open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.02.15р.

Справа № 904/9544/14

За позовом

Позивача-1: Фермерського господарства "ЯЛИНКА"

Позивача-2: Фермерського господарства "КАЛИНА"

до Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області

про поновлення строку позовної давності та скасування розпорядження

за участю: Третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача - Покровська сільська рада Криничанського району Дніпропетровської області;

Третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача - Селянське фермерське господарство "Каріна"

Суддя Юзіков С.Г.

Представники:

Позивача 1 - Чорнюк М.Г., довіреність №2 від 26.10.14р.; Дейчман Т.М., представник за довіреністю

Позивача 2 - Чорнюк М.Г., довіреність №1 від 26.10.14р.; Дейчман Т.М., представник за довіреністю

Відповідача - Хмелюк Ю.Ю., довіреність №6000-05-59-99/0/297-15 від 21.01.15р.

Третьої особи-1 - Волкозуб В.В., довіреність №б/н від 28.01.15р.

Третьої особи-2 - Гурський В.С., довіреність №б/н від 26.01.15р.

СУТЬ СПОРУ:

Фермерське господарство "ЯЛИНКА" та Фермерське господарство "КАЛИНА" звернулись до господарського суду з позовом до Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області про поновлення позовної давності для оскарження розпорядження голови Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 10-р від 04.01.03р., оскільки строк пропущено з поважних причин та скасування розпорядження голови Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 10-р від 04.01.03р. про припинення права постійного користування фермерських господарств земельними ділянками на території Покровської сільської ради: "Ялинка" (голова Кошук М.М.) загальною площею 51,7 га, "Калина" (голова Кошук І.І.) загальною площею 50,4 га.

Відповідач позов заперечував, мотивуючи тим, що Криничанська районна державна адміністрація мала повноваження та підстави для припинення права постійного користування земельними ділянками Позивачами і діяла на підставі рішень Арбітражного суду Дніпропетровської області від 17.05.01р. у справах № 2-1136 та № 2-1137, якими у зв'язку з непредставленням протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, скасовано державну реєстрацію селянського (фермерського) господарства "Ялинка" та селянського (фермерського) господарства "Калина", зобов'язано Відповідачів у місячний строк здійснити ліквідацію підприємств.

Ухвалами суду від 29.12.14р. та від 02.02.14р. для участі у справі у якості Третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача залучено Покровську сільську раду Криничанського району Дніпропетровської області та Селянське фермерське господарство "Каріна".

Покровська сільська рада Криничанського району Дніпропетровської області надала пояснення щодо причин прийняття рішення земельної комісії, викладеного у протоколі №1 від 28.05.02р., у яких вказала, що протягом 2001-2002 років на території Криничанського району проводилася перевірка фермерських господарств щодо дотримання ними законодавства зі сплати податків та використання земельних ділянок за призначенням. Комісією у складі представників районної адміністрації, податкової служби та відділу земельних ресурсів Криничанського району проведено таку перевірку і на території Покровської сільської ради. За висновками комісії щодо порушення податкового та земельного законодавства України фермерськими господарствами та, враховуючи надані начальником юридичного відділу райдержадміністрації Бойко В.П. копії рішень арбітражного суду від 17.05.01р. у справах № 2-1136 та № 2-1137, питання винесено на розгляд сесії Покровської сільської ради, так як наповнення бюджету сільської ради складається переважно з податку на землю та орендної плати за земельні ділянки. На сесії Покровської сільської ради депутатами, враховуючи вищезазначене, та керуючись земельним законодавством, ухвалено рішення від 20.03.02р. "Про припинення права користування земельними ділянками", де 2-м пунктом зазначено про звернення до районної державної адміністрації про підготовку висновків про вилучення земельних ділянок (за межами населеного пункту) та ліквідацію даних селянських (фермерських) господарств. На засідання районної земельної комісії запрошено Покровську сільську раду з інформацією щодо прийняття рішення сільської ради з даного питання, інтереси якої представляв спеціаліст-землевпорядник Волкозуб В.В. Також Покровська сільська рада повідомила, що спеціаліст-землевпорядник сільської ради Волкозуб В.В. не виконував обов'язки державного інспектора з використання та охорони земель: такі обов'язки на час проведення перевірки викопував начальник відділу земельних ресурсів Криничанського району Бондарчук В.В.

Селянське фермерське господарство "Каріна" надало пояснення, у яких вказало, що згідно з рішеннями арбітражного суду Дніпропетровської області від 17.05.01р. у справах №А2-1136 та № А2-1137, державну реєстрацію Позивачів скасовано та, як наслідок, у порядку ст.35 Постанови КМУ № 740 від 25.05.98р., обидва підприємства позбавлено статусу юридичної особи, тому в розумінні ст. 1 ГПК України, Позивачі не є суб'єктами, наділеними правом звертатися до господарського суду за захистом своїх прав. Третя особа-2 вважає, що Позивачами пропущено позовну давність, яку просив застосувати на підставі ч. 4. ст.267 ЦПК України.

На запит суду від 05.02.15р. за № 904/9544/14/557715 Криничанське відділення Верхньодніпровської ОДПІ повідомило, що за період з 1999р. по 2001р., відповідно до п.292 Наказу Міністерства Юстиції України від 12.04.12р. № 578/5 "Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій і зазначення строків зберігання документів" та номенклатури справ Криничанської МДПІ, затвердженої наказом №131 від 29.12.99р., термін зберігання виписок установ банків про надходження платежів до бюджету - 5 років, тому надати витребувану інформацію неможливо. Відповідно до даних інформаційної системи "Податковий Блок", введеної в експлуатацію наказом ДПС України від 24.12.12р. № 1197, інформація щодо сплати податків, за період з 1999р. по 2001р. фермерськими господарствами "Калина" та "Ялинка" відсутня. Також повідомлено, що податкова звітність обліковується в електронних базах починаючи з 2002 року. Аналогічну відповідь Криничанське відділення Верхньодніпровської ОДПІ надало Покровській сільській раді.

У судовому засіданні 02.02.15р. голова Фермерського господарства "КАЛИНА" Кошук І.І., повідомив, що про рішення арбітражного суду Дніпропетровської області від 17.05.01р. у справі №А2-1137 він нічого не знав, оскільки за адресою, за якою зареєстроване підприємство він не проживав й не перебував. Податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності Кошук І.І., як голова Фермерського господарства "КАЛИНА" органам державної податкової служби не подавав, він вважав, що таку звітність подавала асоціація "Злука", до якої входили господарства Позивачів. Також Кошук І.І. у судовому засіданні повідомив, що йому землевпорядник Волкозуб В.В. повідомив про припинення у обох господарств Позивачів права постійного користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення ще в 2003-2004 роках, про що Кошук І.І. повідомив своїй дружині Кошук М.М. - голові фермерського господарства "Ялинка". Приблизно з цього ж часу обидва фермерських господарства зазначені земельні ділянки не використовували для ведення фермерського господарства. При цьому, Кошук І.І. не може надати документів щодо утворення та діяльності асоціації "Злука". Це ж підтвердила представник Позивачів 1,2 - Чорнюк М.Г., однак наполягала, що офіційну інформацію вони отримали лише у 2013р.

Розгляд справи відкладався, у судових засіданнях оголошувались перерви.

У судовому засіданні 02.02.15р. від представників Відповідача та Третьої особи-2 надійшли усні клопотання про застосування позовної давності.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням голови Криничанської районної державної адміністрації Дніпропетровської області № 10-р від 04.01.03р. припинено право постійного користування земельними ділянками на території Покровської сільської ради фермерських господарств "Ялинка" (голова Кошук М.М.) загальною площею 51,7 га, "Калина "(голова Кошук І.І.) загальною площею 50,4 га.

Оскаржуване розпорядження прийняте з посиланням на витяг з протоколу № 1 засідання районної земельної комісії від 28.05.02р., клопотання Криничанського районного відділу земельних ресурсів від 30.10.2002р. №4/08-413, ст. 141, ст. 144 Земельного кодексу України.

Двадцятою сесією двадцять третього скликання Покровської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області прийнято рішенням №1 від 20.03.02р., про припинення права користування земельними ділянками селянськими (фермерськими) господарствами, серед яких були господарства Позивачів. Рішення прийняте з посиланням на акт обстеження земельних ділянок селянських (фермерських) господарств комісією від 18.03.02р., інформації спеціаліста-землевпорядника Волкозуба О.А., секретаря Покровської сільської ради Волкозуб О.А. та рішень арбітражного суду від 17.05.,17.06.01р., ст. 141 Земельного кодексу України.

Позивачі вважають, що приймаючи оскаржуване розпорядження, Відповідачем порушені вимоги ч. 1, 2 ст. 144 Земельного Кодексу України, якими передбачено, що у разі виявлення порушення земельного законодавства державний інспектор по використанню та охороні земель складає протокол про порушення та видає особі, яка допустила порушення, вказівку про його усунення у 30-ти денний строк. Якщо особа, яка допустила порушення земельного законодавства, не виконала протягом зазначеного строку вказівки державного інспектора щодо припинення порушення земельного законодавства, державний інспектор відповідно до закону накладає на таку особу адміністративне стягнення та повторно видає вказівку про припинення правопорушення чи усунення його наслідків у 30-ти денний строк. У разі неусунення порушення земельного законодавства у 30-денний строк державний інспектор по використанню та охороні земель звертається до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про припинення права користування земельною ділянкою.

Позивачі стверджують, що державним інспектором не складався протокол про порушення ними земельного законодавства, вказівку про його усунення вони не одержували, з інспектором в частині того, в чому виявляються порушення з їх боку земельного законодавства, вони не спілкувалися, адміністративне стягнення на них не накладалося і повторних вказівок про припинення правопорушення вони не отримували. Позивачі не знають, в чому конкретно виявилося порушення ними земельного законодавства, так як із зауваженнями з цього приводу державний інспектор до них не звертався, а тому вони не мали можливості усунути недоліки шляхом виконання їм невідомих порушень.

Рішенням арбітражного суду Дніпропетровської області від 17.05.01р. у справі №А2-1136 державну реєстрацію Селянського (фермерського) господарства "Ялинка" скасовано з посиланням на ст. 8 Закону України "Про підприємництво", п.33 "Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.1998р. № 740, оскільки Селянське (фермерське) господарство "Ялинка" протягом року не подавало органам державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності. З тих же підстав рішенням арбітражного суду Дніпропетровської області від 17.05.01р. у справі № А2-1137 скасовано державну реєстрацію Селянського (фермерського) господарства "Калина". Судом зобов'язано Відповідачів у зазначених справах у місячний строк здійснити ліквідацію підприємств у встановленому Законом порядку.

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачами з позовом та є предметом спору у даній справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 144 Земельного кодексу України рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про припинення права користування земельною ділянкою може бути оскаржене у судовому порядку.

Відповідно до статті 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Згідно зі ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права або інтересу.

Цією нормою визначено перелік способів судового захисту.

Підставами припинення права користування земельною ділянкою відповідно до ст.141 Земельного кодексу України (у редакції чинній на момент прийняття оскаржуваного розпорядження) є: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (у редакції чинній на момент прийняття оскаржуваного розпорядження) визначено, що податкова декларація це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки та за формою, встановленими законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу), а платники податків це юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції (ст.1).

Стаття 14 Закону України "Про плату за землю" (у редакції чинній на момент прийняття оскаржуваного розпорядження) передбачає, що юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку в порядку, визначеному цим Законом, за формою, встановленою Головною державною податковою інспекцією України, щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого подають дані відповідній державній податковій інспекції.

Податок це обов'язковий платіж, що справляється з юридичних і фізичних осіб за користування земельними ділянками. Використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати. Розмір земельного податку не залежить від результатів господарської діяльності власників землі та землекористувачів (ст.1, 2, 4 Закону України "Про плату за землю" (у редакції чинній на момент прийняття оскаржуваного розпорядження).

Згідно зі ст. 26 Закону України "Про плату за землю" за порушення Закону України "Про плату за землю" платники несуть відповідальність, передбачену Земельним кодексом України, та законами України.

Позовна давність, відповідно до ст. 256 ЦК України - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 261 ЦК України перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Стаття 267 ЦК України передбачає, що заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності. Позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

Відповідно до ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Наведені матеріали справи (рішення арбітражного суду, рішення №1 від 20.03.02р. двадцятої сесії двадцять третього скликання Покровської сільської ради Криничанського району Дніпропетровської області, витяг з протоколу № 1 засідання районної земельної комісії від 28.05.02р.), пояснення сторін свідчать, що Позивачі не подавали протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, на підставі яких нараховується розмір земельного податку і, відповідно, систематично не сплачували земельного податку, що згідно зі ст. 141 Земельного кодексу України є підставою припинення права користування земельною ділянкою. У зв'язку з цим, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню.

Крім того, враховуючи те, що позов подано 03.12.14р., а керівники фермерських господарств "Калина" та "Ялинка" Кошук І.І. і Кошук М.М. ще у 2003 - 2004 роках, дізнавшись від землевпорядника Волкозуба В.В. про припинення права постійного користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення, не звертались до Відповідача із запитом про надання оскаржуваного розпорядження, своєчасно його не оскаржували, Відповідач і Третя особа -2 заявили про застосування позовної давності, суд не вбачає підстав для відновлення строку позовної давності.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що вимоги Позивачів задоволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 49 ГПК України господарські витрати слід покласти на Позивачів.

Керуючись 33, 34, 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

У позові відмовити.

Господарські витрати покласти на Позивачів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання його повного тексту.

Суддя С.Г. Юзіков

Рішення підписане _________________

Джерело: ЄДРСР 42822979
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку