open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
20.06.2014 Справа № 756/827/14-ц

№ 756/827/14-ц

№ 2/756/1483/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Заочне

17 червня 2014 року Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Шевчука А.В.,

при секретарі - Субіну М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві цивільну справу за позовом Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов'язаних з утриманням у вищому навчальному закладі,

встановив:

В січні 2014 року Адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов'язаних з його утриманням в Інституті спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» у період з 03.08.2007 року по 24.06.2011 року у сумі 58 663 грн. 23 коп.

В обґрунтування позовних вимог вказували, що відповідач у період з 01.09.2006 року по 25.06.2011 року навчався на спеціальному факультеті Служби безпеки України Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (з 01.09. по 31.12.2006 року) та в Інституті спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (з 03.08.2007 року по 25.06.2011 року).

Навчання в Інституті спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» здійснювалося на підставі Контракту про проходження служби в Державній службі спеціального зв»язку та захисту інформації особами рядового і начальницького складу від 03.08.2007 року.

Після закінчення Інституту відповідач у період з 26.07.2011 року по 31.12.2011 року продовжив проходити службу в Держспецзв»язку на посадах осіб начальницького складу.

Наказом Головного управління урядового зв»язку Державної служби спеціального зв»язку та захисту інформації України від 26.12.2011 року №98-ос «Про особовий склад» ОСОБА_1 звільнено у запас Збройних Сил України за підпунктом 6 пункту 92 Положення про проходження служби в Державній службі спеціального зв»язку та захисту інформації особами рядового і начальницького складу у зв»язку із систематичним невиконанням умов контракту.

Відповідно до ч.3 ст.12 Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" (далі - Закон) особи рядового і начальницького складу, які звільняються із служби з підстав, визначених п. 6 (у зв»язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу) протягом п»яти років після закінчення вищого навчального закладу, у тому числі вищого військового навчального закладу чи військового навчального підрозділу вищого навчального закладу, в якому вони навчалися за державним замовленням і після закінчення якого були прийняті на службу осіб начальницького складу Держспецзв»язку, відшкодовують Держспецзв»язку, іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов»язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі.

Оскільки відповідача звільнено у запас у зв»язку із систематичним невиконанням умов контракту до закінчення 5-ти річного терміну після закінчення навчання, просили про задоволення позовних вимог.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином, про що в справі містяться відповідні докази. Заяв, заперечень, клопотань суду не надав, в зв'язку з чим суд визнає його неявку без поважних причин та вважає можливим розглянути справу у його відсутності по наявним в справі доказам та постановити заочне рішення, відповідно до вимог ст. 224 ЦПК України.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Інститут спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» утворено відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 року №658-р «Про утворення Інституту спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» як структурний підрозділ Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» на базі спеціального факультету Служби Безпеки України Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».

У відповідності до п. 1.5 Статуту Державного закладу Інститут спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» з питань проходження служи особовим складом Інститут підпорядковується Адміністрації Держспецзв»язку.

Згідно з п.1.1 положення про Головне управління урядового зв'язку державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Головне управління є регіональним органом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (далі - Держспезв'язку) та територіальним органом спеціального уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань організації спеціального зв'язку та захисту інформації України. При цьому, відповідно до п. 1.4 Положення, Головне управління входить до загальної структури Держспезв'язку, підпорядковується та підконтрольне Адміністрації Держспезв'язку і забезпечує виконання покладених на Держспецзв'язку завдань у м. Києві та Київській області, і за потреби - на території України і поза її межами.

Відповідно до п. 1.3 Положення про Інститут спеціального зв'язку та захисту інформації НТУУ "КПІ", інститут є навчально-науковим структурним підрозділом, що входить до складу НТУУ "КПІ" і діє на підставі Статуту НТУУ "КПІ" та цього положення у межах галузевих нормативних актів і чинного законодавства України.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 з 01.09.2006 року по 25.06.2011 року навчався на спеціальному факультеті Служби безпеки України Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (з 01.09. по 31.12.2006 року) та в Інституті спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (з 03.08.2007 року по 25.06.2011 року).

При переведенні ОСОБА_1 до Інституту із Спецфакультету СБУ НТУУ «КПІ» Державною службою спеціального зв»язку та захисту інформації України з відповідачем було укладено Контракт про проходження служби в Державній службі спеціального зв»язку та захисту інформації особами рядового і начальницького складу від 03.08.2007 року. За умовами контракту відповідач добровільно взяв на себе зобов'язання проходити навчання за контрактом курсантів (слухачів) спеціалізованих навчальних закладів в Держспецзв'язку протягом строку дії контракту в порядку, встановленому законами України та іншими нормативно-правовими актами. Пунктом 3 вказаного Контракту сторони погодили, що відповідач зобов'язується проходити службу в Держспецзв'язку протягом 5 років після закінчення навчання.

Згідно Наказу начальника Головного управління урядового зв»язку Державної служби спеціального зв»язку та захисту інформації України №48-ос від 26.07.2011 року «Про особовий склад» після закінчення навчання лейтенанта Держспецзв»язку ОСОБА_1 призначено інженером 5 відділу.

При цьому, згідно Наказу начальника Головного управління урядового зв»язку Державної служби спеціального зв»язку та захисту інформації України №98-ос від 26.12.2011 року «Про особовий склад» лейтенанта Держспецзв»язку ОСОБА_1 звільнено із служби у запас Збройних Сил України за підпунктом 6 пункту 92 (у зв»язку із систематичним невиконанням умов контракту). Вислуга років останнього станом на 31.12.2011 року склала 4 роки 4 місяці 28 днів.

Відповідно до п.п. 6 п.92 Положення про проходження служби в Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації особами рядового і начальницького складу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2006 р. N 1828, особи рядового і начальницького складу звільняються із служби у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового чи начальницького складу.

Згідно п.п.6 п. 2, п. 3 ст. 12 Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" контракт припиняється (розривається), а особи рядового і начальницького складу, які проходять службу за контрактом, звільняються із служби у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу. Курсанти, які звільняються зі служби з підстав, визначених пунктами 6, 8 і 9 частини другої цієї статті, а також особи начальницького складу, які звільняються зі служби із зазначених підстав протягом п'яти років після закінчення вищого навчального закладу, у тому числі вищого військового навчального закладу чи військового навчального підрозділу вищого навчального закладу, в якому вони навчалися за державним замовленням і після закінчення якого були прийняті на службу осіб начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, відшкодовують Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов'язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку та умов, установлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

Пунктами 2-5 Порядку та умов відшкодування курсантами та особами начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2009 р. N 1258, яким визначено механізм відшкодування витрат, пов'язаних з утриманням у вищих навчальних закладах, у тому числі вищих військових навчальних закладах чи військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів (далі - навчальні заклади), зокрема, осіб начальницького складу, які звільняються із служби з підстав, визначених пунктами 6, 8 і 9 частини другої статті 12 Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" протягом п'яти років після закінчення навчальних закладів, в яких вони навчалися за державним замовленням і після закінчення яких були прийняті на службу осіб начальницького складу Держспецзв'язку, встановлено, що витрати відшкодовуються Адміністрації Держспецзв'язку, іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади. Відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов'язаних з: грошовим, продовольчим, речовим і медичним забезпеченням; перевезенням до місця проведення щорічної основної та канікулярної відпустки та у зворотному напрямку; оплатою житлово-комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв.

Розрахунок фактичних витрат здійснюється вищим навчальним закладом згідно з нормами утримання курсантів. Витрати відшкодовуються у повному розмірі особами начальницького складу, які звільняються із служби протягом п'яти років після закінчення вищого навчального закладу з підстав, визначених пунктами 6, 8 і 9 частини другої статті 12 Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" за весь період навчання.

Згідно Довідки-розрахунку №25/19-198 від 22 серпня 2013 року, витрати, пов'язані з утриманням курсанта ОСОБА_1 у вищому навчальному закладі Держспецзв'язку - Інституту спеціального зв»язку та захисту інформації Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» як структурний підрозділ Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» за період з 03.08.2007 року по 24.06.2011 року становлять 58 663 грн. 23 коп.

Також, з матеріалів справи вбачається, що позивачем було направлено ОСОБА_1 лист з повідомленням про необхідність відшкодування витрат, пов'язаних з його утриманням у розмірі 58 663 грн. 23 коп. Однак відповідачем не сплачено вказані кошти у добровільному порядку.

За таких обставин, враховуючи, що відповідачем не виконано умови контракту щодо проходження служби на протязі 5 років після закінчення навчання у зв'язку з його звільненням у запас на підставі п.п.6 п. 92 Положення (у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту особою начальницького складу), суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача суми фактичних витрат, пов'язаних з його утриманням у вищому навчальному закладі Держспецзв'язку у період навчання у розмірі 58 663 грн. 23 коп.

Також з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сплачений позивачем судовий збір у розмірі 586 грн. 64 коп.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 169, 212-215 ЦПК України, ст.ст. 5, 11 ЦК України, ст. 12 Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України", суд -

вирішив:

Позов Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат, пов'язаних з утриманням у вищому навчальному закладі задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України 58 663 (п'ятдесят вісім тисяч шістсот шістдесят три) грн. 23 коп. відшкодування та понесені судові витрати у розмірі 586 (п'ятсот вісімдесят шість) грн. 64 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Апеляційного суду м. Києва через Оболонський районний суд м. Києва протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя А.В. Шевчук

Джерело: ЄДРСР 39467964
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку