open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Унікальний номер 757/29187/14-ц Апеляційне провадження 796/658/2015

Головуючий у 1- ін..: Москаленко К.О. Доповідач : Слободянюк С.В.

УХ ВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2015 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м. Києва в складі :

Головуючого судді - Слободянюк С.В.,

суддів - Корчевного Г.В., Лапчевської О.Ф,

при секретарі - Шалапуді Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Печерського районного суду м. Києва від 28 листопада 2014 року за позовом заступника прокурора Шевченківського району м.Києва в інтересах ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний банк «Аркада» про повернення банківського вкладу за договором пенсійного вкладу,

В С Т А Н О В И Л А:

У жовтні 2014 року заступник прокурора Шевченківського району м.Києва в інтересах громадянина ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до Публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний банк «Аркада» (далі БАНК), збільшивши позовні вимоги (а.с.53), просив суд стягнути на користь ОСОБА_2 суму вкладу у розмірі 108 964,04 грн., 3% - 3268,92 грн., відповідно до виписки з пенсійного рахунку за період з 01 січня 2013 року по 07 листопада 2014 року.

Позов обґрунтовано тим, що між БАНКом та ОСОБА_2 04 грудня 2000 року укладено договір пенсійного вкладу. Рішенням БАНКу від 31 липня 2008 року ОСОБА_2 призначено строкові пенсійні виплати на 5 років; останній неодноразово звертався до БАНКу з метою повернення коштів, однак кошти за вкладом не повернуто.

Рішенням Печерського районного суду м.Києва від 24 листопада 2014 року у позові відмовлено.

Не погоджуючись із рішення суду першої інстанції, ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, в якій з посиланням на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, ставить питання про скасування оскаржуваного рішення, ухвалення нового - про задоволення позовних вимог.

В судовому засіданні ОСОБА_2 та його представник підтримали апеляційну скаргу, представник БАНКу - Селіванова О.Г. скаргу не визнав.

Розглянувши справу в межах доводів апеляційної скарги, перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення, колегія суддів дійшла висновку про відхилення апеляційної скарги з таких підстав.

За матеріалами справи, 04 грудня 2000 року між АКБ «Аркада» та ОСОБА_2 укладено договір пенсійного вкладу №1449 /а.с.24-29/, відповідно до п.3.1. якого вкладник передає, а банк зобов'язується прийняти кошти вкладника та відкрити пенсійний рахунок вкладника. Банк приймає на себе зобов'язання нараховувати проценти на вклад та виплачувати вкладникові пенсійні виплати на умовах цього.

Відповідно до п. 4.3. договору, на користь вкладника можуть вносити кошти будь-які фізичні та юридичні особи.

Згідно п. 1.2 договору, він розроблений і діє у відповідності до Положення про порядок залучення і використання коштів на фінансування житлового будівництва та додаткове соціальне забезпечення громадян України в рамках експерименту, затвердженого Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 08 жовтня 1999 року № 247.

20 квітня 2000 року прийнято Закон України «Про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» № 1674-Ш, який набув чинності з 18 травня 2000 року.

Порядок призначення пенсійних виплат врегульовано розділом 7 договору. Пенсійні виплати за договором можуть бути строкові та довічні.

Рішенням комісії АКБ «Аркада» з питань призначення додаткового соціального забезпечення від 31 липня 2008 року ОСОБА_2 згідно договору пенсійного вкладу №1449 від 04 грудня 2000 призначені строкові пенсійні виплати строком на 5 років, починаючи з липня 2008 року. /а.с.30/.

За договором, довічні пенсійні виплати - щомісячні пенсійні виплати, що здійснюються довічно, на умовах цього договору. Строкові пенсійні виплати - щомісячні пенсійні виплати, на визначений вкладником строк, у розмірі, визначеному в п. 8.1. цього договору, що здійснюються на умовах цього договору. В разі, коли вкладник обирає строкові пенсійні виплати, після закінчення строку пенсійних виплат банк щомісячно виплачує вкладнику довічні пенсійні виплати. (п. п. 17.1.1., 7.1.2., 7.1.3. договору).

Підпунктом 7.2.3. договору передбачено, що після закінчення строку пенсійних виплат банк довічно щомісяця виплачує вкладнику суму нарахованих процентів на залишок вкладу за попередній календарний місяць - довічні пенсійні виплати.

Відповідно до п. 12.2. договору, цей договір вступає в силу з дня внесення вкладу і діє довічно або до моменту розірвання цього договору за ініціативою вкладника, здійсненого згідно з умовами розділу 9 цього Договору.

Відповідно до пункту 9.1 договору вкладник має право розірвати цей договір та достроково зняти кошти з свого пенсійного рахунку. При достроковому знятті з пенсійного рахунку надані пільги анулюються за весь час з моменту укладання цього договору, а кошти вкладу підлягають оподаткуванню в установленому законом порядку. Часткове зняття коштів не допускається.

ОСОБА_2 звернувся до ПАТ «АКБ «Аркада» із заявою від 05 липня 2013 року, якою повідомив, що вважає недоцільною подальшу співпрацю з банком, просив його повідомити про розмір вкладу, який підлягає поверненню, пільги, що підлягають скасуванню, суму податку, що має нараховуватись на вклад податковою службою. /а.с.16/.

Заявою від 22 серпня 2013 року ОСОБА_2 просив ПАТ «АКБ «Аркада» провести одноразову пенсійну виплату коштів, що залишилась на його особовому пенсійному рахунку в ПАТ «АКБ «Аркада» в повному обсязі на підставі Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення». /а.с.15/.

08 листопада 2013 року ОСОБА_2 втретє звернувся до ПАТ «АКБ «Аркада» із заявою про повернення вкладу за договором в повному обсязі, без відрахувань. /а.с.13/.

Згідно виписки з пенсійного рахунку за період з 01 січня 2013 року по 07 листопада 2014 року, станом на 07 листопада 2014 року на пенсійному рахунку позивача наявна сума у розмірі 108964,04 грн.

Листами ПАТ «АКБ «Аркада» №1555/7-2 від 24 липня 2013 року, №2046/7-2 від 11 вересня 2013 року №2153/7-2 від 26 вересня 2013 року, №2964/12 від 29 листопада 2013 року позивачу роз'яснено порядок звернення до банку для розірвання договору, порядок обрахування податків та наведено законодавчі акти, якими регулюються правовідносини між сторонами, а також повідомлено про можливість достроково зняти кошти вкладу у разі надання заяви встановленого зразка про розірвання договору та після визначення і перерахування суми податку до бюджету.

Відповідно до абз.2 п. 4 розділу ХІІ ЗУ «Про недержавне пенсійне забезпечення», дія цього Закону не поширюється на пенсійні депозити (вклади), фонди, створені відповідно до ЗУ «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд», протягом терміну експерименту.

Статтею 7 ЗУ «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» визначено, що кошти, зняті з рахунку учасника фонду банківського управління у зв'язку з достроковим розірванням договору довірчого управління, оподатковуються згідно з законодавством. У разі звернення учасника ФБУ або його представника із заявою про зняття коштів з рахунку учасника ФБУ у зв'язку з достроковим розірванням договору довірчого управління уповноважений банк утримує з коштів, що знаходяться на рахунку учасника, суму несплаченого податку з доходів фізичних осіб згідно з чинним законодавством та перераховує його до бюджету.

Згідно ч. 2 ст. 7 Закону України «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компані «Київміськбуд», щодо договорів пенсійних вкладів діє Закон України «Про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» в редакції від 20 квітня 2000 року. Укладення нових договорів пенсійних вкладів припиняється.

Договір пенсійного вкладу між АКБ «Аркада» та ОСОБА_2, яким врегульовані правовідносини сторін в тому числі щодо питання зняття коштів з пенсійного рахунку, укладено протягом терміну експерименту в житловому будівництві на базі ХК «Київміськбуд» - 04 грудня 2000 року.

Зіни та доповнення до договору пенсійного вкладу не вносились.

Доводи апеляційної скарги щодо не застосування судом першої інстанції до правовідносин, які виникли між сторонами, норм Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення» не заслуговують на увагу.

Банк «Аркада» не є суб`єктом системи недержавного пенсійного забезпечення, відповідно до Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення».

Відповідно до ст.. 1 Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення» - недержавний пенсій фонд - юридична особа, що створена у відповідності до цього Закону не є прибутковою організацією (непідприємницьким товариством), функціонує і проводить свою діяльність виключного з ціллю накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснення пенсійні виплати учасником фонду у визначеному законодавстві.

Індивідуальний пенсійний рахунок - персоніфікований рахунок учасника пенсійного фонду, який ведеться в системі персоніфікованого обліку у визначеному цим Законом порядку з метою обліку накопичених на користь учасника пенсійний коштів.

Відповідно до ч.9 ст.61Закону України «Про недержане пенсійне забезпечення, пенсійні кошти, накопичені на пенсійних депозитних рахунках у банку, використовується виключно для здійснення учаснику недержавного пенсійного забезпечення пенсійної виплати на визначений строк або одноразової пенсійної виплати, або у разі досягнення пенсійного віку, визначеного відповідно до закону, для укладення договору страхування довічної пенсії з обраною ним страховою організацією чи інші виплати, передбачені цим Законом.

Відповідно до пункту 5 договору пенсійного вкладу БАНК нараховує проценти на суму пенсійного вкладу з дня внесення вкладу у розмірі 10% річних (а.с.25).

Вкладник не позбавлений можливості розірвати договір у будь-який час та вимагати повернення коштів до закінчення строку його дії є порушенням умов договору (п.2.1).

Як зазначено вище згідно п.12.2 договір пенсійного вкладу є довічним.

За умовами договору, у разі його розірвання та зняття коштів вкладу в повному обсязі підлягає оподаткуванню.

Відповідно до ст..5 Закону України «Про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» (Закон діяв до 01 січня 2012 року) відсотки, нараховані на пенсійні вклади, не включаються до складу сукупного доходу, що підлягають оподаткуванню, а пенсійні виплати фізичним особам згідно з договорами пенсійних вкладів не включаються до сукупного їх сукупного оподаткованого доходу, за винятком випадків, передбачених ст.6 цього Закону.

Відповідно до положення ст.. 6 цього Закону кошті, зняті вкладником з пенсійного вкладу з порушенням умов, зазначених у договорах пенсійних вкладів, включаються до сукупного оподаткованого доходу таких вкладників у податковому періоді, в якому ці кошти знімаються з пенсійного вкладу.

Суд першої інстанції правильно зазначав, що дострокове зняття коштів з пенсійного рахунку можливе за умови розірвання договору. Станом на час звернення до суду та розгляду справи судом ні позивач, ні особа, в інтересах якої подано позов, не звертався з питання щодо розірвання спірного договору.

Враховуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку про відхилення апеляційної скарги та залишення без змін оскаржуваного рішення, яке ухваленого з дотриманням норм матеріального і процесуального права. Доводи апеляційної скарги правильність висновку суду першої інстанції не спростовують.

Керуючись ст..ст.303,307,308, 313 ЦПК України, колегія суддів

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 відхилити.

Рішення Печерського районного суду м. Києва від 28 листопада 2014 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий:

Судді:

Джерело: ЄДРСР 42744265
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку