open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 2а-4500/10/1470
Моніторити
emblem
Справа № 2а-4500/10/1470

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 вересня 2014 року м. Київ К/800/35828/13

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:

Іваненко Я.Л., Мойсюка М.І., Тракало В.В.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_4 до Кабінету Міністрів України, Державної судової адміністрації України, Міністерства фінансів України, Державного казначейства України, третя особа - Апеляційний суд Миколаївської області про визнання протиправною бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії, за касаційними скаргами Кабінету Міністрів України і Державної судової адміністрації України на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 4 червня 2013 року, -

у с т а н о в и л а :

У липні 2010 року ОСОБА_4 звернулась з позовом до Кабінету Міністрів України, Державної судової адміністрації України, Міністерства фінансів України, Державного казначейства України, третя особа-Апеляційний суд Миколаївської області про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання перерахувати розмір її заробітної плати з липня 2005 року по березень 2010 року та виплатити заборгованість.

Позов обґрунтувала тим, що внаслідок протиправної бездіяльності відповідачів розмір її заробітної плати, як судді апеляційного суду, у спірний період не відповідав вимогам статті 44 Закону України від 15 грудня 1992 року № 2862-ХІІ «Про статус суддів» (далі Закон № 2862-ХІІ, чинного на момент виникнення спірних правовідносин), в зв'язку з чим просила про задоволення позову та стягнення заборгованості з заробітної плати у розмірі 299683,11 гривень.

Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 26 листопада 2010 року, позов задоволено частково, визнано протиправною бездіяльність відповідачів та стягнено на користь позивача заборгованість з заробітної плати в розмірі 161606,43 гривень. В решті позову відмовлено.

Оскаржуваною постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 4 червня 2013 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалене нове про часткове задоволення позову, визнано протиправною бездіяльність відповідачів та зобов'язано провести перерахунок та виплату позивачу заробітної плати за період з липня по 31 грудня 2005 року включно у відповідності до вимог статті 44 Закону № 2862-ХІІ з урахуванням вже виплачених сум за цей період. В решті позову відмовлено.

У касаційній скарзі відповідачі, Кабінет Міністрів України (далі КМУ) і Державна судова адміністрація України (далі ДСА), посилаючись на неправильне застосування апеляційним судом норм матеріального і порушення норм процесуального права, в частині задоволених позовних вимог, просить ухвалене ним судове рішення, в цій частині, скасувати та відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Заслухавши доповідача, перевіривши доводи касаційної скарги, матеріали справи, в межах статті 220 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів дійшла висновку про відхилення скарги з таких підстав.

Судами встановлено, що позивач протягом спірного періоду, з липня по 31 грудня 2005 року, працювала на посаді судді Апеляційного суду Миколаївської області та отримувала заробітну плату, виходячи з розміру посадового окладу - 514,00 гривень, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 1999 року № 2288 «Про впорядкування умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів».

Разом з тим, у відповідності до частини 2 статті 44 Закону № 2862-ХІІ (в редакції, яка діяла під час здійснення спірних виплат) розміри посадових окладів суддів встановлюються у відсотковому відношенні до посадового окладу Голови Верховного Суду України і не можуть бути меншими від 50 відсотків його окладу. Посадовий оклад судді не може бути меншим від 80 відсотків посадового окладу голови суду, в якому працює суддя.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 року № 514 «Про оплату праці Голови та заступників Голови Верховного Суду України» зазначеним особам було підвищено посадові оклади з 01 червня 2005 року, а саме, установленні посадовий оклад Голови Верховного Суду України - 15 розмірів мінімальної заробітної плати, першого заступника Голови - 12,8, заступника Голови - 11,8 розміру мінімальної заробітної плати.

Однак, перерахунок окладів іншим суддям з 1 червня 2005 року на підставі цієї постанови не проводився і лише 3 вересня 2005 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 865 «Про оплату праці суддів», якою привів оклади суддів у відповідність з встановленим частиною 2 статті 44 Закону № 2862-ХІІ співвідношенням до посадових окладів Голови Верховного Суду України та голови суду, в якому працює суддя.

Зазначена постанова набрала чинності з 1 січня 2006 року.

Таким чином, в період з 1 червня 2005 року по 31 грудня 2005 року оклади суддів не відповідали вимогам частини другої статті 44 Закону № 2862-ХІІ

Враховуючи викладене, висновки суду апеляційної інстанції про наявність підстав для задоволення цієї частини позовних вимог ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріального і процесуального права, відповідають судовій практиці, доводи касаційних скарг його висновків не спростовують, а тому підстав для скасування рішення суду колегія суддів не вбачає.

За правилами частини першої статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України, суд касаційної інстанцій залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Керуючись статтями 223, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Касаційні скарги Кабінету Міністрів України і Державної судової адміністрації України відхилити, а постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 4 червня 2013 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі і оскарженню не підлягає.

Судді: Я.Л. Іваненко

М.І. Мойсюк

В.В. Тракало

Джерело: ЄДРСР 40884651
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку