open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

_________________________________________________________________________________________________________________________

Справа № 520/6013/14-а

Провадження № 2-а/520/293/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2014 року Київський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді Васильків О. В.

при секретарі - Площинській Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Київської рай адміністрації Одеської міської ради як розпорядника реєстру виборців, про виключення зі списку виборців, суд, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернувся до суду з адміністративним позовом та просить зобов'язати Київську райадміністрацію Одеської міськради вичеркнути його зі списку виборців для голосування 25.05.2014 року на звичайній виборчій дільниці №511126 виборчого округу №133 м. Одеси, а також зобов'язати Одеську міську виборчу комісію Одеської області відшкодувати моральну шкоду за образу гідності виборця України у розмірі застави, внесеної ОСОБА_3 на посаду Одеського міського голови 25.04.2014 року в сумі 17361 грн.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просить їх задовольнити.

Представники відповідачів Київської райадміністрації Одеської міської ради як розпорядника реєстру виборців та Одеської міської виборчої комісії Одеської області у судове засідання не з'явились, повідомлялись належним чином, причини неявки суду не повідомили.

Згідно з ч. 5 ст. 173 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Вислухавши позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Як встановлено у судовому засіданні, позивач ОСОБА_1 є повнолітньою особою, громадянином України, проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, що підтверджується паспортом громадянина України.

Таким чином, ОСОБА_1 має конституційне право обирати Президента України та Одеського міського голову, на підставі чого позивачем отримано запрошення узяти участь у позачергових виборах Президента України та позачергових виборах Одеського міського голови, які відбудуться 25.05.2014 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про вибори Президента України» зміни до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці вносяться на підставі рішення суду, прийнятого у порядку та у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця у списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18 години останньої суботи перед днем голосування.

В своїх позовних вимогах позивач ОСОБА_1 як на підставу для виключення його зі списку виборців, посилається на те, що 28.02.2014 року Верховною Радою України ухвалено Закон №879-VІІ «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України», який підписав виконуючий обов'язки Президента України ОСОБА_4, маючи неконституційний статус депутата ВРУ VІІ скликання. Вимога про складання повноважень депутатів ВРУ VІІ скликання лежить в обґрунтуванні даного позову. Датою образи гідності виборців позивач ОСОБА_1 вважає рішення ЦВК про реєстрацію депутатів по «закритим спискам» партії «Батьківщина» і «Партії Регіонів», допущення цих осіб 12.12.2012 року до складання присяги, реєстрація та допущення до складання присяги депутата Одеської міськради ОСОБА_3 за №17 по «закритому списку» партії «Удар».

З наданих до адміністративного позову документів слідує, що позивач неодноразово ставив питання про виключення його з числа виборців, про що надав суду його листування з Адміністрацією Президента України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, звертався також до судових органів: Вищого адміністративного суду України та Конституційного Суду України.

Законом України «Про вибори Президента України» та Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не передбачено інших підстав для виключення осіб з списку виборців, крім виключення зі списку осіб, які неправомірно включені до нього, або у випадку кратного включення виборця.

За таких обставин, з урахуванням того факту, що позивач ОСОБА_1 правомірно включений до списку виборців, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 щодо виключення зі списку виборців не підлягають задоволенню, так як необґрунтовані та недоведені.

Стосовно позовних вимог ОСОБА_1 щодо відшкодування моральної шкоди за образу гідності виборця України судом прийнято ухвалу про відмову у відкритті провадженні в цій частині вимог.

Керуючись ст. ст. 69-71, 159-163, 173 КАС України, Законом України «Про вибори Президента України», Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», ст. 70 Конституції України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Київської рай адміністрації Одеської міської ради як розпорядника реєстру виборців, про виключення зі списку виборців, - відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду протягом двох днів з дня її проголошення.

Суддя Васильків О. В.

Джерело: ЄДРСР 38819855
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку