open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"28" серпня 2014 р. м. Київ К/800/26835/14

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Черпака Ю.К. (судді-доповідача),

Швеця В.В.,

Штульмана І.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові, третя особа - Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильський спецкомбінат" про визнання дій неправомірними та зобов'язання призначити пенсію на пільгових умовах, за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові на постанову Деснянського районного суду м. Чернігова від 19 вересня 2012 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2013 року,

встановив:

В липні 2012 року ОСОБА_4 пред'явив позов до Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові про визнання неправомірним рішення щодо відмови в призначенні пільгової пенсії, зобов'язання призначити пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1 з 23.01.2012 р.

Позов обґрунтував тим, що він досяг 59-річного віку, має загальний трудовий стаж 40 років, з яких 5 років стажу в зоні відчуження, тому відповідач неправомірно відмовив йому в призначенні пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 1.

Постановою Деснянського районного суду м. Чернігова від 19 вересня 2012 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2013 року, позов задоволено.

У касаційній скарзі Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові, посилаючись на порушення судами норм матеріального і процесуального права, просить скасувати судові рішення та ухвалити нове про відмову в задоволенні позову.

Справа розглядається в порядку письмового провадження за наявними матеріалами у зв'язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце судового розгляду.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Судами встановлено, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, з 04.08.2008 р. працює слюсарем КВПіА енерго-виробничого комплексу з ОШУП Державного підприємства "Чорнобильсервіс", реорганізованого в подальшому в Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильський спецкомбінат".

23.01.2012 р. позивач звернувся до управління ПФУ із заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Рішенням від 16.02.2012 р. позивачу відмовлено в призначенні пільгової пенсії з тієї підстави, що стаж його роботи в зоні відчуження з 04.08.2008 р. по 31.12.2009 р., який зараховується до спеціального стажу роботи для призначення пенсії за Списком № 1, складає 1 рік 4 місяці 28 днів (у кратному обчисленні - 2 роки 1 місяць 12 днів), що є недостатнім для призначення пільгової пенсії.

Відповідно до пункту "а" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Чоловікам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2006 р. № 571 "Про доплати і компенсації особам, які працюють у зоні відчуження" передбачалось, що в період з 01.01.2006 р. по 01.01.2009 р. особам, які постійно працюють або виконують службові обов'язки у зоні відчуження, час роботи або служби зараховується до стажу роботи і вислуги років у полуторному розмірі (в тому числі за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36).

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2008 р. № 831 "Про доплати особам, які працюють у зоні відчуження" таке саме кратне обчислення стажу роботи в зоні відчуження було встановлено на період з 01.01.2009 р. по 01.01.2012 р., а відповідно до змін, внесених до цієї постанови Уряду постановою від 21.09.2011 р. № 984 - на період з 01.01.2012 р. по 01.01.2015 р.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2010 р. № 173 підрозділ 1 розділу XXII "РОБОТИ З РАДІОАКТИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ ТА ДЖЕРЕЛАМИ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ І БЕРИЛІЄМ" Списку № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36, доповнено такою позицією: працівники, зайняті повний робочий день у зоні відчуження на підприємствах, в установах і організаціях, перелік яких затверджується МНС за погодженням з Мінпраці та МОЗ. Встановлено, що визначеним цією постановою працівникам призначається пенсія за віком на пільгових умовах починаючи з 01.01.2010 р.

На виконання вказаної постанови Уряду Міністерством надзвичайних ситуацій України за погодженням з Мінпраці та МОЗ наказом від 13.03.2012 р. № 576 затверджено Перелік підприємств, установ і організацій зони відчуження, працівники яких зайняті повний робочий день, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1. До зазначеного Переліку входить Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильський спецкомбінат". Встановлено, що цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та застосовується з 01.01.2010 р.

Як встановлено судами, протягом всього періоду роботи позивача на ДП "Чорнобильсервіс", а згодом ДСП "Чорнобильський спецкомбінат", ці підприємства здійснювали свою діяльність на території зони відчуження.

Отже, з 08.04.2008 р. по 23.01.2012 р. (дата звернення до ПФУ) ОСОБА_4 безперервно працював повний робочий день на підприємстві у зоні відчуження, в тому числі в період дії затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 р. № 36 Списку № 1 із змінами від 24.02.2010 р., тому суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку, що до пільгового стажу за Списком № 1 зараховується весь період роботи позивача в зоні відчуження, що в кратному обчисленні становить понад 5 років та дає йому право на пенсію за віком зі зниженням пенсійного віку.

Відповідно до частини першої статті 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.

Суди першої та апеляційної інстанцій повно і всебічно встановили обставини справи, дали їм належну юридичну оцінку, правильно застосували норми матеріального і процесуального права, тому відсутні підстави для скасування або зміни прийнятих ними рішень.

Керуючись статтями 221, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив

Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові залишити без задоволення, а постанову Деснянського районного суду м. Чернігова від 19 вересня 2012 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 16 квітня 2013 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та оскарженню не підлягає.

Судді:

Черпак Ю.К.

Швець В.В.

Штульман І.В.

Джерело: ЄДРСР 40310725
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку