацу мистецтв «Україна» на 06.03.2014 року. Вказаний концерт перенесено на 08.06.2014 року (про що зроблено відмітку на зворотньому боці білетів). 08.06.2014 року зазначений концерт скасовано. 19.06.2014 року він звернувся з претензією до ТОВ «Партер УА» щодо повернення грошей за придбані білети, однак листом від 25.06.2014 року № 432 ТОВ «Партер УА» було повідомлено його про те, що організатором зазначеного у його вимозі гастрольного заходу, є ТОВ «ЕНСІЕЙ Україна», що знаходиться за адресою - м. Київ, вул. Миколи Амосова, буд. 4, код ЄДРПОУ - 37106675, тел. 278-48-28. Відповідно до положень ст. 10 Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» від 10.07.2003 року, п. 13 Порядку організації та проведення гастрольних заходів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 35 від 15.01.2004 року, ст. 12 Закону України «Про театри і театральну справу» відповідальність перед глядачами за якість проведення гастрольного/театрального заходу, та забезпечення захисту прав споживачів несе організатор такого заходу, а не продавець квитка, адже квиток не є товаром. ТОВ «Партер УА» розповсюджувало квитки на концерт «ОСОБА_2», на підставі агентського договору на розповсюдження квитків № 31-10/12 від 31.10.2012 року, укладеному з організатором, за умовами якого такий організатор наділив товариство обмеженими повноваженнями, а саме - розповсюджувати його квитки, та перераховувати йому отримані від глядачів кошти. Більше того, цим договором передбачено, що у випадку відміни (скасування) заходу, організатор зобов'язаний самостійно повернути глядачам грошові кошти за реалізовані їх товариством на такий захід квитки. Правовідносини, які виникли у зв'язку з продажем двох квитків, обмежуються виключно рамками такого продажу. Оскільки замовлення було повністю та належним чином виконане, тобто замовлені квитки, були ним отримані. З метою повернення вартості придбаних квитків відповідно до положень ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів», рекомендовано направити таку вимогу, безпосередньо виконавцю послуг - організатору гастрольного заходу.

Непогоджуючись з позицією ТОВ «Партер УА», а також, посилаючись на те, що Закон України «Про захист прав споживачів» не пов»язує повернення коштів за послуги з особою організатора заходу, а лише з продавцем (ТОВ «Партер УА») чи виконавцем (ОСОБА_2), просив стягнути з ТОВ «Партер УА» вартість двох білетів по 650 грн. кожний, а загалом 1 300 грн. та неустойку в розмірі одного відсотка вартості білетів за кожний день затримки повернення грошей, починаючи з 26.06.2014 до часу повного розрахунку.

У судовому засіданні позивач підтримав заявлений ним позов, з зазначених у позовній заяві підстав. Крім того, позивач додатково пояснив, що відповідно до положень ст. 12 Закону України «Про захист прав споживачів» він має право на додаткові гарантії споживача, оскільки придбання квитків на концерт було здійснено поза межами торгівельних приміщень. Придбані квитки не містили відмітки про те, що вказаний на них концерт організовується або проводиться ТОВ «Енсіей Україна», а лише назву ТОВ «Партер УА». Рекламні афіші концерту французької співачки ОСОБА_2 містять помітки мілким шрифтом - організатор NCA Україна та NCA 15 років, які свідчать про наявність агентської угоди у ТОВ «Енсіей Україна» з ТОВ «Енсіей», що може вводити споживача в оману. Стверджував, що з урахуванням положень ст. 18 Закону України «Про захист прав споживачів» має право на повернення продавцем вартості придбаних квитків у розмірі 1 300, 00 грн., а також неустойки в розмірі одного відсотка вартості квитків за кожний день затримки повернення грошей, починаючи з 26.06.2014 року, які просив стягнути з ТОВ «Партер УА».

Представник відповідача позовні вимоги ОСОБА_1 не визнав. Не заперечував, що 04.02.2014 року ТОВ «Партер УА» за замовленням ОСОБА_5 було реалізовано останній два квитки на відвідування концерту французької співачки ОСОБА_2, який мав відбутися в Національному палаці мистецтв «Україна» 06.03.2014 року, однак був перенесений організатором на 08.06.2014 року, а потім скасовано. Посилаючись на те, що ТОВ «Партер УА» не є ні організатором, ні виконавцем придбаних позивачем послуг, а на виконання умов агентського договору, укладеного з ТОВ «Енсіей Україна» тільки здійснювало реалізацію квитків на концерт, а тому придбаваючи квитки, позивач укладав договір про надання йому видовищної послуги з безпосереднім виконавцем послуги - організатором гастрольного заходу. 06.03.2014 року, коли було перенесено зазначений концерт на 08.06.2014 року, організатором концерту робилися відповідні відмітки на придбаних глядачами квитках, а глядачі котрі не погодилися з перенесенням концерту отримували грошові кошти сплачені за квитки в обмін на квитки. Надані суду позивачем квитки містять відмітку про перенесення концерту на іншу дату, що підтверджує погодження власника квитків з пропозицією організатора концерту про його перенесення. Про скасування організатором концерту співачки ОСОБА_2, перенесеного на 08.06.2014 року було зроблено оголошення в мережі інтернету. Отриману претензію позивача про повернення вартості квитків ТОВ «Партер УА» залишило без задоволення, останньому було роз»яснено, що такі вимоги необхідно пред'явити організатору концерту ТОВ «Енсіей Україна». Просив відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1

Третя особа ТОВ «Енсіей Україна» про дату та місце судового засідання повідомлялося належним чином, однак судову повістку повернуто до суду через неможливість вручення адресату.

З урахуванням думки позивача та представника відповідача, суд визнав за можливе розглянути справу за відсутності представника третьої особи ТОВ «Енсіей Україна».

Заслухавши учасників судового розгляду справи, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до ТОВ «Партер УА» задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Сторонами в судовому засіданні визнано, що 04.02.2014 року через веб-cайт www.parter.ua ОСОБА_5 було замовлено у ТОВ «Партер УА» два квитки ( балкон, 10 ряд, місця 26-27) на відвідування концерту французької співачки ОСОБА_2, що мав відбутись у Національному палаці мистецтв «Україна» в м. Києві 06.03.2014 року, які були особисто отримані ОСОБА_5 за адресою доставки - АДРЕСА_1 та оплачені по 650, 00 грн. за кожен квиток.

За правилами ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи (за винятком тих осіб, які не мають цивільної процесуальної дієздатності), в інтересах яких заявлено вимоги.

Звертаючись в суд з позовом, позивач просить стягнути з відповідача ТОВ «Партер УА» вартість придбаних у товариства квитків, а також неустойку в розмірі 1% вартості квитків за кожний день затримки повернення грошей, починаючи з 26.06.2014 року по час повного розрахунку.

Порушене ТОВ «Партер УА» право позивача на повернення вартості придбаних квитків, останній просив захистити відповідно до положень ст.ст. 12,18 Закону України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до ст.ст. 12,18 Закону України «Про захист прав споживачів»: у разі реалізації продукції поза торговельними або офісними приміщеннями продавець (виконавець) зобов»язаний надати споживачеві документ, який засвідчує факт укладення договору і є підставою для виникнення взаємних прав та обов»язків. Такий документ повинен містити інформацію про - дату кладення договору, найменування та місцезнаходження продавця (виконавця), найменування продукції, ціну, строк виконання робіт (надання послуг), інші істотні умови договору, права та обов»язки сторін. У разі реалізації продукції поза торговельними або офісними приміщеннями споживач має право розірвати договір за умови повідомлення про це продавця (виконавця) протягом чотирнадцяти днів з дати одержання документа, який засвідчує факт здійснення правочину поза торговельними або офісними приміщеннями чи прийняття продукції або першої поставки такої продукції, за умови, що така продукція є річчю, а прийняття чи поставка продукції відбувається пізніше часу одержання споживачем документа на їх продаж. У разі реалізації продукції поза торговельними або офісними приміщеннями продавець (виконавець) повинен повернути сплачені гроші без затримки не пізніше тридцяти днів з моменту повідомлення споживачем про розірвання договору. Якщо продавець (виконавець) не здійснює повернення сплаченої суми грошей за продукцію у разі розірвання договору, споживачеві виплачується неустойка в розмірі одного відсотка вартості продукції за кожний день затримки повернення грошей.; продавець (виконавець, виробник) не повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими. Несправедливими є, зокрема, умови договору про - виключення або обмеження прав споживача стосовно продавця (виконавця, виробника) або третьої особи у разі повного або часткового невиконання чи неналежного виконання продавцем (виконавцем, виробником) договірних зобов»язань, включаючи умови про взаємозалік, зобов»язання споживача з оплати та його вимог у разі порушення договору з боку продавця (виконавця, виробника), надання продавцю (виконавцю, виробнику) права не повертати кошти на оплату ненаданої продукції у разі розірвання договору з ініціативи продавця (виконавця, виробника).

Як видно зі змісту квитків, з приводу яких заявлено спір, вони містять інформацію про те, що 06.03.2014 року о 19 00 у Національному палаці мистецтв «Україна» за адресою - вул. Велика Васильківська,103 буде проведено захід ОСОБА_2, балкон, ряд 10, місце 27, ціна 650 грн., національний оператор PARTER ua. На зворотній стороні зазначених квитків міститься інформація про те, що квиток є аналогом чеку - не є товаром - поверненню та обміну не підлягає. Повернення організатором заходу вартості, вказаній на квитку , можливе тільки за умови скасування або переносу заходу на другу дату. (а.ч.4,68).

Судом встановлено, що 06.06.2014 року о 19 00 год. позивач прибув до Національного палацу мистецтв «Україна» для перегляду заходу, який мала провести французька співачка ОСОБА_2, однак захід не відбувся. Організатори заходу повідомляли про перенесення концерту на 08.06.2014 року, бажаючим відвідати захід на зворотній стороні квитків робилися відмітки про перенесення заходу, або ж у касах палацу глядачі отримували вартість квитків у замін на повернуті квитки.

Позивач визнав, що він погодився на перегляд концерту французької співачки 08.06.2014 року, надані ним на підтвердження заявлених вимог квитки містять відмітку зі знаком NCA ukraina ВВ0420 та ВВ0412 НПМ «Україна «ОСОБА_2», дата заходу 08.06.2014 року (а.с.4 зворот).

ІНФОРМАЦІЯ_1 на веб сайті ІНФОРМАЦІЯ_2 , було розміщено оголошення про скасування концерту, призначеного на 08.06.2014 року (а.с.64).

На звернення позивача до ТОВ «Партер УА» останнє повідомило, що здійснювало продаж квитків на концерт співачки ОСОБА_2, виступаючи від імені та під контролем організатора концерту - ТОВ «Енсіей Україна».

Судом також встановлено, що 31.10.2012 року ТОВ «Партер УА» та ТОВ «Енсіей Україна» було укладено агентський договір №31-10/12 на розповсюдження квитків, за умовами якого ТОВ «Партер УА», як агент зобов»язалося надавати ТОВ «Енсіей Україна», як організатору послуги з продажу від імені, під контролем і в інтересах останнього погоджених сторонами квитків, які надають право глядачам відвідувати культурно-спортивні і видовищні заклади, та переглядати відповідні заходи організатора, а організатор зобов»язався приймати надані послуги і оплачувати їх вартість. Проданий агентом квиток на захід організатора створює відповідні обов»язки для організатора, а саме - забезпечити пропуск глядача в заклад на відповідне посадкове місце, та надати послугу з проведення заходу. Організатор несе відповідальність за зміст інформаційних матеріалів про захід на відвідування якого агент здійснює продаж квитків. Організатор зобов»язаний негайно повідомляти про всі зміни заходу у письмовому вигляді та самостійно врегульовувати всі претензії глядачів, які будуть не згодні з такими змінами, в тому числі повернути глядачам повну номінальну вартість квитків в обмін на квитки. У разі відміни (скасування) заходу, організатор зобов»язаний самостійно повернути глядачам грошові кошти за реалізовані агентом на цей захід квитки. Сторони можуть дійти окремої згоди про виконання агентом обов»язку з повернення глядачам коштів за придбані квитки на скасований захід, підписавши відповідну додаткову угоду. (а.с.21-24).

Строк дії агентського договору №31-10/12 від 31.10.2012 року було продовжено сторонами на підставі додаткових договорів від 27.12.2012 року та 03.02.2014 року (а.с. 25-26).

Відповідно до додатку до агентського договору №31-10/12 від 31.10.2012 року, підписаного ТОВ «Партер УА» та ТОВ «Енсіей Україна» 03.02.2014 року ТОВ «Партер УА» зобов»язалося реалізувати квитки на захід ОСОБА_2, призначений на 06.03.2014 року, організований ТОВ «Енсіей Україна» (а.с.27).

За даними акту виконаних робіт до агентського договору №31-10/12 від 31.10.2012 року, складеного 28.02.2014 року ТОВ «Енсіей Україна» та ТОВ «Партер УА» щодо реалізації квитків на концерт ОСОБА_2, станом на лютий 2014 року ТОВ «Партер УА» реалізувало квитків на суму з ПДВ 125 200, 00 грн., із них перераховано ТОВ «Енсіей Україна» 113 932, 00 грн., отримано винагороду у розмірі 11 268, 00 грн.(а.с.52-58).

Наразі, встановлені судом обставини, що ТОВ «Партер УА» на підставі агентського договору №31-10/12 на розповсюдження квитків, укладеного з ТОВ «Енсіей Україна» продало ОСОБА_5 квитки на культурно-масовий захід - концерт французької співачки, зміст яких затверджено ТОВ «Енсіей Україна», а придбані глядачами квитки містять інформацію про те, що квиток не є товаром, обміну або поверненню не підлягає, а повернення організатором заходу вартості, вказаній на квитку, можливе тільки за умови скасування або перенесення заходу на другу дату, а також те, що 06.03.2014 року відмітку на квитках, вартість яких позивач просить стягнути, про перенесення заходу було зроблено NCA ukraina, суд приходить до висновку, що до правовідносин, які виникли у ТОВ «Партер УА» у зв»язку з продажем квитків не підлягають застосуванню положення ст.ст. 12,18 Закону України «Про захист прав споживачів».

Відтак, тов. «Партер УА» не має обов»язку повернення вартості проданих ним квитків, а тому позовні вимоги ОСОБА_1 до ТОВ «Партер УА» про стягнення у примусовому порядку вартості квитків, а також неустойки з підстав невиконання обов»язку щодо повернення вартості квитків задоволенню не підлягають.

З огляду на висновки суду про відсутність підстав для задоволення позову ОСОБА_1, судові витрати по сплаті судового збору від яких був звільнений позивач при зверненні до суду віднести на рахунок держави відповідно до правил ст. 88 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1,4,10,12,18,19 Закону України «Про захист прав споживачів», ст.ст. 3,4, 10, 11,60, 212,213-215 ЦПК України, суд-

в и р і ш и в:

позові вимоги ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Партер УА», третя особа товариство з обмеженою відповідальністю «Енсіей Україна» про стягнення грошових коштів, залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва.

Апеляційна скарга на рішення суду подається апеляційному суду протягом десяти днів з дня його проголошення або отримання копії, через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Плахотнюк К.Г.

Джерело: ЄДРСР 42849852
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку