open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/522/5586/14

Справа № 522/6759/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.09.2014 року, Приморський районний суд м. Одеси, у складі:

головуючого судді - Турецького О.С.,

при секретарі - Гасуляк С.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Приморського районного суду міста Одеси, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка», за участю третьої особи: відділ державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради, про визнання установчих зборів неправомірними, рішень та державну реєстрацію кредитної спілки недійсними, скасування реєстраційного запису про реєстрацію кредитної спілки, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернулася до суду з вказаним вище позовом, в якому просила визнати установчі збори засновників кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» від 17.11.2003 р. неправомочними, а рішення зазначені у протоколі №1 установчих зборів засновників кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» від 17.11.2003 р. - недійсними; державну реєстрацію кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» визнати недійсною та скасувати реєстраційний запис про реєстрацію кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка», у єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

В обґрунтування своїх вимог, позивач зазначив наступне.

07 квітня 2014 року позивачці, при оформленні документів щодо визнання її потерпілою від злочину у кримінальній справі №051201000204, стало відомо, що протокол №1 установчих зборів засновників кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» від 17.11.2003 р. складений з порушенням законодавства та на підставі сфальсифікованих фактів, а саме: в реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах Відповідача внесено відомості про ОСОБА_2, який на день проведення установчих зборів помер, про що зроблений відповідний актовій запис про смерть № 9816.

Також, позивач зазначає, що такі особи як ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 та, ОСОБА_9 зазначені в реєстрі засновників кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка», взагалі не були присутні на цих зборах та не приймали участі в заснуванні кредитної спілки.

Посилаючись на викладене, позивачка просила суд позов задовольнити.

В судове засідання сторони не з'явилися, до суду, до судового засідання, надали заяви про розгляд справи в їх відсутність, позивач позов підтримує у повному обсязі та просить його задовольнити, представник відповідач залишив вирішення справи на розгляд суду, третя особа про час, дату та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, про причини неявки суд не повідомила.

Згідно ч. 2 ст. 158 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до 2 ст. 197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу звукозаписувальним засобом не здійснюється.

Таким чином, суд ухвалив справу розглядати за відсутністю учасників цивільного процесу без фіксування судового процесу звукозаписувальним засобом.

З'ясувавши обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та правовідносини сторін, що випливають з таких обставин, дослідивши матеріали справи, надавши їм правову оцінку, суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Як випливає з матеріалів справи, ОСОБА_1 є членом Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» (довідка від 23.01.2014 року вих. № 021).

07 квітня 2014 року при оформленні документів в Київському районному суді м. Одеси про визнання позивачки потерпілою від злочину у кримінальній справі №051201000204, їй стало відомо, що протокол №1 установчих зборів засновників кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» від 17.11.2003 року був складений з порушенням законодавства та на підставі сфальсифікованих фактів.

Так, судом встановлено, що в реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» внесено відомості про ОСОБА_2, який на день проведення установчих зборів, які відбулися 17.11.2003 року, помер, про що зроблений відповідний актовій запис про смерть №9816, відповідно до якого ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року (Свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1, видане 03.11.2003 року).

Також, згідно постанови про порушення кримінальної справи від 26.07.2010 року, винесеної прокурором відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Одеської області, такі особи як ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 зазначені в реєстрі засновників кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка», не були присутні на цих зборах та не приймали участі в заснуванні Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка».

Проте, доказів прийняття остаточного рішення по вищевказаній кримінальній справі, суду не надано.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про кредитні спілки», кредитна спілка створюється на підставі рішення установчих зборів. Чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше ніж 50 осіб. Рішення про створення кредитної спілки оформляється протоколом установчих зборів, який підписують голова та секретар зборів.

Невід'ємною частиною протоколу є реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (список засновників).

Отже, з вказаного вище слідує, що особи повинні особисто бути присутніми на установчих зборах при заснуванні кредитної спілки.

Частинами 1 та 2 ст. 8 Закону України «Про кредитні спілки» визначено, що державна реєстрація кредитних спілок здійснюється національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі - Уповноважений орган), відповідно до вимог цього Закону та нормативно-правових актів Уповноваженого органу.

Для державної реєстрації кредитної спілки подаються такі документи: встановленого зразка про державну реєстрацію кредитної спілки; протокол установчих зборів, до якого додається реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (список засновників кредитної спілки); статут кредитної спілки; копія платіжного документа про сплату реєстраційного збору.

Належних доказів того, що державна реєстрація Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» була проведена з порушенням законодавства, суду не надано.

Згідно ч. 1 ст. 57 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 58 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Частиною 3 ст. 88 ЦПК України визначено, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Згідно довідки до акта огляду МСЕК серія 10 ААА № 933036, ОСОБА_1 є інвалідом другої групи (посвідчення серія НОМЕР_2).

Таким чином, з відповідача по справі підлягає до стягнення в дохід держави судовий збір у розмірі 243.60 грн., згідно ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 року.

На підставі ст. ст. ст. 4, 6, 8, 10-11, 15, 57-60, 109, 209, 212-215, 218, 294 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Визнати установчі збори засновників Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» від 17.11.2003 року - неправомочними.

Визнати рішення зазначені у Протоколі №1 установчих зборів засновників Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» від 17.11.2003 року - недійсними.

Стягнути з Кредитної спілки «Промислово-фінансова спілка» (код ЄДРПОУ: 26471671) в дохід держави судовий збір у розмірі 243 (двісті сорок три) гривні 60 (шістдесят) копійок.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через Приморський районний суд міста Одеси шляхом подачі скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подавати апеляційну скаргу протягом 10-ти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: О.С.Турецький

09 вересня 2014 року

Джерело: ЄДРСР 40406211
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку