open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

_____________________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" грудня 2014 р.

Справа № 9/109-06-3439

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

головуючого судді: О.Л. Воронюка

суддів: В.В. Лашина, С.В. Таран

(склад судової колегії сформовано розпорядженням голови Одеського апеляційного господарського суду № 2285 від 23.09.2014р.)

при секретарі: Кияшко Р.О.

За участю:

Від ДП "Електромонтаж- 470" ЗАТ "Електромонтаж" - Мацієвський О.М.; довіреність б/н;дата видачі: 14.05.13;

Від ТОВ "Електромонтаж - 470" - Котов І.В.; довіреність б/н; дата видачі: 13.10.14;

Від ЗАТ "Електромонтаж" - Помукчинський І.В.; паспорт серія КЕ №944424; дата видачі: 25.02.98;

Представник Приморської сільської ради Білгород - Дністровського району Одеської області та представник Санаторію «Приморський» у судове засідання не з'явились. Про дату, час та місце розгляду апеляційної скарги повідомлені належним чином.

розглянувши апеляційну скаргу ДП "Електромонтаж- 470" ЗАТ "Електромонтаж"

на рішення господарського суду Одеської області від 07.04.2006р.

по справі № 9/109-06-3439

за позовом ТОВ "Електромонтаж - 470"

до відповідачів:1) Приморська сільська рада Білгород - Дністровського району

Одеської області;

2) Санаторій "Приморський"

про визнання права власності

Відповідно до ст.ст. 44, 811 ГПК України здійснювалась фіксація судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні 10.12.2014р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Встановила:

Рішенням господарського суду Одеської області від 07.04.2006 року позов ТОВ "Електромонтаж - 470" до Приморської сільської ради Білгород - Дністровського району Одеської області, до Санаторію «Приморський» про визнання права власності - задоволено, визнано право власності ТОВ «Електромонтаж - 470» на будівлі та споруди бази відпочинку «Семирічка», розташовані на Будацькій Косі Одеської області.

Зазначений судовий акт обґрунтовано тим, що ТОВ Електромонтаж - 470» як правонаступник прав та обов'язків ДП «Електромонтаж - 470», в порядку, передбаченим законодавством України, набуло права власності на будівлі та споруди бази відпочинку «Семирічка» розташовані на Будацькій Косі Білгород - Дністровського району Одеської області на землях Приморської сільської ради (с. Курортне).

Не погоджуючись із зазначеним рішенням господарського суду першої інстанції до Одеського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою звернулось ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» в якій просить залучити його до участі у справі у якості належного відповідача, скасувати в повному обсязі рішення господарського суду Одеської області від 07.04.2006 року та прийняти нове рішення, яким повністю відмовити ТОВ «Електромонтаж - 470» у задоволені позовних вимог.

Свою позицію скаржник обґрунтував тим, що ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» ніколи не реорганізовувалося із передачею спірного нерухомого майна третім особам, ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» ніколи не вчиняло ніяких інших дій та не укладало угод щодо відчуження спірного нерухомого майна третім особам.

03.11.2014 року ТОВ «Електромонтаж - 470» надало до суду відзив на апеляційну скаргу в якій просить припинити апеляційне провадження у справі № 9/109-06-3439 з підстав викладених у відзиві.

01.12.2014 року від ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» надійшли пояснення по справі.

10.12.2014 року ухвалою Одеського апеляційного господарського суду залучено до участі у справі в якості іншого відповідача ДП "Електромонтаж- 470" ЗАТ "Електромонтаж" (46001, м.Тернопіль, вул. Коперника, буд.16, код 01417541) з метою сприяння з'ясуванню усього кола обставин, що входять до предмета доказування у справі, встановленню наявності або відсутності правопорушення, прийняттю законного та обґрунтованого рішення.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, перевіривши повноту встановлених обставин та їх юридичну оцінку, судова колегія вважає, що апеляційна скарга ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до приписів ст. 101 ГПК України апеляційна інстанція не зв'язана доводами апеляційної скарги і перевіряє законність та обґрунтованість рішення місцевого господарського суду в повному обсязі, а відповідно до приписів ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна належними і допустимим доказами довести ті обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог чи заперечень.

Як вбачається із матеріалі справи, ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» створено рішенням загальних зборів акціонерів ЗАТ «Електромонтаж» , що підтверджується протоколом № 6 від 09.04.1998 року.

ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» створено шляхом реорганізації підрозділу ЗАТ «Електромонтаж» Тернопільського спеціалізованого управління № 470 на підставі рішення Загальних зборів акціонерів ЗАТ «Електромонтаж» від 13.03.1997 року, що підтверджується протоколом № 5 .

Як вбачається із матеріалів справи, ТОВ «Електромонтаж - 470» було створено за участю ДП «Електромонтаж- 470» як одного із засновників, оскільки два інші засновники - фізичні особи, на підставі рішення зборів учасників товариства від 05.03.2002 року.

Відповідно до ст.. 52 Закону України «Про господарські товариства» у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний фонд, розмір якого повинен становити не менше суми, еквівалентної 100 мінімальним заробітним платам, виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

У судовому засіданні представником скаржника зазначено, що згода для створення ТОВ «Електромонтаж - 470» зі змішаними складом засновників за участю ДП «Електромонтаж - 470» була надана власником Дочірнього підприємства - ЗАТ «Електромонтаж - 470» в особі вищого органу управління - Загальних зборів акціонерів, що підтверджується рішенням від 05 04 2001 року, протокол №9, із зазначенням двох суттєвих умов: паритетністю участі ДП «Електромонтаж 470» та участю фізичних осіб ЗАТ «Електромонтаж».

Відповідно до п. 3.2 Глави ІІІ Статуту ТОВ «Електромонтаж - 470» ДП «Електромонтаж - 470» має у статутному фонді ТОВ «Електромонтаж - 470» вклад у сумі 640 гривень, що складає чотири частки статутного фонду.

Надаючи пояснення у судовому засіданні, представник ТОВ «Електромонтаж - 470» зазначив, що ТОВ «Електромонтаж - 470» створено внаслідок реорганізації ДП «Електромонтаж - 470» .

Дане твердження судовою колегією не приймається, оскільки будь - яка реорганізація має наслідком припинення діяльності товариства, що реорганізується, тобто в подальшому ліквідацію ДП «Електромонтаж - 470».

Відповідно до ст.. 19 Закону України «Про господарські товариства» припинення діяльності товариства відбувається шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділу, перетворення) або ліквідація з дотриманням вимог антимонопольного законодавства.

Реорганізація товариства відбувається за рішенням вищого органу товариства. Реорганізація товариства, що зловживає своїм монопольним становищем на ринку, може здійснюватись також шляхом його примусового поділу в порядку, передбаченому чинним законодавством.

При реорганізації товариства вся сукупність прав та обов'язків товариства переходить до його правонаступників.

Як вбачається із матеріалів справи, у статуті ТОВ «Електромонтаж - 470» не міститься жодних посилань на те, що товариство є правонаступником прав та обов'язків ДП «Електромонтаж -470» ЗАТ «Електромонтаж» чи створено внаслідок реорганізації ДП «Електромонтаж-470» .

Крім того, в матеріалах справи відсутні документи, які підтверджують безоплатну передачу майна Дочірнього підприємства «Електромонтаж - 470» .

Як вбачається із матеріалів справи, в Акті прийому - передачі основних засобів по базі відпочинку «Семирічка» від 11.06.2003 року зазначено, що ДП "Електромонтаж - 470" передає на баланс ТзОВ "Електромонтаж - 470" основні засоби по базі "Семирічка", а саме 5 дерев'яних будинків та приміщення клуб - столової , а також добудовані своїми силами 4 будинка на суму 18300грн. Перебування майна, у тому числі і приміщень, споруд, будинків на балансі підприємства (організації) не є безспірною ознакою його права власності.

Баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна.

Баланс не визначає підстав знаходження майна у власності (володінні) підприємства (організації).

Отже судова колегія приходить до висновку, що відбулася передача майна у безоплатне користування без визначення строку користування.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.331, ч. 1 ст. 182 Цивільного кодексу України та п.8 «Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно» від 07.0.2002 року № 7/5 право власності на новостворене нерухоме майно виникає у особи, яка створила це майно, після закінчення будівництва об'єкта нерухомості, введення його в експлуатацію, отримання свідоцтва про право власності та реєстрації права власності.

У судовому засіданні представник ТОВ «Електромонтаж - 470» зазначив, що у період з 2003 по 2006 роки спірне нерухоме майно було збудовано за власний рахунок відповідача.

З даним твердженням судова колегія погодитись не може, оскільки відповідачем не надано і відповідно у матеріалах справи відсутні документи, які б свідчили про вартість добудованих будинків, а також відсутня будь - яка проектно - кошторисна документація, а також технічні характеристики на збудоване нерухоме майно.

Отже, за відсутністю технічних характеристик, визначених спеціалізованою установою, об'єкт спору є невизначеним.

Крім того при винесенні оскаржуваного рішення господарським судом Одеської області не враховано відсутність технічних характеристик нерухомого майна самочинного будівництва ТОВ «Електромонтаж - 470».

Також в оскаржуваному акті не повністю відображено обставини, що мають значення для справи, а саме не надано правової оцінки Акту прийому - передачі основних засобів по базі відпочинку «Семирічка» від 11.06.2003 року, при цьому обмежившись у прийнятті рішення лише константацією наявності зазначеного Акта.

Вищенаведене свідчить про неповне з'ясування судом першої інстанції фактичних обставин справи, що мають значення для правильного вирішення спору, що призвело до неправильного застосування до спірних правовідносин норм матеріального права, та відповідно до ст. 104 ГПК України є підставою для скасування рішення суду.

За таких обставин та з огляду на вищезазначені приписи чинного законодавства, судова колегія вважає що апеляційну скаргу ДП "Електромонтаж- 470" ЗАТ "Електромонтаж" слід задовольнити рішення господарського суду Одеської області від 07.04.2006р. по справі № 9/109-06-3439 - скасувати, у позові ТОВ «Електромонтаж - 470» відмовити.

Керуючись ст. 85, 99, 101- 105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів -

Постановила :

Апеляційну скаргу ДП "Електромонтаж- 470" ЗАТ "Електромонтаж" задовольнити.

Рішення господарського суду Одеської області від 07.04.2006р. по справі № 9/109-06-3439 - скасувати.

У позові ТОВ «Електромонтаж - 470» відмовити.

Повний текст складено та підписано 16.12.2014

Головуючий суддя О.Л. Воронюк

Суддя В.В. Лашин

Суддя С.В. Таран

Джерело: ЄДРСР 41903055
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку